Connect with us

U.E.

Federica Mogherini îi răspunde lui Donald Trump: Acordul cu Iran funcționează și trebuie păstrat

Published

on

Șefa diplomației UE Federica Mogherini a insistat miercuri că actuala înțelegere nucleară cu Iranul funcționează și trebuie „păstrată” după ce președintele american Donald Trump a cerut un nou acord cu Teheran.

Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, care a apărat acordul cu Iranul, a declarat miercuri că acesta a fost „esențial pentru securitatea europeană”.

„Cu privire la ceea ce se poate întâmpla în viitor, vom vedea în viitor, dar avem o înțelegere existentă, funcționează și trebuie să fie păstrată”, a spus fostul ministru italian de externe, când a sosit la o conferință a donatorilor cu privire la Siria, la Bruxelles.

Donald Trump și Emmanuel Macron au pledat marți pentru un nou acord nuclear între Iran și marile puteri, după ce nu au ajuns la un consens privind textul prezentului acord. „Acordul nuclear cu Iran nu trebuia să existe! Este un dezastru şi o nebunie!” a spus Trump, în timpul declaraţiilor de presă pe care el şi Emmanuel Macron le-au susţinut în Biroul Oval, anunţă BBC. Totodată, preşedintele american a avertizat Iranul să nu relanseze programul nuclear, întrucât „va avea probleme mai mari ca niciodată”.

„Dorim să putem lucra asupra unui nou acord cu Iranul”, a afirmat la rândul său Emmanuel Macron, amintind posibilitatea ca omologul său american să-şi pună în aplicare promisiunea de campanie şi să renunţe la acest text vizând să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, se află în prezent la Washington, unde speră să-l convingă pe Donald Trump să nu se retragă din acest acord încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri, care are drept scop să împiedice Iranul să se înarmeze cu arme nucleare.

Acordul este aspru criticat de Donald Trump, care ameninţă să restabilească sancţiuni economice împotriva Teheranului şi să retragă Statele Unite din acord dacă semnatarii europeni nu vor înăspri termenii acestuia înainte de 12 mai. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a sosit luni la Washington, într-o vizită de stat – prima găzduită de omologul său american, Donald Trump, de la preluarea mandatului – informează Reuters. 

În urmă cu trei zile, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a avertizat că Teheranul are în vedere o varietate de contramăsuri dacă Washingtonul decide să se retragă din acordul privind programul nuclear iranian, încheiat în 2015. JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) a fost semnat la 14 iulie 2015 de Iran şi şase mari puteri ale lumii (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania), fiind un acord apărat în mod constant de fosta administrație Obama, îndeosebi de unul dintre artizanii înțelegerii, fostul secretar de Stat John Kerry.

Urmăriți și:

 VIDEO Reuniunea Trump-Macron la final: Președintele francez dispus să negocieze un nou acord nuclear cu Iran. Liderul SUA, avertismente către regimurile de la Teheran, Damasc și Phenian

Angela Merkel, mesaj către Donald Trump, înainte de vizita în SUA: Un acord imperfect cu Iranul este mai bun decât lipsa unui acord

.

U.E.

Germania și-a luat rămas bun de la Angela Merkel, primul cancelar femeie și est-german al țării, prin cea mai solemnă ceremonie militară: “Simt mai presus de orice recunoștință și smerenie”

Published

on

© Bundesregierung

Cancelarul german Angela Merkel și-a luat rămas bun, joi, de la forțele armate, cu aproximativ o săptămână înainte de a părăsi funcția de cancelar pe care a ocupat-o timp de 16 ani. Forțele federale, Bundeswehr, au onorat-o joi pe cancelarul în exerciţiu Angela Merkel cu cea mai înaltă ceremonie pentru un civil, intitulată “Zapfenstreich” și în care au cântat un mix eclectic de muzică, la alegerea ei, care a intrigat naţiunea, relatează Reuters.

Într-un discurs scurt și serios rostit în prezența succesorului său, Olaf Scholz, Angela Merkel le-a mulțumit germanilor și le-a cerut să abordeze viața cu o “ușurință a inimii” și să fie optimiști în ceea ce privește viitorul țării lor.

“Șaisprezece ani în calitate de cancelar al Germaniei au fost plini de evenimente, adesea foarte provocatoare – din punct de vedere politic și ca ființă umană”, a spus ea, citată de Deutsche Welle

Având în vedere că Bundestagul va proceda miercuri, 8 decembrie, la alegerea în postul de cancelar a social-democratului Olaf Scholz, procedură prin care se va pune capăt definitiv celor 16 ani de putere ai Angela Merkel, cancelarul în exercițiu nu își va depăși mentorul politic, pe Helmut Kohl, din perspectiva longevității în funcție. La data respectivă, Merkel își va încheia mandatul cu 16 ani și 16 zile în funcție, în timp ce Kohl a stat la putere 16 ani și 26 de zile.

 

Crizele multiple au arătat importanța cooperării internaționale în timp ce se abordează provocările cu care se confruntă lumea, a spus ea.

Cancelarul a adăugat că “ultimii doi ani de pandemie, în special”, au arătat “cât de importantă este cu adevărat încrederea în liderii politici, în știință și în discursul public”.

Iar apoi a făcut apel la apărarea democrației în fața urii, violenței și răspândirii de informații false. Îi critică pe toți cei care “nu recunosc datele științifice și incită la ură. … Democrația noastră presupune și că toleranța noastră de adepți ai democrației trebuie să se termine acolo unde ura și violența sunt folosite ca mijloace legitime de impunere a intereselor proprii.”

Merkel a enumerat teme majore – pandemia, schimbările climatice, digitalizarea, conflictele – și cere ca acestea să fie abordate cu echilibru, implicare și respect continuu. Încheie, ea cea mereu serioasă și conștiincioasă, după ce le mulțumește tovarășilor de drum și familiei, făcând apel la “bucurie în suflet”, amintind astfel de viața ei în fosta RDG. “Este această bucurie în suflet pe care ne-o doresc nouă tuturor și întregii țări în viitor.”

“Când mă aflu astăzi în fața dumneavoastră, simt mai presus de orice recunoștință și smerenie… Aș dori să vă încurajez să continuați să vedeți lumea prin ochii celuilalt, cu bucurie în suflet”, a conchis ea.

Merkel a fost primul cancelar est-german al țării și primul cancelar al Germaniei postbelice care a fost întâmpinat la Berlin.

Ea a ales complexul Bendler Block al Ministerului Apărării pentru ceremonie, fiind un loc încărcat de istorie. Construit ca birou pentru Marina Imperială Germană în 1914, a fost extins de naziști și a devenit sediul unui grup de ofițeri germani care au încercat să îl înlăture pe Adolf Hitler de la putere la 20 iulie 1944. Liderii conspirației au fost executați în curte, unde astăzi se află un memorial al rezistenței germane. Din 1993, complexul a servit ca sediu secundar al Ministerului Federal al Apărării din Germania.

Merkel este doar al treilea cancelar german care a fost onorat cu o astfel de ceremonie militară “Zapfenstreich”. Helmut Kohl, cancelarul creștin-democrat din 1982 până în 1998, a fost primul. El a ales Catedrala Speyer din landul său natal, Renania-Palatinat, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO, ca fundal pentru ceremonie. Gerhard Schröder, cancelarul social-democrat din 1998 până în 2005, a ales ca ceremonia să aibă loc în orașul său natal, Hanovra.

În timp ce Gerhard Schröder și Helmut Kohl au ales o muzică convențională pentru această ceremonie – My Way de Frank Sinatra sau Oda bucuriei a lui Ludwig van Beethoven – unele dintre alegerile lui Merkel a intrigat națiunea germană.

Printre cele trei alegeri muzicale ale ei se numără un hit din 1974: “Du Hast den Farbfilm vergessen” (“Ați uitat filmul color”) hitul divei punk est-germană Nina Hagen.

Cu puțin timp înainte de ceremonie, una din ultimele decizii ale Angelei Merkel a fost să impună un lockdown la nivel național care vizează persoanele nevaccinate și și-a manifestat susținerea pentru vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19, pledând pentru necesitatea unui “act de solidaritate națională”.

Plecarea sa din funcție a fost omagiată și de succesorul său, social-democratul Olaf Scholz. “Angela Merkel a fost un cancelar de succes. Am un mare respect pentru munca și performanțele sale: a lucrat neobosit pentru țara noastră și a rămas mereu fidelă în 16 ani în care s-au schimbat multe”, a scris el, pe Facebook.

Despărțirea Angelei Merkel de scena decizională din Germania și de marea scenă politică europeană și internațională a început în luna iunie, ea participând pentru ultima dată la summit-urile G7 și NATO, structuri și organizații unde, de asemenea, a căpătat o poziție longevivă.

Totodată, în ultimele luni mai mulți lideri occidentali au găzduit vizite ale longevivului lideri transatlantic. Pe 15 iulie, la Casa Albă, președintele SUA Joe Biden a elogiat “natura istorică” a mandatelor Angelei Merkel: “Ai fost un apărător de neclintit al Europei unite și al alianței transatlantice. Îmi va fi dor să te văd la summiturile noastre”. În octombrie, ea a fost laureată cu Premiul “Carol al V-lea” de regele Spaniei pentru că reprezintă “spiritul celei mai bune Europe unite”.

Consiliul European de toamnă de la Bruxelles din 21-22 octombrie, o reuniune altfel ordinară și prevăzută în calendarul politic instituțional, a fost scena unui moment demn de a fi înscris în cronica istoriei integrării europene. Liderii statelor membre au organizat o ceremonie de adio pentru cancelarul german Angela Merkel, aflată la cel de-al 107-lea și (probabil) ultimul său Consiliu European înainte de a se retrage de la conducerea celei mai mari puteri europene, după 16 ani, și de a se îndrepta către panteonul integrării europene. Mai mult, în cadrul ceremoniei de adio organizate de liderii europeni, care a cuprins o fotografie de familie, un cadou simbolic și aplauze la scenă deschisă, omologii săi europeni i-au rezervat cancelarului german o surpriză aparte: un mesaj video din partea unuia dintre cei mai apropiați parteneri internaționali ai Angelei Merkel, fostul președinte american Barack Obama.

De asemenea, într-un discurs de omagiere, Charles Michel – care prezidează summiturile UE – a descris-o pe Merkel ca fiind “un monument” și a spus că fără ea reuniunile “vor fi ca Roma fără Vatican sau Parisul fără Turnul Eiffel”.

Apoi, liderii din G20 reuniţi la Roma au ovaţionat-o pe şefa executivului german Angela Merkel, cu prilejul ultimei ei participări la summit în calitate de cancelar. Premierul italian Mario Draghi, gazda summitului, i-a oferit Angelei Merkel un buchet de trandafiri multicolori, în timp ce ceilalţi şefi de stat şi guvern participanţi s-au ridicat de pe scaune şi au aplaudat. Apoi, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a acordat cancelarului federal Marea Cruce a Legiunii de Onoare franceze într-un “semn al prieteniei speciale dintre Germania și Franța”. Totodată, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg i-a oferit Angelei Merkel un album foto cu cele 11 summituri NATO la care cancelarul german a participat.

Recent, Angela Merkel a fost ovaționată de succesorul său Olaf Scholz la ultima ședință de guvern în calitate de cancelar. Ea a primit flori și un puiet numit “Carpe Diem”.

Supranumită “cancelarul etern” al Germaniei și “doamna de fier” a Europei, Angela Merkel a intrat în cel de-al 16-lea an de când este în fruntea guvernului federal de la Berlin, ea devenind la 22 noiembrie 2005 cel mai tânăr cancelar german și prima femeie în această poziție. În peste un deceniu și jumătate de la preluarea puterii, călcând pe urmele mentorului său Helmut Kohl, Merkel a ajuns cel mai proeminent om politic din Europa și de multe ori a fost privită drept lider al lumii libere.

Continue Reading

ROMÂNIA

România a repatriat 122 de cetățeni români și 62 de cetățeni UE din Maroc: “În vremuri de criză, solidaritatea este cheia”

Published

on

© TAROM/ Facebook

România a evacuat joi, din Maroc, un număr 122 de cetățeni români și 62 de cetățeni din diferite țări ale Uniunii Europene, a anunțat ministrul de externe Bogdan Aurescu. “În vremuri de criză, solidaritatea este cheia“, a subliniat șeful diplomației române într-o postare pe Twitter.

Mesajul său, însoțit de un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, arată că lista de pasageri îmbarcați la bordul aeronavei, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Rabat, inclusiv pe baza solicitărilor de asistență consulară primite din partea misiunilor diplomatice ale altor state membre UE acreditate în Maroc, a cuprins 184 de persoane, după cum urmează: 122 de cetățeni români și 62 cetățeni europeni (4 cetățeni bulgari, 15 cetățeni croați, 2 cetățeni greci, 22 cetățeni polonezi, 12 cetățeni ungari, 2 cetățeni lituanieni, 4 cetățeni sloveni și un cetățean austriac).

Cei 62 de cetățeni europeni blocați temporar în Maroc în urma anulării unor curse aeriene. Aeronava TAROM a aterizat la București la ora 19.30.

De la începutul, dar și pe parcursul situației pandemice, România s-a remarcat printr-o politică de solidaritate la nivel european și aliat, trimițând echipe de medici și specialiști în țări precum ItaliaSlovaciaRepublica Moldova sau SUA, găzduind rezerva strategică de echipamente medicale a UE și oferindu-se să găzduiască o unitate similară la nivelul NATO. De asemenea, România a fost primul stat aliat care a utilizat capabilităţile de transport strategic aerian NATO în contextul COVID-19 pentru a transporta echipamente de protecție din Coreea de Sud. De la autorizarea vaccinurilor Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson, România a donat vaccinuri unui număr însemnat de state precum Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia, Tunisia, Egipt, Albania, Vietnam sau Coreea de Sud.

Aceste exemple de solidaritate s-au întors cu gesturi similare în a doua parte a acestui an, când România s-a confruntat cu o recrudescență a cazurilor COVID-19.

În ultima perioadă, nouă state membre au oferit asistență României prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, iar alte două state non-UE au venit în sprijinul României. Cele 11 țări sunt: Austria, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia și Republica Moldova, iar sprijinul a constat în furnizarea de medicamente pentru tratament, concentratoare de oxigen, teste COVID-19, echipe de medici de specialitate trimise în România și preluarea de pacienți într-unele din țările menționate.

Continue Reading

U.E.

Angela Merkel și Olaf Scholz susțin vaccinarea obligatorie, în timp ce anunță noi restricții în Germania: Avem nevoie de un “act de solidaritate națională”

Published

on

© European Union 2021

Cancelarul german Angela Merkel și vice-cancelarul Olaf Scholz, viitorul șef al guvernului federal, au anunțat joi un lockdown la nivel național care vizează persoanele nevaccinate și și-au manifestat susținerea pentru vaccinarea obligatorie, relatează CNN, BBCEuronews și The Guardian.

Germanilor nevaccinați li se va interzice accesul la toate activitățile cu excepția celor esențiale, cum ar fi supermarketurile și farmaciile, pentru a limita răspândirea COVID-19.

Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în Germania începând cu luna februarie, cu restricții suplimentare severe care se vor aplica și persoanelor nevaccinate, a anunțat cancelarul demisionar al țării, Angela Merkel.

Merkel, care s-a întâlnit joi cu succesorul său, Olaf Scholz, cu liderii celor 16 landuri germane, pentru discuții de urgență privind măsuri mai dure pentru a opri creșterea vertiginoasă a cazurilor de Covid, a declarat că situația este “foarte gravă” și că este necesar un “act de solidaritate națională”, a precizat și Guvernul german.

Ea a declarat că parlamentul german, Bundestag, va vota mai întâi mandatul propus pentru vaccin, urmând ca consiliul de etică al țării să emită orientări oficiale până la sfârșitul anului, iar norma – dacă va fi adoptată – va intra în vigoare din februarie.

Măsura ar urma exemplul Austriei vecine, care plănuiește vaccinări obligatorii începând cu luna februarie. Grecia a anunțat, de asemenea, vaccinuri obligatorii pentru persoanele de peste 60 de ani, iar persoanele nevaccinate riscă amenzi dacă nu se conformează.

În ultimele săptămâni, în Germania, numărul de noi infecții zilnice a depășit recordurile, multe spitale funcționând la capacitate maximă sau peste capacitate și fiind nevoite să trimită pacienții în altă parte pentru tratament. Autoritățile au declarat că 73.209 cazuri noi au fost înregistrate în ultimele 24 de ore.

Pe de altă parte, Bundestagul va proceda miercuri, 8 decembrie, la alegerea în postul de cancelar a social-democratului Olaf Scholz, procedură prin care se va pune capăt definitiv celor 16 ani de putere ai conservatoarei Angela Merkel, a anunţat joi Camera inferioară a legislativului german.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.1 hour ago

Germania și-a luat rămas bun de la Angela Merkel, primul cancelar femeie și est-german al țării, prin cea mai solemnă ceremonie militară: “Simt mai presus de orice recunoștință și smerenie”

ROMÂNIA2 hours ago

România a repatriat 122 de cetățeni români și 62 de cetățeni UE din Maroc: “În vremuri de criză, solidaritatea este cheia”

U.E.13 hours ago

Angela Merkel și Olaf Scholz susțin vaccinarea obligatorie, în timp ce anunță noi restricții în Germania: Avem nevoie de un “act de solidaritate națională”

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Președintele francez pledează pentru liste transnaționale și ”drept de inițiativă” pentru Parlamentul European, ”un spațiu democratic unic în lume”

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Raport: UE a oferit sprijin în valoare de 29 mld. euro IMM-urilor și altor beneficiari pentru atenuarea crizei economice provocate de COVID-19

RUSIA16 hours ago

Antony Blinken l-a avertizat pe Serghei Lavrov cu privire la ”consecințele grave” pe care Rusia le-ar putea suporta dacă ”recurge la calea escaladării militare” în Ucraina

Alin Mituța16 hours ago

Alin Mituța propune cinci priorități în Conferința privind Viitorul Europei care pot ajuta România în domeniul sănătății: Avem nevoie de o cooperare structurată europeană

Dacian Cioloș16 hours ago

Dacian Cioloș cere Comisiei Europene să aplice “acum” mecanismul statului de drept: Nu aștepți iliberalismul, ci acționezi împotriva lui

CONSILIUL UE17 hours ago

Apărare europeană: Țările UE au aprobat măsuri de asistență de 7 milioane de euro pentru Armata Republicii Moldova în cadrul Facilității Europene pentru Pace

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Infringement: Comisia Europeană solicită României să se conformeze normelor UE privind drepturile de autor

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE2 days ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.4 days ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA5 days ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Team2Share

Trending