EU vs. Disinformation, platforma creată de experții în comunicare strategică ai Serviciului European de Acțiune Externă al UE, demontează legăturile apărute în spațiul public și online din România între cazul tragediei de la Caracal și facilitatea de apărare antirachetă a NATO de la Deveselu, despărțite de o distanță de doar 8 km.
Într-un material publicat pe www.euvsdisinfo.eu în data de 28 iulie, experții SEAE citează două articole apărute pe platformele sputnik.md și apărătorul.md, potrivit cărora autorul oribilelor crime de la Caracal era parte a unei rețele care ”furniza” fete pentru soldații americani de la Deveselu.
Ulterior, experții europeni notează că aceasta este ”o nouă încercare de a manipula și a interpreta în mod eronat rolul sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu și personalul acestei facilități”.
EU vs. Disinformation citează în acest sens declarațiile oficiale ale Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care a negat informațiile potrivit cărora un suspect de crimă și viol a fost investigat pentru că aducea fete militarilor americani de la Deveselu.
Totodată, experții notează că această metodă, în care mass-media pro-Kremlin utilizează informații false pentru a discredita trupele NATO, a mai fost folosită în cazul poveștii false privind un viol comis în Lituania de un militar german în 2016.
Sistemul antirachetă al NATO de la Deveselu, construit în baza unui acord bilateral între România și Statele Unite, a devenit operațional în mai 2016. Construcția facilității Aegis Ashore a început în octombrie 2013.
Decizia privind amplasarea și construcția acestui sistem a fost luată în etape. Mai întâi, în februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a răspuns afirmativ la invitația SUA de a amplasa instalații terestre antirachetă SM-3 în România pentru a proteja sudul Europei de rachetele iraniene cu rază scurtă și intermediară de acțiune.
Ulterior, în octombrie 2010, țările NATO au decis, la Summitul de la Lisabona, dezvoltarea unor capabilități de apărare antirachetă pentru apărarea aliaților europeni, Rusia, prezentă la reuniune în calitate de partener invitat, fiind invitată să coopereze.
La 13 septembrie 2011, România și SUA semnau la Washington, prin miniștrii lor de Externe, Acordul privind amplasarea în România a sistemului american de apărare antirachetă.
De la momentul operaționalizării sistemului antirachetă de la Deveselu, în 2016, Rusia a criticat în mod virulent amplasarea acestui sistem de apărare și descurajare antibalistică al Statelor Unite.
Anul acesta, la 2 februarie, Washington-ul a denunțat Tratatul privind forțele nucleare intermediare co-semnat cu Moscova în 1987, anunțându-și retragerea din acord dacă Rusia nu revine la respectarea acordului încălcat prin producerea rachetei de croazieră SSC-8/ 9M729 Novator, care încalcă prevederile tratatului.
Pe fondul denunțării tratatului, la 8 februarie 2019 Rusia a solicitat Statelor Unite să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România pe motiv că ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). La momentul respectiv, NATO, SUA și România au dezmințit acuzațiile Rusiei.
La 2 august 2019, Tratatul care asigura echilibrul strategic în Europa a devenit nul din punct de vedere juridic după retragerea Statelor Unite și Rusiei.
În ce privește sistemul antirachetă de la Deveselu, acesta a intrat în luna mai în faza unei actualizări planificate pentru mentenanța și îmbunătățirea componentelor facilității de la Deveselu. La 9 august 2019, NATO a anunțat încheierea actualizării sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore din România.
1 Comment