Connect with us

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014

EXCLUSIV Răspunsul Comisiei Europene, după scandalul votului din DIASPORA: UE nu este un super-poliţist

Published

on

Comisia Europeană a răspuns unei solicitări caleaeuropeana.ro privind posibilele sancţiuni din partea UE pentru România, după ce mii de cetăţeni din străinătate nu şi-au putut exercita dreptul de vot în cadrul alegerilor prezidenţiale.

Uniunea Europeană nu este un super poliţist al tuturor cazurilor din Europa ce privesc drepturile fundamentale” a declarat Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a CE, pentru caleaeuropeana.ro.

paris

Legislaţia UE doar o completează pe cea naţională, a răspuns purtătorul de cuvânt, la întrebarea redacţiei privind posibile sancţiuni din partea UE, după ce românilor din diaspora le-a fost încălcat un drept fundamental – dreptul la vot.

“Carta drepturilor fundamentale a UE se adresează în primul rând instituţiilor UE şi se aplică statelor membre în mod obligatoriu doar atunci când măsurile naţionale pun în aplicare dreptul UE. Drepturile fundamentale trebuie să fie asigurate de către judecătorii naţionali, sub jurisdicţia legilor naţionale, în primă instanţă” a susţinut Bertaud.

Peste 360.000 români din diaspora au votat la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, faţă de peste 161.000 în primul tur, cei mai mulţi votanţi înregistrându-se în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franţa şi Germania, conform datelor BEC.

CE SANCŢIUNI PUTEA RISCA ROMÂNIA PENTRU ÎNCĂLCAREA DREPTULUI LA VOT AL ROMÂNILOR DIN DIASPORA?

Parlamentul European a cerut, la începutul acestui an, Comisiei Europene să instituie imediat un mecanism prin care statele membre UE care încalcă valorile fundamentale ale Uniunii Europene, cum sunt democraţia şi statul de drept, să se aleagă cu sancţiuni inclusiv de inghetare a fondurilor comunitare. 

Solicitarea apare într-o rezoluţie adoptată în februarie 2014, la Strasbourg, de plenul Parlamentului European, cu 312 de voturi la 244 şi 27 de abţineri.

“Este timpul ca UE să pună în practică mecanisme care să asigure corecta aplicare a valorilor europene şi a criteriilor de la Copenhaga, care să rămână valide şi după intrarea în UE. Instrumente de monitorizare şi sancţionare trebuie să fie create în acest sens, implicand instituţii ale UE, statelor membre şi corpuri de experţi precum Agenţia pentru Drepturi Fundamentale şi Consiliul Europei”, a declarat raportorul Louis Michelle, membrul belgian al grupului ALDE (liberali), atunci când a fost adoptată rezoluţia

Răspunzând solicitării caleaeuropeana.ro, Comisia a prezentat modalitatea în care a răspuns excutivul european solicitării PE de a institui acest mecanism:

COMISIA EUROPEANĂ, GARDIANUL valorilor UE

Comisia Europeană a adoptat un cadru în vederea abordării ameninţărilor sistematice la adresa statului de drept, valabil pentru toate cele 28 de state membre ale UE, potrivit unui comunicat al executivului european.

Acest nou cadru privind statul de drept va fi complementar procedurilor de infringement (atunci când legislaţia UE a fost încălcată) şi Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, care permite suspendarea dreptului la vot în cazul unei „încălcări grave şi persistente” a valorilor Uniunii Europene de către un stat membru.

Noul cadru stabileşte un instrument de avertizare timpurie care să permită Comisiei să iniţieze un dialog cu statul membru în cauză pentru a preveni escaladarea ameninţărilor sistemice la adresa statului de drept.

Dacă nu se găseşte o soluţie prin intermediul acestui cadru nou creat, articolul 7 din Tratat va rămâne în ultimă instanţă, modul  de soluţionare a unei crize şi de a asigura respectarea valorilor UE.

Printre caracteristile noului cadru privind statul de drept, Comisia Europeană enumeră egalitatea dintre statele membre: cadrul se va aplica în acelaşi mod pentru toate statele membre şi având în vedere aceleaşi criterii, reprezintă un instrument de avertizare timpurie pentru  a face faţă ameninţărilor la adresa statului de drept. Nu în ultimul rând, CE precizează că joacă un rol central în aceast nou cadru ca gardian independent al valorilor UE.

Mai multe detalii aici.

CUM VA FI APLICAT MECANISMUL:

framework

 

 

.

 

.

ALEGERI 2014

Victor Ponta, după întâlnirea cu Klaus Iohannis de la Cotroceni: „Prima consultare instituțională, extrem de utilă și eficientă”

Published

on

UPDATE 14:30:

Întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta s-a încheiat, după aproximativ o oră. Cei doi au avut o discuţie tete-a-tete, pe teme privind priorităţile guvernării, actualitatea politică şi economică şi pespectivele colaborării instituţionale.

”Prima consultare institutionala cu Presedintele Iohannis – extrem de utila, serioasa si eficienta. Lucrurile intra pe fagasul normal” este mesajul publicat de premierul V.Ponta pe Twitter.

UPDATE: Întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta a început, luni, la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, iar discuțiile dintre cei doi oficiali au loc “tete-a-tete”, au precizat surse oficiale, în condițiile în care marți va avea loc o ședință de guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta urmează să aibă, luni, la ora 12.00, o întâlnire la Palatul Cotroceni, pentru a discuta legat de priorităţile guvernării, precum şi perspectivele colaborării instituţionale între Preşedinţie şi Guvern, conform unor surse oficiale, citate de Mediafax. Ulterior, premierul a cofirmat informația.

Foto: adevarul.ro

Foto: adevarul.ro

Mâine voi merge la Palatul Cotroceni pentru prima întâlnire instituţională cu preşedintele Iohannis. După 10 ani putem în sfârşit să demonstrăm românilor ce important şi benefic este ca preşedintele şi premierul să colaboreze pt binele public. Toţi cetăţenii care ne-au numit în funcţiile noastre vor avea de câştigat“, afirmă Ponta pe Facebook.

Întâlnirea are loc la invitaţia preşedintelui Iohannis, au menţionat sursele citate.

La întâlnire urmează să se discute priorităţile guvernării, actualitatea politico-economică şi perspectivele colaborării instituţionale între Preşedinţie şi Guvern.

Klaus Iohannis a preluat duminică mandatul de preşedinte. El a depus jurământul de învestitură în şedinţa solemnă a Parlamentului.

 

 

 

.

 

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014

Băsescu, despre întâlnirea cu Iohannis: L-am informat despre poziţia în Consiliul European

Published

on

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, înainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, că în întâlnirea de miercuri seara, l-a informat pe preşedintele ales, Klaus Iohannis despre poziţia sa la această reuniune, şi că nu i-a dat sfaturi acestuia, ci doar au schimbat informaţii.

basescu iohannis

presidency.ro

”Ceea ce am spus public a fost subiect discutat şi cu domnul preşedinte Iohannis. L-am informat cu privire la poziţia mea în acest Consiliu European”, a spus Băsescu, despre întâlnirea de miercuri seara cu preşedintele ales, Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni, în pregătirea predării-primirii mandatului, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă i-a dat sfaturi preşedintelui ales, Traian Băsescu a replicat: ”Nu, nimeni nu dă sfaturi nimănui, ci doar schimbăm informaţii”.

De altfel, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să afirme în declaraţia susţinută la Aeroportul Otopeni că participă la ultimul Consiliu European.

”Dincolo de faptul că însuşi Consiliul are noutăţi, şi eu împlinesc exact zece ani de participare la această structură fundamentală a Uniunii Europene. A fost pentru mine onoare să reprezint România în această instituţie a Uniunii şi vă asigur că în cei zece ani, am reprezentat interesele României la limita maximă la care puteau fi reprezentate, în raport cu principiile de funcţionare ale Uniunii, adică toţi trebuie să fie mulţumiţi când se termină un Consiliu”, a mai spus Traian Băsescu.

Tatiana Niculescu Bran, purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis, a precizat, miercuri seară, pentru Mediafax, că întâlnirea dintre preşedintele ales şi preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu, de la Palatul Cotroceni, pentru pregătirea preluării funcţiei prezidenţiale, a durat o oră.

Este singura întâlnire dintre cei doi preşedinţi, unul încă în exerciţiu şi celălalt ales, înainte de preluarea mandatului prezidenţial de către Klaus Iohannis, dumunică, 21 decembrie.

Traian Băsescu şi-a anunţat intenţia de a-l lua la Consiliul European şi pe preşedintele ales, Klaus Iohannis, la sfârșitul lunii noiembrie. O asemenea dublă reprezentare s-a mai petrecut şi în 2004, când Ion Iliescu l-a luat cu el pe Traian Băsescu la Consiliul European.

 

 

.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014

Românii din Europa: Vot prin corespondență sau cerem dizolvarea Parlamentului

Published

on

Respingerea in Camera Deputatilor a votului prin corespondenta nu a ramas fara ecou printre romanii din Europa, care spun ca, daca nu se va gasi o solutie, vor cere presedintelui ales Klaus Iohannis dizolvarea Parlamentului.

“Suntem profund ingrijorati de atitudinea dispretuitoare pe care parlamentarii romani o au fata de romanii din diaspora, manifestata si ieri (marti, n.red.) prin respingerea initiativei legislative lansate de deputatul Eugen Tomac privind votul prin corespondenta.vot_php_01355900

Parlamentarii ar trebui sa tina cont de indemnurile prim-ministrului, domnul Victor Ponta, si de recomandarile presedintelui ales, Klaus Iohannis, sa modifice legea electorala 370/2004 si sa pregateasca o forma de vot care sa poata permite oricarui roman sa voteze”, se arata intr-un comunicat al Federatiei asociatiilor de romani din Europa (FADERE), remis Ziare.com.

Romanii de peste hotare cer Parlamentului Romaniei sa treaca imediat la discutiile pe tema legii votului prin corespondenta si cer, de asemenea, initierea unui proiect de lege pentru votul electronic.

“Nu vrem sa se mai repete evenimentele din 2 si 16 noiembrie 2014 iar pentru a evita acest lucru trebuie sa se inceapa imediat dezbaterile legate de legea votului prin corespondenta si cel electronic. Consideram ca ambele forme de vot sunt benefice pentru toti romanii, indiferent unde locuiesc.

Daca actualul Parlament al Romaniei va continua sa refuze discutiile pe marginea proiectului de lege privind votul prin corespondenta, vom fi nevoiti sa cerem presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, dizolvarea acestuia. Cred ca aceasta este datoria domnilor parlamentari, sa creeze cadrul legal pentru respectarea drepturilor constitutionale, unul dintre acestea fiind dreptul de a vota”, a declarat Daniel Tecu, presedinte FADERE.

Votul prin corespondenta a fost respins, marti, de Camera Deputatilor. Astfel, raportul de respingere al Comisiilor de administratie si juridica a fost adoptat cu 203 voturi pentru, 84 de abtineri si 8 voturi impotriva, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Comisiile de administratie si juridica au apreciat ca votul prin corespondenta prezinta vulnerabilitati semnificative din punctul de vedere al sigurantei procesului de votare.

 

.

 

 

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
SUA60 mins ago

SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

U.E.2 hours ago

UE instituie Cadrul de Investiții pentru Ucraina în valoare de 9,3 mld. de euro

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanți ai companiilor emirateze: Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu UAE

ROMÂNIA3 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

MAREA BRITANIE4 hours ago

Comisia Europeană dorește începerea negocierilor de stabilire a unui acord între UE și Marea Britanie privind mobilitatea tinerilor de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii

NATO4 hours ago

Cinci avioane ale Forțelor Aeriene Spaniole protejează spațiul aerian al NATO deasupra României, fiind dislocate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

G75 hours ago

Ministrul german de externe cere G7 ”măsuri suplimentare” contra Iranului după atacul ”fără precedent” asupra Israelului

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR5 hours ago

Raportorul CoR Csaba Borboly: Regiunile și orașele din UE cer reevaluarea statutului de protecție a carnivorelor mari pentru a promova coexistența durabilă cu omul și îmbunătățirea biodiversității

ROMÂNIA6 hours ago

Sebastian Burduja, maraton de întâlniri în Qatar pentru atragerea investițiilor în sectorul energetic: Se prefigurează investiții de miliarde de euro din 2025 în perimetre pentru centralele eoliene din Marea Neagră

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Proiecte de 1 miliard de euro în digital, securitate cibernetică, cloud computing și cercetare, propuse partenerilor din Qatar

ROMÂNIA3 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 day ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 day ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO6 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending