COMUNICATE DE PRESĂ
Federația ONG-urilor pentru Dezvoltare din România transmite cinci recomandări viitorilor europarlamentari români privind Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă
Published
6 years agoon

Cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European (2019 – 2024), Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România – FOND, aduce în atenția viitorilor europarlamentari români o prioritate strategică a Uniunii Europene pentru următorii cinci ani – Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Această prioritate a fost reiterată recent de liderii europeni la Summit-ul de la Sibiu (9 mai a.c.), în contextul dezbaterilor privind Agenda strategică a Uniunii Europene (UE) pentru perioada 2019 – 2024.
Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), universale, la care au aderat toate statele lumii. UE a avut un rol important în procesul de elaborare și adoptare a Agendei 2030, iar, în prezent ar trebui să reprezinte un model pentru implementarea ODD-urilor atât la nivel UE, cât și la nivel global. Un prim pas în acest context, ar trebui să fie asumarea unei strategii globale UE privind implementarea ODD care să orienteze toate acțiunile UE și ale statelor membre, după cum este explorat în primul scenariu al Documentului de Reflecție ”Către o Europă durabilă până în 2030” publicat și prezentat de Comisia Europeană în 30 ianuarie a.c.
Ca urmare a publicării rezultatelor finale ale alegerilor europarlamentare, precum și a listelor cu viitorii europarlamentari, FOND România a elaborat două documente resursă pe tema dezvoltării durabile și a Agendei 2030, subiect relevant pentru activitatea europarlamentari pe perioada mandatului 2019 -2024. Documentele includ un set de recomandări pentru europarlamentarii români și informații suplimentare despre dezvoltarea durabilă și implicarea instituțiilor europene în acest context.
În acord cu prioritățile Parlamentului European și ale Comisiei Europene stabilite până în prezent, FOND adresează viitorilor europarlamentari următoarele recomandări:
- Viitorul Parlament European ar trebui să includă interesul și expertiza în ceea ce privește implementarea Agendei 2030 ca și criterii de evaluare pentru alegerea Președintelui Comisiei Europene și audierea noilor Comisari: Viitorii europarlamentari ar trebui să aibă în vedere ca noua Comisie să aibă expertiză în implementarea ODD și în asigurarea respectării coerenței politicilor de dezvoltare durabilă, această abordare integrată a politicilor de dezvoltare fiind esențială pentru îndeplinirea ODD.
- Cooperarea pentru dezvoltare și Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă să fie o prioritate a Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021-2027: Noul cadru financiar trebuie orientat către Agenda 2030 și trebuie să asigure o integrare mai bună a dezvoltării durabile în toate mecanismele de finanțare și în liniile bugetare. Realizarea ODD depinde de alocarea unor resurse suficiente și trebuie avut în vedere îndeplinirea angajamentelor UE și ale statelor membre de a aloca 0,7 % din venitul național brut (VNB) pentru Asistență Oficială pentru Dezvoltare (AOD).
- Elaborarea de către Comisia Europeană a unei strategii UE, cuprinzătoare privind Dezvoltarea Durabilă: Viitorul Parlament European ar trebui să insiste asupra elaborării unei strategii cuprinzătoare pentru realizarea Agendei 2030 până la sfârșitul anului 2019 – conform recomandărilor Parlamentului European din martie 2019, această strategie trebuie să fie una ”ambițioasă, globală și atotcuprinzătoare care să integreze pe deplin ODD în politicile și guvernanța UE și să ofere orientări atât instituțiilor UE, cât și statelor membre pentru aplicarea, monitorizarea și analiza Agendei 2030.” iv Strategia ar trebui să includă și o foaie de parcurs, cu termene și obiective concrete și care să ia în considerare interconexiunile ODD;
- Asigurarea coerenței politicilor pentru dezvoltare și dezvoltare durabilă – Policy Coherence for (Sustainable) Development: Viitorul Parlament European ar trebui să insiste asupra necesității consolidării mecanismelor de asigurare a coerenței politicilor pentru dezvoltare/dezvoltare durabilă pentru punerea în aplicare a Agendei 2030, în toate instituțiile și procesele de elaborare a politicilor din cadrul UE.
- Includerea ODD în Agenda Strategică UE 2019 – 2024: Această agendă ar trebui să includă recomandarea actualului Parlament respectiv, elaborarea unei Declarații comune (Parlament, Comisie și Consiliu) privind dezvoltarea durabilă, care să fixeze ODD între prioritățile următorului mandat legislativ.
Din perspectiva acțiunii UE la nivel global, în special în țările cu venituri mici și în combaterea sărăciei extreme, Asistența Oficială pentru Dezvoltare (AOD) este instrumentul principal al Politicii de Cooperare pentru Dezvoltare la nivel național și european orientată din 2017 în direcția implementării Agendei 2030 (prin adoptarea noului Consens European privind Dezvoltarea). Cel mai recent raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind cifrele preliminare pentru anul 2018 confirmă faptul că UE și statele sale membre continuă să reprezinte cel mai mare donator, raportând 57% din asistența oficială pentru dezvoltare totală acordată la nivel global. Acest loc fruntaș, implică însă și asumarea unei responsabilități mai mari în ceea ce privește respectarea angajamentelor la nivel european și global.
Două din evenimentele organizate anual de FOND România sunt deja cunoscute publicului de specialitate și nu numai: (1) Forumul ONG din Regiunea Mării Negre care s-a consolidat în timp ca și bună practică în promovarea dialogului multi-actor și facilitarea proiectelor și inițiativelor regionale în rândul organizaţiilor neguvernamentale pentru dezvoltarea durabilă a acestei regiuni; (2) Școala Română de Dezvoltare al cărui obiectiv constă în crearea unui spaţiu național de dezbateri despre provocările politicii europene și naționale de cooperare pentru dezvoltare şi crearea de noi parteneriate cu actori relevanţi.
Aceste evenimente pot fi oportunități de promovare a ODD, a progreselor și provocărilor din regiunea Mării Negre, precum și de identificare a unor soluții privind cooperarea pentru dezvoltare/dezvoltare durabilă, la nivel regional, european și internațional.
FOND România poate sprijini activitatea viitorilor europarlamentari prin expertiză și recomandări cu privire la politica de cooperare pentru dezvoltare și Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă atât la nivelul rețelei sale de 33 de organizații membre din România, cât și prin platformele europene și internaționale din domeniul dezvoltării internaționale, în cadrul cărora FOND este un membru activ. De asemenea, FOND România poate oferi formări pe diferite teme legate de cooperarea pentru dezvoltare și dezvoltarea durabilă.
Dorim ca mesajul nostru să ajungă la fiecare dintre europarlamentarii români ce ne vor reprezenta la Bruxelles. Contribuția noului Parlament European poate face diferența în efortul de a asigura o Europă mai transparentă, echitabilă și durabilă în indeplinirea angajamentelor asumate privind dezvoltarea durabilă.
FOND România este o federație care este compusă, în prezent, din 33 de organizații neguvernamentale, active în domeniul cooperării pentru dezvoltare și al ajutorului umanitar. Misiunea FOND este de a contribui la dezvoltarea şi implementarea unei politici coerente şi eficiente a României în domeniul cooperării pentru dezvoltare internaţională şi a ajutorului umanitar, de a creşte capacitatea organizaţiilor membre de a educa. Încă de la înfiinţarea sa din 2007, FOND România s-a implicat activ în procesul consultărilor publice privind elaborarea cadrului legislativ național și european al politicii de cooperare pentru dezvoltare, ulterior privind implementarea Agendei 2030 și Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. publicul larg cu privire la cooperarea pentru dezvoltare internaţională prin implementarea de proiecte şi programe specifice, networking, instruire, cercetare, dezvoltare de politici publice şi activităţi de advocacy.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Comisia Europeană lansează un fond revizuit pentru a proteja activele necorporale ale IMM-urilor
UE a prezentat ONU prima sa Analiză voluntară privind punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și își asumă să depună eforturi mai mari în vederea accelerării realizării ODD
Raport Eurostat privind îndeplinirea ODD: UE a înregistrat progrese semnificative pe direcția socio-economică, însă progresele în domeniul mediului sunt moderate în raport cu obiectivele Pactului Verde European
Miniștrii agriculturii din țările G20 fac apel la suplimentarea eforturilor de combatere a foametei și pledează pentru mai multă inovație în agricultură
Uniunea Europeană și celebrul actor Leonardo DiCaprio își unesc eforturile pentru conservarea biodiversității la nivel global
Norvegia: ONU va crea un fond pentru tratarea pacienților cu COVID-19 la nivel global
COMUNICATE DE PRESĂ
Rețele Electrice România modernizează rețeaua de distribuție din sectorul 3 al Capitalei
Published
7 days agoon
June 6, 2025
Rețele Electrice România, parte din grupul PPC în România, a finalizat recent modernizarea rețelei de distribuție de medie tensiune în zonele Mizil, Policolor și Ozana din sectorul 3, București, în urma unei investiții în valoare de aproximativ 12 milioane de lei, cu scopul de a oferi un serviciu de distribuție de energie electrică mai eficient și mai rezilient, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.
Proiectul de investiție a presupus trecerea distribuției de la nivelul de tensiune de 10 kV la cel de 20 kV pentru zona cartierelor Mizil, Policolor și Ozana din sectorul 3, București, prin realizarea unei rețele de cabluri de medie tensiune cu secțiune mărita de 20 kV din stația 110/20/6 kV Dudești, marcând un pas important în direcția rezilienței și eficientizării rețelei de distribuție.
Funcționarea rețelei de medie tensiune la 20kV asigură dublarea capacitații de distribuție, mai exact permite dublarea consumului actual, în condiții de siguranță mărită în alimentare și o mai mare eficiență din punct de vedere al consumului propriu tehnologic al rețelei. Această creștere de capacitate a rețelei de distribuție reprezintă atât posibilitatea unei creșteri a consumului clienților actuali cât și racordarea de noi clienți.
Pentru implementarea acestei soluții tehnice, s-au pozat aproximativ 21 de kilometri de cablu 12/24 kV, iar 61 de posturi de transformare au fost modernizate complet pentru a permite funcționarea la noul nivel de tensiune. De asemenea, pentru încadrarea acestor posturi de transformare pe noua rețea de 20kV au fost realizate peste 400 de manșoane și peste 350 de terminale în celulele de medie tensiune, în timp ce pentru automatizarea și telecontrolul sistemului de distribuție din cele 61 de posturi a fost necesară instalarea a circa 16 kilometri de fibră optică pentru a asigura o comunicație eficientă și rapidă.
„Această modernizare este mai mult decât un proiect tehnic – este un pas strategic în tranziția energetică. Retehnologizarea rețelei la 20 kV înseamnă eficiență crescută, servicii mai bune pentru consumatori, o contribuție directă la reducerea impactului asupra mediului și posibilitatea dezvoltării socio-economice/comerciale viitoare a zonei. Este angajamentul nostru prin care contribuim la un viitor energetic bazat pe sustenabilitate, tehnologie și reziliență”, a declarat Mihai Pește, Director General, Rețele Electrice România.
Valoarea totală a investiției s-a ridicat la aproximativ 12 milioane de lei și face parte din strategia companiei de creștere a performanței tehnologice a rețelei electrice urbane, cu scopul de a răspunde cerințelor de consum ale clienților/comunităților cât și de a integra în mod eficient sursele regenerabile de energie.
Rețele Electrice România continuă planul de investiții în 2025 pentru aria sa de responsabilitate, cu obiectivul de a construi o rețea de distribuție a energiei electrice modernă, digitalizată și pregătită să răspundă consumatorilor săi cu soluții adaptate la noile realități ale tranziției energetice. Anul acesta Rețele Electrice România are în plan investiții în valoare de peste 730 milioane lei. De asemenea, vor fi demarate proiecte cu finanțare atrasă din programele POIM și Fondul pentru Modernizare în cele trei zone, Banat, Dobrogea si Muntenia Sud, care se vor finaliza în perioada 2026-2029 în valoare de 1.4 miliarde lei, din care aprox. 340 milioane lei vor fi suportate din fonduri proprii. Până la finalul anului 2025, numărul total de contoare inteligente instalate de societatea Rețele Electrice România va ajunge la aproximativ 2 milioane, cel mai mare volum atins de vreun operator de distribuție de energie electrică din România.
Compania Rețele Electrice România operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către Rețele Electrice România numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.
COMUNICATE DE PRESĂ
Decalog din partea IMM-urilor pentru noul președinte al României și pentru viitorul guvern: IMM-urile trebuie să fie în centrul programului de guvernare, al agendei prezidențiale și al politicilor publice
Published
2 weeks agoon
May 30, 2025
În contextul instalării noului președinte al României și al formării viitorului guvern, Federația pentru Inovare și Competitivitate Sustenabilă în IMM-uri (FICSIMM) face public un Decalog al priorităților economice ce reflectă în mod direct realitățile, provocările și nevoile stringente ale întreprinderilor mici și mijlocii din România.
Prin această inițiativă, FICSIMM transmite un mesaj ferm: IMM-urile trebuie să fie în centrul programului de guvernare și al agendei prezidențiale, în centrul politicilor publice, nu tratate ca o componentă secundară a economiei. Decalogul este rezultatul consultărilor cu antreprenori, experți și mediul asociativ, nu o listă de solicitări întâmplătoare: el reflectă nevoia urgentă de coerență, respect și parteneriat real din partea statului, pentru ca IMM-urile să devină competitive, sustenabile și inovatoare.
FICSIMM lansează acest Decalog ca angajament de monitorizare și implicare activă, dar și ca test de încredere între stat și mediul privat: reconstrucția economică a României necesită dialog autentic, consultare reală și o viziune pe termen lung pentru rolul IMM-urilor. FICSIMM va continua să propună soluții concrete și să susțină o reformă profundă în sprijinul antreprenoriatului, asumându-și un rol activ în definirea unei relații funcționale între decidenții naționali și europeni și economia României.
Mirabela Miron, președinta FICSIMM:
„Salut cu sinceritate și speranță eforturile concrete pe care noul președinte al României le întreprinde pentru a genera un climat de echilibru și responsabilitate economică, într-un moment în care România traversează una dintre cele mai complicate perioade din punct de vedere socio-economic din ultimul deceniu. Mesajele transmise până în acest moment de noul președinte sunt încurajatoare, oferind semne că urmează o perioadă de reconstrucție, de dialog și de deschidere instituțională către cei care pot contribui efectiv la redresarea și dezvoltarea sustenabilă a țării.
În același timp, transmit un apel clar și ferm viitorului executiv: nu este suficient ca structurile asociative ale mediului privat să fie invitate la masă doar formal, pentru imagine. Este esențial ca acestea să fie implicate real, constant și substanțial în procesul decizional. FICSIMM și organizațiile similare nu doresc un dialog mimat, simulat, cu uși închise și concluzii redactate înainte de consultare. Avem expertiza, datele din teren, legătura directă cu antreprenorii și legitimitatea de a contribui activ la fundamentarea politicilor publice care afectează zeci de mii de IMM-uri. Cerem un dialog autentic, instituționalizat, previzibil și profesionist, care să se desfășoare periodic, cu transparență și cu impact concret asupra modului în care este guvernată economia.
Este un moment de răscruce, dar și o oportunitate extraordinară pentru noua guvernare de a demonstra că are curajul, înțelepciunea și deschiderea de a construi împreună cu antreprenorii. Nu este nevoie de discursuri convingătoare, ci de acțiuni concrete și de politici construite pe încredere reciprocă: antreprenorii nu cer privilegii, ci reguli clare, consultare reală și un stat care să le fie partener, nu adversar.”
Ana-Maria Icătoiu, vicepreședinta FICSIMM:
„Cerem noii conduceri a României să abordeze cu fermitate, curaj, viziune și responsabilitate toate negocierile care vor defini poziția noastră în cadrul marilor inițiative europene ce vor modela viitorul economic al continentului. Nu mai avem timp de ezitări sau de prezențe simbolice la masa deciziilor. România trebuie să conteze – cu voce clară și propuneri solide – în dosare precum Politica de Coeziune post-2027, Readiness 2030, Fondul European pentru Competitivitate, Strategia pentru Piața Unică, Clean Industrial Deal, Affordable Energy Action Plan, și toate celelalte politici care influențează direct investițiile și competitivitatea economică.
Dar dincolo de acronime și planuri, este vorba despre oameni, despre antreprenori care luptă zilnic să țină afacerile pe linia de plutire, să păstreze locurile de muncă, să construiască în comunitățile lor. IMM-urile nu sunt un concept abstract – sunt fabrici, ateliere, birouri, ferme, ateliere de creație, laboratoare. IMM-urile înseamnă inițiativă, risc, speranță și muncă grea. Statul român are datoria să le aducă în centrul viziunii sale de dezvoltare și să le asigure un cadru în care să poată performa, inova și colabora la nivel european.
Solicităm ca, în toate negocierile europene, vocea mediului privat să fie prezentă și ascultată, iar politicile să fie construite împreună, nu impuse de sus în jos. Este timpul să ne asumăm acest moment ca pe o oportunitate de resetare profundă. Dacă vrem o Românie relevantă în Europa, trebuie să construim o economie în care IMM-urile sunt tratate ca parteneri, nu ca spectatori. Împreună, putem demonstra că o altfel de guvernare este posibilă – una care pleacă de la realitate, dar țintește cu încredere spre viitor.”
DECALOGUL din partea IMM-urilor pentru noul președinte al României și pentru viitorul guvern:
- FICSIMM solicită ferm noilor decidenți evitarea unei majorări a taxelor care ar afecta în mod devastator IMM-urile din România. Acestea reprezintă coloana vertebrală a economiei naționale și generează peste 60% din locurile de muncă din sectorul privat. O creștere bruscă a poverii fiscale ar însemna nu doar scăderea capacității de investiții și inovare a IMM-urilor, ci și falimentul a mii de afaceri mici și mijlocii care deja operează la limita rentabilității, afectate de creșterile de taxe din ultimii ani, de costuri de operare din ce în ce mai mari și lipsa forței de muncă calificate.
- IMM-urile românești se confruntă cu patru probleme structurale majore: eficiență energetică scăzută, un nivel foarte mic de transformare digitală, un nivel foarte redus de inovare și accesul extrem de dificil la finanțare. Toate aceste deficiențe se traduc într-o competitivitate slabă la nivel european, și uneori chiar în lupta pentru supraviețuire pe plan național. În aceste condiții, orice măsură fiscală care le-ar reduce și mai mult capacitatea de investiție este contraproductivă și riscă să adâncească decalajele economice între România și alte state membre ale Uniunii Europene.
- În actualul context geopolitic și economic, România trebuie să negocieze cu responsabilitate, curaj și viziune viitorul Politicii de Coeziune post-2027, Readiness 2030, Fondul European pentru Competitivitate, Strategia pentru Piața Unică, Clean Industrial Deal, Affordable Energy Action Plan, etc. Aceste instrumente sunt esențiale pentru asigurarea sprijinului concret pentru IMM-uri în tranziția verde și digitală, și pentru reducerea vulnerabilității lor la șocuri externe, fie ele energetice, fiscale sau comerciale.
- Accesul IMM-urilor (și nu numai) la fondurile europene nerambursabile trebuie accelerat, simplificat și flexibilizat. România are încă printre cele mai scăzute rate de absorbție eficientă a fondurilor UE destinate sectorului privat, din cauza birocrației excesive și a întârzierilor în evaluare, contractare, implementare și plată. O reformă reală a sistemului de gestionare a fondurilor europene este vitală pentru sprijinirea dezvoltării sustenabile a IMM-urilor, în special în zonele mai puțin dezvoltate.
- Creșterea taxelor, în absența unei reforme reale a aparatului administrativ și a unei strategii fiscale coerente care să crească în primul rând nivelul de colectare, nu este o soluție. IMM-urile au nevoie de stabilitate, predictibilitate și stimulente pentru digitalizare, eficiență energetică și inovare. Orice presiune fiscală suplimentară le-ar determina să renunțe la aceste direcții esențiale pentru viitor, ceea ce ar afecta nu doar dezvoltarea lor, ci și capacitatea României de a-și îndeplini angajamentele europene.
- În perioada următoare, România trebuie să-și definească o viziune națională coerentă privind reindustrializarea sustenabilă, digitalizarea economiei și consolidarea rezilienței energetice. IMM-urile trebuie să fie în centrul acestei viziuni, fiind actori-cheie în lanțurile valorice naționale și europene. Excluderea lor sau neimplicarea activă a acestora în aceste procese ar duce la ratarea unor oportunități strategice pentru economia românească.
- Readiness 2030, Clean Industrial Deal și Fondul European pentru Competitivitate sunt câteva instrumente-cheie care pot sprijini IMM-urile să facă tranziția către modele de afaceri durabile, reziliente și competitive. România trebuie să participe activ în modelarea acestor politici la nivel european, pentru a se asigura că vocea IMM-urilor este auzită și că măsurile vor fi aplicabile și relevante pentru realitatea românească.
- Viitorul Pieței Unice Europene nu poate fi construit fără implicarea IMM-urilor din toate statele membre. România trebuie să susțină măsuri concrete de eliminare a barierelor nejustificate, de armonizare a reglementărilor și de sprijin activ pentru digitalizarea IMM-urilor, inclusiv prin crearea unui cadru fiscal și legislativ favorabil internaționalizării acestora.
- Este esențial ca viitorul guvern să inițieze, încă din primele luni de mandat, un Pact Național pentru Competitivitatea IMM-urilor, bazat pe colaborare între autorități și mediul privat asociativ. Acest pact trebuie să includă un calendar concret de măsuri pentru debirocratizare, digitalizare, sprijin fiscal, acces la finanțare și dezvoltarea competențelor antreprenoriale.
- FICSIMM face apel la noul președinte al României și la viitorul guvern să transforme acest moment într-un restart economic, bazat pe parteneriat public-privat autentic și pe politici publice adaptate nevoilor reale ale IMM-urilor. România nu are nevoie de mai multe taxe, ci de mai multă eficiență, de mai multă transparență și de mai multă încredere între stat și antreprenori. IMM-urile românești au potențial, energie și viziune: este timpul să le fie oferit cadrul pentru a le pune în practică.
Federația pentru Inovare și Competitivitate Sustenabilă în IMM-uri (FICSIMM) este o organizație patronală românească dedicată sprijinirii dezvoltării economice, sociale și strategice a întreprinderilor mici și mijlocii. Prin dialog instituțional, parteneriate naționale și internaționale și inițiative concrete, FICSIMM promovează un model de creștere bazat pe inovare, sustenabilitate, transformare digitală, competitivitate și responsabilitate fatță de comunitate.
Federația oferă IMM-urilor membre programe de susținere, acces la resurse, digitalizare și internaționalizare, și derulează proiecte emblematice precum „30 pentru 2030 – Priorități pentru IMM-urile din România”.
FICSIMM este membră a confederației patronale Concordia, având un rol activ în consultările instituționale naționale și europene privind politicile dedicate IMM-urilor. De asemenea, FICSIMM susține antreprenoriatul feminin și tinerii antreprenori prin Organizația Femeilor Antreprenor (OFA).
COMUNICATE DE PRESĂ
Robert Uzună, VP Ursus Breweries, a fost ales în rolul de Președinte al Camerei de Comerț Româno-Britanice
Published
2 weeks agoon
May 29, 2025
Camera de Comerț Britanico-Română (BRCC) anunță un nou leadership desemnat în urma Întâlnirii Generale Anuale (AGA) din 15 mai, în cadrul căreia membrii au ales și reales mai mulți membri în Consiliul Director, consolidând angajamentul Camerei pentru un leadership puternic, cu experiență și continuitate. Ulterior, la 26 mai 2025, Consiliul Director nou format s-a reunit pentru prima sa ședință oficială, în cadrul căreia au fost organizate alegerile pentru desemnarea noului Președinte al BRCC, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.
„Suntem încântați să anunțăm alegerea domnului Robert Uzuna – Vicepreședinte Corporate Affairs – Ursus Breweries în funcția de Președinte al Camerei de Comerț Româno-Britanice. El aduce o bogată experiență, viziune și dedicare pentru acest rol și avem convingerea că, sub managementul său, Camera va continua să evolueze și să genereze un impact pozitiv”, transmite BRCC.
„Sunt onorat să primesc mandatul pe care mi l-a încredințat Consiliul Director al BRCC. Această numire este, în același timp, o recunoaștere a contribuției Ursus Breweries pentru a crea un mediu de business mai bun. Rolul vine cu o responsabilitate care obligă și motivează deopotrivă. Pe măsură ce ne asumăm o agendă care vizează transformări într-un moment cu multe provocări, mă voi ghida după valorile pe care le-am avut mereu- să fiu dedicat și să lucrez neîncetat pentru binele comunității, de data aceasta la cârma unei instituții care combină cu succes tradiția cu progresul pentru succes. Mizez pe entuziasmul și determinarea colegilor din Consiliul Director și pe întreaga echipă BRCC, care ne va aduce tot mai aproape de promovarea obiectivelor noastre de lungă durată: să atingem adevăratul potențial de dezvoltare pentru relațiile bilaterale de afaceri dintre Marea Britanie și România și să contribuim la un mediu de afaceri mai bun pentru membrii noștri”, declară Robert Uzună.
În același timp, BRCC își exprimă „profunda recunoștință și apreciere” față de domnul Colin Lovering, care a îndeplinit funcția de președinte în mandatul precedent.
„Conducerea, dedicarea și eforturile neobosite ale lui Colin au fost esențiale în promovarea misiunii Camerei, în consolidarea relațiilor de afaceri dintre Regatul Unit al Marii Britanii și România și pentru susținerea dezvoltării membrilor noștri, atât prin oportunități, cât și prin provocări. Pe măsură ce BRCC continuă să își extindă rolul de platformă cheie pentru dialogul de business, comerț și cooperare între Regatul Unit și România, ne menținem angajamentul de a ne servi membrii cu excelență și integritate”, se mai transmite în comunicat.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară (16-19 iunie). Progresele R. Moldova în vederea aderării la UE, evaluate

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei

Marcel Boloș: 91 de centre moderne pentru copii din medii vulnerabile, finanțate cu 232,5 mil. euro din fonduri europene

ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

Burduja: Mintia, cea mai mare și modernă centrală pe gaz din Europa, evaluată la peste 1.4 mld de euro, este finalizată în proporție de 75%

Reducerea deficitelor record şi stabilizarea datoriei României rămân esențiale pentru ratingul suveran, sugerează agenția Fitch: Formarea unui guvern pro-european durabil ar sprijini intrările de fonduri UE

UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa

Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare

ICI București a participat la Summitul Primăriilor 2025, dedicat inovației și bunei guvernanțe în administrația publică locală

IMM-urile și administrațiile publice din UE au la dispoziție peste 145 milioane de euro pentru întărirea securității cibernetice

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Ministrul Daniel David a prezentat raportul de diagnostic al educației și cercetării din România: Șase copii din 20 de se află în zona de analfabetism funcțional
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Hurezeanu, la reuniunea OCDE de la Paris: România își aliniază investițiile și finanțările cu obiectivele de sustenabilitate
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală