Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

EXCLUSIV Traian Băsescu: Brexit-ul ar fi o mare pierdere și nu-l văd pe Boris Johnson ducându-și mandatul până la capăt. Diplomația română ar trebui să facă mai vizibil Parteneriatul Strategic cu Marea Britanie

Published

on

Fostul președinte și actual europarlamentar Traian Băsescu consideră că noul guvern britanic condus de Boris Johnson își va încheia mandatul până la data de 31 octombrie 2019, termenul limită la care Marea Britanie ar trebui să se retragă din Uniunea Europeană.

Într-o declarație în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro, Băsescu a arătat că ieșirea Marii Britanii din UE va fi o mare pierdere și că Regatul Unite a fost ”țara care a asigurat echilibrul în Consiliul European.

Sper că cadă guvernul Boris Johnson. Este politicianul care vrea să scoată Marea Britanie din UE și fără acord. E o caricatură de politician care cu Farage, din populism, au împins țara spre o mare incertitudine”, a afirmat eurodeputatul, arătând că cea mai bună soluție este ca Brexit-ul să nu se producă.

Boris Johnson a devenit marți noul lider al Partidului Conservator și, astfel, viitorul premier al Regatului Unit, câștigând detașat în fața contracadidatului său, Jeremy Hunt, după săptămâni de competiție în urma cărora peste 92.000 de membri ai Partidului Conservator l-au ales pe cel care va avea de livrat Brexit-ul la 31 octombrie.

”El este ales de partid, nu de parlament. Există în fibra partidului această pornire a ieșirii din UE și îi va da energie. Dar nu a câștigat cu 99 la zero. Sunt destui și în partidul lui care ar vrea să rămână în UE. Nu-l văd ducându-și mandatul până la capăt până pe 31 octombrie. Consider o mare pierdere ieșirea Marii Britanii”, a mai spus fostul președinte.

Vorbind din prisma experienței celor zece ani de membru al Consiliului European, fostul șef al statului a spus că Marea Britanie este statul care a asigurat echilibrul de putere în Consiliul European.

Cu ei în Consiliul European am obținut un post mare pentru estici”, a afirmat Băsescu, referindu-se la negocierile din 2014 când fostul premier polonez Donald Tusk a fost ales președinte al Comisiei Europene.

Europarlamentarul PMP a arătat că în contextul în care ”britanicii sunt dezinteresați, atunci s-a dezechilibrat balanța”, acesta referindu-se la negocierile dintre liderii europeni în urma cărora niciun reprezentant din Est nu va deține nicio funcție de conducere în instituțiile UE.

Pe fondul angajamentelor de securitate în epoca guvernului Johnson, fostul președinte recomandă diplomației române o intensificare a legăturilor cu Marea Britanie.

Pe securitate, există mici riscuri de reducere a angajamentelor de securitate ale Marii Britanii. Diplomația noastră face marea greșeală că nu intensifică legăturile cu Regatul Unit pentru că Regatul Unit este angajat în garantarea securității României. Avem parteneriat strategic semnat de mine și de Tony Blair. Ar trebui să îl facă mai vizibil”, a recomandat Băsescu.

În context, acesta a precizat că ar fi relevantă o vizită la Londra pe chestiuni de securitate din partea statului român.

”Până acum nu avea relevanță o vizită la Londra pe securitate pentru că ambele țări erau în UE. Acum are relevanță, iar diplomația ar trebui să fie mai activă”, a conchis Băsescu.

Cel mai recent, în luna martie a acestui an, Marea Britanie și România au semnat, la Londra, un Memorandum de înțelegere privind cooperarea româno-britanică în domeniul apărării, un document prin care cele două țări ”semnalează un angajament comun față de securitatea Mării Negre”.

Totodată, în contextul Operațiunii de poliție aeriană a NATO pe flancul estic lansată după anexarea ilegală a Crimeii, Marea Britanie a participat cu avioane de luptă și cu un detașament de militari la exercițiile și misiunile de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Anul trecut, 160 de militari (piloți și personal tehnic) au executat, în perioada 1 mai – 31 august, misiuni de poliție aeriană întărită cu patru aeronave Eurofighter Typhoon, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militari ai Forțelor Aeriene Române.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac solicită din nou acțiuni ferme ale UE împotriva regimului Lukașenko: Este datoria Europei civilizate și democratice

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Este datoria Europei civilizate și democratice să respingă și să condamne cu fermitate violarea drepturilor omului, arestările masive nejustificate și utilizarea forței fizice împotriva protestatarilor din Belarus, a afirmat eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE).

“Nu mai încape îndoială că manevrele dictatoriale ale lui Lukașenko – ultimul tiran al Europei, fost șef de colhoz – de a rămâne la putere nu vor stăvili. Putin în este exemplu într-ale propagandei, dictaturii și manipulării. De 26 de ani, Lukașenko continuă să încalce drepturile fundamentale ale propriilor cetățeni prin represiuni masive asupra libertății de exprimare și a presei, a libertății de întrunire și de asociere politică”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

“Campania electorală neechitabilă în timpul căreia mai mulți opozanți au fost arestați nejustificat, rezultatul falsificat al scrutinului de duminică și actele de violență disproporționate ale KGB-ului împotriva zecilor de mii de cetățeni care protestează pentru democrație sunt dovezi clare că Belarus se află sub tiranie. Încă din 9 iulie, am atras atenția, în plenul Parlamentului European, asupra situației în care se află populația din Belarus. Am solicitat încă de atunci acțiuni ferme ale Uniunii Europene împotriva acestui regim. Aceste nedreptăți trebuie să înceteze, deținuții trebuie eliberați, iar populația din Belarus trebuie susținută în lupta sa pentru democrație”, a mai spus el.

Uniunea Europeană a denunţat marţi alegeri prezidenţiale ”nici libere, nici echitabile” în Belarus şi a ameninţat cu sancţiuni împotriva celor responsabili de violenţe și cu revizuirea relațiilor UE cu Belarus, potrivit unei declaraţii adoptate de cele 27 de state membre, informează Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Continue Reading

S&D

Partidul Socialiștilor Europeni, despre represaliile din Belarus: UE nu trebuie să ignore autoritarismul de la ușa Europei

Published

on

© PES/Flickr

Partidul Socialiștilor Europeni (PES) condamnă cu tărie violența și reprimarea protestatarilor pașnici și activiștilor pro-democrație de către guvernul Lukashenko din Belarus, potrivit unui comunicat. 

Președintele PES, Serghei Stanishev, a declarat:

„Alegerile prezidențiale de săptămâna trecută au fost profund defectuoase, iar rezultatele nu reprezintă în mod clar voința democratică a poporului belarus. Campania a fost marcată de reprimare, amenințări și violență. Statul de drept și standardele democratice au fost încălcate încă o dată. Reprimarea brutală a protestatarilor pașnici din ultimele zile a șocat lumea. UE nu trebuie să ignore acest autoritarism la ușa Europei. Este timpul să discutăm impunerea de sancțiuni vizate celor responsabili de represiunea democrației în Belarus. “

PES transmite că este alături de toți cei care luptă pentru democrație, libertate și drepturile omului după alegerile fraudate de duminică, din Belarus, precum și de Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, ministrul german de externe, Heiko Maas, și alți social-democrați, în exprimarea preocupărilor lor profunde cu privire la creșterea tensiunilor din țară și susținerii social-democrații lituanieni și a altora din regiune, care solicită acum acțiune urgentă.

Continue Reading

S&D

Partidul Socialiștilor Europeni: UE a pierdut 825 de miliarde de euro datorită paradisurilor fiscale

Published

on

euro bani moneda
© Calea Europeană/ Zaim Diana

Partidul Socialiștilor Europeni semnalează că Uniunea Europeană a pierdut 825 de miliarde de euro datorită paradisurilor fiscale.

De asemenea, socialiștii europeni subliniază că acești bani puteau fi investiți în infrstructură, învățământul public și nu îl ultimul rând în medicină, potrivit postării pe pagina de Facebook.

Din aces motiv, Partidul Socialiștilor Europeni reamintește că nu este prea târziu ca toate companiile să fie obilgate să plătească impozite acolo unde au profituri.

1% din PIB-ul UE – reprezentând mai bine de 160 miliarde de euro – face anual obiectul unor activități financiare ilicite, precum spălarea de bani, traficul de arme și de persoane, traficul de droguri, evaziunea fiscală, finanțarea terorismului și alte activități suspecte care afectează viața cetățenilor europeni, potrivit Comisiei Europene.

Grupul parlamentar Renew Europe a demarat o rezoluție privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, rezoluție care și fost votată.

Așa cum este subliniat și în rezoluție, reglementarea ar trebui să acopere, printre altele, domenii precum: identificarea beneficiarului real (beneficial owners), cadrul de cooperare între autoritățile competente și unitățile de informații financiare; protecția persoanelor care raportează suspiciuni de spălare de bani sau finanțare a terorismului.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending