Connect with us

JUSTIȚIE

”Fără un sistem judiciar funcțional, independent și eficient, democrația noastră ar putea deveni și mai fragilă”, subliniază Ilie Bolojan

Published

on

© Print screen live video

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a participat la ședința de bilanț pe anul 2024 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prilej cu care a apreciat activitatea desfășurată „într-un context complex” de justiția română în ultimii ani și a subliniat că o justiție modernă, independentă și eficientă presupune un efort comun. De asemenea, Ilie Bolojan a semnalat cu privire la fragilitatea democrației, care se poate accentua „fără un sistem judiciar funcțional”.

„Sistemul judiciar este un pilon de bază al țării noastre. (…) Este o ocazie de a reflecta, cu onestitate și luciditate, la starea justiției din România, pentru că, fără un sistem judiciar funcțional, independent și eficient, democrația noastră ar putea deveni și mai fragilă. În ultimii ani, justiția română și-a desfășurat activitatea într-un context complex. Eforturile întreprinse de a face propria jurisprudență mai accesibilă prin intermediul unei biblioteci digitale și demersurile de asigurare unei practici unitare reprezintă cu siguranță pași concreți către consolidarea încrederii în justiție”, a transmis președintele Ilie Bolojan în discursul său.

Potrivit șefului statului, „o justiție eficientă nu presupune doar instituții funcționale, legi sau proceduri clare”: „Marile sisteme publice sunt formate din oameni aflați în slujba țării noastre. România are mulți magistrați profesioniști, cu integritate, deoarece le revine misiunea de a stabili adevărul judiciar. Societatea așteaptă de la magistrați să fie repere morale și profesionale.”

„Fără încrederea într-un sistem de bază al unei democrații, menit să limiteze puterea prin drept, sau să sancționeze încălcarea legilor, țara noastră este mai vulnerabilă. O justiție modernă, eficientă, care respectă legea și cetățenii și le garantează protecția drepturilor fundamentale nu este un deziderat care să și-l asume doar sistemul judiciar sau doar o parte a clasei politice. Este un obiectiv comun, care necesită voință politică, profesionalism și mai presus de toate, o raportare corectă la interesul public. Un efort de a aduce sistemul de justiție mai aproape de cetățeni în slujba acestora”, a mai adăugat acesta.

„O justiție modernă, funcțională și eficientă este una în care integritatea, meritocrația și profesionalismul sunt valori de bază”, a conchis Ilie Bolojan în discursul său. 
 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

JUSTIȚIE

Decizie definitivă: CCR a respins, în unanimitate, contestația lui Călin Georgescu. Acesta nu va putea candida la alegerile prezidențiale din luna mai

Published

on

Judecătorii Curții Constituționale au respins marți contestația depusă de Călin Georgescu, fiind menținută decizia Biroului Electoral Central de invalidare a candidaturii sale la alegerile prezidențiale din luna mai. Hotărârea CCR a fost adoptată în unanimitate, este definitivă și nu mai poate fi atacată.

“Toate contestațiile au fost respinse cu unanimitate de voturi. Vom oferi un comunicat de presă cu mai multe argumente”, a declarat Marian Enache, președintele CCR, la finalul ședinței.

Curtea Constituțională a judecat marți, de la ora 17:00, contestația lui Călin Georgescu la decizia Biroului Electoral Central (BEC) de respingere a candidaturii la alegerile prezidențiale din 4 mai.

“BEC și-a depășit competențele legale”, a susținut Georgescu în contestația depusă, arătând că Biroul Electoral nu are suport legal pentru a se raporta la hotărâri ale CCR.

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, duminică seară, că a fost respinsă înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu, în motivarea deciziei, publicată ulterior, instituția precizând că a ținut cont de aspectele fundamentale “deja tranșate” de Curtea Constituțională la luarea deciziei.

Respingerea candidaturii a fost votată de zece din cei 14 membri ai BEC.

“Relevant pentru Biroul Electoral Central este faptul că hotărârea Curţii Constituţionale, anterior menţionată, analizează şi statuează cu privire la maniera în care candidatul a cărui candidatură face obiectul prezentei verificări de legalitate, a înţeles să se raporteze la condiţiile care rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus de persoana aleasă în funcţia de Preşedinte al României, fiind relevată o atitudine în manifestă contradicţie cu valorile de esenţă ale statului de drept. Or, statuările Curţii Constituţionale din Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, statuări obligatorii şi pentru Biroul Electoral Central, conduc la concluzia că, în ceea ce priveşte candidatura domnului Georgescu Călin, aceasta nu întruneşte condiţiile de legalitate întrucât candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăşi obligaţia ( expressis verbisprevăzută în Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 2 din 5 octombrie 2024) de a apăra democraţia, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre şi imparţiale, în conformitate cu legea, în lipsa cărora este alterat însuşi fundamentul ordinii constituţionale actuale”, se arată în hotărârea BEC.

În context, mai mulți susținători ai candidatului Călin Georgescu, aflați în fața sediului BEC, au forțat gardurile instalate de jandarmi, după ce au aflat despre această decizie. Forțele de ordine au intervenit și i-au îndepărtat, reinstalând gardurile de protecție.

Ulterior, manifestațiile au degenerat, protestatarii rupând gardurile instalate de jandarmi, au aruncat cu sticle, pietre, petarde și cu diverse obiecte, au incendiat un copac și s-au îmbrâncit cu forțele de ordine.

Călin Georgescu, fost candidat la alegerile prezidențiale în 2024, a fost pus oficial sub acuzare de Parchetul General, săptămâna trecută, pentru săvârșirea a șase infracțiuni, printre care acțiuni împotriva ordinii constituționale; inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob; promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid.

Totodată, procurorii DIICOT au reținut șase inculpați pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trădare, fiind acuzați că au format o organizație de tip militar și ar fi negociat cu agenți ai Rusiei ieșirea României din NATO și s-ar fi deplasat la Moscova în acest sens.

Măsurile DIICOT au venit după ce Ministerul de Externe de la București a declarat persona non grata doi diplomați ruși, astfel că atașatul militar, aero și naval al Federației Ruse la București, precum și adjunctul acestuia, vor fi expulzați din România.

Anterior, Serviciul rus de Informații Externe (SVR) a susținut marți, într-un comunicat de presă, preluat și de TASS, că liderii Uniunii Europene se află în mod evident în spatele deciziei de a aduce acuzații împotriva candidatului la președinția României Călin Georgescu, cu referire la dosarul în care este anchetat pentru șase infracțiuni, printre care acțiuni împotriva ordinii constituționale.

Afirmațiile dinspre Moscova cu privire la procesul electoral din România s-au intensificat și săptămâna aceasta. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a publicat, pe X, o reacţie în favoarea fostului candidat la alegerile prezidenţiale, Călin Georgescu, susținând că “statul paralel a băgat efectiv democrația la șase metri sub pământ”. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale pune sub semnul întrebării chiar legitimitatea scrutinului din România.

În România, Curtea Constituțională a luat o decizie fără precedent într-o țară democratică, respectiv anularea alegerilor prezidențiale din 2024, constatând că procesul electoral a fost viciat în integralitatea sa. Decizia a venit după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat rapoartele serviciilor de informații, analize și date care au relevat că România a fost vizată de 85.000 de atacuri cibernetice având mod de operare al unui actor statal, au identificat o campanie finanțată și coordonată de creștere accelerată a profilului candidatului independent Călin Georgescu, iar contraspionajul românesc a identificat date privind intențiile unor persoane de a afecta suveranitatea României și de a sprijini accesul lui Călin Georgescu, candidat anti-NATO și anti-UE, la funcția de președinte.

Continue Reading

JUSTIȚIE

CEDO a respins în unanimitate cererea lui Călin Georgescu prin care a contestat anularea alegerilor prezidențiale din România

Published

on

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins joi cererea lui Călin Georgescu prin care contestă anularea alegerilor prezidențiale din România, arată un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În decizia pronunțată joi în cauza Călin Georgescu v. Romania (cererea nr. 37327/24), intr-o formaţiune de Comitet compusă din trei judecători, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat, în unanimitate, cererea inadmisibilă. Această decizie este definitivă.

CEDO a constatat, in special, că dată fiind structura constituţională a României, nu există niciun indiciu că atribuţiile președintelui României sunt de natură să facă din acesta o parte a “corpului legislativ” al Statului pârât, în înţelesul articolului 3 al Protocolului nr. 1 la Convenţie, “corp legislativ” cu privire la care este garantat dreptul la alegeri libere. Prin urmare, Curtea a respins capătul de cerere formulat în aceasta privinţă.

Curtea a judecat de asemenea ca România nu are de ce să răspundă cu privire la capetele de cerere formulate în temeiul articolelor 6 (dreptul la un process echitabil), 10 (libertatea de exprimare), 11 (libertatea de reunire si asociere) și 13 (dreptul la un recurs efectiv).

Comitetul de trei judecători a fost format din Jolien Schukking (Olanda) – președintă, Faris Vehabović (Bosnia și Herțegovina), Lorraine Schembri Orland (Malta). De asemenea, Simeon Petrovski a fost grefier adjunct de secție.

Continue Reading

JUSTIȚIE

Parchetul General: Zeci de percheziții într-un dosar privind ”acțiuni contra ordinii constituționale, fals în declarații privind la finanțarea campaniei electorale și inițierea unei organizații cu caracter fascist”

Published

on

© Ministerul Public

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală au efectuat, în cursul zilei de miercuri, 26 februarie 2025, 47 de percheziții pe raza județelor Sibiu, Mureș, Timiș, Ilfov și Cluj, fiind vizate mai multe infracțiuni, printre care acțiuni contra ordinii constituționale, fals în declarații privind sursele de finanțare a campaniei electorale, instigare publică, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, în cadrul acestor activități au fost vizate 27 de persoane fizice și 4 sedii aparținând unor persoane juridice, în legătură cu suspiciuni privind săvârșirea următoarelor infracțiuni:

• Acțiuni împotriva ordinii constituționale, prevăzută de art. 397 din Codul penal

• Nerespectarea regimului armelor și munițiilor, prevăzută de art. 342 alin. 2 din Codul penal

• Efectuarea, fără drept, a oricăror operațiuni cu articole pirotehnice, prevăzute de art. 37 lit. a din Legea nr. 126/1995, republicată

• Instigare publică, prevăzută de art. 368 alin. 1 din Codul penal

• Inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, prevăzută de art. 3 alin. (1) din O.U.G. nr. 31/2002

• Promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid împotriva umanității și de crime de război, precum și răspândirea, în spațiul public, a unor idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe, prevăzută de art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002

• Inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antisemit, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizații, prevăzută de art. 6 alin. (1) din Legea nr. 157/2018

• Fals în declarații privind sursele de finanțare a campaniei electorale, prevăzut de art. 326 alin. 1 din Codul penal

• Comunicarea de informații false, prevăzută de art. 404 din Codul penal

“Precizăm că percheziţia domiciliară este un procedeu probatoriu reglementat de Codul de procedură penală, în vederea descoperirii și strângerii probelor necesare soluţionării cauzei, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, conchide sursa citată.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO1 hour ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

POLITICĂ2 hours ago

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

U.E.3 hours ago

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

U.E.3 hours ago

Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem

U.E.5 hours ago

UE aduce modificări specifice programelor sale de finanțare pentru a sprijini investițiile în domeniul apărării

INDIA5 hours ago

Vicepreședintele american JD Vance, aflat în vizită în India, și premierul Narendra Modi salută ”progrese semnificative” în discuțiile comerciale

NATO1 hour ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA1 week ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Trending