Fără tarife de roaming, în UE, din 2015

Apelurile, mesajele scrise (SMS) şi traficul de date în roaming ar putea să nu mai fie taxate suplimentar în Uniunea Europeană începând cu anul 2015. Propunerea a fost votată ieri, 18 martie,  de Comisia pentru Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE) a Parlamentului European. Deputaţii europeni vor vota acordul final în sesiunea plenară din luna aprilie.

“Am votat astăzi unul dintre cele mai ambiţioase proiecte europene în domeniul telecomunicațiilor. Tarifele ridicate de roaming vor deveni istorie cel mai târziu la 15 decembrie 2015. Sper ca statele membre să îşi dea acordul. Este un pas important în vederea creării unei adevărate pieţe unice a telecomunicaţiilor”, a declarat vicepreşedintele Grupului PPE, Marian-Jean Marinescu.

„Este clar că trebuie să terminăm ce am început și să eliminăm odată pentru totdeauna tarifele pentru roaming. Consumatorii își limitează în mod exagerat utilizarea telefonului lor mobil, iar firmele au la rândul lor de pierdut de pe urma acestui lucru”, a afirmat Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene

Pe lângă eliminarea tarifelor de roaming, sunt introduse şi măsuri legate de standardele folosite în comunicaţiile mobile. Ele vor permite implementarea la scară largă a standardelor 4G și 5G în UE.

Afirmațiile lui Neelie Kroes vin în contextul în care 94% dintre europenii ce călătoresc în afara țării lor de origine utilizează în mod limitat servicii precum Facebook, din cauza tarifelor ridicate practicate de societățile de telefonie mobilă pentru serviciile furnizate în roaming, reiese dintr-un sondaj efectuat în rândul a 28.000 de cetățeni ai UE.

Totodată, 47% dintre respondenți au spus că nu ar utiliza internetul mobil în altă țară din UE, iar numai una din zece persoane și-ar accesa la fel de mult e-mailul ca atunci când se află în propria țară.

Sondajul mai arată că peste un sfert dintre cetățenii UE își închid pur și simplu telefonul când călătoresc, iar milioane de utilizatori preferă să trimită SMS-uri decât să sune.

roaming

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.