Connect with us

NEWS

Explicația Rusiei pentru atacul chimic din Siria: Aviația siriană a atacat un ”depozit al rebelilor” în care se aflau substanțe toxice. Consiliul ONU a amânat votul asupra unei rezoluții

Published

on

Rusia a respins acuzaţiile privind comiterea de către Administraţia Bashar al-Assad a atacului cu arme chimice din Siria, Moscova argumentând că degajarea de gaze toxice a apărut după un bombardament convenţional sirian care a atins un depozit de armament al insurgenţilor. Armata rusă a afirmat că, potrivit unor ”date obiective” pe care le deține, aviația siriană a atacat un ”depozit al rebelilor” în care se aflau substanțe toxice, relatează Gândul.info. Acestea ar fi explodat și s-au răspândit în atmosferă. Administraţia Bashar al-Assad a negat orice utilizare a armelor chimice.

FOTO: Kremlin

În pofida acestor explicații, atacul a provocat un val de indignare internațională, mai multe țări occidentale declarând vinovat regimul lui Bashar al-Assad. Administraţia Donald Trump susţine că regimul al-Assad a comis atacul chimic de la Khan Sheikhoun (provincia Idlib), soldat cu moartea a 86 de persoane, potrivit datelor date miercuri seara de către OSDO. „Armele chimice sunt cele mai grave crime de război. Nu contează cine sunt responsabilii, ei vor trebui să dea socoteală”, a spus și șefa diplomației UE, Federica Mogherini.

Consiliul de Securitate al ONU, reunit miercuri de urgență în legătură cu presupusul atac chimic din Siria, a amânat votul asupra unei eventuale rezoluții de condamnare,  transmite Agerpres.

Textul prezentat de Washington, Paris și Londra ar putea fi, totuși, votat joi, potrivit unor diplomați la ONU.

Moscova a apreciat ca ”inacceptabil” proiectul de rezoluție condamnând atacul comis marți asupra orașului sirian Khan Shaykhun care a făcut 86 de morți, dintre care 30 de copii și 20 de femei, potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. O nouă ilustrare a diviziunilor dintre occidentali și Rusia în privința dosarului sirian.

Rusia susține că documentul ar fi trebuit să conțină mai multe amendamente, cum ar fi stabilirea drept priorități principale ale rezoluției invitarea rebelilor care controlează zona să ofere acces total investigatorilor ONU și stabilirea unei acțiuni de cercetare imparțială și cuprinzătoare a incidentului.

„Acest proiect a fost scris în grabă, iar adoptarea lui ar fi un gest iresponsabil“, a spus reprezentantul Rusiei la ONU, Vladimir Safronkov.

Citiți și:

Cum ar putea reacționa SUA față de Siria după atacul chimic. Vicepreședintele Mike Pence: Luăm în calcul toate opțiunile

Ajutoare umanitare de 6 miliarde de dolari pentru Siria, convenite de UE și alți actori internaționali

Donald Tusk condamnă atacul chimic din Siria: Regimul sirian este principalul responsabil de atrocitățile din Siria iar cei care îl susțin împart responsabilitatea

.

INTERNAȚIONAL

50 de foști miniștrii de externe din UE, printre care și Javier Solana, fostul șef al diplomației europene, apel către liderii UE: Europa trebuie să respingă planul de pace privind conflictul israeliano-palestinian propus de Trump

Published

on

50 de foși miniștrii de externe sau înalți funcționari din diplomația statelor europene au lansat un apel către liderii Uniunii Europene printr-o scrisoare comună, cărora le solicită respingerea planului propus de Casa Albă pentru soluționarea conflictului israeliano-palestinian, anunțat de președintele american Donald Trump la finalul lunii ianuarie.

Printre semnatari se numără francezii Dominique de Villepin şi Hubert Védrine, germanii Sigmar Gabriel şi Hans-Gert Pöttering, austriaca Benita Ferrero-Waldner, britanicul Chris Patten, luxembourgezul Jacques Santer, italianul Massimo d’Alena și spaniolul Javier Sonala, care a ocupat postul de secretar general al NATO în perioada 1995-1999 și cel de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate între 1999 și 2009.

Potrivit documentului publicat de The Guardian, semnatarii semnalează că acest plan de la ”pace la prosperitate” pentru Orientul Mijlociu amenință drepturile palestinienilor și viitorul democrației israeliene și ”contrazice parametrii conveniți la nivel internațional pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu, rezoluții relevante ale Națiunilor Unite, inclusiv rezoluția 2334 a Consiliului de Securitate al ONU și principiile fundamentale ale dreptului internațional”.

Drept argument, aceștia au avertizat că planul ”permite anexarea unor părți importante și vitale ale teritoriului palestinian ocupat. El legitimează şi încurajează activităţile ilegale israeliene. Acesta recunoaște doar revendicările unei singure părți privind Ierusalimul și nu oferă nicio soluție echitabilă cu privire la chestiunea refugiaților palestinieni. Planul proiectează un viitor <<stat>> palestinian fără control și suveranitate într-un teritoriu fragmentat. Harta care figurează în plan, propune enclave palestiniene sub control militar israelian permanent”.

”<<De la pace la prosperitate>> nu este o foaie de parcurs pentru o soluție viabilă a două state, nici pentru vreo altă soluție legitimă pentru acest conflict. Planul prevede o formalizare a realității actuale în teritorul palestinian ocupat, în care două popoare trăiesc umăr lângă umăr, dar fără drepturi egale. Un astfel de rezulat prezintă caracteristici similare cu cele ale apartheidului” mai precizează cei 50 de semnatari în documentul amintit mai sus.

Președintele american Donald Trump a propus la 28 ianuarie ”o soluție realistă cu două state” pentru soluționarea conflictului israeliano-palestinian, care condiționează totuși nașterea unui stat palestinian de ”respingerea clară a terorismului” și precizează că Ierusalimul va rămâne ”capitala indivizibilă a Israelului”, acordând partenerului strategic numeroase garanții, printre care și suveranitate asupra Văii Iordanului.

Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a respins la începutul lunii februarie planul de pace avansat de Washington, spunând că se îndepărtează de parametri conveniți la nivel internațional privind rezolvarea pașnică a conflictului israeliano-palestinian.

”Uniunea Europeană este pe deplin angajată în parteneriatul transatlantic și evaluează toate eforturile pentru a ajuta la găsirea unei rezoluții pașnice a conflictului israeliano-palestinian. UE își reiterează angajamentul față de o soluție negociată între cele două state, bazată pe liniile directoare din 1967, cu schimburi de teritoriu echivalente, așa cum se poate conveni între părți, între statul Israel și un stat independent, democratic, contigu, suveran și viabil al Palestinei, care să trăiască cot la cot în pace, securitate și recunoaștere reciprocă – așa cum specifică concluziile Consiliului din iulie 2014”, a transmis Înaltul Reprezentant.

În plus, la 14 februarie, acesta a anunțat că intenționează să elaboreze o inițiativă europeană pentru facilitarea procesului de pace între Israel și Palestina și a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să renunțe la planurile de extindere în Ierusalimul de Est, calificând construirea de noi locuințe de către Israel în această zonă drept ”profund dăunătoare pentru o soluție cu două state”.

Planul de pace pentru Orientul Mijlociu a fost criticat și de Papa Francisc, care a atras atenția asupra ”soluțiilor inechitabile” la conflictul israeliano-palestinian, spunând că acestea nu vor fi decât un preludiu pentru noi crize.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Japonia închide toate școlile până în luna aprilie din cauza epidemiei de coronavirus

Published

on

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a anunțat joi că toate școlile din țară vor fi închise până în luna aprilie, din cauza epidemiei de coronavirus, conform CNN, potrivit Digi24.

Prim-ministrul a precizat că următoarele două săptămâni sunt critice în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri, mai ales în rândul elevilor.

”Au fost luate măsuri pentru a preveni răspândirea infecţiei printre copii în fiecare regiune, iar următoarele două săptămâni reprezintă o perioadă critică”, a spus Shinzo Abe.

Anunţul premierului vine în contextul în care numărul de cazuri de infecţie cu noul coronavirus a crescut în Japonia, depăşind 200.

La acestea se adaugă şi cei peste 700 de oameni infectaţi, aflaţi la bordul navei de croazieră Diamond Princess, la bordul căreia se află şi nouă români.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele american Donald Trump l-a desemnat pe vicepreședintele Mike Pence să coordoneze lupta împotriva noului coronavirus

Published

on

© Mike Pence/ Twitter

Președintele american Donald Trump l-a desemnat miercuri pe vicepreședintele Mike Pence să coordoneze lupta împotriva noului coronavirului în Statele Unite, anunță AFP și Reuters, citat de Agerpres.

”Îl numesc pe Mike Pence responsabil” cu răspunsul american la epidemie, a declarat Trump, adăugând că vicepreşedintele va colabora cu ”profesionişti şi medici” pe această temă.

Trump a precizat de asemenea că este pregătit să aloce un pachet ”adecvat” în lupta împotriva epidemiei. Casa Albă a cerut Congresului american o finanţare de 2,5 miliarde de dolari, dar democraţii apreciază că este nevoie de mult mai mult.

Administrația Trump a solicitat deja Congresului de 2.5 miliarde de dolari pentru a lupta împotriva răspândirii rapide a coronavirusului, din această sumă peste un miliard fiind direcționat vaccinurilor.

”Administraţia Trump continuă să ia foarte în serios răspândirea Bolii coronavirusului COVID-19. Astăzi, administraţia transmite Congresului un plan de finanţare suplimentară cu 2,5 miliarde de dolari pentru a accelera dezvoltarea de vaccinuri, sprijinirea stării de pregătire şi a acţiunilor de răspuns şi pentru procurarea echipamentelor şi materialelor atât de necesare”, a precizat Rachel Semmel, purtătoarea de cuvânt a Biroului pentru management și buget al Casei Albe.

Banii vor fi alocați testelor de laborator, carantinei, dezvoltării de vaccinuri și realizării de stocuri de echipamente personale de protecție, cum sunt măștile, a precizat Casa Albă.

Din cele 2,5 miliarde solicitate, 1.5 miliarde reprezintă finanţare nouă. Restul ar proveni din fonduri bugetate deja de Congres, cum sunt cele neutilizate pentru combatarea virusului Ebola, dar pentru a căror redirecţionare administraţia are nevoie de aprobarea legislativului.

Continue Reading

Facebook

Defender Europe 20

Advertisement
Advertisement

Trending