UPDATE. Vladimir Putin câștigă al patrulea mandat cu 76% dintre voturi

UPDATE 19 martie 10.00

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost reales cu 76,67% din voturi, după numărarea a 99,80% din buletinele de vot, a anunţat luni dimineaţa Comisia Electorală Centrală. Participarea la vot a fost de 67,4%, notează Agerpres.

Putin a obţinut astfel al patrulea mandat prezidenţial, fără a mai fi necesar al doilea tur de scrutin. Rezultatul său este mai bun decât la precedentele alegeri, din 2012, şi decât previziunile sondajelor de opinie dinaintea alegerilor.

UPDATE 

Potrivit ultimelor numărătorii parțiale, Vladimir Putin, actualul președinte, a câștigat alegerile cu 73,1% dintre voturi, la mare distanță de următorul contracandidat, Pavel Grudinin care a obținut 14,9%, urmat de Vladimir Jirikovski (6,7%), Ksenia Sobceak (1,3%), Grigori Yavlinski (0,7%), Boris Titov (0,6%), Sergei Banurin (0,6%), Maxim Suraikin (0,6%). 

Presa rusă anunță rezultatele preliminarii ale alegerilor prezidențiale ce s-au desfășurat astăzi. Vladimir Putin, actualul șef de stat, a câștigat detașat aceste alegeri, potrivit exit-poll-urilor. Conform Russia Today, el ar fi obținut voturile a aproximativ 72, 14% dintre votanți, în timp ce următorul contracandidat, Pavel Grudinin a obținut 15,74%. Ceilalți candidați înscriși în cursă nu au reușit să strângă nici 10% dintre voturi.

FOTO: Kremlin

Franța a anunțat că nu va recunoaște desfăşurarea alegerilor prezidenţiale ruse în Crimeea, la patru ani după anexarea “ilegală” a peninsulei ucrainene de către Moscova, notează Agerpres.

Secțiile de votare s-au deschis mai întâi în Orientul Extrem, iar la ora 8 s-au deschis și la Moscova, în toată partea centrală a Rusiei. 110 milioane de cetățeni au fost așteptați la urne. Cetăţenii ruşi și-au putut exercita dreptul electoral până la ora locală 20.00. Întinsul teritoriu al Rusiei acoperă 11 fusuri orare, de aceea ziua votului a durat practic 21 de ore. Scrutinul s-a desfăşurat în peste 97.000 de secţii în Rusia şi în alte 400 deschise în 145 de ţări.

Numele celor opt candidaţi au fost aranjate în ordine alfabetică pe buletinele de vot:

– Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat /PLDR/);

– Vladimir Putin (independent);

-Pavel Grudinin (Partidul Comunist);

-Grigori Iavlinski („Iabloko”, liberal),

-Boris Titov (Partidul Creşterii),

-Serghei Baburin („Uniunea Naţională a Rusiei”);

-Maxim Suraikin („Comuniştii Rusiei„);

– Ksenia Sobciak („Iniţiativa civică”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.