Connect with us

ȘTIRI POZITIVE

Facultatea de Drept a Universității Harvard: Laura Codruța Kövesi, printre cele 21 de femei din lume care inspiră schimbarea și care au contribuții în domeniile drept și justiție

Published

on

© Harvard University

Laura Codruța Kövesi a fost aleasă de Facultatea de Drept a Universității Harvard printre femeile care inspiră schimbarea și care au contribuții semnificative în domeniile drept și justiție, potrivit unui anunț al instituției.

Kovesi a fost votată, alături de celelalte 20 de femei, de studenții și profesorii Harvard Law.

”Laureatele reprezintă voci puternice în domeniile lor de activitate, fie că sunt magistrați, profesoare sau activiste”, se arată în anunțul oficial în care sunt prezentate cele 21 de femei laurate.

Printre laureate se numără Alexandria Ocasio-Cortez (cea mai tânără femeie aleasă în Congresul SUA), Sarah Leah Whitson (director în Human Rights Watch), Stacey Abrams (politician din SUA), Gloria Allred (avocată specializată în drepturile femeilor), Monica Bell (profesor de drept), Sudha Bharadwaj (activistă pentru drepturile omului în India).

Laura Codruța Kövesi a ocupat funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din 2013 până în 9 iulie 2018. Înainte de această funcție, Kövesi a fost procuror la Sibiu și procuror general al României. La data numirii, în 2006, Kövesi a fost prima femeie și cel mai tânăr procuror general din istoria României. Ea este, de asemenea, după decembrie 1989, singurul procuror general care și-a dus mandatul până la capăt.

Anul acesta, Laura Codruța Kövesi se află pe ultima sută de metri în cadrul competiției pentru numirea primului procuror-șef din istoria UE la conducerea noului Parchet European – EPPO.  Săptămâna trecută, Kövesi a fost aleasă de către Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European pentru a deveni primul procuror-șef al Parchetului European, o instituție care își va începe activitatea anul viitor. 

Votul în Parlamentul European în favoarea Laurei Codruța Kövesi a fost privit ca o victorie aparte în condițiile în care guvernul țării din care provine – România – nu a susținut candidatura acesteia în cadrul votului din Consiliul Uniunii Europene, acolo unde preferat a fost candidatul francez Jean-Francois Bohnert.

În situația de față, Parlamentul European și Consiliul UE vor începe negocieri pentru a decida asupra primului procuror-șef din istoria Uniunii Europene, candidatul votat de eurodeputați fiind Laura Codruţa Kövesi, iar cel preferat de cele 22 de state membre participante la EPPO fiind Jean-Francois Bohnert.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ȘTIRI POZITIVE

European Best Destinations: Sibiu, singurul oraș din România în top 20 destinații de vacanță sigure în perioada pandemiei de coronavirus

Published

on

© Calea Europeană/ Zaim Diana

Organizaţia European Best Destinations (EBD), care se încadrează în Reţeaua EDEN a Comisiei Europene, a întocmit o listă a celor mai sigure 20 de destinaţii pentru călătorii şi turism din Europa în perioada pandemiei de coronavirus, iar municipiul Sibiu este singura destinație din România inclusă în acest top, ocupând locul al 10-lea. Pe lista preluată de Forbes apar mai multe oraşe din Polonia, Portugalia Croaţia și Grecia.

Cele 20 de orașe incluse pe această listă de European Best Destinations sunt: 1. Tbilisi (Georgia), 2. Corfu (Grecia), 3, Cavtat (Croaţia), 4, Insulele Azore (Portugalia), 5. Preveza (Grecia), 6. Alentejo (Portugalia), 7. Batumi (Georgia), 8. Zagreb (Croaţia), 9. Algarve (Portugalia), 10. Sibiu (România), 11. Kotor (Muntenegru), 12. Rijeka (Croaţia), 13. Varşovia (Polonia), 14. Viena (Austria), 15. Bohinj (Slovenia), 16. Malta, 17. Gdansk (Polonia), 18. Vilnius (Lituania), 19. Riga (Letonia), 20. Taigaua sălbatică (Finlanda).

Despre Sibiu, jurnaliştii de la Forbes menţionează că este “un oraş frumos, istoric din Transilvania”.

“Poreclit «Oraşul cu ochi», Sibiu este o destinaţie turistică cunoscută atât pentru vizitatorii autohtoni, cât şi pentru cei străini. Cunoscut pentru cultura, istoria, gastronomia, arhitectura diversă (inclusiv casele sale iconice cu ochi care i-au dat porecla) şi minunile sale naturale, oraşul a devenit o destinaţie turistică râvnită”, mai notează publicaţia.

Ziariştii fac referire la anul 2007, când oraşul a fost Capitala Europeană a Culturii. În 2019, orașul a fost numit Regiunea Europeană a Gastronomiei, iar în 2020 a fost desemnat de European Best Destinations pentru cele mai bune destinaţii “a şasea cea mai bună destinaţie turistică a Europei”.

În prezent, Sibiul se află în top 20 cele mai sigure destinații de vacanță în perioada pandemiei de coronavirus.

Continue Reading

ȘTIRI POZITIVE

Un an de la vizita istorică a Papei Francisc în România, cea mai lungă vizită a sa într-o țară europeană: A fost o mare bucurie să fiu un pelerin în România

Published

on

© Administrația Prezidențială

Anul trecut, în perioada 31 mai – 2 iunie, Papa Francisc a devenit al doilea suveran pontif care efectuează o vizită în România. Anul trecut, la 20 de ani distanță de la prima vizită a unui suveran pontif, Papa Ioan Paul al II-lea, într-o țară majoritar ortodoxă, România a fost gazda primitoare a Sanctităţii Sale Papa Francisc, care a întâlnit o societate deschisă şi diversă, o ţară bogată în tradiţii şi o naţiune încrezătoare în viitorul pe care îl construieşte prin comuniunea tuturor cetăţenilor săi, indiferent de grai sau credinţă.

La un an distanță de la această vizită istorică, într-o lume confruntată cu pandemia de coronavirus, Papa Francisc a susținut duminică prima rugăciune și prima binecuvântare de la izbucnirea pandemiei cu pelerini prezenți în Piața San Pietro. Totodată, ca “un semn și o îmbrățișare din partea Sfântului Părinte”, Suveranul Pontif a donat României cinci ventilatoare pulmonare – două fiind de ultimă generaţie -, 200 de combinezoane, 900 de măşti FFP2 şi 5.000 de măşti sanitare pentru lupta împotriva COVID-19.

Puteți citi pe larg despre Vizita istorică a Papei Francisc în România

Vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România s-a desfășurat, la invitația președintelui Klaus Iohannis, perioada 31 mai – 2 iunie, la Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj, sub genericul ”Să mergem împreună!”. Suveranul Pontif s-a aflat la Bucureşti pe 31 mai, la Şumuleu Ciuc şi la Iaşi pe 1 iunie şi la Blaj pe 2 iunie.

În capitala României, Papa Francisc a avut convorbiri tete-a-tete cu președintele Klaus Iohannis și a susținut alături de acesta un discurs în fața a peste 400 de invitați. Ulterior, Suveranul Pontif s-a întâlnit cu Patriarhul Daniel, alături de care a mers la noua catedrală ortodoxă pentru rugăciunea „Tatăl Nostru”, moment la care au participat, de asemenea, sute de invitați, inclusiv președintele României și alți lideri politici.

Tot la București, Papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie în Catedrala Sf. Iosif, devenind al doilea Papă care celebrează Sf. Liturghie în catedrala romano-catolică din Bucureşti, după Sfântul Ioan Paul al II-lea care, pe 8 mai 1999, în timpul vizitei sale în România, a concelebrat aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în rit greco-catolic.

La 1 iunie 2019, Papa Francisc a ținut Sfânta Liturghie la Sanctuarul din Şumuleu – Ciuc și a avut o întâlnire cu tinerii şi cu familiile pe platforma din faţa Palatului Culturii din Iaşi.

La 2 iunie 2019 a avut loc și momentul culminant al vizitei, când Suveranul Pontif a ținut Liturghia cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

Vizita de stat, pastorală şi ecumenică de trei zile a Papei Francisc în România s-a încheiat duminică după-amiază, la Sibiu, de unde Suveranul Pontif a plecat spre Vatican cu o aeronavă TAROM.

La ceremonia de rămas bun, care a avut loc pe Aeroportul din Sibiu, a fost prezent preşedintele Klaus Iohannis și Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis.

Ulterior, la 5 iunie 2019, Papa Francisc și-a dedicat audiența generală din Piața San Pietro vizitei pe care care a făcut-o în România în perioada 31 mai – 2 iunie, precizând că: ”A fost o mare bucurie să fiu un pelerin în România. Ca și creștin, am avut bucuria de a trăi un moment privilegiat al relațiilor frățești dintre biserici”.

Continue Reading

ȘTIRI POZITIVE

Românca Ana Caraiani, printre câștigătorii premiului Societății Europene de Matematică pentru rezultate majore în cercetare

Published

on

©8ecm.si

Matematiciana Ana Caraiani a primul premierul Societății Europene de Matemarică, informează Societatea de Științe Matematice din România.

Premiul Societății Europene de Matematică se atribuie o dată la patru ani, cu ocazia Congresului European de Matematică, pentru rezultate majore în cercetarea matematică, unor cercetători cu origini europene, cu vârsta mai mică de 35 de ani, explică Societatea de Științe Matematice din România într-un mesaj pe Facebook.

Ana Caraiani este medaliată de două ori cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică, în 2002 și 2003, câștigând medalia de argint în anul 2001.

Ana Caraiani, care are un doctorat la Harvard, este în prezent profesor la Imperial College London, iar anterior a deținut mai multe poziții la University of Chicago, Universitatea Princeton și Universitatea din Bonn, potrivit Societății Europene de Matematică. 

În 2007, Asociația pentru Femei în Matematică (Association for Women in Mathematics) i-a acordat lui Caraiani Premiul Alice T. Schafer pentru excelență în matematică.

Potrivit Societății de Științe Matematice din România, acum patru ani, premiul a fost obținut si de Ciprian Manolescu (actualmente la Universitatea Stanford), singurul olimpic din lume care a obținut trei scoruri perfecte la Olimpiada Internațională. Un alt premiant este un fost olimpic internațional din generație cu Ana Caraiani, Simion Filip (Universitatea din Chicago) din Republica Moldova.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending