Connect with us

INTERNAȚIONAL

Facebook va interzice din aprilie orice postare care promovează o viziune naționalistă sau separatistă a albilor după ce experți din mediul academic i-au convins că naționalismul alb nu este un punct de vedere acceptabil

Published

on

@Facebook

Facebook a anunțat miercuri că va interzice promovarea sau sprijinul exprimat în mediul online față de naționalismul și separatismul alb ca parte a unei campanii intense de represiune a discursului instigator la ură. Anunțul vine la aproape un an după ce Facebook a constatat că politica sa împotriva discursului care promovează supremația albilor și instigarea la ură încă permite utilizatorilor să solicite crearea de state etnice ale albilor sau să pretindă că Statele Unite ale Americii „ar trebui să fie o națiune exclusiv albă”, informează The Guardian.

Schimbarea de politică anunțată ieri, care va intra în vigoare saptămâna viitoare, este susținută și pe fondul atacului terorist asupra unei moschei din Noua Zeelandă, care s-a soldat cu 50 de morți. Regretabilul eveniment a determinat Facebook și alte companii de social media să continue lupta împotriva grupărilor violente extremiste care folosesc platformele online pentru propagandă și recrutare de adepți susținători ai urii rasiale. 

Compania a sugerat, într-o postare prin care anunța schimbarea, că, inițial, au considerat naționalismul alb un punct de vedere acceptabil, similar cu naționalismul american sau cu separatismul basc. Deși politicile Facebook au interzis de mult retoricile fundamentate pe ură, rasă, etnie sau religie la adresa altor persoane, nu credea că  ,,separatismul alb” aparținea neapărat unei categorii interzise.

În orice caz, după trei luni de consultare cu experți din mediul academic în domeniul extremismului rasial, Facebook a anunțat că a concluzionat că naționalismul alb ,,nu poate fi separat cu claritate de supremația albilor sau de grupurile organizate instigatoare la ură”.

,,Este clar că aceste concepte sunt profund legate de grupurile organizate care instigă la ură și nu au loc în serviciile noastre”, a spus într-o declarație rețeaua socială.

Susținătorii acestui tip de cenzură au avertizat că modul în care Facebook va alege să-și implementeze politica va fi determinant pentru utilizarea platformelor online ca teren de recrutare și instrument de propagandă pentru adepții supremației albilor, transmite France24.

Interdicția anunțată de Facebook se va aplica și pe Instagram.

Persoanele care vor introduce în motorul de căutare intern al rețelei de socializare termeni asociați cu conceptul de supremație a albilor vor obține rezultate care le vor îndruma către opțiuni precum Life After Hate, care se concentrează pe sprijinirea utilizatorilor pentru a-și întoarce spatele la astfel de grupuri.

Pe fondul presiunii din partea guvernelor din întreaga lume, Facebook a amplificat instrumentele de învățare automată și de inteligență artificială pentru a găsi și a elimina conținutul care instigă la ură, rămânând în același timp deschis față de protejarea dreptului la liberă exprimare.

,,Din păcate, vor exista întotdeauna oameni care încearcă să vadă sistemele noastre pentru a răspândi ura, dar provocarea noastră este să privim înainte, continuând să ne îmbunătățim tehnologiile, să ne dezvoltăm politicile și să lucrăm cu experți care ne pot întări eforturile”, a mai declarat compania de social media. 

Facebook a declarat că noua interdicție nu se va aplica unor subiecte precum mândria americană și separatismul basc, care ,,sunt o parte importantă a identității oamenilor”, potrivit declarației.

Masacrul din Noua Zeelandă a demonstrat o acoperire globală a unei mișcări naționaliste albe care predică un ideal ,,european” imaginat, respinge imigrația și împărtășește adesea amenințări vicioase pe internet.

Unii analiști spun că este o mișcare coezivă coagulată online, care se întinde în toată Europa și Rusia, bucurându-se de popularitate în SUA și Canada. Aceștia mai spun că mișcarea reprezintă o amenințare internațională la fel ca extremismul islamic, în special  în Statele Unite, unde atacurile naționaliste provocate de albi au depășit de ani de zile pe cele ale jihadiștilor.

Potrivit unor cercetători, naționaliștii albi au fost încurajați de apariția unor politicieni care susțin idei tradiționale și o poziționarea dură privind imigrația – de la Marine Le Pen în Franța și Viktor Orban în Ungaria la președintele rus Vladimir Putin și partidul UKIP din Marea Britanie.

Același lucru este valabil și în Statele Unite, unde președintele Donald Trump a făcut campanie pentru Casa Albă pe o platformă anti-imigrație, susținută de o bază electorală covârșitor albă.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

Klaus Iohannis, mesaj pentru militarii români răniți în Afganistan: ”Le datorăm întreaga noastră recunoștință că servesc țara cu profesionalism și dedicare”

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj în urma atacului care a avut loc în Afganistan, soldat cu rănirea a cinci militari români.

Sunt alături de militarii noștri răniți astăzi, în Afganistan, în timp ce executau o misiune specifică în teatrul de operații, împreună cu militarii americani. În aceste momente dificile, le doresc militarilor noștri însănătoșire grabnică și asigur familiile celor răniți că aceștia primesc cele mai bune îngrijiri medicale. Le datorăm întreaga noastră recunoștință militarilor români care servesc țara cu profesionalism și dedicare în zone de conflict și își pun viața în pericol pentru menținerea păcii și asigurarea securității internaționale”, a transmis șeful statului într-un mesaj remis CaleaEuropeană.ro.

Cei cinci militari din Batalionul 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei” au fost răniți vineri în timp ce executau o misiune de patrulare mixtă împreună cu militari americani, în Afganistan. 

Pe timpul executării misiunii, mașina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat. Incidentul a avut loc în jurul orei 12:30, ora României.

Militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost evacuați pe cale aeriană la Spitalul Militar ROL III din Baza Aeriană Kandahar. Cei cinci militari sunt conștienți și starea lor de sănătate este stabilă.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Cruciada Facebook împotriva dezinformării și a știrilor false atinge un punct istoric: 3 miliarde de conturi false șterse în ultimele 6 luni

Published

on

Facebook a eliminat trei miliarde de conturi false în ultimele 6 luni, atingând un maxim istoric în activitatea companiei de luptă împotriva dezinformării și știrilor false, potrivit celui mai recent raport de activitate, relatează BBC.  De asemenea, mai mult de șapte milioane de postări care incită la ură au fost eliminate, între octombrie 2018 și martie 2019.

Pentru prima dată, Facebook a raportat, de asemenea, câte acțiuni de înlăturare a conținutului au fost contestate și câte au fost reactivate online după revizuire.

Conturi false

În ceea ce privește conturile false,  creșterea numărului acestora s-a datorat metodelor automatizate folosite de actori rău intenționați pentru a crea un număr cât mai mare, într-un timp scurt. Însă rețeaua de socializare a acționat prompt și a șters majoritatea acestora în câteva minute, înainte de a avea ocazia să ,,provoace rău”, mai relatează BBC. 

Rețeaua socială va raporta de acum încolo și în privința postărilor eliminate care promovau vânzarea de ,,bunuri reglementate”, cum ar fi drogurile și armele.

Facebook a declarat că a luat măsuri împotriva a peste un milion de încercări de vânzare de arme în perioada de șase luni acoperită de raport.

Pentru anumite tipuri de conținut, cum ar fi imaginile cu privire la abuzul sexual asupra copiilor, violența și propaganda teroristă, raportul estimează cât de des a fost văzut acest conținut de oamenii de pe Facebook.

Raportul a spus că, din fiecare 10.000 de postări vizualizate pe Facebook:

  • mai puțin de 14 persoane au văzut nuditate
  • aproximativ 25 de persoane au văzut violență sau conținut grafic
  • mai puțin de trei persoane au văzut imagini despre abuzul asupra copiilor sau despre propaganda teroristă

În ansamblu, aproximativ 5% din utilizatorii activi lunar pe Facebook erau conturi false.

Contestații

Pentru prima dată, raportul arată că între ianuarie și martie 2019 s-au făcut mai mult de un milion de apeluri după ce postările au fost șterse pentru promovarea unui discurs care incită la ură. Ca urmare, aproximativ 150.000 de postări despre care s-a constatat că nu au încălcat politica privind discursurile de ură au fost repostate în perioada respectivă.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Theresa May și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru al Marii Britanii: A fost o onoare să servesc țara pe care o iubesc

Published

on

©️ UK Prime Minister/ Facebook

Theresa May și-a anunțat vineri, la o zi distanță după ce britanicii au participat la alegerile europene, demisia din poziția de prim-ministru al Marii Britanii, punând astfel capăt speculațiilor privind o eventuală plecare din funcție.

Este în interesul țării să vină un nou prim-ministru. Voi demisiona din funcția de lider al Partidului Conservator pe 7 iunie pentru ca un nou lider să fie ales. (…) Va trebui ca succesorul meu să livreze rezultatele referendumului privind Brexit”, a spus May, care cel mai probabil va participa la ultimul său Consiliu European pe 28 mai, la reuniunea informală pentru negocieri privind stabilirea viitoarei conduceri a instituțiilor UE.

“Această țară este o Uniune. Nu este doar o familie a patru națiuni. Dar o uniune de oameni – noi toți. Indiferent de fundalul nostru, de culoarea pielii noastre sau de cine ne place. Stăm împreună. Și împreună avem un viitor minunat. Politica noastră poate fi sub presiune, dar există atât de multe lucruri care sunt bune pentru această țară. Atât de multe pentru a fi mândri despre. Atât de multe pentru a fi optimisți despre”, a susținut aceasta, conform The Guardian.

Cu vocea tremurândă, May a spus că a fost “onoarea vieții mele să fiu a doua femeie prim-ministru, dar cu siguranță nu ultima” și că a fost o ”onoare să servesc țara pe care o iubesc”.

Theresa May va demisiona din funcția de lider al Partidului Conservator vineri, 7 iunie, iar procesul de selecție a unui nou lider va începe săptămâna următoare. Astfel, May va fi în funcție pentru a-l primi pe președintele Donald Trump în vizita pe care liderul SUA o va efectua la Londra, la invitația Reginei Elisabeta a II-a, însă Marea Britanie va fi reprezentată de un nou prim-ministru la Consiliul European din 20-21 iunie, acolo unde este așteptată o decizie privind noul leadership al instituțiilor UE.

May a recurs la acest gest politic după ce la începutul săptămânii a făcut o nouă propunere Parlamentului pentru a aproba acordul privind Brexit, respins deja de 3 ori de Parlament.

Aceasta a făcut marți una din ultimele sale încercări în calitate de titular al guvernului de la Londra în direcția finalizării Brexit, anunțând că guvernul pe care îl conduce va include în proiectul de lege pentru retragerea din Uniunea Europeană cerinţa ca parlamentarii să voteze asupra organizării unui nou referendum pe tema Brexit.

Theresa May, care a agreat recent să se retragă din funcția în luna iunie, a prezentat atunci ceea ce ea însăși a numit ”o ofertă de 10 puncte pentru toată lumea din parlament” pentru a aproba legislația, inclusiv garanția unui vot pentru parlamentari cu privire la organizarea unui al doilea referendum.

Continue Reading

Referendumul național din 26 mai

#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Dragi români,Cu toții ne dorim să trăim într-o țară în care hoții și corupții stau la pușcărie, nu în fruntea statului. Pe 26 mai, să spunem răspicat DA pentru România europeană, DA pentru România pe care o iubim, țara oamenilor cinstiți și integri, în care nimeni nu este mai presus de lege. Votați DA la referendum și nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru! Românii votează pentru că românii contează!#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Publicată de Klaus Iohannis pe Joi, 16 mai 2019

”Alege-ți viitorul” – dedataastavotez.eu

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending