EXCLUSIV Ioan ENCIU, europarlamentar PSD, explica de ce a votat Raportul MICHEL, care ar putea lasa fara bani europeni tarile care nu respecta valorile UE

Dupa scandalul declansat de vestea raportului “MICHEL”, votat, recent, in Comisia de Libertati Civile a Parlamentului European, prezentat, in EXCLUSIVITATE, de caleaeuropeana.ro, unul dintre mebrii Comisiei, europarlamentarul PSD Ioan Enciu explica cine a votat, cum si ce s-a intamplat cu acest raport, care ar putea aduce sanctiuni dure, mergand pana la inghetarea fondurilor europene, pentru tarile care nu respecta valorile de baza ale UE, in frunte cu cele mentionate de criteriile de la Copenhaga.

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu, membru al Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din cadrul Parlamentului European este unul dintre cei mai activi eurodeputati, cu 374 de luari de cuvant in plenul PE.

Iata principalele declaratii ale europarlamentarului:

  • enciu_ioanRaportul “Michel” – cu privire la situația drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană în anul 2012 – este un raport din proprie inițiativă, ceea ce înseamnă că este un raport non-legislativ și fără caracter obligatoriu.

Comisia Europeana ar putea folosi raportul Michel

  • Neavand valoare juridica, raportul poate, cel mult, sa reprezinte inceputul unui proces de lunga durata pentru elaborarea si adoptarea unui cadru de monitorizare a respectarii drepturilor fundamentale in tarile Uniunii Europene
  • Raportul privind situația drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană în anul 2012, dacă va fi adoptat în sesiunea plenară, va reprezenta poziția Parlamentului.
  • Comisia Europeană ar putea folosi propunerile formulate in raport pentru a lansa un nou instrument legislativ, dupa modelul “mecanismului de la Copenhaga”.
  • Ulterior, Parlamentul și Consiliul ar putea să decidă, în calitate de co- legislatori, asupra acestui instrument legislativ pentru a carui negociere si aprobare ar fi nevoie de cativa ani de acum inainte, avand in vedere specificul procesului legislativ european si necesitatea de a armoniza pozitiile Parlamentului European, Comisiei si, nu in ultimul rand, ale statelor membre.

Cine a votat Raportul “Michel”

  • Rezultatul votului din Comisia LIBE, exprimat luni, 13 ianuarie, a fost: 31 de voturi pentru, 18 împotrivă și 5 abțineri. Noi, europarlamentarii Grupului Socialiștilor și Democraților, am votat în favoarea textului, astfel cum a fost modificat prin amendamentele finale propuse. Cei mai multi membri ai grupului Popularilor Europeni, alaturi de Conservatori, Eurosceptici și deputatii neafiliați au votat împotriva.
  • Noi, europarlamentarii romani, in special cei din Grupul Socialist, am salutat initiativa si sustinem crearea unui sistem unitar de monitorizare. Cred ca este necesara aceasta supraveghere, mai ales in conditiile unui risc crescut de incalcari ale unor libertati esentiale, o data cu efectele politice ale crizei – cum sunt amplificarea unor tendinte nationalist-individualiste si unele derapaje autoritare. Asa a fost cazul unor masuri adoptate de regimul Orban in ultimii ani in Ungaria. Ma gandesc, de asemenea, la riscul unor decizii anti-europene, care pot incalca dreptul elementar la libera circulatie si libera angajare in tarile Uniunii, dupa cum a amenintat guvernul Cameron in Marea Britanie, in contextul eliminarii restrictiilor impuse cetatenilor romani si bulgari la 1 ianuarie.
  • Obiectivul esential si concret este obtinerea garantiei că statele membre, la cererea instituțiilor UE, suspenda adoptarea oricaror legi care ar putea să nu țina seama de cadrul juridic european ori sa încalce drepturile fundamentale ale cetatenilor.

Romania nu prezinta risc de incalcare a valorilor europene

  • Situația actuală a drepturilor fundamentale în România nu prezintă niciun risc de încălcare a vreuneia din valorile Uniunii, prevăzute la articolul 2 din tratat, nici în Carta drepturilor fundamentale. Tara noastra nu a fost, de la aderare si pana acum, in atentia instituțiilor europene pentru vreo incalcare a drepturilor elementare. Se stie ca toate “criteriile de la Copenhaga” au fost îndeplinite de către România in vederea aderarii la UE în 2007.

Prezentam, integral, raspunsurile europarlamentarului Ioan Enciu la intrebarile adresate de caleaeuropeana.ro:

“Tin sa subliniez de la bun inceput faptul ca Raportul “Michel” – cu privire la situația drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană în anul 2012 – este un raport din proprie inițiativă, ceea ce înseamnă că este un raport non-legislativ și fără caracter obligatoriu. Textul adoptat luni, 13 ianuarie, in Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European mai trebuie să fie votat si in plenul forului europarlamentar, pentru a fi asumat ca poziție a Parlamentului pe tema respectiva. Votul în plen este programat in februarie.

Neavand valoare juridica, raportul poate, cel mult, sa reprezinte inceputul unui proces de lunga durata pentru elaborarea si adoptarea unui cadru de monitorizare a respectarii drepturilor fundamentale in tarile Uniunii Europene. Noi, europarlamentarii romani, in special cei din Grupul Socialist, am salutat initiativa si sustinem crearea unui sistem unitar de monitorizare. Cred ca este necesara aceasta supraveghere, mai ales in conditiile unui risc crescut de incalcari ale unor libertati esentiale, o data cu efectele politice ale crizei – cum sunt amplificarea unor tendinte nationalist-individualiste si unele derapaje autoritare. Asa a fost cazul unor masuri adoptate de regimul Orban in ultimii ani in Ungaria. Ma gandesc, de asemenea, la riscul unor decizii anti-europene, care pot incalca dreptul elementar la libera circulatie si libera angajare in tarile Uniunii, dupa cum a amenintat guvernul Cameron in Marea Britanie, in contextul eliminarii restrictiilor impuse cetatenilor romani si bulgari la 1 ianuarie.

Exista, din pacate, riscul unor incalcari ale unor drepturi fundamentale a caror respectare cred ca e firesc sa fie monitorizata si dupa aderarea unei tari la Uniune. De aici, insa, si pana la invocarea in scopuri politicianiste interne a necesitatii unui asemenea cadru european este un salt periculos, pe care, constat cu regret, nu se sfiesc sa-l faca unii din colegii nostri din opozitie. Le inteleg disperarea pre-electorala, dar nu pot sa accept denigrarea propriei tari pentru a acoperi esecurile si abuzurile regimului PD-L.

Referitor la continutul raportului, as vrea sa precizez ca textul pe care l-am votat luni in comisia de specialitate propune introducerea unui nou “mecanism de la Copenhaga”, care are drept țintă asigurarea faptului că drepturile fundamentale și valorile UE menționate in articolul 2 din Tratatul Uniunii și în Carta drepturilor fundamentale sunt respectate, protejate și promovate. Acest mecanism are ca scop, asadar, monitorizarea respectării în mod obligatoriu a criteriilor de la Copenhaga de către fiecare stat membru.

E posibil ca acest lucru sa se faca prin stabilirea de indicatori de referinta si prin monitorizarea situației în statele UE printr-un proces permanent și obiectiv – cu implicarea Agenției pentru Drepturi Fundamentale, a Comisiei Europene, a Consiliului Uniunii Europene si a Parlamentului European și a parlamentelor naționale. De asemenea, raportul propune efectuarea de evaluări privind gradul de respectare pentru fiecare dintre drepturile fundamentale, in cazul fiecarui stat membru. Se doreste dezvoltarea și adoptarea unui set de recomandări, dar si sancțiuni efective și proporționale, precum si a unui “sistem de avertizare preventiva”. Sunt importante, totodata, si definirea unui cadru de dialog politic și tehnic si a unei proceduri ulterioare bazate pe scrisori de semnalare a întârzierilor, pentru ca, in cazul cel mai grav de nerespectare a drepturilor fundamentale, sa se ajunga la o ” procedură de înghețare”.

Obiectivul esential si concret este obtinerea garantiei că statele membre, la cererea instituțiilor UE, suspenda adoptarea oricaror legi care ar putea să nu țina seama de cadrul juridic european ori sa încalce drepturile fundamentale ale cetatenilor.

Situația actuală a drepturilor fundamentale în România nu prezintă niciun risc de încălcare a vreuneia din valorile Uniunii, prevăzute la articolul 2 din tratat, nici în Carta drepturilor fundamentale. Tara noastra nu a fost, de la aderare si pana acum, in atentia instituțiilor europene pentru vreo incalcare a drepturilor elementare. Se stie ca toate “criteriile de la Copenhaga” au fost îndeplinite de către România in vederea aderarii la UE în 2007.

Este vorba de: 1. stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților; 2. existența unei economii de piațăfuncționale și capacitatea de a face față presiunii concurențiale în cadrul pietei unice; și 3. capacitatea de a-și asuma toate obligațiile ce revin unui stat in calitate de membru al UE, inclusiv aderarea la obiectivele uniunii politice, economice și monetare.

Raportul privind situația drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană în anul 2012, dacă va fi adoptat în sesiunea plenară, va reprezenta poziția Parlamentului. Ca un raport din proprie inițiativă și fără caracter legislativ, acesta nu reprezintă un punct de vedere juridic. Cu toate acestea, Comisia Europeană ar putea folosi propunerile formulate in raport pentru a lansa un nou instrument legislativ, dupa modelul “mecanismului de la Copenhaga”.

Ulterior, Parlamentul și Consiliul ar putea să decidă, în calitate de co- legislatori, asupra acestui instrument legislativ pentru a carui negociere si aprobare ar fi nevoie de cativa ani de acum inainte, avand in vedere specificul procesului legislativ european si necesitatea de a armoniza pozitiile Parlamentului European, Comisiei si, nu in ultimul rand, ale statelor membre.

Rezultatul votului din Comisia LIBE, exprimat luni, 13 ianuarie, a fost: 31 de voturi pentru, 18 împotrivă și 5 abțineri. Noi, europarlamentarii Grupului Socialiștilor și Democraților, am votat în favoarea textului, astfel cum a fost modificat prin amendamentele finale propuse. Cei mai multi membri ai grupului Popularilor Europeni, alaturi de Conservatori, Eurosceptici și deputatii neafiliați au votat împotriva”, se arata in interviul acordat de europarlamentarul PSD Ioan Enciu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.