În cadrul declarației de presă ulterioare primei reuniunii de lucru a miniștrilor afacerilor externe ai UE, în format informal (Gymnich), care are loc în aceste zile la București, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, a exprimat poziția de unitate a statelor membre cu privire la susținerea Adunării Naționale a Venezuelei, în calitate de ,organism democratic, legitim și cel mai puternic sprijin posibil pentru președintelui său în exercitarea rolului său instituțional”.
Federica Mogherini a anunțat, în acest context, crearea unui grup de contact internațional convenit între statele membre și cu unele țări din America Latină care vor participa la acesta. Obiectivul grupului de contact internațional, care va fi coordonat de UE, este, în primul rând, de a funcționa pe o perioadă limitată de timp – 90 zile – și, în a doilea rând, de a promova o abordare unitară și concertată între principalii actori internaționali pentru soluționarea pașnică și democratică a crizei din Venezuela.
,,Grupul va contribui la construirea încrederii și la crearea condițiilor necesare pentru a apărea un proces credibil în conformitate cu dispozițiile relevante din Constituția Venezuelei, permițând Venezuelei să își determine propriul viitor prin organizarea de noi alegeri, cu toate garanțiile pentru un proces electoral liber și echitabil, care poate fi supravegheat de observatori independenți internaționali”, declara Înaltul Reprezentant cu privire la misiunea grupului.
Mogherini a dorit să clarifice dinainte orice confuzie ulterioară care ar putea apărea în legătură cu obiectivul grupului de contact:
,,Obiectivul – și vreau să-l subliniez foarte clar – nu este acela de a deschide un proces formal de mediere sau de a deschide un dialog formal, ci de a susține o dinamică politică pe care grupul o poate însoți și consolida în continuare.”
În cazul în care rezultatele grupului de contact nu vor fi satisfăcătoare după încheierea termenului de 90 de zile, atunci acesta va fi dizolvat. În caz contrar, se poate decide continuarea activității lui.
Prima reuniune a grupului va avea loc la nivel ministerial în America Latină, cel mai probabil săptămâna viitoare, însă vor fi organizate și reuniuni la nivel tehnic, cu participarea confirmată a Franței, Germaniei, Italiei, Spaniei, Portugaliei, Suediei, a Țărilor de Jos și a Regatului Unit, din partea UE, și a câtorva altor state din America Latină, precum Ecuador, Costa Rica, Uruguay și Bolivia. Înaltul Reprezentant mai anunța aseară că așteaptă confirmarea pentru alăturare la grup și din partea altor state în următoarele zile.
În afară de crearea grupului internațional de contact, Federica Mogherini a făcut referire și la alte elemente de pe agenda de discuții a miniștrilor și anume, sancțiunile îndreptate doar împotriva unor persoane din Venezuela, responsabile pentru ,,obstrucționare proceselor democratice și utilizarea violenței împotriva protestatarilor” – pentru a nu afecta populația țării per ansamblu – și acordarea de ajutoare umanitare sporite pentru Venezuela și țările vecine, în valoare de 50 milioane de euro, în condițiile crizei actuale.
Înaltul Reprezentant a încheiat declarația afirmând că UE este pregătită să se deplaseze în Venezuela pentru a coordona ajutorul umanitar pentru cetățenii țării de la fața locului dacă nu ar mai întâmpina piedici ca până acum pentru a-și desfășura activitatea în acest sens.
Reamintim că România găzduiește în aceste zile primele întruniri politice la nivel înalt în cadrul exercitării președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, la București urmând să aibă loc conferința de presă a ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, și a Înaltului Reprezentant al UE, Federica Mogherini, în încheierea reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe din UE (Gymnich), ultima reuniune de acest tip de pe agenda de lucru din ultimele zile. reuniunea informală a miniștrilor Apărării din țările UE și reuniunea informală de tip Gymnich a miniștrilor Afacerilor Externe, întâlniri majore care sunt așteptate să creioneze acțiunea globală a Uniunii Europene pentru anul în curs în condițiile în care dimensiunea apărării europene tinde să devină punctul de referință al ambițiilor strategice europene.
Primul eveniment la nivel ministerial organizat în România de la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE a fost reuniunea informală a miniştrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene (30-31 ianuarie), care și-a propus o reflecţie comună şi un schimb de opinii pe tema consolidării proiectului european, cu accent pe dimensiunea de securitate şi apărare. Reuniunea miniștrilor afacerilor externe de ieri și de azi (31-1 februarie) vine în completarea discuțiilor pe apărare pentru creionarea unor linii strategice de acțiune cu privire la teme de interes fundamental pentru statele membre, precum Vecinătatea Estică, Venezuela și Siria.