EXCLUSIV Popularii nu sunt de acord cu raportul ce poate lasa fara bani europeni statele UE. Ce pregatesc in februarie

parlamentul europeanGrupul PPE a votat impotriva proiectului ce ar putea lasa statele UE fara fonduri europene

Grupul  Partidului Popular European a votat impotriva rezolutiei potrivit careia Comisia Europeana trebuie sa instituie un sistem de monitorizare a tuturor statelor membre privind respectarea criteriilor de aderare la UE, a declarat, in exclusivitate, la solicitarea caleaeuropeana.ro, seful serviciului de presa si comunicare al Grupului PPE, Pedro López de Pablo.

PPE va prezenta o motiune alternativa la rezolutia

“Grupul PPE a votat impotriva proiectului de rezolutie in Comisia de Libertati Civile si va prezenta o motiune alternativa la rezolutia pe aceasta tema, impreuna cu alte grupuri politice, la cea de-a doua sesiune, programata pentru luna februarie” a declarat, pentru caleaeuropeana.ro, Pedro López de Pablo, intrebat cum va vota PPE propunerea venita din partea Comisiei LIBE in 14 ianuarie.

Tarile care incalca statul de drept si criteriile de la Copenhaga risca inghetarea fondurilor europene

Comisia de Libertati Civile din Parlamentul European a aprobat, luni, o rezolutie potrivit careia Comisia Europeana trebuie sa faca imediat un sistem de monitorizare a tuturor statelor membre privind respectarea valorilor UE si a criteriilor de accedere in UE. Rezolutia, votata de 31 de membri, in timp ce alte 18 au fost contra, a analizat respectarea drepturilor fundamentale in UE in 2012, dupa cum se arata intr-un material publicat de Parlamentul European, intrat in posesia caleaeuropeana.ro.

Este timpul ca UE sa puna in practica mecanisme care sa asigure corecta aplicare a valorilor europene si a criteriilor de la Copenhaga, care sa ramana valide si dupa intrarea in UE. Instrumente de monitorizare si sanctionare trebuie sa fie create in acest sens, implicand institutii ale UE, statelor membre si corpuri de experti precum Agentia pentru Drepturi Fundamentale si Consiliul Europei”, a declarat raportorul Louis Michelle, membrul belgian al grupului ALDE(liberali).

Comisia Europeana trebuie sa instituie imediat un nou sistem de monitorizare a criteriilor de aderare, cunoscute sub numele de “Criteriile de la Copenhaga”, in mod regulat si intr-o maniera obiectiva, se arata in textul rezolutiei. Acest nou mecanism Copenhaga va servi pentru a fixa indicatori, recomandari si sanctiuni precum inghetarea fondurilor europene pentru tarile care nu respecta aceste criterii. Acest lucru trebuie facut in mod obiectiv, evitand dublul standard.

Parlamentarii europeni au sugerat modificari ale Tratatului, precum revizuirea Articolului 7 – reguli pentru a determina daca exista un risc serios de a incalca valorile UE intr-un stat membru. Acest lucru ar trebui sa separe termenul de risc de incalcare. Pentru a preveni incalcarea valorilor UE pe termen lung, Parlamentarii europeni cer crearea unei Comisii Copenhaga, formata din experti la nivel inalt specializati in drepturi fundamentale. Rezolutia Comisiei pentru Libertati Civile din PE va fi supusa votului in plen la sesiunea de la Strasbourg, in perioada 24-27 februarie a.c.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.