COMISIA EUROPEANA
EXCLUSIV INTERVIU Ursula von der Leyen: PNRR-ul României trebuie să aloce cel puțin 37% din finanțare combaterii schimbărilor climatice. Sper că vom fi în măsură să aprobăm planul cât mai curând
Published
4 years agoon

Interviu realizat de Dan Cărbunaru și Robert Lupițu
Planul Național de Redresare și Reziliență al României trebuie să aloce cel puțin 37 % din finanțare acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice, iar Comisia Europeană speră să îl “poată aproba cât mai curând”, a declarat președinta executivului european, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro și consacrat tematicii Pactului Verde European și obiectivelor ambițioase ale Uniunii Europene în materie neutralitate climatică.
“Prin Pactul verde european, Europa este deschizătoare de drumuri. Dacă și alții ne urmează exemplul, se va putea menține încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius. (…) UE este lider mondial în acțiunile de combatere a schimbărilor climatice”, a afirmat ea, inclusiv în contextul raportului “cod roșu pentru umanitate” al ONU, care subliniază că schimbările climatice sunt inevitabile și ireversibile și că activitatea umană afectează clima într-un mod fără precedent.
Președinta Comisiei Europene a afirmat că România a înregistrat, între 1990 și 2019, progrese considerabile în punerea bazelor unei economii cu emisii scăzute de dioxid de carbon, precizând că țara noastră va putea utiliza 67 de miliarde de euro din fondurile de coeziune, fondurile de redresare și fondul pentru o tranziție justă pentru decarbonizarea economiei.
“Românii merită și doresc să ducă o viață mai sănătoasă, într-un mediu sănătos, și să respire un aer mai curat“, a afirmat Ursula von der Leyen, precizând că așteaptă ca autoritățile române să adopte măsurile necesare pentru gestionarea deșeurilor și calitatea aerului.
Totodată, șefa executivului european a asigurat că Uniunea Europeană este pregătită să ajute România să își ecologizeze parcul auto, apreciind industria autovehiculelor drept “una importantă pentru România”.
În egală măsură, von der Leyen a anunțat că va prezenta propuneri pentru decarbonizarea pieței gazelor natural și a recunoscut că utilizarea gazelor naturale reprezintă “o piatră de temelie” pentru România.
“Gazele nu constituie o soluție pe termen lung care să ne apropie de neutralitatea climatică până în 2050, dar pentru România acestea pot fi o piatră de temelie, o soluție de tranziție pentru a renunța la cărbune, deoarece gazul produce mai puține emisii”, a spus Ursula von der Leyen, dând asigurări suplimentare: “Comisia va fi alături de România în asigurarea unei tranziții echitabile pentru comunitățile locale, în special cele din Valea Jiului“.
—
CaleaEuropeană.ro: La scurt timp după ce ați preluat mandatul în 2019, Comisia Europeană a lansat ceea ce ați descris ca fiind realizarea istorică majoră a Europei, „precum primul pas pe Lună” – Pactul verde european. În același timp, problema mediului se află în topul preocupărilor cetățenilor UE, inclusiv ale generației următoare. Cum ați descrie progresele înregistrate de Uniunea Europeană în ultimii doi ani în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice?
Ursula von der Leyen: Europa a înregistrat progrese extraordinare în ultimii doi ani. În primul rând, toate cele 27 de state membre ale UE și Parlamentul European au convenit în mod democratic asupra unor obiective ambițioase în materie de climă. Acestea au devenit obligatorii din punct de vedere juridic, prin adoptarea primului nostru act legislativ european privind clima, un lucru fără precedent. De asemenea, prin pachetul privind Pactul verde european pe care l-am prezentat în iulie, Europa devine primul continent cu o foaie de parcurs clară și cuprinzătoare pentru a-și atinge obiectivele în materie de climă.
În ultimii doi ani s-au schimbat multe lucruri și în întreaga lume. Acum un an, exista încă o administrație americană care aproape nu dorea să facă nimic pentru protecția mediului. Iar Acordul de la Paris era supus unor presiuni. În prezent, SUA este din nou de partea noastră. În ultimele luni, multe țări industrializate importante s-au angajat să atingă obiectivul neutralității climatice și au comunicat date concrete la care să îndeplinească acest obiectiv. Companii renumite la nivel mondial au anunțat investiții de miliarde în producția și produsele ecologice.
Toate acestea evoluează în direcția cea bună. Dar, desigur, trebuie să continuăm să acționăm cu fermitate. Încurajăm toate celelalte țări, dintre care majoritatea au obiective ambițioase, să prezinte, la rândul lor, câte o foaie de parcurs clară cu privire la modul de îndeplinire a acestora. În acest spirit vom aborda Conferința ONU privind schimbările climatice COP-26 de la Glasgow, din această toamnă.
CaleaEuropeană.ro: Vara aceasta, în timp ce Comisia Europeană adopta pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55”, Europa era devastată de inundații fără precedent, în special în Germania și în Europa de Vest, dar și în România. Va sprijini Comisia Europeană țările afectate de aceste dezastre naturale?
Ursula von der Leyen: Aceste evenimente tragice ne reamintesc, într-adevăr, adevărul dureros că pur și simplu nu ne putem permite costurile în creștere ale schimbărilor climatice. În întreaga lume se produc fenomene meteorologice extreme, din ce în ce mai des. Lumea nu mai poate permite supraexploatarea naturii.
Suntem alături de țările care suferă în urma acestor catastrofe. Și le vom fi alături în procesul de reconstrucție. Am oferit sprijin țărilor care au avut nevoie de aceasta, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE – trimițând echipe de salvatori sau materiale precum bărci sau avioane, de exemplu. De asemenea, putem oferi sprijin din Fondul de solidaritate al UE, care poate contribui la finanțarea reconstrucției.
CaleaEuropeană.ro: În primul discurs SOTEU, ați folosit exemplul culturilor distruse, în România, de cea mai gravă secetă din ultimele decenii, pentru a avertiza cu privire la problema schimbărilor climatice. Cum ați aprecia situația din România și eforturile autorităților de a atinge neutralitatea climatică?
Ursula von der Leyen: România a înregistrat progrese considerabile în punerea bazelor unei economii cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Între 1990 și 2019, emisiile sale de gaze cu efect de seră au scăzut cu 57 %. Dar mai are încă multe de făcut pentru a reduce intensitatea emisiilor sale din economie și pentru a o alinia la obiectivele noastre climatice.
Am convingerea că o puteți face. Iar Europa vă va sprijini. În următorii ani, România va primi 67 de miliarde de euro de la bugetul UE, inclusiv din planul nostru de redresare NextGenerationEU, din fondurile de coeziune și Fondul pentru o tranziție justă. Astfel, vor fi posibile investiții semnificative în ecologizarea și decarbonizarea economiei.
CaleaEuropeană.ro: Comisia Europeană a anunțat, în pachetul său din iunie de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, că România este vizată de patru proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în domeniul mediului, în principal în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Anul trecut, după Curtea de Justiție a UE, Comisia Europeană a solicitat României să ia măsurile necesare pentru îmbunătățirea calității aerului în București. Sunteți mulțumită de acțiunile și măsurile adoptate de România pentru a aborda aceste probleme?
Ursula von der Leyen: Românii merită și doresc să ducă o viață mai sănătoasă, într-un mediu sănătos, și să respire un aer mai curat. Într-adevăr, am inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pentru a ne asigura că România respectă normele europene în aceste sectoare importante, care au un impact direct asupra calității vieții oamenilor și asupra sănătății acestora. Așteptăm acum ca România să ia măsurile necesare privind deșeurile, precum și privind calitatea aerului în București.
Și vorbim aici despre chestiuni grave. Poluarea atmosferică duce, anual, la 400.000 de decese premature în Europa. Astfel de pierderi de vieți omenești pot fi prevenite. Să lucrăm împreună în acest sens.
CaleaEuropeană.ro: O altă sursă de poluare a aerului în România este traficul urban combinat cu faptul că România reprezintă una dintre cele mai mari piețe de vehicule de ocazie importate. Este Comisia Europeană pregătită să ajute România să găsească soluții adecvate la această problemă și cum poate România să transforme parcul auto existent într-unul mai verde?
Ursula von der Leyen: Într-adevăr, UE este pregătită să ajute România să își ecologizeze parcul auto. În primul rând, România va beneficia în mod semnificativ de Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, în valoare de 72 de miliarde de euro, pe care îl vom institui. Fondul este menit să sprijine persoanele cu venituri mici și să faciliteze investițiile în tehnologii curate. De exemplu, poate ajuta cetățenii români să cumpere autoturisme electrice mai puțin poluante.
În ansamblu, bugetul UE va sprijini tranziția către o economie mai ecologică și mai durabilă în Europa, cu aproximativ 500 de miliarde de euro în următorii ani. Vom sprijini industria autovehiculelor – importantă pentru România – în tranziția către mobilitatea cu emisii zero. Vom ajuta producătorii europeni de autoturisme să fie lideri pe piața mondială a vehiculelor nepoluante.
NextGenerationEU prevede, de asemenea, investiții masive în puncte de încărcare private și publice și în noi stații de alimentare cu combustibili ecologici. Această investiție se regăsește în planurile naționale de redresare ale tuturor statelor membre. Am convingerea că România va gestiona tranziția către autoturisme mai ecologice – cu sprijinul UE. Acest lucru este foarte important pentru îndeplinirea obiectivelor Pactului verde european. Și, după cum se constată analizând problemele legate de calitatea aerului, acest lucru este esențial pentru sănătatea oamenilor.
CaleaEuropeană.ro: La nivelul Uniunii Europene există, de asemenea, o dezbatere în curs cu privire la utilizarea energiei nucleare pentru îndeplinirea obiectivelor privind clima. Liderii a șapte țări, inclusiv Franța și România, au solicitat Comisiei Europene să ia în considerare modalități de includere a energiei nucleare în politica ecologică a UE. Care este poziția dumneavoastră cu privire la această chestiune specifică, știind, de asemenea, că România și Statele Unite au ajuns la un acord privind construirea de noi reactoare la Cernavodă?
Ursula von der Leyen: Statele membre decid ele însele cu privire la mixul lor energetic. Decizia de a exploata sau de a închide o centrală nucleară este la latitudinea acestora. Prioritatea noastră, a Comisiei, este să ne asigurăm că statele membre care aleg să utilizeze energia nucleară aplică cele mai înalte standarde de securitate nucleară. Acestea sunt consacrate în cadrul juridic al Euratom și, în special, în Directiva revizuită privind securitatea nucleară, care reglementează întregul ciclu de viață al instalațiilor nucleare, de la proiectare până la sfârșitul dezafectării.
Acest lucru este foarte important pentru siguranța cetățenilor noștri și pentru mediul înconjurător.
CaleaEuropeană.ro: Pentru a fi pus în aplicare, Pactul verde european are nevoie de finanțare, iar acest lucru ne duce cu gândul la Next Generation EU, la planurile naționale de redresare și reziliență și la Fondul pentru o tranziție justă. În cazul României, prim-ministrul a subliniat recent că 95 % din PNRR s-a negociat deja. Ce doriți să evidențiați în ceea ce privește PNRR al României în general și, în special, în ceea ce privește orientările ecologice și de mediu?
Ursula von der Leyen: Am primit planul de redresare al României la 31 mai. În prezent, este în curs de evaluare pe baza criteriilor clare stabilite în Regulamentul NextGenerationEU. În special, în ceea ce privește obiectivele verzi, planul trebuie să aloce cel puțin 37 % din finanțare acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice și trebuie să respecte principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ” mediul. Planul național de redresare va fi esențial pentru sprijinirea tranziției verzi a României. Suntem mulțumiți de cooperarea foarte bună cu autoritățile române și sper că vom fi în măsură să aprobăm planul cât mai curând, astfel încât fondurile NextGenerationEU să poată începe să ajungă în România.
CaleaEuropeană.ro: Nimeni nu este lăsat în urmă și fiecare țară are dreptul de a-și identifica propriul mix energetic – aceste două principii sunt foarte importante pentru România, în special având în vedere intenția sa de a utiliza gazele naturale ca tranziție energetică și de a sprijini industria regională a cărbunelui din Valea Jiului. Care este poziția Comisiei Europene cu privire la aceste priorități ale României?
Ursula von der Leyen: După cum am spus, fiecare țară din UE are libertatea de a-și alege propriul mix energetic. Dar suntem cu toții obligați să respectăm obiective comune în materie de climă și de tranziție energetică, care trebuie să se reflecte în mixurile energetice din fiecare stat membru al UE.
Gazele nu constituie o soluție pe termen lung care să ne apropie de neutralitatea climatică până în 2050, dar pentru România acestea pot fi o piatră de temelie, o soluție de tranziție pentru a renunța la cărbune, deoarece gazul produce mai puține emisii. În cursul acestui an, vom prezenta propuneri pentru decarbonizarea pieței gazelor naturale.
UE sprijină o transformare industrială echitabilă pentru toți. Acesta este elementul central al Pactului verde european.
Prin urmare, Comisia va fi alături de România în asigurarea unei tranziții echitabile pentru comunitățile locale, în special cele din Valea Jiului. Colaborăm cu autoritățile regionale și oferim finanțare prin Mecanismul UE pentru o tranziție justă. Aceasta se adaugă sprijinului oferit deja prin intermediul politicii de coeziune și al Fondului nostru pentru modernizare. Am convingerea că România poate realiza în timp util o tranziție echitabilă din punct de vedere social de la cărbune.
CaleaEuropeană.ro: Aruncând o privire și pe scena mondială: Uniunea Europeană s-a poziționat în avangarda luptei împotriva schimbărilor climatice, oferind un exemplu în acest sens. Dar numai o singură țară din UE se află în topul primelor 10 țări din lume cu cea mai scăzută amprentă de carbon: Germania. Așadar, ce poate face Uniunea Europeană pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de comerțul mondial și de importuri, pe parcursul său către atingerea neutralității climatice?
Ursula von der Leyen: În primul rând, cred că și restul lumii își dă din ce în ce mai mult seama care este realitatea: costul lipsei de măsuri împotriva încălzirii globale crește dramatic peste tot. Recent, am auzit de ploi torențiale și inundații în China, dar și de temperaturi mortale în Canada și de topirea permafrostului în Siberia, și acestea sunt doar câteva exemple. Prin urmare, combaterea schimbărilor climatice este un efort cu adevărat global.
Prin Pactul verde european, Europa este deschizătoare de drumuri. Dacă și alții ne urmează exemplul, se va putea menține încălzirea globală sub 1,5 grade Celsius.
Și, pentru a încuraja restul lumii să stabilească un preț al carbonului și să investească în producția ecologică, am propus un mecanism de ajustare la frontieră în funcție de carbon. Carbonul trebuie să aibă un preț pretutindeni. Industria și companiile europene investesc acum masiv în tehnologii ecologice. Nu ar fi corect ca întreprinderi din țări terțe să submineze aceste eforturi prin inundarea pieței noastre interne a UE cu produse ieftine, dar cu emisii ridicate de dioxid de carbon. Companiile ar trebui să plătească un preț pentru dioxidul de carbon pe care îl aduc în Europa. Însă, atunci când producătorii din afara UE vin pe piața noastră cu produse curate, aceștia nu vor trebui să plătească nimic.
În cele din urmă, realitatea – și forța UE – este că suntem cea mai mare piață unică din lume. Sigur că trebuie să rămânem competitivi. Iar vestea bună este că industria noastră avansează. Întreprinderile europene conduc deja tranziția către o economie verde. Acestea dezvoltă noi tehnologii și produse curate, creând, în același timp, locuri de muncă durabile și bine plătite, la nivel local, în întreaga Europă. România, de exemplu, poate juca un rol important în sectorul autovehiculelor cu emisii zero.
Tranziția oferă industriei noastre oportunități uriașe de a crea piețe pentru produse durabile, curate, la nivel mondial. Agenții economici europeni au înțeles că Pactul verde european le oferă șansa de a fi înaintea concurenților lor de la nivel mondial și de a obține avantajul „primului venit”. Pentru că, cu cât ne mișcăm mai rapid, cu atât cererea va fi mai mare, în întreaga lume, pentru tehnologiile inovatoare create în Europa.
UE este lider mondial în acțiunile de combatere a schimbărilor climatice, dar știm că este necesar un efort global pentru a combate schimbările climatice și a construi economii mai reziliente și mai durabile, motiv pentru care depunem eforturi ca să mobilizăm efortul global.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei
Volodimir Zelenski condamnă atacurile masive din Odesa și Zaporojie: „Ne așteptăm la o presiune reală asupra Rusiei din partea Statelor Unite, Europei și a tuturor partenerilor noștri”
Germania: Bundesrat-ul aprobă un plan istoric de reformă a datoriei care va permite investiții masive de miliarde de euro în apărare
Bolojan a convocat CSAT pentru 28 martie: Poziționarea României privind negocierea încheierii războiului Rusia-Ucraina, pe agendă
“It’s the simplification, stupid”: Liderii UE au agreat măsuri pentru a dezlănțui competitivitatea europeană și a mobiliza economii record de 1,4 miliarde de euro
Liderii UE au ascuțit cuțitele pentru bătălia contabilă a bugetului și finanțării apărării: “Fără euro-obligațiuni. Dacă sunteți într-o groapă, nu mai săpați” vs. “Va trebui să facem un nou împrumut comun”
COMISIA EUROPEANA
Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video
Published
52 minutes agoon
March 21, 2025By
Andreea Radu
Coordonată de Comisia Europeană, Rețeaua de Cooperare pentru Protecția Consumatorilor (CPC) a lansat o acțiune de aplicare a legii împotriva Star Stable Entertainment AB pentru a asigura o experiență mai sigură și mai transparentă pentru jucătorii jocului Star Stable Online, informează comunicatul oficial.
În plus, rețeaua CPC prezintă principii-cheie pentru a ajuta industria jocurilor de noroc să respecte normele UE de protecție a consumatorilor legate de monedele virtuale în joc.
Acțiune coordonată de asigurare a respectării legii împotriva Star Stable Entertainment AB
În urma unei plângeri din partea Asociației suedeze a consumatorilor, rețeaua CPC, coordonată de Comisie, a lansat o acțiune coordonată prin care solicită Star Stable Entertainment AB să furnizeze informații cu privire la practicile comerciale cu care s-ar putea confrunta copiii în jocul lor, Star Stable Online. Evaluarea de către rețeaua CPC a răspunsului furnizat de societate a identificat o serie de practici care încalcă legislația UE privind protecția consumatorilor și care ar putea fi deosebit de dăunătoare pentru copii, cum ar fi:
- face apeldirect la copii în reclame, îndemnându-i să cumpere sau convingând adulții să cumpere pentru ei monede sau obiecte din joc;
- utilizarea unor tehnici de presiune, cum ar fi „cumpărarea prin practici limitate în timp”, pentru a influența în mod necorespunzător copiii să achiziționeze monedă virtuală în joc sau conținut în joc;
- lipsa unor informații clare și transparente, adaptate copiilor, cu privire la cumpărarea și utilizarea monedei virtuale în joc, ceea ce îi determină pe consumatori să cheltuiască mai mult decât intenționează;
- nerespectarea de către societate a obligației de a se asigura că influențatorii care își promovează produsele dezvăluie în mod clar conținutul comercial și nu influențează în mod necorespunzător copiii prin tehnicile lor de marketing.
Star Stable Entertainment AB are acum la dispoziție o lună pentru a furniza un răspuns scris care să abordeze problemele evidențiate în poziția comună a rețelei CPC și pentru a propune angajamente de remediere a acestora.
Prin această acțiune, rețeaua CPC subliniază necesitatea ca jocurile video și practicile lor comerciale să fie adaptate copiilor și să nu exploateze vulnerabilitățile acestora.
Principii cheie pentru un mediu de joc online de încredere
Rețeaua CPC, coordonată de Comisia Europeană, publică astăzi un set de orientări pentru a promova transparența și echitatea în utilizarea monedelor virtuale de către industria jocurilor de noroc online. Principiile-cheie definesc cerințele minime pentru achiziționarea și utilizarea monedelor virtuale, inclusiv:
- prețuri clare și transparente și informații precontractuale;
- evitarea practicilor care ascund costurile conținutului și serviciilor digitale din cadrul jocului, precum și a practicilor care obligă consumatorii să achiziționeze monedă virtuală;
- respectarea dreptului de retragere al consumatorilor;
- respectarea vulnerabilităților consumatorilor, în special în ceea ce privește copiii;
Principiile-cheie publicate astăzi răspund preocupărilor exprimate de Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC). Acestea vor contribui la crearea unei experiențe mai sigure și mai transparente pentru jucători. Comisia Europeană va găzdui un atelier în cadrul căruia companiile de jocuri de noroc care își desfășoară activitatea în UE vor fi încurajate să prezinte măsuri concrete, pe care le vor lua pentru a pune în aplicare aceste principii-cheie. Rețeaua CPC va monitoriza progresele înregistrate și poate lua măsuri suplimentare în cazul în care practicile dăunătoare continuă.
Principiile-cheie și poziția comună se bazează pe normele generale existente ale directivelor UE în materie de protecție a consumatorilor care se aplică serviciilor digitale și conținutului digital furnizat consumatorilor, inclusiv jocurilor video. Comisia va continua să examineze aceste subiecte în contextul viitoarelor consultări referitoare la Actul legislativ privind echitatea digitală.
Rețeaua CPC este formată din autoritățile naționale responsabile cu asigurarea respectării legislației UE în materie de protecție a consumatorilor. Aceste autorități colaborează sub coordonarea Comisiei Europene pentru a aborda încălcările pe scară largă ale legislației UE în materie de protecție a consumatorilor care au loc pe piața unică. Comisia a sprijinit rețeaua CPC condusă de Autoritatea neerlandeză pentru consumatori și piețe și de Autoritatea norvegiană pentru consumatori în vederea adoptării principiilor-cheie privind monedele virtuale utilizate în jocuri. Cu Comisia în calitate de coordonator, Agenția suedeză pentru protecția consumatorilor și Autoritatea norvegiană pentru protecția consumatorilor conduc activitatea rețelei CPC în cadrul acțiunii coordonate privind Star Stable Online.
Comisia Europeană sprijină și contribuie la sensibilizarea consumatorilor cu privire la practicile din domeniul jocurilor video care pot fi dăunătoare pentru consumatori. Strategia „Un internet mai bun pentru copii” (BIK+) a fost pusă în aplicare pentru a îmbunătăți accesibilitatea, serviciile digitale adecvate vârstei și pentru a se asigura că fiecare copil este protejat, responsabilizat și respectat online. Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor a elaborat un set de instrumente educaționale pentru tinerii consumatori în cursul Anului european al tineretului 2022, abordând unele dintre aceste aspecte.
COMISIA EUROPEANA
UE se declară ”foarte preocupată” de arestarea primarului Istanbului: Respectarea drepturilor fundamentale și a statului de drept sunt esențiale pentru procesul de aderare a Turciei la UE
Published
1 day agoon
March 20, 2025By
Teodora Ion
Uniunea Europeană, prin vocea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, și comisarul european pentru extindere, Marta Kos, s-a declarat ”foarte preocupată” de arestarea primarului Istanbului, Ekrem Imamoglu, principalul opozant politic al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, anunță AFP și Reuters, citate de Agerpres.
”În calitate de membru al Consiliului Europei și stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană, Turcia trebuie să respecte valorile democratice (…) Noi dorim ca Turcia să rămână ancorată în Europa, dar aceasta necesită un angajament clar în favoarea practicilor democratice”, a declarat șefa Comisiei, într-o conferință de presă la Bruxelles.
La rândul lor, Kallas și Kos arată că ”arestarea primarului Istanbulului İmamoğlu, precum și arestările și acuzațiile aduse de la începutul anului împotriva unor oficiali aleși, activiști politici, reprezentanți ai societății civile și ai întreprinderilor, jurnaliști și alții, ridică semne de întrebare cu privire la respectarea de către Turcia a tradiției sale democratice de lungă durată”.
”UE îndeamnă autoritățile turce să asigure transparență deplină și să urmeze un proces corect. În calitate de țară candidată la aderarea la UE și de membru de lungă durată al Consiliului Europei, se așteaptă ca Turcia să aplice cele mai înalte standarde și practici democratice. Respectarea drepturilor fundamentale și a statului de drept sunt esențiale pentru procesul de aderare la UE. Acestea vor continua să fie o parte integrantă a relațiilor UE-Turcia”, subliniază cele două într-un comunicat publicat de Comisia Europeană.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie de represiune uriașă pentru a-și consolida puterea, prin reținerea celui mai important rival politic al său, percheziționarea locuințelor a 106 oponenți și interzicerea protestelor timp de patru zile, informează Politico Europe.
Șocul inițial provocat de lovitura dramatică a președintelui islamist în această țară cu 85 de milioane de locuitori, care deține o pondere importantă în NATO, a dus la scăderea lirei cu aproape 13 % față de dolar, până la un nou minim istoric, deși aceasta a recuperat ulterior unele pierderi. Indicele bursier de referință BIST-100 a scăzut cu mai mult de 8 %.
Principala țintă a autorităților a fost Ekrem İmamoglu, primarul orașului Istanbul, foarte popular în rândul opoziției, despre care se aștepta ca în zilele următoare să devină candidatul la președinție al Partidului Republican al Poporului (CHP), un partid laic.
Inițial, acțiunea împotriva lui Imamoglu se concentrase pe validitatea diplomei sale universitare – lucru necesar pentru a candida la președinție.
Cu toate acestea, ancheta a luat amploare miercuri, când acesta a fost arestat sub acuzația de extorcare, luare de mită, fraudă și de a fi atât lider, cât și membru al unei organizații criminale. De asemenea, a fost acuzat că a ajutat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii.
Imamoglu a răspuns printr-o notă scrisă de mână, afirmând că a fost victima unei înscenări politice.
Imamoglu reprezintă o sursă deosebită de îngrijorare pentru Erdoğan, el însuși fost primar al Istanbulului, deoarece CHP a câștigat deja trei alegeri municipale extrem de disputate în cel mai mare oraș al Turciei – răsturnând districte deținute în mod tradițional de partidul islamist aflat la putere.
Acțiunea împotriva lui İmamoglu a făcut parte dintr-o operațiune mai amplă în cadrul căreia au fost percheziționate locuințele unor jurnaliști, politicieni CHP, oameni de afaceri și chiar a unui cântăreț.
În ciuda interdicției privind protestele și a închiderii transportului public, oamenii au ieșit pe străzi în mai multe orașe pentru a demonstra, iar sute de studenți au înfruntat forțele de ordine la Universitatea din Istanbul.
COMISIA EUROPEANA
Comisia Europeană acordă Ucrainei o tranșă de 1 miliard de euro din contribuția sa la împrumutul G7, care va fi rambursată din veniturile generate de activele rusești înghețate
Published
1 day agoon
March 20, 2025By
Andreea Radu
Comisia Europeană a acordat Ucrainei o tranșă suplimentară de 1 miliard de euro din împrumutul său excepțional de asistență macrofinanciară (AMF), care va fi rambursată din veniturile provenite din imobilizarea activelor statului rus în UE, consolidind astfel rolul Uniunii Europene ca cel mai mare donator de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Potrivit comunicatului oficial, în total, AMF se ridică la 18,1 miliarde de euro, reprezentând contribuția UE la inițiativa privind împrumuturile pentru accelerarea veniturilor extraordinare (ERA) condusă de G7, care vizează în mod colectiv acordarea unui sprijin financiar de aproximativ 45 de miliarde EUR Ucrainei.
Cu această plată, totalul împrumuturilor acordate de Comisie Ucrainei în cadrul acestui AMF ajunge la 4 miliarde EUR de la începutul anului. Discuțiile cu Ucraina cu privire la calendarul plăților ulterioare sunt în curs. Comisia este pregătită să aloce anticipat fondurile AMF rămase, în funcție de nevoile țării, astfel cum au solicitat liderii europeni în cadrul Consiliului European Special de la începutul acestei luni.
„Prin plata de astăzi de 1 miliard de euro, ne reiterăm angajamentul ferm față de Ucraina. Ajutăm economia țării să mențină cursul și să reconstruiască infrastructura critică afectată de agresiunea rusă. Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Această asistență macrofinanciară (AMF) este esențială pentru a răspunde nevoilor bugetare urgente ale Ucrainei, care au crescut considerabil în fața războiului de agresiune al Rusiei, intensificat și prelungit.
Prin acest sprijin financiar de 18,1 miliarde de euro, Ucraina va putea acoperi necesitățile sale actuale și viitoare în materie de apărare, buget și reconstrucție, refăcând infrastructura critică distrusă de Rusia, precum infrastructura energetică, sistemele de apă, rețelele de transport, drumurile și podurile.
Instrumentul AMF oferă Ucrainei flexibilitate ridicată și condiții foarte favorabile, cu scadențe foarte lungi, care pot ajunge până la 45 de ani. Este important de reținut faptul că nu se așteaptă ca Ucraina să ramburseze direct împrumutul din resurse proprii. În schimb, rambursarea va fi asigurată prin profiturile extraordinare din activele rusești imobilizate colectate din Mecanismul de cooperare pentru împrumutul Ucrainei (ULCM), trimițând un semnal clar că povara reconstrucției Ucrainei va fi suportată de cei responsabili pentru distrugerea acesteia.
Sprijinul global acordat de UE Ucrainei până în prezent
De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, UE, împreună cu statele sale membre, a condamnat fără echivoc acțiunile Rusiei și a oferit un sprijin fără precedent Ucrainei și poporului său. În calitate de cel mai mare donator, UE a contribuit cu aproape 140 de miliarde euro în total, inclusiv:
- 71,3 miliarde de euro în sprijin financiar și bugetar, precum și asistență umanitară;
- 49,3 miliarde de euro în asistență militară pentru Ucraina, prin Facilități de Pace Europeană și de către statele membre individual;
- 17 miliarde de euro puse la dispoziția statelor membre pentru a acoperi nevoile persoanelor care fug din calea războiului;
- 1,5 miliarde de euro generate din venituri provenite din activele suverane ruse înghețate și imobilizate (profituri extraordinare).
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

Ministrul Finanțelor, la Forumul Economic al Transilvaniei: Sprijinirea firmelor românești pentru extinderea pe piețele externe trebuie să devină o prioritate

Președintele interimar al Senatului a discutat la Strasbourg cu omologul spaniol despre colaborarea celor două țări în cadrul UE: România și Spania sunt legate de o prietenie puternică

Volodimir Zelenski condamnă atacurile masive din Odesa și Zaporojie: „Ne așteptăm la o presiune reală asupra Rusiei din partea Statelor Unite, Europei și a tuturor partenerilor noștri”

Germania: Bundesrat-ul aprobă un plan istoric de reformă a datoriei care va permite investiții masive de miliarde de euro în apărare

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI1 day ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- NATO1 week ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- ROMÂNIA1 day ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL3 days ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea