Connect with us

U.E.

Fast Danube 2. Adina Vălean îndeamnă România și Bulgaria să depună un proiect comun care să asigure navigabilitatea pe Dunăre tot timpul anului: Comisia Europeană favorizează acest proiect

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Corespondență din Strasbourg

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunțat că România și Ucraina urmează să semneze un memorandum cu Ucraina care a fost verificat și de serviciile Comisiei Europene în ceea ce privește regulile de intrare, cote a cerealelor și produselor agricole ucrainene.

Într-o discuție cu jurnaliștii care a avut loc la Strasbourg, oficialul a detaliat că executivul european dorește să consolideze infrastructura pentru a asigura o fluiditate a fluxurilor, punând accent în acest caz pe tranzitul cerealelor ucrainene pe calea ferată deoarece reprezintă o rută optimă pentru că nu pune presiune pe infrastructura rutieră și poate fi controlat mai bine.

”Vrem să întărim infrastructura astfel încât fluxurile să fie cât mai fluide. Știu că România urmează să semneze un memorandum cu Ucraina care a fost verificat și de serviciile Comisiei Europene în ceea ce privește regulile de intrare pe piață, cote a cerealelor și produselor agricole. Despre asta veți afla mai multe de la premierul României care se pregătește să semneze acest memorandum cu Ucraina. Ce facem noi este ca cerealele ucrainene să fie transbordate pentru rutele externe direct de pe barjă în vapoare pentru a nu mai trece prin facilități de stocare. Insistăm în acest patrulater Comisia Europeană-SUA-România-Ucraina și a debloca fluxurile prin România”, a detaliat Vălean, fapt ce arată că Ucraina rămâne sus pe agenda comunității de transporturi. 

În viziunea sa, ”este esențial ca ele să nu intre în conflict pentru că dacă întră în conflict asta nu folosește nimănui”.

”Investițiile pe care le facem nu le facem direct în Ucraina sau Moldova. Le facem în țări ale UE în legătură cu conectivitatea”, a mai spus comisarul european pentru transporturi, care a recunoscut că atmosfera generală a sectorului transporturi din Europa este stresată, fapt ce se reflectă și în economia Uniunii Europene.

Aceasta a oferit câteva detalii clarificatoare, cea mai mare presiune exercitată pe acest sector fiind lipsa forței de muncă.

”Forța de muncă: în tot sectorul transporturilor există un deficit de forță de muncă. Vorbim de o vârstă medie de 50 de ani, ceea ce înseamnă că o parte din personal urmează să se pensioneze. Încercăm să atragem tinerii către sector, de aceea am luat măsuri pentru sectorul rutier în legătură cu condiționalitățile privind obținerea permisului de conducere pe diverse categorii utile astfel încât să putem prinde mai devreme pe cei care doresc. S-au luat măsuri și regulamente pentru a spori calitatea condițiilor de muncă. Cu toate acestea, rămâne un sector dificil. Avem un mare deficit în toate modurile: transport rutier, conducători de tren, îmbătrânire”, a explicat comisarul european.

Dincolo de aceste aspecte, în interiorul UE există coridoare care sunt blocate, la care se adaugă și stresul pus pe sectorul aviatic.

”Europa este pentru infrastructură într-un întreg șantier. Avem în absolut toate țările membre investiții mari de infrastructură, cale ferată, drumuri, porturi, mobilitate militară, atât prin PNRR, dar și prin fondurile europene și dedicate infrastructurii de transport, cum este Mecanismul de Interconectare a Europe. România are un buget foarte mare pentru infrastructura de transport, atât prin PNRR, cât și din fondurile europene, dar și CEF în care avem două linii dedicate: una este mobilitatea militară și România are proiecte obținute sau proiecte cu șansă bune de a fi eligibile. Avem și o linie dedicată conectivității cu Ucraina și cu Moldova care înseamnă 250 de milioane de euro. Principalii beneficiari: România – știm foarte bine că există o presiune naturală a pieței de a îndrepta exporturile și importurile Ucrainei prin regiunea de Sud, prin România cu predilecție”, a mărturisit Vălean, nu înainte de a specifica că un alt stresor o reprezintă pregătirea comunității pentru trecerea prin aceste politici de decarbonizare a tuturor modurilor înseamnă investiții mari, accesul la surse de finanțare.

Ea a făcut trimitere și la inițiativa regională organizată recent de Bulgaria și la care a participat.

”Am participat la o inițiativă regională în Bulgaria, săptămâna trecută, pentru regiunea România-Bulgaria-Grecia. Este vorba de un proiect de întărire a conectivității în acest spațiu între cele trei țări ale Uniunii Europene pe axa nord-sud. În cadrul regulamentului de revizuire a hărților și a traseelor de transport europene am introdus un coridor suplimentar față de cele existente – Coridorul nord-sud care unește Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Egee. Am discutat despre o colaborare intensificată între România, Bulgaria și Grecia pentru conectivitate. Noi știm că în mod tradițional conectivitatea spre sud, cu Bulgaria, este deficitară. De-a lungul anilor, focalizarea a fost pe est-vest și s-a investit foarte mult în coridoarele orizontale. Există oportunitatea de a strânge legăturile pe axa nord-sud care ar fi foarte utilă atât din punct de vedere al mobilității militare, cât și pentru conectarea între aceste trei mări”, a mai spus Adina Vălean.

În acest context, comisarul european pentru transporturi a lansat un apel la adresa României și Bulgariei de a depune un proiect comun Fast Danube 2.

”Am insistat pe participarea onestă a României și Bulgariei în proiectul Fast Danube. Aștept la call-ul de proiecte pe care l-am lansat în septembrie și care are ca termen limită ianuarie să văd un proiect comun România Bulgaria Fast Danube 2, ceea ce ar însemna asigurarea navigabilității Dunării în tot timpul anului. Comisia favorizează acest proiect, are finanțare pentru el, tot ceea ce lipsește este depunerea proiectului de către cele două țări partenere România-Bulgaria”.

Conform unor estimări ale Agenției Europene de Mediu, transportul maritim este responsabil pentru 13,4% din totalul emisiilor de CO2 de la nivel european, adică de aproape șase ori mai puțin decât emisiile de dioxid de carbon provenit din transportul rutier (71,7%).

Așadar, implementarea acestui proiect ar aduce o contribuție semnificativă la combaterea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

Published

on

© European Union 2023

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au făcut joi un apel la “pornirea apărării europene și la “o apărare europeană” care să reflecte nivelul de ambiție al “Uniunii noastre geopolitice”.

Cei doi lideri instituționali s-au adresat reuniunii anuale a Agenției Europene de Apărare.

“Liderii vor să le transmită clar cetățenilor lor că vom fi alături de ei pentru a le asigura siguranța și securitatea. Avem nevoie de o adevărată apărare europeană pentru mai multă securitate. Trebuie să construim un triunghi virtuos – de obiective comune și capacități operaționale îmbunătățite”, a spus Charles Michel, într-un discurs.

Șeful Consiliului European consideră că a sosit momentul să creăm o adevărată uniune a apărării, însoțită de o “veritabilă piață unică a apărării”.

Această piață unică a apărării ar trebui să se concentreze asupra a două obiective în viitor, și anume sprijinul militar pentru Ucraina și clădirea apărării europene.

În ceea ce o privește, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei, a indicat în discursul ei că pentru pregătirea industrială în domeniul apărării este necesar “un reflex european mai puternic”, de la planificare la achiziții.

“Strategia industrială europeană în domeniul apărării va sprijini acest reflex pe patru direcții”, a spus ea, enumerându-le: concentrare strategică, reguli mai bune, dublă utilizare și finanțare.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

Published

on

© European Union

Uniunea Europeană a făcut un pas important în direcția protejării jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului împotriva plângerilor nefondate sau a procedurilor judiciare abuzive, după ce președinția spaniolă a Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord politic cu privire la o directivă care să protejeze aceste persoane de procesele strategice împotriva participării publice (SLAPP).

Utilizarea acestor procese pentru a reduce la tăcere persoanele care se exprimă în legătură cu probleme de interes public este un fenomen în creștere. Directiva va institui garanții procedurale împotriva unor astfel de acțiuni în materie civilă cu implicații transfrontaliere, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Democrațiile noastre sunt în pericol atunci când cei bogați și puternici pot reduce la tăcere criticii în instanță doar pentru că vorbesc despre chestiuni de interes public. Prin această nouă lege, UE îi apără pe jurnaliști și pe apărătorii drepturilor omului împotriva proceselor nefondate și abuzive”, a declarat Félix Bolaños, ministrul spaniol al justiției

Persoanele vizate de cazurile SLAPP vor beneficia de o serie de garanții și protecții procedurale. Aceștia pot solicita instanței să:

– Să respingă o cerere în fază incipientă. În cazul în care o cerere este considerată vădit nefondată, un judecător poate decide să respingă cererea în cea mai timpurie etapă posibilă a procedurii. Instanța ar trebui să accelereze astfel de cereri din partea pârâților;

– Să ceară o garanție financiară de la persoana sau societatea care a introdus cererea. O instanță poate decide să solicite ca reclamantul, adică persoana sau societatea care a inițiat o acțiune SLAPP, să depună o garanție financiară pentru cheltuielile de judecată.

– Să solicite alte tipuri de căi de atac. O instanță poate decide, de exemplu, că reclamantul trebuie să suporte costurile procedurii, inclusiv costurile de reprezentare juridică a victimei SLAPP. Un judecător poate decide, de asemenea, că partea care a inițiat cazul SLAPP ar putea fi supusă unei sancțiuni sau altor măsuri la fel de eficiente

Cazuri SLAPP transfrontaliere

Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la modul de definire a caracterului transfrontalier al unui caz SLAPP. Se va considera că o chestiune are implicații transfrontaliere, cu excepția cazului în care ambele părți sunt domiciliate în același stat membru ca și instanța sesizată și toate celelalte elemente relevante pentru situație se află în acel stat membru.

Hotărâri judecătorești din țări terțe

În cazul în care o persoană care locuiește în UE este vizată de un caz SLAPP într-o țară terță, statele membre ale UE trebuie să refuze recunoașterea și executarea acestei hotărâri dintr-o țară terță dacă aceasta ar fi considerată vădit nefondată sau abuzivă în statul membru în cauză.

Măsuri în sprijinul victimelor SLAPP

Pentru a sprijini în continuare victimele SLAPP, statele membre vor trebui să furnizeze, într-un singur loc, informații privind garanțiile procedurale și căile de atac.

Pentru a înțelege mai bine amploarea fenomenului, statele membre vor colecta, de asemenea, date specifice disponibile privind cazurile SLAPP de la instanțe.

Acordul va trebui să fie aprobat de reprezentanții statelor membre în cadrul Consiliului (Coreper). Dacă va fi aprobat, textul va trebui apoi să fie adoptat în mod oficial atât de Consiliu, cât și de Parlamentul European.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Downing Street a negat că Brexitul este în pericol, în pofida sugestiilor preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform cărora următoarea generaţie ar putea pune Regatul Unit pe calea readerării la Uniunea Europeană, relatează DPA, potrivit Agerpres.

În cadrul unui eveniment găzduit Politico Europe la Bruxelles, von der Leyen a spus că ”direcţia călătoriei” este clară şi a sugerat că generaţia mai tânără va putea ”repara” greşeala reprezentată de ieşirea Regatului Unit din UE.

Întrebată dacă premierul Rishi Sunak este de acord cu această afirmaţie, purtătoarea de cuvânt a Downing Street 10 a răspuns: ”Nu. Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit luăm în calcul, chiar acum, cum să ne consolidăm sistemul privind migraţia”.

”Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit le garantăm pacienţilor în Regatul Unit că pot avea acces la medicamente mai rapid, că există o mai mare bunăstare a animalelor. Ne concentrăm foarte mult pe asta”, a adăugat reprezentanta executivului de la Londra.

Întrebată dacă Brexitul este în pericol, ea a răspuns negativ.

Desemnarea fostului premier David Cameron în funcţia de ministru de externe al Regatului Unit şi apelul acestuia ca ţara sa să fie ”un prieten, un vecin şi cel mai bun partener posibil” al Uniunii Europene au cauzat îngrijorări în rândul susţinătorilor Brexitului.

Şeful diplomaţiei britanice a avut miercuri, la Bruxelles, o întrevedere cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, care se ocupă de chestiunile privind Brexitul la nivelul executivului european.

“Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună la chestiunile care ne interesează pe amândoi, inclusiv sprijinul pentru Ucraina, Acordul de retragere și maximizarea oportunităților oferite de Acordul de comerț și cooperare”, a scris Cameron, pe platforma X (ex-Twitter).

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ENERGIE18 hours ago

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

ENERGIE20 hours ago

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

EDITORIALE2 days ago

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

ROMÂNIA2 days ago

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

ROMÂNIA2 days ago

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

ROMÂNIA2 days ago

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO6 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending