LIVE 24 aprilie, ora 18.00 Expoziția “Portraits of Migration – o perspectivă diferită a migrației și a poveștilor refugiaților”  organizată la ARCUB între 24 aprilie-6 mai de Ambasada Suediei la București

Ambasada Suediei la București organizează între 24 aprilie și 6 mai expoziția “Portraits of Migration”  la ARCUB, Sala Arcelor, conform unui comunicat de presă remis Calea Europeană.

Sursă foto: Ambasada Suediei la București

Pe 24 are loc deschiderea oficială a expoziției, începând cu ora 18.00, în prezența unor invitați de seamă precum secretarul de stat Raed Arafat care estei portretizat în cadrul proiectului, dar și invitat de onoare și care, alături de alți participanți, va  aborda fenomenul migrației în Europa și în România.

CaleaEuropeana.ro va fi prezentă la deschiderea acestei expoziții, transmițând LIVE atât pe Facebook, dar și pe site pe 24 aprilie începând cu ora 18.00.

Pe 26 aprilie  începând cu ora 19:00, tot la ARCUB, Sala Arcelor va avea loc proiecția filmului “Nice People”, o poveste despre cum se pot crea legături care să apropie.Expoziția va fi deschisă zilnic (24 aprilie – 6 mai) între orele 16:00-20:00. Intrarea este gratuită.

Acest proiect a fost inițiat de Institutul Suedez în toamna anului 2015, când numărul de migranți care au sosit în Suedia a depășit cu mult cifrele estimate și experimentate anterior, luând naștere o campanie masivă de dezinformări cu privire la Suedia și migranți. 

Evenimentul este organizat pentru a atrage atenția asupra importanței fenomenului, dar și a consecințelor sale în întreaga lume. Organizatorii doresc ca expoziția foto să prilejuiască  dezbateri și conștientizări a provocărilor pe care le aduce fenomenul migrației și a integrării migranților, dar și a faptului că, în spatele unui ”fenomen” și a unor cifre, vorbim despre oameni.

Toți au vrut să vorbească despre dragoste. Dragostea pentru un partener care nu a putut să-i însoțească, pentru familia care a rămas în urmă, sau dragostea pentru noi prieteni și parteneri aici în Suedia”, a spus Alexander Mahmoud despre participanții la proiect. Alexander Mahmoud a fotografiat 20 de persoane care au fugit în Suedia în ultimii 40 de ani și care s-au implicat în ajutarea altor refugiați. Poveștile lor sunt despre luptă, traumă și durere, dar și despre speranță și încredere în noua țară și casă. 

Urmându-i exemplul, la cererea Ambasadei Suediei la București, Alina Băisan a urmărit fenomenul migrației din România și a găsit câteva particularități autohtone: “Aproape toate istorisirile pe care migranții mi le-au împărtășit pe durata acestui proiect pleacă de la o poveste de iubire. Mereu am crezut despre România că este o țară a paradoxurilor, iar aceste povești nu fac decât să îmi confirme teoria. În timp ce milioane de români părăsesc țara pentru o viață mai bună în străinătate, există oameni care vin la noi, sperând să își facă un viitor aici. Ce am învățat de la acești oameni este că ar trebui să prețuim mai mult ceea ce avem: pacea și siguranța personală.”

“Indiferent de profilul migranților care ajung în România: fie că cer o formă de protecție, care sunt aici la studii sau au întemeiat o familie cu un cetățean român, nu îi scutește pe aceștia de problemele și responsabilitățile pe care le are un locuitor din orice oraș din țară. Conflictele sau schimbarea bruscă a vieții nu discriminează în funcție de gen, educație sau situație financiară, astfel că migranții pe care i-am întâlnit în cadrul acestui proiect fotografic și pe care îi aducem în fața dumneavoastră au povești diverse, însă un numitor comun ar fi liniștea și stabilitatea pe care au găsit-o în România. În acest moment țara noastră nu are în mod cert atractivitatea țărilor din vest, ceea ce se reflectă și în numărul scăzut de migranți. Însă indiferent de statutul migranților, beneficiari ai unei forme de protecție sau din afara UE sau a Spațiului Economic European, o mare greșeală ar fi lipsa integrării acestora, în special în contextul numeroaselor locuri de muncă vacante în România și a șansei de a avea cetățeni contribuitori la această societate.”- a declarat reprezentantul IOM România.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.