Connect with us

U.E.

Familia social-democrată europeană se reuneşte vineri la Paris, cu ambiţia de a propulsa o nouă generaţie de lideri proeuropeni

Published

on

Familia social-democrată europeană se reunește vineri la Paris, cu scopul de a propulsa o nouă generație de lideri proeuropeni și de stânga, care înțeleg să nu lase să se instaleze o confruntare binară între adepții europenismului și cei ai suveranismului, anunță AFP, citat de Agerpres.

Noul premier spaniol, Pedro Sanchez, fostul premier al regiunii belgiene Valonia, Paul Magnette, comisarul european Pierre Moscovici, președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Udo Bullmann, – între alţii – se vor reuni la invitaţia socialiştilor francezi.

Tema reuniunii este ecologia, dar şi problema migranţilor, şi mai general orientarea politicii europene, cu mai puţin de un an înainte de alegerile pentru Parlamentul European.

Obiectivul pe care şi-l propun participanţii este să arate că ”social-democraţia se trezeşte”, cu ”profunda reînnoire a conducerilor partidelor”, a explicat pentru AFP primul secretar al Partidului Socialist francez, Olivier Faure, ales în urmă cu trei luni.

”Este o nouă generaţie care are voinţa de a nu rămâne fără iniţiativă”, la ora în care ”puţine ţări sunt ocolite de valul naţionalist”, subliniază Faure, care s-a întâlnit la începutul săptămânii la Berlin cu omologul său german Andrea Nahles.

Aceşti conducători intenţionează în special ”să restaureze clivajul dreapta/stânga”, întrerupând practica europeană care a privilegiat mult timp căutarea consensului între PPE şi PSE, cu riscul unei ”nediferenţieri” care , potrivit lui Faure, a favorizat ”forţele populiste”.

”Trebuie să repolarizăm dezbaterea şi să fim în situaţia de a oferi o alternativă. Nu trebuie să lăsăm să se instaleze dezbaterea pe care o instalează Emmanuel Macron între proeuropeni şi suveranişti”, afirmă deputatul de 49 de ani.

Social-democraţii vor avea totuşi de înfruntat în acest spaţiu concurenţa ecologiştilor europeni şi cea a ”Primăverii europene”, impulsionate de fostul ministru grec al finanţelor, Yanis Varoufakis, asociat în Franţa cu Benoit Hamon şi mişcarea sa Generations.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană sprijină formarea unei „redacții europene de știri” care va reuni 16 agenții de presă

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană organizează luni cea de-a doua ediție a Forumului companiilor de știri europene pentru a discuta despre transformarea industriei mass-media, anunțând, de asemenea, că va sprijini dezvoltarea unei “redacții europene de știri” care să reunească 16 agenții de presă, se arată în comunicatul oficial. 

„Prin colaborarea transfrontalieră, mass-media este mai puternică. Am văzut rezultatele incredibile ale investigațiilor transfrontaliere, cum ar fi recentele documente Pandora. Comisia Europeană își sporește sprijinul pentru acest tip de colaborare, prin intermediul redacției europene de știri și al unor noi parteneriate jurnalistice până la sfârșitul anului”, a transmis vicepreședinte Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová. 

„Organizăm spațiul informațional al european și creștem accesul cetățenilor la informații de calitate. Această primă redacție europeană de știri va permite jurnaliștilor să relateze în comun despre afacerile UE și să promoveze un spirit de colaborare. Anul viitor, vom prezenta o lege privind libertatea presei pentru a stimula pluralismul mediatic și pentru a îmbunătăți rezistența sectorului în ansamblu”, a subliniat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Citiți și: Comisia Europeană promite sprijin și protecție pentru jurnaliști: Nu există democrație fără libertate și pluralism în mass-media. Un atac asupra mass-media este un atac asupra democrației

Prima ediție a Forumului european al presei a avut loc în martie 2021. Acesta a contribuit la pregătirea primei recomandări din istoria Comisiei privind siguranța jurnaliștilor. Această a doua ediție reunește părțile interesate din sectorul mass-media pentru a discuta despre sursele de venit, modelele de afaceri, implicarea comunității, diversitatea, convergența media, cât și despre noile parteneriate.

Forumul face parte dintr-un efort mai amplu privind sprijinirea redresării și transformării sectoarelor media. Acesta include creșterea finanțării UE pentru proiecte media, cum ar fi European Newsroom.  Mai mult, inițiativa va crea un centru pentru corespondenții de știri care vor lucra împreună pe teme europene. Proiectul va începe să funcționeze în luna ianuarie. 

Amintim că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în timpul discursului său anual din plenul Parlamentului European că a făcut o recomandare vizând îmbunătățirea protecției jurnaliștilor. 


La 16 septembrie, Comisia Europeană a emis prima recomandare din istorie privind protecția, siguranța și responsabilizarea jurnaliștilor. Recomandarea include un set de acțiuni concrete, cum ar fi centre comune de coordonare, servicii de sprijin pentru victime și mecanisme de alertă timpurie. De asemenea, are în vedere o abordare consolidată și mai eficientă în ceea ce privește urmărirea penală a faptelor penale, cooperarea cu autoritățile de aplicare a legii, mecanismele de reacție rapidă, precum și protecția economică și socială. Propune acțiuni pentru o mai bună protecție a jurnaliștilor în timpul protestelor și demonstrațiilor, abordează amenințările online și cibernetice și atrage o atenție deosebită asupra amenințărilor la adresa femeilor jurnaliste. Aceasta vizează asigurarea unor condiții de lucru mai sigure pentru toți profesioniștii din domeniul mass-media, fără teamă și intimidare, atât online, cât și offline.

Comisia lucrează la o inițiativă de combatere a proceselor abuzive intentate împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului pentru a-i împiedica să informeze publicul și să raporteze cu privire la chestiuni de interes public (SLAPP). Comisia va prezenta în 2022 o lege europeană privind libertatea presei, pentru a proteja independența și pluralismul mijloacelor de informare în masă.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Spiritul de acțiune colectivă este singurul răspuns cu adevărat solid pentru a combate această pandemie și pentru a combate viitoarele pandemii, a susținut președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în această dimineață, în fața Adunării Mondiale a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Adunarea Mondială a OMS, care se reunește între 29 noiembrie și 1 decembrie pentru cea de-a doua sesiune extraordinară din istorie, va dezbate pe marginea necesității unui instrument internațional pentru pregătirea în caz de pandemii. 

Aceasta a salutat decizia Adunării de a începe negocierile în vederea elaborării unui instrument internațional pentru consolidarea prevenirii, pregătirii și reacției în caz de pandemie. De asemenea, von der Leyen a precizat că susține îmbunătățiri specifice ale Regulamentului Sanitar Internațional din 2005, o „consolidare generală a OMS – atât de importantă -” și înființarea unui nou fond financiar intermediar pentru securitatea sanitară globală și pregătirea pentru pandemii. „Din partea noastră, Comisia Europeană așteaptă cu nerăbdare negocierile multilaterale incluzive care vor începe anul viitor”, a declarat șefa Executivului European. 

Citiți și Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

În urma apariției variantei Omicron, președintele von der Leyen a lăudat conducerea președintelui Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, subliniind că munca analitică și transparența Africii de Sud au permis un răspuns global rapid pentru a salva vieți. Ea a lăudat Africa de Sud ca exemplu de cooperare internațională în momente în care există amenințări transfrontaliere la adresa sănătății.

Pornind de la Summitul mondial al Sănătății din luna mai și de la Summitul G20 de luna trecută, președinta von der Leyen a reafirmat angajamentul UE de a susține echitatea, buna guvernanță, cooperarea multilaterală și solidaritatea ca fiind singurele căi de ieșire din actuala criză din domeniul sănătății.

Șefa Comisiei Europene a reiterat disponibilitatea Uniunii Europene și a statelor sale membre de a continua să depună eforturi pentru a contribui la atingerea obiectivului global de vaccinare de 70 % în 2022 și de a sprijini consolidarea capacităților pentru secvențiere, testare, tratamente și vaccinare. În acest sens, von der Leyen a confirmat că UE își propune să împartă cel puțin 700 de milioane de doze de vaccin până la jumătatea anului 2022 cu țările cu venituri mici și mijlocii. Acest lucru se adaugă la finanțarea de 3 miliarde de euro pe care UE a oferit-o pentru a contribui la crearea acceleratorului ACT pentru vaccinarea globală prin intermediul COVAX și la eforturile în curs de desfășurare pentru a dezvolta producția de vaccinuri în Africa și în America de Sud.

Împreună cu partenerii noștri, vom face tot ce este necesar pentru a depăși această pandemie și pentru a fi mai bine pregătiți pentru viitor.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană lansează un instrument digital prin care statele UE își pot monitoriza reziliența socială, economică, ecologică, digitală și geopolitică

Published

on

© Digital EU/ Twitter

Comisia Europeană a lansat luni un nou instrument digital pentru a ajuta statele membre să își monitorizeze nivelul de reziliență, un site web interactiv pentru a naviga prin tablourile de bord privind reziliența, un set de indicatori și informații privind reziliența în statele membre și în țările din afara UE.

Potrivit executivului de la Bruxelles, acest lucru va ajuta în continuare țările UE să își identifice punctele forte și vulnerabilitățile atunci când vine vorba de navigarea tranziției ecologice și digitale, de confruntarea cu provocări și de a face față unor potențiale șocuri.

Citat în comunicat, vicepreședintele Maroš Šefčovič, responsabil pentru relații interinstituționale și prospectivă, a declarat că “tablourile de bord privind reziliența reprezintă punctul de întâlnire între previziunea strategică și politicile publice” și a invitat “factorii de decizie politică să profite la maximum de ele”.

“Ele oferă informații valoroase, prospective și holistice despre capacități și vulnerabilități, ajutându-ne să ne modelăm deciziile într-un mod care va consolida reziliența în UE și în statele noastre membre. De asemenea, este important faptul că tablourile de bord vor contribui la măsurarea bunăstării noastre economice și sociale, depășind abordarea convențională a PIB-ului”, a adăugat Šefčovič.

Cu un set amplu de indicatori, tablourile de bord oferă factorilor de decizie politică informațiile de care au nevoie pentru a contribui la construirea unor economii și societăți mai puternice și mai reziliente.

Tablourile de bord oferă o imagine holistică care acoperă patru dimensiuni: socială și economică, ecologică, digitală și geopolitică.

Prin concentrarea pe mai multe dimensiuni și pe legăturile dintre ele, tablourile de bord extind instrumentele existente care tind să fie sectoriale sau să se concentreze pe un singur domeniu de politică.

De la rata de ocupare a forței de muncă la accesul la internet în bandă largă; de la comerțul cu materii prime la emisiile de gaze cu efect de seră: indicatorii din tablourile de bord privind reziliența ajută țările să înțeleagă nivelul lor de vulnerabilitate și capacitățile de reziliență într-o gamă largă de domenii și să monitorizeze modul în care acestea se dezvoltă în timp.

Aceștia contribuie, de asemenea, la o abordare integrată pentru măsurarea bunăstării oamenilor dincolo de PIB.

Prin identificarea punctelor forte și a vulnerabilităților, tablourile de bord privind reziliența pot ajuta țările și UE în ansamblu să înțeleagă unde să își concentreze eforturile pentru a progresa în direcția obiectivelor de politică în contextul unor potențiale provocări precum întreruperile în aprovizionare, schimbările climatice, crizele sanitare sau amenințările cibernetice.

Tablourile de bord acoperă, de asemenea, mai multe țări din afara UE, astfel încât reziliența UE poate fi evaluată într-un context internațional.

În momentul de față, tablourile de bord arată că UE are capacități medii spre ridicate în multe domenii, în timp ce situația vulnerabilităților poate fi îmbunătățită. În viitor, tablourile de bord vor contribui, de asemenea, la evaluarea măsurii în care politicile UE și naționale fac societățile mai reziliente.

Site-ul web este deschis oricui pentru a accesa datele privind vulnerabilitățile și capacitățile de reziliență, pentru a face zoom pe indicatori și țări și pentru a obține o imagine de ansamblu a diferitelor dimensiuni și domenii ale rezilienței.

În 2020, primul raport de prospectivă strategică al Comisiei a introdus reziliența ca o nouă busolă pentru elaborarea politicilor UE, iar tablourile de bord privind reziliența ca instrument de monitorizare a acestei reziliențe.

Reziliența este definită ca fiind capacitatea nu numai de a rezista și de a face față provocărilor, ci și de a trece prin tranziții, într-un mod durabil, echitabil și democratic.

Raportul de previziune strategică pentru 2021 prevede că tablourile de bord privind reziliența vor contribui la evaluarea ex-post a strategiei de redresare și de reziliență a Europei, inclusiv în raport cu alți actori-cheie la nivel mondial.

Analiza anuală a creșterii durabile din 2022, publicată săptămâna trecută ca parte a pachetului de toamnă, menționează potențiala utilizare a tablourilor de bord privind reziliența în viitoarele rapoarte de țară din cadrul semestrului european.

Tablourile de bord privind reziliența sunt rezultatul colaborării dintre serviciile Comisiei Europene, statele membre și experți din alte instituții și din mediul academic. Acestea au fost elaborate printr-un proces de inteligență colectivă care ține seama de “mega-tendințele” relevante: forțe motrice pe termen lung care vor avea cel mai probabil un impact semnificativ asupra viitorului UE.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
COMISIA EUROPEANA2 mins ago

Comisia Europeană sprijină formarea unei „redacții europene de știri” care va reuni 16 agenții de presă

COMISIA EUROPEANA14 mins ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

COMISIA EUROPEANA28 mins ago

Comisia Europeană lansează un instrument digital prin care statele UE își pot monitoriza reziliența socială, economică, ecologică, digitală și geopolitică

Alin Mituța36 mins ago

Eurodeputatul Alin Mituța va solicita, din nou, în Comisia CONT din PE o mai bună reprezentare a românilor în conducerea Serviciului European de Acțiune Externă

U.E.36 mins ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

ROMÂNIA1 hour ago

Eurostat: În 2020, România s-a aflat pe ultimul loc din UE privind cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare

U.E.1 hour ago

Donald Tusk consideră că decizia Angelei Merkel de a construi gazoductul Nord Stream 2 reprezintă ”cea mi mare greșeală”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Parlamentul European stabilește repere pentru o administrație mai incluzivă în ceea ce privește chestiunile legate de handicap, orientare sexuală și antirasism

U.E.2 hours ago

Statele membre încurajează schimbul de bune practici în UE privind abordările pentru o învățare mixtă cu scopul asigurării unui învățământ de înaltă calitate și favorabil incluziunii

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Ursula von der Leyen atrage atenția că a început ”o cursă contracronometru” împotriva variantei Omicron și face apel la cetățeni să-și ia măsuri de precauție

COMISIA EUROPEANA14 mins ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.36 mins ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA23 hours ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța4 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ4 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

Team2Share

Trending