Connect with us

U.E.

Federica Mogherini, dialog strategic cu ministrul de externe al Chinei Wang Yi: ,,Este pentru prima oară când ministrul chinez de externe participă la un Consiliu pentru Afaceri Externe și cred că asta spune multe despre nivelul intensității schimburilor și a cooperării noastre care a atins un nivel fără precedent”

Published

on

@Consiliul European

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Federica Mogherini a avut, astăzi, o întrevedere cu ministrul de externe chinez Wang Yi ca parte a dialogului strategic bilateral UE-China pentru pregătirea reuniunii Consiliului European din 21-22 martie, unde se va discuta consolidarea politicii de cooperare a blocului cu China, precum și înaintea Summit-ului dintre cele două părți care va avea loc la începutul lui aprilie, la Bruxelles. De asemenea, înaltul demnitar chinez se va întâlni cu toți cei 28 de miniștri de externe din statele membre, fiind prima oară când participă la o reuniune a Consiliului Afaceri Externe, informează Mogherini într-o postare pe Twitter.

,,Este pentru prima oară când ministrul chinez de externe participă la un Consiliu pentru Afaceri Externe și cred că acest lucru spune multe despre nivelul intensității schimburilor și a cooperării noastre care a atins acum, aș spune, un nivel fără precedent”, comenta Mogherini.

Înaltul Reprezentant declara că, în dialogul strategic au abordat, pe lângă aspecte care țin de relația bilaterală sau de pregătirea Summit-ului UE-China, un ,,anumit număr de chestiuni de politică externă și regională asupra cărora cooperarea noastră este permanent în desfășurare”. Aceasta preciza că ,,Uniunea Europeană se angajează să consolideze cooperarea cu China” care este o ,,putere globală din punct de vedere economic și politic și un partener strategic cuprinzător”.

@Consiliul European

,,Colaborăm intens și cu succes în multe domenii în care împărtășim interesele. Pot menționa unele dintre problemele globale asupra cărora am colaborat în mod clar și continuăm să cooperăm: de la acordul nuclear cu Iranul până la schimbările climatice – punerea în aplicare a Acordului de la Paris -, obiectivele de dezvoltare durabilă și, în general, sprijinul acordat multilateral pentru păstrararea ordinii internaționale bazate pe reguli. Am identificat domenii potențiale pentru a face mai mult împreună în sfera internațională și modul prin care ne putem asigura că relațiile dintre Uniunea Europeană și China sunt asezate pe un parcurs echitabil, respectuos, echilibrat și reciproc avantajos. Acesta a fost spiritul discuțiilor noastre de astăzi, care a fost extrem de pozitiv și prietenos”, declara Înaltul Reprezentant. 

Discuția dintre Mogherini și ministrul de externe chinez s-a concentrat, de asemenea, asupra unor domenii specifice de acțiune bilaterală care ar putea avantaja și mediul global, în urma activității în comun în domeniul investițiilor, de exemplu privind protecția indicațiilor geografice, al conectivității, pe baza normelor și standardelor internaționale, sau al securității cibernetice. 

Șefa diplomației europene mai spunea că UE și China își vor intensifica cooperarea pe marginea provocărilor globale, în special în ceea ce privește ,,promovarea unei economii globale deschise, menținerea unei ordini globale bazate pe reguli și menținerea cooperării multilaterale pe calea cea bună”. În acest sens, Mogherini  se referea îndeosebi la reforma OMC [Organizația Mondială a Comerțului], ,,pentru care summit-ul [UE-China] ar trebui să trimită un semnal puternic și pentru care am stabilit un grup de lucru comun”, declara ea.

În ceea ce privește schimbările climatice și respectarea drepturilor omului, care sunt teme de discuție care generează opinii divergente în dialogul UE-China, cele două părți au convenit să colaboreze îndeaproape și să facă progrese notabile, în special legat de sprijinirea agendei ONU pentru punerea în aplicare a Obiectivelor de dezvoltare durabilă și a Acordului de la Paris privind schimbările climatice sau organizarea unui nou dialog comun privind drepturile omului.

Înaltul Reprezentant a mai vorbit în declarația de presă și despre seria de probleme de politică externă și regională ridicate de actualul context internațional asupra cărora China și UE au convenit să colaboreze mai departe.

@Consiliul European

,,În primul rând, vom continua să lucrăm împreună pentru a asigura continuarea punerii în aplicare a acordului nuclear cu Iran, pe care l-am negociat împreună vreme de zile și nopți lungi. De asemenea, lucrăm împreună și suntem pregătiți să colaborăm mai mult pentru a  urmări evoluțiile din Peninsula Coreeană, dar și în Afganistan, Venezuela și Africa, unde atât China, cât și Uniunea Europeană joacă un rol important. De asemenea, am fost de acord că vom consolida cooperarea noastră în domeniul securității și apărării cu un dialog care a început în ultimii ani și pe care intenționăm să-l intensificăm”

În încheierea intervenției sale, Federica Mogherini a afirmat că se așteaptă la un summit UE-China ,,extrem de reușit”, dar și la ,,o cooperare foarte bună pe scena mondială” între cele două părți.

Amintim faptul că săptămâna trecută Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au evaluat parteneriatul strategic cuprinzător cu China, pe fondul afirmațiilor tot mai multor voci de la nivelul UE care afirmă că echilibrul dintre provocările și oportunitățile prezentate de China s-a schimbat, ajungând la concluzia că trebuie inițiată o discuție care să ducă la ameliorarea abordării Europei, astfel încât aceasta să devină mai realistă, mai categorică și în același timp polivalentă.

În acest sens, Comisia și Înaltul Reprezentant au publicat o comunicare comună care propune spre dezbatere 10 puncte de acțiune, formulate în contextul relațiilor cu China, ,,într-un spirit de respect reciproc”. Este vorba despre propuneri concrete cu privire la modalitățile în care UE poate acționa pentru a-și consolida competitivitatea, pentru a asigura un grad mai mare de reciprocitate și condiții de concurență echitabile și pentru a proteja economia de piață împotriva unor eventuale denaturări. 

Comunicarea comună va fi prezentată la Consiliul European din 21-22 martie, iar statele membre vor avea prima ocazie de a face schimb de opinii în cadrul Consiliului Afaceri Externe din 18 martie. Următorul summit UE-China este programat pentru începutul lunii aprilie.

U.E.

Comitetul European al Regiunilor: Recuperarea Europei va eșua fără o politică de coeziune puternică și un parteneriat real între actorii naționali, regionali și locali

Published

on

© European Union, 2018/Source: EC - Audiovisual Service

Recuperarea Europei va eșua fără o politică puternică de coeziune și un parteneriat real între actorii naționali, regionali și locali. De asemenea, coaliția #AlianțaPentruCoeziune (#CohesionAlliance) la nivel european avertizează statele membre că un compromis privind bugetul UE și Planul de recuperare trebuie să păstreze investițiile în regiuni și orașe, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Criza declanșată de pandemia COVID-19 afectează coeziunea economică, teritorială și socială a Europei și capacitatea acesteia de a oferi o tranziție mai ecologică, incluzivă și inteligentă către un viitor mai durabil. Acesta este motivul pentru care #CohesionAlliance – o coaliție la nivelul UE care reunește peste 12.000 de semnatari – îndeamnă statele membre ale UE să sprijine un cadru financiar multianual 2021-2027 și planuri de recuperare puternice. Planurile privind CFM și recuperarea post-criză trebuie să sprijine coeziunea ca valoare fundamentală a Uniunii Europene și ca obiectiv esențial pentru toate politicile și investițiile sale. Aceste cereri au fost incluse într-o declarație transmisă comisarului pentru coeziune, Elisa Ferreira și președintelui Comisiei REGI din Parlamentul European, Younous Omarjee, în cadrul unei conferințe video din 14 iulie, cu trei zile înainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Apostolos Tzitzikostas, președintele Uniunii Europene Comitetul Regiunilor, a declarat

„Propunerile prezentate de Comisie și de președintele Michel merg în direcția corectă. Solicităm statelor membre să acționeze ca fiind unul singur și să adopte rapid un buget adecvat al UE 2021-2027 și un plan solid de recuperare care să ajute comunitățile noastre să depășească criza devenind mai rezistente, durabile și inclusive. Acest lucru este în interesul direct al tuturor țărilor UE, inclusiv a celor care cer o capacitate de investiții mai slabă pentru Uniunea noastră, dar sunt principalii beneficiari ai pieței unice. Comitetul își unește forțele cu toți actorii UE, naționali, regionali și locali pentru a spune NU centralizării, NU reducerilor bugetare și NU termenelor de implementare insuportabile care subminează impactul investițiilor UE. Creșterea coeziunii și a rezilienței prin mobilizarea tuturor politicilor și instrumentelor UE este singura cale de a pune cetățenii pe primul loc și de a sprijini o recuperare în care nimeni nu este lăsat în urmă”.

Președinții organizației partenere fondatoare #CohesionAlliance au predat declarația reînnoită comisarului european responsabil pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira și președintelui Comisiei REGI din Parlamentul European, Younous Omarjee.

Elisa Ferreira, comisarul responsabil pentru coeziune și reforme, a declarat:

„Prognozele economice ale Comisiei publicate săptămâna trecută indică o recesiune mai profundă decât se aștepta, cu efecte devastatoare și divergențe și inegalități mai mari. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de o politică de coeziune puternică și echitabilă. ADN-ul coeziunii poate fi văzut de-a lungul propunerilor de recuperare ale Comisiei: prevederile generoase pentru politica de coeziune, metoda de coeziune din fondul de recuperare și în alte părți. Am luptat pentru acest lucru și voi continua să lupt. Vă rog pe dumneavoastră să faceți lobby în țările și regiunile voastre. Timpul este scurt, trebuie să acționăm rapid pentru a transmite mai departe mesajul, pentru a ne pregăti planurile și programele și pentru a ne asigura că nicio regiune nu este lăsată în urmă”.

Younous Omarjee, președintele Comisiei REGI din Parlamentul European, a declarat:

„Criza a denaturat Europa. Prin urmare, un plan de redresare și un buget ambițios sunt esențiale. Recuperarea pe termen scurt trebuie să fie complementară pentru urmărirea obiectivelor pe termen lung, în special coeziune economică, socială și teritorială. Solicităm Consiliului să se ralieze în jurul unui buget puternic. De asemenea, este esențial ca planul de recuperare să fie direct accesibil regiunilor și să poată fi controlat în mod democratic. Acestea sunt cerințele Parlamentului European”.

Oricine crede într-o politică puternică de coeziune a UE este binevenit să se alăture #CohesionAlliance prin semnarea noii declarații. Toți cei 12.000 de semnatari ai declarației inițiale sunt invitați să își reafirme angajamentul politic prin sensibilizarea cu privire la rolul esențial al politicii de coeziune și necesitatea unei politici de coeziune puternice în următorul buget pe termen lung al UE și în cadrul planului de recuperare.

Continue Reading

S&D

Miniștrii Afacerilor Europene din PES: UE are nevoie rapid de un plan de recuperare funcțional și bine echilibrat

Published

on

© PES/Facebook

Socialiștii și democrații europeni doresc un acord rapid cu privire la următorul buget multianual al Uniunii Europene  și un fond de redresare care să valorifice potențialul noilor resurse proprii, au declarat astăzi miniștrii PES pentru afaceri europene, potrivit comunicatului oficial.

Strategia de recuperare trebuie să ofere toate mijloacele necesare pentru un răspuns decisiv la șocul COVID-19 și să ne apropie statele membre de obiectivele sale verzi, digitale și de rezistență.

”UE are nevoie de un plan de recuperare funcțional, bine echilibrat și avem nevoie de el rapid – toată lumea poate fi de acord cu acest lucru. În fiecare stat membru, oamenii caută lideri UE să ia măsurit pentru recuperarea economică. Aceasta este provocarea care urmează. Considerăm că o înțelegere poate și trebuie să fie încheiată. Avem nevoie de asta pentru locurile de muncă, avem nevoie de acest lucru pentru oamenii noștri, avem nevoie de acest lucru pentru viitorul nostru comun. Ceasul ticăie, pentru o soluție europeană durabilă”, a declarat ministrul finlandez pentru afaceri europene.

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene se vor reuni într-un Consiliu European extraordinar convocat de președintele instituției, Charles Michel, în perioada 17-18 iulie, pentru negocierile privind planul gigantic de 1.850 de miliarde de euro destinate relansării economice.

Reuniunea, considerată crucială viitorul post-criză al Uniunii Europene, va fi prima întrunire în format fizic a liderilor UE de la izbucnirea pandemiei cu noul coronavirus și primul summit al UE în cursul președinției germane a Consiliului, care debutează la 1 iulie.

De altfel, în interviul acordat pentru cotidianul german, Ursula von der Leyen, singurul om politic care a făcut parte din toate guvernele Angelei Merkel, a spus că președinția Germaniei la Consiliul UE este “un mare noroc” pentru Europa. În ajunul preluării acestei președinții, cancelarul Angela Merkel a spus că prioritatea absolută a mandatului semestrial al Germaniei ține de relansarea economică a Europei: “Pentru ca Europa să supraviețuiască, economia ei trebuie să supraviețuiască“.

Continue Reading

U.E.

CNS ”Cartel ALFA” împreună cu celelalte confederații sindicale representative din România, membre ale Confederației Europene a Sindicatelor, solicită liderilor UE să-și asume responsabilitatea colectivă de a sprijini planul de redresare a UE de 750 de miliarde de euro

Published

on

Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA”, alături de alte confederații sindicale reprezintative din România, membre ale Confederației Europene a Sindicatelor, solicită președintelui României Klaus Iohannis și celorlalți șefi de stat sau de guvern să își asume responsabilitatea colectivă de a sprijini planul de relansare economie post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Apelul acesteia vine în contextul în care liderii UE se vor reuni pentru prima data în format fizic, la Bruxelles, la 17-18 iulie, pentru a discuta despre bugetul multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027 și despre planul de relansare economică post-pandemie.

Mișcarea sindicală din înreaga Europă le reamintește șefilor de stat sau de guvern că, în prezent, sunt ”5 de milioane de lucrători în programe de muncă cu timp scurt ale căror locuri de muncă depind de investiții, 14,3 milioane de șomeri permanenți în UE – cu 900.000 în timpul crizei, 2 milioane de lucrători pe contracte pe termen scurt, vulnerabili la șomaj”.

”Împreună, acestea sunt peste 60 de milioane de motive pentru a lansa ACUM un Plan de redresare al UE. Planul de redresare este, probabil, cea mai importantă decizie de luat la nivelul Uniunii Europene de mai bine de un deceniu și nu poate fi amânată din nou. Întârzierea riscă să împingă milioane de oameni în șomaj, cu costuri financiare pentru guverne mult mai mari decât finanțarea redresării”, atenționează Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA”.

Amintim că șefii de stat sau de guvern se vor întâlni pe 17-18 iulie, la Bruxelles, pentru prima dată în format fizic de la izbucnirea crizei COVID-19, pentru a discuta despre planul economic de peste 1.800 de miliarde de euro, care cuprinde un buget multianual pentru perioada 2021-2027 și un pachet de relansare a economiei europene de 750 de miliarde de euro, variabila constantă în propunerile Comisiei Europene și Consiliului European, care au viziuni diferite cu privire la dimensiunea anvelopei bugetare privind viitorul cadru financiar multianual.

Acest pachet are însă nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, care au poziții diferite cu privire la acest aspect, fie că este vorba despre modalitatea în care vor fi distribuite fondurile din Next Generation EU, prin subvenții sau împrumuturi, fie că există o opinie la nivel UE de condiționare a banilor europeni.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending