Alegerea lui Joe Biden ca președinte al SUA va reprezenta un plus pentru securitatea României, democrații considerând Federația Rusă drept un risc de securitate pentru Statele Unite și pentru aliații din Europa, a declarat eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro în care a analizat evoluțiile din SUA, acolo unde sunt așteptate rezultatele alegerilor prezidențiale în care s-au confruntat Joe Biden și Donald Trump.
Fostul președinte al României a vorbit despre oportunitățile unei noi administrații democrate la Casa Albă, subliniind că politica de securitate a NATO pe flancul estic și includerea Mării Negre în atenția strategică a NATO a fost creată de tandemul Barack Obama – Joe Biden.
“În timpul lui Obama s-a schimbat destinația scutului antirachetă, de unde în timpul amicului meu George W. Bush scutul antirachetă era proiectat în Polonia și Cehia, și s-a venit cu scutul antirachetă în România și Polonia. Ceea ce ne-a creat condiția de stat extrem de important din punct de vedere strategic pentru NATO. Tot în timpul administrației democrate, când Biden era responsabil de politica externă, la summitul din Țara Galilor, din 2014, s-a stabilit pre-poziționarea de armament NATO, în speță american, la frontiera estică, Rusia fiind considerată o putere extrem de agresivă în regiunea Mării Negre. Iar Marea Neagră a fost declarată ca zonă de risc maxim pentru statele membre NATO. (…) Meritul lui Trump este că nu a oprit pre-poziționarea de armament pe frontiera estică a NATO, dar conceptul că Marea Neagră este zonă de maxim risc de securitate pentru NATO a fost acceptat de Obama, de Biden, de administrația democrată. Deci, din punct de vedere a securității României, câștigarea alegerilor de către Biden este un plus. Cu imprevizibilul Trump nu se știe când spunea să vină trupele acasă. În timpul democraților s-a stabilit baza aeriană de la Turda, de la Kogălniceanu, sunt în permanență 1.000 de pușcași marini americani în bazele din România. Deci avem un element de siguranță, în afară de faptul că s-au ținut de cuvânt și în timp ce europenii au stat liniștiți, Statele Unite au pre-poziționat armament greu și armament de infanterie și de intervenție, urmând ca la nevoie să trimită doar soldați în România, în Polonia sau în țările baltice”, a spus fostul președinte.
Mai mult, Băsescu a afirmat că o administrație democrată va adopta o poziție mai dură față de Rusia.
“Nu avem a considera că Biden va fi un președinte care va neglija securitatea flancului estic pentru că Biden cu Obama au creat această politică. Mai mult decât atât, democrații sunt mult mai puțin tranzacționiști în relația cu Rusia. Democrații consideră că Federația Rusă este un risc de securitate și pentru America și pentru aliații lor din Europa și acționează ca atare”, este de părere fostul șef al statului, cel care în calitate de președinte al României a semnat, în 2011, la Casa Albă alături de omologul său Barack Obama Declarație Comună de Parteneriat Strategic pentru Secolul al XXI-lea.
În același context a fost semnat Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România de către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, și secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton. Sistemul antirachetă a fost inaugurat pe 12 mai 2016.
De altfel, cu șase luni înainte de încheierea celui de-al doilea mandat prezidențial, în mai 2014, Traian Băsescu a primit, la Palatul Cotroceni, vizita vicepreședintelui Joe Biden, ocazie cu care al doilea om al administrației Obama s-a declarat “uimit de progresul înregistrat în România” și a subliniat că “lupta împotriva corupţiei este patriotism”.
În interviu, Traian Băsescu a mai vorbit, de asemenea, despre importanța consolidării parteneriatului strategic dintre România și Marea Britanie din considerentul axei de securitate Washington – Londra – București și a subliniat importanța reluării negocierilor pentru acord comercial și de investiții între Uniunea Europeană și SUA.