Federica Mogherini merge luna viitoare în SUA pentru a pleda în favoarea menținerii acordului cu Iranul: Este “crucial pentru securitatea regiunii”

Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă și de Securitate, Federica Mogherini, a anunțat luni că va merge la Washington la “începutul lunii noiembrie” pentru a pleda în favoarea menținerii acordului nuclear internațional cu Iranul, după ce a acesta a fost contestat de președintele Statelor Unite, Donald Trump, potrivit AFP și DPA, citate de Agerpres.

Acest acord este “crucial pentru securitatea regiunii”, a afirmat Mogherini cu prilejul unei reuniuni a șefilor de diplomație din țările membre UE, la Luxemburg. Având în vedere tensiunile crescânde cu regimul nord- coreean, “există riscul să fie mai dificilă deschiderea unui dialog sau a unei medieri cu Coreea de Nord” dacă acordul nuclear iranian este “amenințat sau desființat”, a avertizat șefa diplomației UE.

UE este angajată “pentru aplicarea totală și efectivă a tuturor părților” acordului, cunoscut oficial sub denumirea de Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA), potrivit unei declarații aprobate de cele 28 de state membre ale blocului, după ce Trump a refuzat vineri să certifice respectarea acordului.

“În contextul unei amenințări nucleare acute, UE este decisă să apere JCPOA, acesta fiind un pilon esențial al arhitecturii de neproliferare la nivel internațional”, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă.

În cadrul întrevederii miniștrilor de externe al statelor membre UE, care a avut loc la Luxemburg, participanții au punctat că UE nu vede o altă soluție alternativă la acordul existent referitor la dosarul nuclear.

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat vinerea trecută că țara sa se va retrage din acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, dacă respectiva înțelegere nu este în interesul național, notează Reuters.

Rouhani a reacționat astfel la noua strategie a SUA în privința Iranului, anunțată la Washington de președintele Donald Trump. Acesta nu a confirmat că Iranul respectă acordul conform căruia beneficiază de ridicarea unor sancțiuni, în schimbul sistării programului de înarmare nucleară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.