Connect with us

MAREA BRITANIE

Există o ”șansă mare” ca Marea Britanie și SUA să ajungă la un acord comercial ”extraordinar”, subliniază vicepreședintele JD Vance

Published

on

© The White House/ Flickr

Vicepreședintele american JD Vance consideră că există o ”șansă mare” ca Marea Britanie și America să ajungă la un acord comercial ”extraordinar”, ceea ce reprezintă un impuls pentru oficialii britanici care se străduiesc să obțină un acord, informează Politico Europe

Vance a lăudat ”afinitatea culturală” dintre cele două țări și a subliniat legătura personală a președintelui Donald Trump cu Regatul Unit, vorbind despre perspectiva unui acord.

”Cu siguranță lucrăm din greu cu guvernul lui Keir Starmer” la un acord comercial, a declarat Vance într-un interviu acordat UnHerd. ”Președintele iubește cu adevărat Regatul Unit. El a iubit-o pe regină. Îl admiră și îl iubește pe rege. Este o relație foarte importantă”, a continuat acesta.

Vance a spus despre Trump că ”este un om de afaceri și are o serie de relații de afaceri importante în (Marea Britanie)”, dar ”cred că este mult mai profund decât atât”.

”Există o afinitate culturală reală. Și, desigur, în mod fundamental, America este o țară anglo-saxonă”, a continuat vicepreședintele american.

El crede că ”există o șansă bună ca, da, să ajungem la un mare acord care să fie în interesul ambelor țări”.

Guvernul britanic a încercat să încheie un acord economic cu SUA, urmărind să reducă tarifele de 25% impuse de Trump pentru metale și mașini, precum și taxa minimă de 10 % pe care Trump a impus-o pentru toate produsele importate în SUA.

”Cu Regatul Unit avem o relație mult mai reciprocă decât avem cu, să zicem, Germania. Deși îi iubim pe germani, aceștia sunt foarte dependenți de exporturile către Statele Unite, dar sunt destul de duri cu multe întreprinderi americane care ar dori să exporte în Germania”, a spus Vance.

Regatul Unit și Australia se numără printre țările cărora secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, le acordă în prezent prioritate în vederea încheierii unui acord comercial. O persoană apropiată Casei Albe a declarat pentru POLITICO că Australia ”este un pic mai puțin complexă din punct de vedere al politicii interne” decât Regatul Unit.

Ministrul britanic al industriei, Sarah Jones, a salutat marți comentariile lui Vance, dar nu a dorit să vorbească despre negocieri specifice.

”Știm că suntem într-o poziție bună. Avem conversații bune. Există o înțelegere care trebuie încheiată, dar nu aș putea să vă spun când va fi încheiată, dar este pozitiv faptul că vicepreședintele este optimist cu privire la negocierile noastre”, a declarat ea pentru LBC.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

“Mobilizare diplomatică” sub auspiciile lui Macron: SUA, Franța, UK, Germania și Ucraina s-au reunit în premieră la Élysée pentru a susține planul de pace al lui Trump. Urmează noi discuții la Londra

Published

on

© Emmanuel Macron/ X

Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat joi sprijinul pentru propunerea președintelui american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce a reunit la Palatul Élysée delegații din SUA, Franța, Germania, Marea Britanie și Ucraina s-au întâlnit la Paris pentru a discuta despre eforturile de a pune capăt conflictului din Ucraina.

Suntem cu toții clar uniți în dorința noastră de pace”, a declarat Emmanuel Macron pe X după discuții, pe care le-a numit “zi de mobilizare diplomatică“.

În timp ce președintele american Donald Trump se întâlnea la Washington cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni, Macron i-a primit la Paris pe secretarul de stat american Marco Rubio, pe emisarii Keith Kellogg și Steve Witkoff, pe ministrul de externe britanic David Lammy, pe consilierul pentru securitate națională al premierului britanic, Jonathan Powell, pe consilierul pentru securitate națională al cancelarului german, Jens Plötner, și pe delegația ucrainean formată din șeful biroului prezidențial ucrainean Andriy Yermak, ministrul de externe Andrii Sybiha și pe ministrul apărării Rustem.

 

Calificând discuțiile ca fiind “productive”, liderul francez a precizat că delegațiile au susținut “de la bun început” propunerea lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina “cât mai rapid posibil”.

“Acest lucru demonstrează un angajament european puternic și o dorință de a lucra îndeaproape cu Statele Unite”, a precizat el.

Spunând că s-au angajat într-o “discuție pozitivă și constructivă” cu privire la modul de a obține atât o încetare a focului, cât și o pace cuprinzătoare și durabilă, Macron a adăugat că a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte și după întâlniri pentru a asigura coordonarea.

“Discuțiile vor continua săptămâna viitoare la Londra”, a adăugat el.

Ulterior dialogului de la Paris, secretarul de stat american Marco Rubio a avut o convorbire telefonică cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, căruia i-a transmis același mesaj pe care echipa americană l-a comunicat delegației ucrainene și aliaților noștri europeni la Paris: “președintele Trump și Statele Unite doresc ca acest război să înceteze și au prezentat acum tuturor părților liniile mari ale unei păci durabile”.

Întâlnirea lui Macron cu delegațiile SUA, Marii Britanii, Germaniei și Ucrainei a avut loc la doar câteva zile după ce emisarul special Steve Witkoff s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre o posibilă încetare a focului în Ucraina, după ce discuțiile dintre Rusia și SUA au stagnat în ultimele săptămâni, iar Ucraina și Europa acuză Moscova că nu își dorește pacea, armata rusă lansând atacuri masive în orașele Krivoi Rog și Sumî.

Președintele francez, împreună cu premierul britanic Keir Starmer, conduce eforturile europene de a oferi Kievului garanții de securitate, inclusiv desfășurarea unei așa-numite forțe de reasigurare în Ucraina, în cazul unui armistițiu.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Marea Britanie atrage atenția asupra intereselor lui Putin în Balcanii de Vest: Urmărește să mențină instabilitatea prin război hibrid. Ar fi stupid să scăpăm din vedere această regiune

Published

on

© UK Foreign Office/ X

Marea Britanie, prin ministrul său de externe, David Lammy, atrage atenția că ”interesele lui Putin” în Balcanii de Vest sunt acelea de ”a menține instabilitatea în regiune”, informează Politico Europe.

Avertismentul acestuia vine în contextul în care mare parte din atenția Uniunii Europene este direcționată spre Ucraina, invadată de Rusia, fapt ce i-ar putea oferi lui Putin spațiul pentru a exploata fisurile existente în fosta Iugoslavie.

”În acest moment, cu război în Europa și văzând interferența Rusiei și în regiune, ar fi stupid să scăpăm din vedere Balcanii de Vest, unde există încă probleme moștenite care nu au fost încă depășite”, a declarat ministrul britanic de externe David Lammy pentru Politico în timpul unei vizite în regiune săptămâna trecută.

”Interesele lui Putin aici sunt de a menține regiunea destabilizată. Este în interesul său să păstreze țările care alcătuiesc Balcanii de Vest pe marginea prăpastiei, să aibă o populație destabilizată și să poarte un război cibernetic și hibrid”, a continuat oficialul britanic.

Toate cele șase țări din Balcanii de Vest doresc să devină membre ale Uniunii Europene, un proces amplu și complex în care geopolitica poate fi la fel de importantă ca îndeplinirea reformelor necesare. Acestea se confruntă cu provocări interne, dar și de bună vecinătate. Bosnia și Herțegovina, de exemplu, a fost aruncată în criză în timp ce Milorad Dodik, politican sârb ce ocupă funcția de președinte al așa-numitei Republici Srpska, a reușit să scape de arestare pentru politicile sale separatiste.

Între timp, Serbia acuză Kosovo de reprimarea minorității sale sârbe, în timp ce Kosovo acuză Serbia de violențele de pe teritoriul său.

Atât experții în politică externă, cât și miniștrii se tem că Kremlinul va încerca să profite de tensiunile etnice și religioase adânc înrădăcinate pentru a alimenta noi tulburări în Balcani, consolidând interesele Rusiei și creând și mai multe probleme în curtea din spate a UE.

Uniunea Europeană este conștientă de importanța acestei regiuni. Astfel, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, a pornit într-un turneu în această regiune pentru a transmite sprijinul european, cu o primă oprire în Muntenegru, țară care urmează să primească prefinanțarea de peste 26 de milioane de euro din Planul de Creștere pentru Balcanii de Vest.

Recent, Parlamentul European a anunțat că deschide un birou de legătură în Albania pentru a-și consolida angajamentul față de țările din această regiune, care beneficiază de o finanțare din partea UE  de 6 miliarde de euro până în 2027 prin Facilitatea de Creștere și Reformă.

Pentru a primi sprijin prin această facilitate, fiecare partener din Balcanii de Vest trebuie să înainteze o agendă de reforme, care să cuprindă reformele pe care plănuiește să le implementeze pentru a atinge obiectivele facilității.

În egală măsură, Balcanii de Vest vor trebui să reflecteze asupra modalității în care măsurile incluse în agenda de reforme va contribui la alinierea continuă și progresivă la Politica Externă și de Securitate a Uniunii Europene.

Statele membre ale UE vor avea un rol-cheie în aprobarea agendei de reformă a beneficiarilor și, dacă este necesar, a modificărilor acestora.

Printre condițiile prealabile generale pentru sprijinul acordat de UE în cadrul acestui mecanism se numără faptul că partenerii trebuie să continue să susțină și să respecte mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar pluripartidist, alegeri libere și corecte, o presă pluralistă, un sistem judiciar independent și statul de drept, precum și să garanteze respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparținând minorităților.

Pentru Serbia și Kosovo*, o altă condiție prealabilă este ca acestea să se angajeze în mod constructiv în vederea realizării unor progrese măsurabile și a unor rezultate tangibile în normalizarea relațiilor lor, în vederea punerii în aplicare integrale a tuturor obligațiilor lor respective care decurg din Acordul privind calea spre normalizare și din anexa privind punerea în aplicare a acestuia, precum și din toate acordurile de dialog anterioare, și să se angajeze în negocieri privind Acordul global de normalizare a relațiilor.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ursula von der Leyen și-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la tarifele anunțate de Donald Trump, în cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul britanic Keir Starmer

Published

on

© Lauren Hurley / No 10 Downing Street/ Flickr

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, au avut duminică seară o convorbire telefonică în care au discutat despre tarifele vamale anunțate pe 2 aprilie de președintele american Donald Trump.

Ursula von der Leyen și-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la tarifele anunțate de Donald Trump, subliniind prejudiciile semnificative pe care acestea le pot provoca nu doar în mod direct, ci și prin efecte indirecte, inclusiv asupra celor mai sărace națiuni ale lumii, potrivit unui comunicat de presă

Recunoscând că tarifele anunțate marchează „un moment de cotitură” pentru Statele Unite, Ursula von der Leyen a reafirmat angajamentul Uniunii Europene de a se angaja într-un dialog constructiv cu Washingtonul. Totodată, a subliniat că UE este pregătită să-și apere interesele prin măsuri proporționale, dacă situația o va impune.

În același timp, președinta Comisiei Europene și-a exprimat hotărârea de a colabora strâns cu partenerii internaționali pentru a face față noii realități economice globale, recunoscând că fiecare partener comercial va acționa în conformitate cu propriile priorități.

„Tocmai am vorbit cu Keir Starmer și i-am împărtășit îngrijorarea mea cu privire la impactul tarifelor SUA asupra economiei globale. Am discutat, de asemenea, despre securitate și apărare și despre viitorul summit UE-Marea Britanie”, a scris von der Leyen, pe platforma X.

 

Ursula von der Leyen a reiterat angajamentul ferm al Uniunii Europene de a colabora îndeaproape cu Regatul Unit în domeniul securității și apărării, reafirmând totodată sprijinul comun și de durată pentru Ucraina. Ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la blocarea eforturilor de pace de către Rusia.

De asemenea, președinta Comisiei Europene și prim-ministrul britanic au discutat despre pregătirile pentru viitorul summit UE–Regatul Unit din 19 mai, văzut ca o oportunitate importantă de consolidare a cooperării bilaterale în domenii-cheie precum securitatea și apărarea, comerțul și economia.

Ursula von der Leyen a confirmat că se va întâlni cu prim-ministrul britanic la Londra, pe 24 aprilie, cu prilejul Summitului internațional privind viitorul securității energetice, găzduit la Lancaster House.

Citiți și: Războiul comercial nu ar trebui să fie primul răspuns al Regatului Unit la tarifele vamale impuse de Donald Trump, susține Keir Starmer

Donald Trump a anunțat săptămâna trecută că Statele Unite vor pune în aplicare „tarife reciproce” pentru toate țările, de „aproximativ jumătate” din ceea ce acestea cer SUA, într-un moment de cotitură pentru economia globală pe care specialiștii îl evaluează drept o escaladare bruscă a războiului comercial.

Trump a declarat că liderii mondiali care doresc o scutire de la „tarifele sale reciproce” ar trebui să își schimbe politica comercială.

Tarifele comerciale impuse de Donald Trump la nivel mondial au atras  promisiuni globale de contramăsuri, cu UE declarându-se pregătită să răspundă cu astfel de măsuri dacă negocierile pentru un acord eșuează, cu China amenințând cu noi tarife și cu reacții similare din partea Canadei, Japoniei, Marii Britanii și altor economii.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris tarifele universale ale lui Trump drept o lovitură majoră pentru economia mondială și a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să răspundă cu contramăsuri în cazul în care negocierile eșuează.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO3 hours ago

Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Trump amenință că va abandona negocierile pentru încetarea focului între Rusia și Ucraina: Vom spune doar “sunteți niște oameni oribili” și vom renunța

SUA4 hours ago

Vance și Meloni s-au întâlnit la Roma, pentru a doua zi la rând, după vizita premierului Italiei la Casa Albă. Vicepreședintele SUA a participat la slujba din Vinerea Mare la Vatican

NATO1 day ago

Arsenalul nuclear al Franței ar putea contribui într-adevăr la protejarea Poloniei, subliniază președintele Andrzej Duda

CHINA1 day ago

China furnizează arme Rusiei, acuză Volodimir Zelenski: Nu pot spune că suntem surprinși

SUA1 day ago

Donald Trump declară că ”nu-l consideră pe Zelenski responsabil” pentru războiul din Ucraina, dar continuă criticile la adresa lui: Nu-l învinovățesc, dar nu a făcut cea mai bună treabă din lume

RUSIA1 day ago

Rubio atenționează că SUA ar putea renunța la eforturile de pace Ucraina-Rusia dacă nu se înregistrează progrese în câteva zile

NATO1 day ago

NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump

NATO1 day ago

Lituania plănuiește să își modernizeze rutele ”critice pentru securitate și apărare” pentru a descuraja Rusia

INTERNAȚIONAL1 day ago

“Suflete politice înrudite” pentru un “Occident măreț din nou”: De la Casa Albă, Trump și Meloni sunt 100% încrezători într-un acord comercial UE-SUA

ROMÂNIA5 days ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Secretarul de stat Luca Niculescu subliniază că ”există toate premisele” ca România să finalizeze anul viitor procesul de aderare la OCDE: Vom continua în acest ritm

Trending