Connect with us

U.E.

Fast Danube 2. Adina Vălean îndeamnă România și Bulgaria să depună un proiect comun care să asigure navigabilitatea pe Dunăre tot timpul anului: Comisia Europeană favorizează acest proiect

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Corespondență din Strasbourg

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunțat că România și Ucraina urmează să semneze un memorandum cu Ucraina care a fost verificat și de serviciile Comisiei Europene în ceea ce privește regulile de intrare, cote a cerealelor și produselor agricole ucrainene.

Într-o discuție cu jurnaliștii care a avut loc la Strasbourg, oficialul a detaliat că executivul european dorește să consolideze infrastructura pentru a asigura o fluiditate a fluxurilor, punând accent în acest caz pe tranzitul cerealelor ucrainene pe calea ferată deoarece reprezintă o rută optimă pentru că nu pune presiune pe infrastructura rutieră și poate fi controlat mai bine.

”Vrem să întărim infrastructura astfel încât fluxurile să fie cât mai fluide. Știu că România urmează să semneze un memorandum cu Ucraina care a fost verificat și de serviciile Comisiei Europene în ceea ce privește regulile de intrare pe piață, cote a cerealelor și produselor agricole. Despre asta veți afla mai multe de la premierul României care se pregătește să semneze acest memorandum cu Ucraina. Ce facem noi este ca cerealele ucrainene să fie transbordate pentru rutele externe direct de pe barjă în vapoare pentru a nu mai trece prin facilități de stocare. Insistăm în acest patrulater Comisia Europeană-SUA-România-Ucraina și a debloca fluxurile prin România”, a detaliat Vălean, fapt ce arată că Ucraina rămâne sus pe agenda comunității de transporturi. 

În viziunea sa, ”este esențial ca ele să nu intre în conflict pentru că dacă întră în conflict asta nu folosește nimănui”.

”Investițiile pe care le facem nu le facem direct în Ucraina sau Moldova. Le facem în țări ale UE în legătură cu conectivitatea”, a mai spus comisarul european pentru transporturi, care a recunoscut că atmosfera generală a sectorului transporturi din Europa este stresată, fapt ce se reflectă și în economia Uniunii Europene.

Aceasta a oferit câteva detalii clarificatoare, cea mai mare presiune exercitată pe acest sector fiind lipsa forței de muncă.

”Forța de muncă: în tot sectorul transporturilor există un deficit de forță de muncă. Vorbim de o vârstă medie de 50 de ani, ceea ce înseamnă că o parte din personal urmează să se pensioneze. Încercăm să atragem tinerii către sector, de aceea am luat măsuri pentru sectorul rutier în legătură cu condiționalitățile privind obținerea permisului de conducere pe diverse categorii utile astfel încât să putem prinde mai devreme pe cei care doresc. S-au luat măsuri și regulamente pentru a spori calitatea condițiilor de muncă. Cu toate acestea, rămâne un sector dificil. Avem un mare deficit în toate modurile: transport rutier, conducători de tren, îmbătrânire”, a explicat comisarul european.

Dincolo de aceste aspecte, în interiorul UE există coridoare care sunt blocate, la care se adaugă și stresul pus pe sectorul aviatic.

”Europa este pentru infrastructură într-un întreg șantier. Avem în absolut toate țările membre investiții mari de infrastructură, cale ferată, drumuri, porturi, mobilitate militară, atât prin PNRR, dar și prin fondurile europene și dedicate infrastructurii de transport, cum este Mecanismul de Interconectare a Europe. România are un buget foarte mare pentru infrastructura de transport, atât prin PNRR, cât și din fondurile europene, dar și CEF în care avem două linii dedicate: una este mobilitatea militară și România are proiecte obținute sau proiecte cu șansă bune de a fi eligibile. Avem și o linie dedicată conectivității cu Ucraina și cu Moldova care înseamnă 250 de milioane de euro. Principalii beneficiari: România – știm foarte bine că există o presiune naturală a pieței de a îndrepta exporturile și importurile Ucrainei prin regiunea de Sud, prin România cu predilecție”, a mărturisit Vălean, nu înainte de a specifica că un alt stresor o reprezintă pregătirea comunității pentru trecerea prin aceste politici de decarbonizare a tuturor modurilor înseamnă investiții mari, accesul la surse de finanțare.

Ea a făcut trimitere și la inițiativa regională organizată recent de Bulgaria și la care a participat.

”Am participat la o inițiativă regională în Bulgaria, săptămâna trecută, pentru regiunea România-Bulgaria-Grecia. Este vorba de un proiect de întărire a conectivității în acest spațiu între cele trei țări ale Uniunii Europene pe axa nord-sud. În cadrul regulamentului de revizuire a hărților și a traseelor de transport europene am introdus un coridor suplimentar față de cele existente – Coridorul nord-sud care unește Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Egee. Am discutat despre o colaborare intensificată între România, Bulgaria și Grecia pentru conectivitate. Noi știm că în mod tradițional conectivitatea spre sud, cu Bulgaria, este deficitară. De-a lungul anilor, focalizarea a fost pe est-vest și s-a investit foarte mult în coridoarele orizontale. Există oportunitatea de a strânge legăturile pe axa nord-sud care ar fi foarte utilă atât din punct de vedere al mobilității militare, cât și pentru conectarea între aceste trei mări”, a mai spus Adina Vălean.

În acest context, comisarul european pentru transporturi a lansat un apel la adresa României și Bulgariei de a depune un proiect comun Fast Danube 2.

”Am insistat pe participarea onestă a României și Bulgariei în proiectul Fast Danube. Aștept la call-ul de proiecte pe care l-am lansat în septembrie și care are ca termen limită ianuarie să văd un proiect comun România Bulgaria Fast Danube 2, ceea ce ar însemna asigurarea navigabilității Dunării în tot timpul anului. Comisia favorizează acest proiect, are finanțare pentru el, tot ceea ce lipsește este depunerea proiectului de către cele două țări partenere România-Bulgaria”.

Conform unor estimări ale Agenției Europene de Mediu, transportul maritim este responsabil pentru 13,4% din totalul emisiilor de CO2 de la nivel european, adică de aproape șase ori mai puțin decât emisiile de dioxid de carbon provenit din transportul rutier (71,7%).

Așadar, implementarea acestui proiect ar aduce o contribuție semnificativă la combaterea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

Emil Hurezeanu și Kaja Kallas au discutat despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică

Published

on

© MAE

Noul șef al diplomației române, Emil Hurezeanu, a avut luni o primă convorbire telefonică cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, cu care a discutat despre sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova, avansarea integrării europene a R. Moldova și Ucrainei și strategia UE la Marea Neagră

Într-o postare pe X, Ministerul de Externe de la București a descris discuția telefonică drept un “schimb productiv de opinii” între Hurezeanu și Kallas.

Cei doi oficiali au discutat despre sprijinul pentru Republica Moldova în gestionarea actualei crize energetice, sprijinul multidimensional pentru Ucraina în timp ce sunt impuse în continuare costuri Rusiei și procesul de extindere a UE cu Republica Moldova și Ucraina.

Totodată, ministrul român de externe și șefa diplomației UE au discutat despre strategia UE la Marea Neagră și amenințările hibride.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Liderii europeni, convocați de Antonio Costa la o reuniune excepțională UE-NATO-Regatul Unit consacrată apărării europene pe februarie, la Château de Limont

Published

on

© European Union 2024

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, prim-ministrul Marii Britanii și secretarul general al NATO se vor întâlni pe 3 februarie în Belgia, la Château de Limont, pentru o reuniune informală excepțională consacrată apărării europene, a anunțat luni președintele Consiliului European, Antonio Costa, într-o scrisoare transmisă acestora.

Întâlnirea între șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre UE, secretarul general al NATO, Mark Rutte, și premierul britanic, Keir Starmer, va avea loc la două săptămâni după ce Donald Trump va prelua mandatul de președinte al SUA, pe 20 ianuarie, și este considerată o aliniere tot mai pronunțată a europenilor în materie de securitate și de apărare.

Cred că împărtășim o evaluare similară a amenințărilor cu care se confruntă Europa. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a readus războiul de mare intensitate pe continentul nostru – încălcând principiile fundamentale ale dreptului internațional și amenințând securitatea europeană – împreună cu atacuri hibride și cibernetice din ce în ce mai numeroase asupra statelor membre, a economiilor și societăților acestora“, a spus Costa, în scrisoarea transmisă celor 27 de lideri, el menționând și situația din Orientul Mijlociu la capitolul provocărilor geopolitice.

Deși discuția va avea loc pe fondul revenirii lui Trump la Casa Albă, scopul acestei reuniuni este de a pregăti terenul pentru deciziile pe care UE va trebui să le ia și de a oferi orientări Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant în pregătirea unei cărți albe privind viitorul apărării europene, care va acoperi inițiativele comune de apărare și resursele necesare pentru dezvoltarea acestora.

Potrivit președintelui Consiliului European, discuția liderilor se va concentra pe “două mari principii”.

“În primul rând, Europa trebuie să își asume o responsabilitate mai mare pentru propria apărare. Ea trebuie să devină mai rezilientă, mai eficientă, mai autonomă”, a spus el în scrisoare. 

“Făcând acest lucru, ea va deveni un partener transatlantic mai puternic, inclusiv în cadrul NATO”, a mai spus el.

Al doilea principiu este că statele membre vor fi întotdeauna responsabile pentru forțele lor armate.

În același timp, Costa a arătat că există un interes comun în a coopera mai strâns la nivel european pentru a maximiza economiile de scară și a reduce costurile, pentru a garanta interoperabilitatea, pentru a asigura o cerere stabilă și pe termen lung – “astfel încât să ofere mai multă previzibilitate industriei noastre – și pentru a preveni duplicarea”. 

Președintele Consiliului European a subliniat că prin prezența secretarului general al Alianței Nord-Atlantice va fi discutată cooperarea UE-NATO și sprijinul pentru Ucraina, în vreme ce participarea premierului britanic va marca o discuție axată pe dimensiunea securității și apărării în relațiile dintre UE și Regatul Unit.

Ambele părți doresc crearea, la propunerea guvernului laburist britanic, unui pact de securitate UE – Marea Britanie.

Potrivit lui Antonio Costa, în cadrul summitului, liderii UE vor se vor concentra pe definirea capacităților de apărare pe care trebuie să le dezvolte în colaborare în mod prioritar, datorită importanței lor pentru securitatea colectivă a UE, pe investiții mai mari și comune și pe consolidarea parteneriatelor existente.

“Suntem de acord să cheltuim mai mult și mai bine împreună? Cum putem accelera mobilizarea finanțării private și prin intermediul căror instrumente ale UE? Cum putem utiliza cel mai bine bugetul UE, pe termen scurt, mediu și lung? Având în vedere nevoile considerabile de finanțare, ce opțiuni comune suplimentare pot fi luate în considerare?”, sunt întrebările pe care șeful Consiliului European le propune liderilor UE, în vreme ce finanțarea comună în domeniul apărării se numără și printre prioritățile președinției poloneze a Consiliului UE.

Discuția centrată pe investițiile în apărare are la bază și o presiune întemeiată de viitorul președinte american Donald Trump, care le cere cu regularitate europenilor să plătească mai mult dacă doresc să beneficieze în continuare de protecția SUA.

Această reuniune informală va avea loc la Château de Limont, la circa 20 de kilometri de orașul Liege, în Belgia. Ea va fi prima de acest gen cu participarea Marii Britanii după ani de tensiuni legate de Brexit.

Continue Reading

CONSILIUL UE

UE prelungește cu încă un an măsurile restrictive împotriva celor care sprijină sau facilitează acțiunile violente ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian

Published

on

© UN Photo/Eskinder Debebe

Consiliul UE a decis luni să prelungească cu un an, până la 20 ianuarie 2026, măsurile restrictive existente împotriva celor care sprijină, facilitează sau permit acțiunile violente ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian (PIJ), informează comunicatul oficial

Toate persoanele și entitățile identificate anterior ca fiind responsabile de participarea la finanțarea Hamas și PIJ sau de facilitarea acțiunilor lor violente vor rămâne pe listă. În total, 12 persoane și trei entități sunt sancționate în temeiul acestui cadru de măsuri restrictive.

Persoanele enumerate în cadrul regimului de sancțiuni fac obiectul unei înghețări a activelor. Furnizarea de fonduri sau resurse economice, în mod direct sau indirect, către acestea este, de asemenea, interzisă. În plus, persoanelor fizice enumerate li se aplică o interdicție de călătorie în UE.

La 7 octombrie 2023, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate a emis o declarație în numele Uniunii Europene cu privire la atacurile împotriva Israelului, condamnând în termenii cei mai fermi atacurile multiple și fără diferențieri comise de Hamas în Israel și deplângând profund pierderile de vieți omenești.

UE și-a reafirmat angajamentul ferm față de o pace durabilă și trainică, în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, pornind de la soluția bazată pe coexistența a două state, în care Statul Israel și un stat Palestina independent, democratic, contiguu, suveran și viabil coexistă în pace, securitate și recunoaștere reciprocă.

Uniunea Europeană va continua să colaboreze cu partenerii internaționali în direcția relansării unui proces politic în acest scop.

Atacurile din 7 octombrie 2023 au fost declanșate de mișcarea islamistă Hamas, care a lansat o ofensivă majoră împotriva Israelului. În cadrul acestei acțiuni coordonate, militanții Hamas au traversat granița dintre Fâșia Gaza și Israel, atacând civili și soldați israelieni. Peste 1.200 de persoane și-au pierdut viața, iar numeroși civili au fost luați ostatici. Aceste atacuri au generat o escaladare masivă a conflictului în regiune, declanșând represalii dure din partea Israelului, care a inițiat bombardamente asupra Fâșiei Gaza și o ofensivă militară extinsă care a ajuns până în Liban. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE30 seconds ago

2025 începe cu o veste bună pentru aderarea la OCDE, anunță Luca Niculescu: România a primit un nou aviz formal, de data aceasta în domeniul muncii și solidarității sociale

SUA19 minutes ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

ROMÂNIA38 minutes ago

Emil Hurezeanu și Kaja Kallas au discutat despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică

ROMÂNIA58 minutes ago

Luminița Odobescu, fost ministru de externe și fost consilier prezidențial, a fost numită consilier de stat al premierului Marcel Ciolacu

NATO11 hours ago

Secretarul general NATO cere europenilor să crească bugetele apărării, folosind “o mică parte” din fondurile de pensii și sănătate: Dacă nu, europenii “se pot apuca de cursuri de limbă rusă”

CONSILIUL EUROPEAN12 hours ago

Liderii europeni, convocați de Antonio Costa la o reuniune excepțională UE-NATO-Regatul Unit consacrată apărării europene pe februarie, la Château de Limont

CONSILIUL UE16 hours ago

UE prelungește cu încă un an măsurile restrictive împotriva celor care sprijină sau facilitează acțiunile violente ale Hamas și ale Jihadului Islamic Palestinian

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul Alexandru Rafila: Odată cu aplicarea noului Regulament HTA, România își propune să recupereze decalajele în materie de acces la medicamente inovatoare

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Românii vor avea nevoie de o autorizație electronică de călătorie pentru deplasarea în Israel. Cum poate fi obținută

U.E.17 hours ago

Șefa diplomației germane avertizează asupra riscurilor pentru pacea fragilă din Siria, în contextul discuțiilor despre ridicarea sancțiunilor UE

SUA19 minutes ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL7 days ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.1 week ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE1 week ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

Trending