Exclusiv caleaeuropeana.ro: Povesti de succes cu Europarlamentarii romani. Cine mai vrea un mandat? Cu ce se lauda alesii de la Bruxelles?

parlamentul europeanAu un salariu de invidiat, fiind de departe cel mai bine platiti politicieni romani care reprezinta tara. Salarii de peste 6000 de euro, la care se adauga deconturi de transport de alte 4000 de euro lunar. Anual, sumele de care dispun pot fi de ordinul sutelor de mii de euro.

Caleaeuropeana.ro va prezinta, in exclusivitate, in perspectiva alegerilor europarlamentare de anul viitor, cati dintre alesii nostri europeni isi mai doresc un mandat. Au tinut cont de anuntul premierului Victor Ponta, care anunta la congresul PSD inceperea campaniei electorale?

Intr-o solicitare Calea Europeana remisa tuturor europarlamentarilor romani, acestia au fost rugati sa raspunda acestor intrebari si sa prezinte, totodata,  trei realizari importante din timpul mandatului lor relevante atat pentru Romania, cat si pentru cetatenii europeni.

Astazi va prezentam prima serie a răspunsurilor europarlamentarilor, in ordinea in care acestea au au fost primite.

 

sebastian bodu

Sebastian BODU (PDL): Nu imi doresc sa mai continui activitatea politica; sunt unul dintre cei mai activi europarlamentari, dupa numarul de rapoarte

 

Calea Europeana-   Va doriti un nou mandat de europarlamentar? Daca da, cand va veti incepe campania electorala?

 

Sebastian Bodu: Nu imi doresc sa mai continui activitatea politica. Activitatea mea publica in materie de politica interna s-a incheiat in decembrie 2012 (am anuntat acest lucru inca din ianuarie 2013). Drept urmare nu voi solicita un loc pe listele de candidati din 2014.

 

Calea Europeana-  Numiti trei principale realizari din timpul mandatului dvs de europarlamentar, relevante atat pentru Romania, cat si pentru publicul european

In primul rand sunt unul dintre cei mai activi europarlamentari, dupa numarul de rapoarte (inclusiv de aviz), ca raportor al comisiei parlamentare sau al grupului politic. Pe anul trecut am avut 16 rapoarte, fiind pe locul 2 intre colegii de la PDL (vorbim de cele cu impact legislative, pt. ca exista si rapoarte fara astfel de impact precum cele de descarcare de gestiune; acestea din urma se primesc in bloc si se voteaza toate in aceeasi sedinta).

Dintre rapoartele cu impact legislativ, mai greu de gestionat sunt cele care genereaza sute sau chiar mii de amendamente. Asta arata ca sunt foarte importante si cu impact semnificativ. Eu am avut cu 4 astfel de rapoarte, unul pe guvernanta corporatista, ca raportor principal (Raportul Bodu) si trei pe auditul situatiilor financiare, ca raportor din umbra (Raportul Masip Hidalgo, Raportul Karim 1 si Raportul Karim 2). Ele nu au fost importante doar pentru Romania (nici nu prea exista astfel de situatii) ci pentru intreaga UE, inclusiv Romania si se refera la societatile listate (in cazul Romaniei, societatile admise la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti). Ideea pe care am urmarit-o in redactarea si sustinerea acestor rapoarte a fost intarirea competitivitatii societatilor europene, aflate in concurenta cu cele americane sau cu cele din statele emergente. Rezultatul votului final la toate aceste rapoarte (doua in plen si doua, deocamdata, in comisia parlamentara) a fost foarte bun, din punct de vedere al grupului politic din care fac parte (PPE).

In al doilea rand, am presat foarte mult autoritatile canadiene pentru modificarea legislatiei privind azilul, astfel incat cetateni din tari europene precum Romania, Bulgaria sau Cehia sa nu abuzeze de aceasta procedura. Am trimis scrisori (unele deschise) Presedintelui Comisiei Parlamentare pentru Imigratie, Ministrului federal al Muncii si Imigratiei, Ministrului federal al Comertului International si Primului-Ministru federal. Legislatia s-a modificat acum cateva luni iar aceasta modificare ar trebui sa fie un precursor al ridicarii vizelor turistice pentru cetatenii romani

In al treilea rand am reusit includerea, pe lista actelor autentice recunoscute la nivelul UE, a actelor notariale romanesti (in conditiile in care hotararile judecatoresti nu sunt inca recunoscute iar multe acte notariale sunt facute prin delegare de competenta din partea instantelor judecatoresti). Este vorba de Raportul Lechner (amendamentele in acest sens, acceptate destul de greu de raportor, apartinandu-mi).

 

iuliu.winkler

Iuliu WINKLER (UDMR) ar vrea sa continue. Principal realizare: Planul de dezvoltare Transilvania 2020, bazat pe Strategia Europa 2020

Calea Europeana-       Va doriti un nou mandat de europarlamentar? Daca da, cand va veti incede campania electorala?

Doresc să continui proiectele începute și munca pe care am depus-o în ultimii ani în exercitarea mandatului de parlamentar în folosul țării mele și a comunității pe care le reprezint în legislativul european. Această decizie aparține, însă, UDMR, și va fi luată în conformitate cu prevederile statutului Uniunii. În ceea ce  privește campania electorală, UDMR o va declanșa ținând cont de prioritățile politice pe care ni le-am definit. Acum, aceste priorități sunt legate de dezbaterile foarte importante, aflate în curs, cu privire la modificarea Constituției, la deciziile din domeniul politicii regionale, și nicidecum ele nu se concentrează pe o campanie electorală prematură.

 

Calea Europeana-       Numiti trei principale realizari din timpul mandatului dvs de europarlamentar, relevante atat pentru Romania, cat si pentru publicul european.

Cred că activitatea de reprezentare politică este o  activitate de echipă. Foarte puține lucruri sunt realizabile de unul singur, iar rezultatele durabile se obțin în echipă.

Am coordonat colectivul de specialiști din cadrul UDMR care a elaborat Planul de dezvoltare Transilvania 2020 construit pe baza priorităților din Strategia UE 2020.

Sunt raportorul pentru Republica Moldova al Comisiei pentru Comerț  Internațional (INTA) a Parlamentului European (PE) și răspund, în aceeași comisie, de țările din Balcanii de Vest. În context, aș vrea să mai spun că aderarea Croației o resimt și ca pe o satisfacție personală, având convingerea că procesul de lărgire a UE va continua.

Activitatea mea în INTA am văzut-o ca pe o continuare firească a inițiativelor pe care le-am coordonat ca ministru delegat pentru Comerț în Guvernul României, fiind mânat de convingerea că prosperitatea durabilă și stabilitatea politică a Europei Centrale și de Est depind de asigurarea unei perspective europene pentru statele din vecinătate.

Am participat la elaborarea tuturor documentelor importante ale PPE (UDMR este membră a PPE) din ultimii ani (rezoluțiile Congresului de la Bonn, noul program politic al PPE adoptat la Congresul de la București), înaintând amendamente în favoarea noilor state membre ale UE, în domeniul economic în favoarea IMM-urilor, a agricultorilor din noile state membre. M-am străduit prin munca depusă să contribui la modelarea poziției PPE, cea mai influentă familie politică europeană, în favoarea integrării cât mai rapide a statelor din centrul și estul Europei.

Victor-bostinaru

Victor Boștinaru (PSD): Îmi doresc un nou mandat în Parlamentul European. Am reusit obtinerea finantarii europene pentru eficientizarea energetica a cladirilor

Calea Europeana-       Va doriti un nou mandat de europarlamentar? Daca da, cand va veti incede campania electorala?

Da, îmi doresc un nou mandat în Parlamentul European. Campania electorală o voi începe în perioada legală, cu 30 de zile înainte de data alegerilor de la nivel european, la finele lunii mai sau începutul lunii iunie a anului viitor.

 

Calea Europeana-       Numiti trei principale realizari din timpul mandatului dvs de europarlamentar, relevante atat pentru Romania, cat si pentru publicul european.

Ca membru în Comisia pentru Dezvoltarea Regională a Parlamentului Europeanşi raportor pentru Regulamentul Fondului de Coeziune, fond care pune la dispoziţia statelor membre 66 miliarde euro, am reuşit introducerea unor amendamente care fac ca eficienţa energetică în sectorul locuinţelor, termoficarea şi instalaţiile de cogenerare să fie eligibile pentru finanţare/

Concret, toate clădirile, indiferent că sunt publice sau private şi IMM-urile vor deveni eligibile pentru finanţarea sectorului energetic verde.

În plus, finanţarea va fi disponibilă atât din FEDR cât şi din Fondul de Coeziune. Aceste sisteme sunt foarte întâlnite în unele state membre, în special în Europa Centrală şi de Est iar în fapt, ele permit economii substanţiale de energie comparativ cu sistemele private de încălzire. Dar, în ciuda faptului că sunt numeroase, sunt adesea depăşite. Atât modernizarea cât şi construcţia de noi centrale, necesită investiţii specifice al căror preţ ar fi trebuit transferat în alte condiţii către cetăţeni. În acest fel însă, centralele sub 20 MW vor fi pe deplin eligibile, în timp ce centralele care depăşesc acest prag vor avea o singură excepţie de la finanţare, cazanul de ardere. În plus, reţeaua de distribuţie va fi de asemenea eligibilă. Toate aceste lucruri vor avea un impact pozitiv asupra locurilor de muncă în întreprinderile mici şi mijlocii, asupra preţurilor din domeniul energiei într-un moment de dificultăţi financiare severe pentru cetăţenii europeni, precum şi asupra mediului.

În Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European am reuşit să dau o voce puternică plângerilor sosite din partea cetăţenilor pe care îi reprezint. Amintesc aici de petiţia semnată de peste 100.000 de români împotriva taxei auto, de petiţiile împotriva introducerii presei ca vulnerabilitate la siguranţa naţională şi cele care priveau încălcări ale dreptului la pensie sau încălcarea legislaţiei privind protecţia mediului. Primim câteva mii de petiţii pe an la Comisie, iar din acestea, câteva sute sunt fie înaintate de români, fie privesc ţara mea. Pentru fiecare în parte m-am străduit să obţin o soluţionare rapidă sau am sesizat autorităţile competente. Transmiterea petiţiilor către Parlamentul European este de departe cea mai simplă şi eficientă modalitate de a te adresa instituţiilor europene atunci când drepturile tale sunt încălcate şi sunt mândru că sunt în prima linie a acestui demers.

Tot în Comisia pentru Petiţii am lucrat la regulamentul pentru “Iniţiativa Cetăţenească Europeană”. Una dintre primele şi cele mai importante iniţiative este cea care priveşte dreptul la apă. Iniţiativa a strâns deja peste 1,3 milioane de semnături, din peste 7 state membre şi este în strânsă legătura cu agenda mea privind respectarea legislaţiei de mediu. Într-un studiu privind respectarea legislaţiei Uniunii Europene privind utilizarea resurselor de apă pe care l-am coordonat, se arată că, pe lângă ţările în care existenţa neregulilor nu este probabil o surpriză, există şi altele de la care ne-am aştepta la o situaţie complet diferită.


 
macovei monica

Monica MACOVEI (PDL) : Voi lua o decizie privind un nou mandat de europarlamentar pana la sfarsitul lui 2013.

– Va doriti un nou mandat de europarlamentar? Daca da, cand va veti incepe campania electorala?

Este irelevant ce spune Ponta.  Ca premier si presedinte PSD, Ponta ii tine sub umbrela sa pe politicieni care fie au fost condamnati, fi sunt cercetati pentru fapte de coruptie si a aratat cat se poate de clar ca habar nu are politica europeana. Nici macar o campanie de 1 an de zile nu va imbunatati actvitatea cvasiinexistenta a europarlamentarilor din USL si nu va sterge rusinea ca PSD a trimis la Bruxelles o persoana care a fost filmata de jurnalisti incercand sa ia bani pentru a influenta legi europene si care nu a vrut sa-si dea demisia. Ma refer la Adrian Severin, urmarit penal.

Am muncit mult in acest mandat, am avut realizari, sunt apreciata aici, sunt printre cei mai activi deputati europeni, cu siguranta cel mai activ dintre cei romani. Am aceasta intentie. Mai este, totusi, destul timp pana la alegeri. Voi lua o decizie finala pana la sfarsitul lui 2013.

Numiti trei principale realizari din timpul mandatului dvs de europarlamentar, relevante atat pentru Romania, cat si pentru publicul european.

Sunt singurul europarlamentar roman care a primit vreodata un premiu in cadrul galei “Premii pentru Europarlamentari”. Sunt mandra de acest premiu.

1.      Sunt cel mai activ din raportorii Parlamentul European, cu 35 de rapoarte votate in 2012, adica proiecte de lege si descarcari de gestiune. Statistica oficiala a PE arata ca la finalul anului trecut ocupam locul intai dintre cei 754 de europarlamentari din 27 de tari, nu doar din Romania, la acest capitol, care este esenta muncii unui europarlamentar: sa propuna, sa imbunatateasca reglementari care se vor aplica in toate statele membre. Pentru ca tot ati intrebat de Ponta, europarlamentarii USL aproape nu exista la acest capitol, insa unii dintre ei sunt fruntasi la bataie de joc, denigrare si minciuni.

In 2012, am ajuns la finalul procedurilor de descarcare de gestiune privind Agentiile descentralizate ale Uniunii Europene pentru anul 2010 dupa o munca epuizanta, negocieri lungi si grele, multa tensiune si mult lobby negativ.

Miza rapoartelor mele a fost controlarea cheltuirii banului public, al dumneavoastra, al cetatenilor romani sau europeni. Si a fost un succes. Dar in primul rand am reusit sa introduc conflictul de interese intre criteriile Parlamentului European pentru acordarea (sau nu) a descarcarii de gestiune. Tot in premiera, si tot la cererea mea, Curtea Europeana de Conturi a redactat un raport special analizand conflictul de interese in Agentiile Europene, a caror activitate este legata de marile industrii, iar concluziile Curtii au fost extrem de critice. Acum, la mai multe Agentii sunt in vigoare politici clare impotriva conflictelor de interese si măsuri de gestionare a unor astfel de situaţii.  Iata un succes concret

2.      Activitatea mea a fost remarcata si apreciata de europarlamentarii din cele 27 de state membre. In septembrie 2012, europarlamentarii au decis prin vot sa primesc premiul Parlamentului European la categoria Justitie si Libertati Civile pentru activitatea desfasurata in PE si pentru initiativele si realizarile in domeniul luptei impotriva coruptiei si pentru respectarea drepturilor civile atat in PE, cat si in Romania. Am fost desemnata pentru acest premiu dintr-un grup de 120 de europarlamentari implicati in acest domeniu si apoi votata de cei mai multi deputati din Parlamentul European. Sunt singurul europarlamentar roman care a primit vreodata un premiu in cadrul galei “Premii pentru Europarlamentari”. Sunt mandra de acest premiu si cred ca nu am dezamagit pe nimeni ca m-a votat.

3.      Rezolutia anticoruptie in Uniunea Europeana, pe care am initiat-o in 2011, a fost adoptata de Parlamentul European si a contribuit la crearea mecanismului de evaluare a masurilor anticoruptie in toate Statele Membre. Anul acesta avem primul raport, care ne arata daca si cum aplica fiecare stat membru masuri anticoruptie.

Va mai amintesc, de asemenea, de Raportul meu privind Directiva UE 
pentru confiscarea bunurilor  provenite din actiuni de crima organizata 
si terorism.

Cel mai important este să recuperăm banii produsi de crima organizatas, spalare de bani sau evaziune fiscala, 
pentru a opri folosirea acestor bani murdari pentru noi retele de crima organizata, sau intrarea lor in
 economia licita prin spalarea banilor.
 
corina_cretu

Corina CRETU (PSD) : Un om politic se află în campanie electorală permanentă. Cine susține contrariul ori nu are nici o legătură cu politica, ori nu spune adevărul.

– Va doriti un nou mandat de europarlamentar? Daca da, cand va veti incepe campania electorala?

Da, doresc să-mi continuu munca începută ca euroobservator, în etapa premergătoare aderării României la UE, și derulată în cursul mandatului scurt ce revenit europarlamentarilor români, între noiembrie 2007 și iunie 2009, precum și de-a lungul actualului mandat. Este o acumulare de experiență și proiecte demarate care mă determină să cer încă o dată încrederea colegilor mei din PSD și a cetățenilor.

Un om politic se află în campanie electorală permanentă. Cine susține contrariul ori nu are nici o legătură cu politica, ori nu spune adevărul. Diferă doar formele și intensitatea manifestării politice. În condițiile în care alegerile europarlamentare sunt viitorul reper electoral, e firesc ca eforturile tuturor partidelor să fie îndreptate în această direcție. Acesta e sensul afirmației premierului Ponta privind demararea campaniei. Informările de presă privind activitatea din Parlamentul European, comunicarea constantă cu publicul prin intermediul televiziunii și internetului, întâlnirile cu cetățenii, așa cum am avut prilejul acum câteva săptămâni, în cadrul unui tur ce a inclus Sibiu, Bistrița, Oradea, Zalău, Cluj-Napoca și Craiova – toate acestea fac parte din activitatea politică obișnuită. Așadar, campania electorală e în fișa postului de om politic.

– Numiti trei principale realizari din timpul mandatului dvs de europarlamentar, relevante atat pentru Romania, cat si pentru publicul european.

”Trebuie să ne multiplicăm eforturile pentru a obține aderarea la Spațiul Schengen”

În primul rând, mi-am propus, ca europarlamentar, să militez pentru respectarea deplină a drepturilor cetățenilor români în Uniunea Europeană. Suntem, în al șaptelea an de la aderare, lipsiți de dreptul la liberă circulație și de cel la acces liber pe piața muncii în toate statele Uniunii. De aceea, am pledat constant împotriva acestei discriminări contrare și dăunătoare spiritului european. În condițiile amplificării tensiunii sociale ca urmare a austerității falimentare și a sporirii euroscepticismului, pe fondul crizei de soluții din partea dreptei care a dominat guvernarea europeană, riscăm să devenim cetățeni de mâna a doua, într-o Europă tot mai divizată între bogați și săraci.

E un context tot mai ostil afirmării egalității în drepturi a tuturor cetățenilor europeni, de aceea cred că trebuie să ne multiplicăm eforturile pentru a obține aderarea la Spațiul Schengen și pentru a impune respectarea Tratatelor de aderare a României și Bulgariei la UE, care prevăd eliminarea, la 1 ianuarie 2014, a barierelor pentru angajarea liberă a lucrătorilor din aceste țări în toate statele membre. De la stigmatizarea românilor în timpul guvernării Berlusconi, la expulzarea în masă a romilor de către Sarkozy, până la recentele amenințări britanice privind închiderea granițelor pentru români – este o luptă sistematică, de zi cu zi, împotriva xenofobiei, clișeelor discriminatorii și instrumentalizării electorale a temei imigrației interne în cadrul UE.

În al doilea rând, am promovat, ca vicepreședinte pentru egalitatea de gen al Grupului europarlamentar Socialist, drepturile femeii în UE și în întreaga lume. Am susținut, în cadrul luărilor de cuvânt din plen și al manifestărilor publice organizate, combaterea unor amenințări grave împotriva drepturilor femeilor și a egalității de șanse: violența conjugală, discriminarea salarială și hărțuirea la locul de muncă, feminizarea sărăciei în contextul crizei, utilizarea violului ca armă de război, discriminarea femeilor imigrante, căsătoriile forțate etc.
2 Responses to Exclusiv caleaeuropeana.ro: Povesti de succes cu Europarlamentarii romani. Cine mai vrea un mandat? Cu ce se lauda alesii de la Bruxelles?

  1. Pingback: Oana Antonescu: Una dintre principalele realizări în Parlamentul European, acordarea dreptului la traducere şi interpretare în procesele penale | caleaeuropeana.ro

  2. predoe ionel 09/05/2014 at 15:53

    doamna ministru MONICA MACOVEI merita cu adevarat un nou mandat de EUROPARLAMENTAR

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.