Connect with us

NATO

Federica Mogherini pentru Calea Europeană: NATO are nevoie de o Uniune mai puternică. Apărarea europeană nu vine în contradicție și nu concurează cu Alianța Nord-Atlantică

Published

on

Apărarea europeană – subiect perceput atât ca o modalitate de relansare și revigorare a Uniunii Europene post-Brexit, cât și ca un demers cu potențial de subminare a NATO – va beneficia de un plan cu acțiuni concrete la nivelul Uniunii Europene, dar care nu va cuprinde referire la o armată europeană, ci la demersuri menite să asigure securitatea europeană și să consolideze parteneriatului cu NATO, nu să-l concureze sau să-i interpună o contradicție.

Aceste asigurări vin din partea Înaltului Reprezentant al UE, Federica Mogherini, care a declarat pentru CaleaEuropeana.ro că o apărare puternică a UE reprezintă o cale de a consolida NATO și că Alianța Nord-Atlantică are nevoie de o Uniune mai puternică.

FOTO: MAE

FOTO: MAE

Prima persoană căreia i-am prezentat Strategia Globală a fost însuși secretarul general Stoltenberg și am avut multiple întâlniri în cadrul cărora am discutat despre cum putem consolida cooperarea NATO-UE. O apărare puternică a UE reprezintă o cale de a consolida NATO”, a explicat Mogherini, cu prilejul unei conferințe comună de presă cu șeful diplomației europene, Lazăr Comănescu, răspunzând unei întrebări din partea CaleaEuropeana.ro.

Aflată la București pentru a participa la cea de-a 5-a ediție a Bucharest Forum, șefa diplomației europene și-a argumentat poziția arătând că alături de secretarul general NATO și secretarul de Stat al SUA, John Kerry, este de părere că postura NATO poate fi întărită printr-o apărare puternică a Uniunii Europene.

Acum câteva zile când a fost în Bruxelles (n.r. – John Kerry), a precizat că NATO are nevoie de o cooperare mai strânsă în materie de apărare, la nivel european. Așadar, avem oportunitatea de a utiliza aceste instrumente pe care le deținem, în special NATO are nevoie de o Uniune mai puternică, lucru reiterat și de John Kerry”, a spus Înaltul Reprezentant al UE, argumentând implicit în favoarea Strategiei Globale a UE, potrivit căreia ”o apărare europeană mai credibilă este esențială pentru un parteneriat transatlantic viguros cu Statele Unite”.

Pentru mai multe detalii – Apărarea europeană – tema politică a momentului în Europa

Mogherini a explicat și faptul că până la finalul anului miniștrii Apărării și de Externe, împreună cu Consiliul European, vor planifica o direcție a acțiunilor concrete în domeniul apărării europene.

”Este nevoie ca UE să folosească tot potențialul pentru cooperare militară. Este o necesitate care include viziunea cetățenilor europeni, este o necesitate care include viziunea partenerilor globali pentru că o consolidare a apărării europene implică o consolidare a securității globale. Avem instrumente necesare pe care nu le-am folosit până în prezent. Așadar, în lunile care urmează, în noiembrie când va avea loc întâlnirea miniștrilor Apărării și a celor de Externe, și în decembrie, cu ocazia întrunirii Consiliului European, vom pune la punct și vom prezenta un plan cu acțiuni concrete pentru apărarea europeană. Acesta nu va veni în contradicție și nici nu va concura cu NATO, ci din contră”, a mai detaliat Înaltul Reprezentant.

”Avem oportunitatea de a folosi miljloacele de care dispune pentru a consolida apărara europeană. Vă ofer doar câteva cifre: bugetul alocat pentru apărare de statele membre UE reprezintă 5% din ceea ce americanii cheltuie pentru apărare. Output-ul nostru este de 15%. Așadar trebuie să rezolvăm cumva acest decalaj, iar singura șansă este aceea de a colabora pentru a face ceea ce fac americanii. Doar împreună, ca și continent, avem această ocazie”, a mai specificat șefa diplomației europene.

În încheiere, Federica Mogherini a ținut să clarifice: ”vreau să fiu foarte clară că nu vorbim despre o armată europeană, ci de pași concreți care să asigure securitatea europeană și care să consolideze parteneriatul cu NATO”.

FOTO: MAE

FOTO: MAE

Lazăr Comănescu: Sporirea capacităților de securitate ale UE, în strânsă complementaritate cu NATO

Șeful diplomației român a ținut să completeze declarațiile Înaltului Reprezentant cu privire la tematica apărării europene și un eventual potențial de subminare a NATO.

”Aș sublinia un lucru pe care Federica Mogherini l-a evidențiat cu putere. Este clar că este un consens în interiorul UE în sensul că prin dezvoltările care trebuie să aibă loc în direcția sporirii capacităților în materie de securitate și apărare, ele au loc și vor avea loc cu siguranță în strânsă complementaritate cu NATO pentru că legătura transatlantică de ambele părți ale oceanului este percepută ca esențială pentru viitor”, a spus Lazăr Comănescu.

Citiți și Bratislava Roadmap – noul punct de pornire pentru Uniunea celor 27

Într-un mediu geopolitic provocator, consolidarea cooperării europene în privința apărării și securității externe sunt esențiale, este concluzia la care au ajuns liderii UE-27 luna trecută la Bratislava, asumându-și drept măsuri concrete o decizie, în decembrie, privind implementarea concretă a planului privind apărarea și securitate și cum Uniunea Europeană poate beneficia de opțiunile conferite de tratate, în acest sens și demararea imediată a implementării declarației comune UE-NATO de la Varșovia.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Polonia și statele baltice plănuiesc retragerea din tratatul de interzicere a minelor antipersonal „pentru a consolida apărarea flancului estic al NATO”

Published

on

© Kancelaria Premiera/ Flickr

Miniștrii apărării din Polonia, Estonia, Letonia și Lituania recomandă ca țările lor să se retragă din acordul internațional de interzicere a minelor antipersonal, cunoscut și ca Tratatul de la Ottawa, relatează Politico.

„Amenințările militare la adresa statelor membre NATO care se învecinează cu Rusia și Belarus au crescut semnificativ”, se arată într-o declarație publicată marți de cele patru țări.

„Considerăm că, în actualul mediu de securitate, este extrem de important să oferim forțelor noastre de apărare flexibilitatea și libertatea de alegere pentru a utiliza potențial noi sisteme de arme și soluții pentru a consolida apărarea flancului estic vulnerabil al Alianței”, se adaugă în comunicat.

Tratatul de la Ottawa din 1997 a fost supus unei presiuni tot mai mari din cauza războiului Moscovei împotriva Ucrainei, în timp ce statele din prima linie își consolidează frontierele cu Rusia.

La începutul acestei luni, prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat că Polonia va începe să ia măsuri pentru a părăsi tratatul. Cele patru țări au analizat îndelung posibilitatea unei retrageri și au dorit să ia o decizie comună, regională.

Este mai degrabă un semnal politic către Moscova decât reflectarea unei nevoi militare imediate.

„Deciziile privind Convenția de la Ottawa ar trebui să fie luate în solidaritate și coordonare în cadrul regiunii. În același timp, în prezent nu avem planuri de a dezvolta, stoca sau utiliza mine antipersonal interzise anterior”, a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur.

La începutul acestei luni, șeful Statului Major al Apărării din Letonia, generalul maior Kaspars Pudāns, a declarat pentru Politico că prioritățile țării rămân minele antitanc și proiectilele de artilerie.

Ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen, a declarat că și Finlanda ia în considerare părăsirea tratatului, deși nu este semnatară a declarației de astăzi.

Continue Reading

NATO

Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea

Published

on

Europa și Statele Unite ar trebui să normalizeze în cele din urmă relațiile cu Rusia odată ce luptele din Ucraina se vor încheia, a declarat vineri secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Este normal dacă războiul se va fi oprit ca Europa cumva, pas cu pas, și de asemenea SUA, pas cu pas, să restabilească relații normale cu Rusia”, a declarat Rutte într-un interviu acordat vineri publicației Bloomberg, citat de Politico Europe.

Cu toate acestea, liderul aliat a adăugat că Alianța Nord-Atlantică trebuie să mențină presiunea asupra Moscovei pentru a se asigura că se angajează serios în negocierile în curs de încetare a focului.

Categoric, nu am ajuns încă acolo“, a spus el, referindu-se la orice normalizare a relațiilor.

Acesta este motivul pentru care avem sancțiuni. Să nu fim naivi cu privire la ruși. Dar, pe termen lung, Rusia este acolo, iar Rusia nu va dispărea“, a adăugat el.

Declarația lui Rutte vine la o zi după ce s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump la Casa Albă, unde cei doi au discutat despre planul SUA pentru o încetare a focului în Ucraina, la mai mult de trei ani de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă.

Liderul NATO a refuzat să comenteze fezabilitatea planului de încetare a focului de 30 de zile, dar l-a numit un “plan foarte inteligent” și a spus că este “încântat” de evoluții.

Continue Reading

NATO

Franța, Regatul Unit și Italia își consolidează armatele cu armament european. Acestea au comandat peste 200 de rachete antiaeriene Aster fabricate de MBDA

Published

on

© Ministere des Armees

Franța, Regatul Unit și Italia au făcut o comandă de 218 rachete antiaeriene Aster a căror livrare va fi accelerată pentru a face față deteriorării situației de securitate pe continent, a anunțat ministrul francez al Apărării, Sebastian Lecornu, anunță AFP, citat de Agerpres.

Această achiziție comună se înscrie într-o comandă-cadru pentru aproape 700 de rachete făcută încă în decembrie 2022 pentru cele trei țări.

”Stimulând transformarea instrumentului de producție, această nouă comandă va avea de asemenea ca efect livrarea mai precoce, începând din 2025, a 134 de rachete comandate anterior”, apreciază Lecornu pe rețeaua socială X.

Rachetele comandate sunt rachete Aster 30 B1, o versiune de motor care nu a intrat încă în serviciu. Aceste rachete vor echipa viitoarea versiune a sistemului de apărare sol-aer SAMP/T francez și italian, precum și fregatele de apărare aeriană ale celor trei țări.

Fabricat de producătorul european MBDA, racheta Aster 30 B1, care ar urma să intre în serviciu în 2026, va avea capacitatea de a atinge o țintă ce zboară la 25.000 de metri altitudine, pe o rază de 150 de kilometri.

În afară de avioane, ea va avea capacitatea de a intercepta rachete balistice cu rază medie, precum și rachete hipersonice, care zboară cu o viteză de peste 5 Mach (6.000 de km/oră).

Țările europene se reînarmează masiv, pe fondul îngrijorărilor că administrația președintelui Donald Trump se apropie de Rusia și că garanțiile de securitate oferite de America Europei timp de decenii nu mai sunt fiabile.

Acest lucru a dus la apeluri în țările europene de a limita dependența de armele americane – de exemplu, economiștii germani au avertizat recent împotriva cumpărării avioanelor de luptă americane F-35.

Portugalia și-a manifestat deja dubii cu privire la înlocuirea avioanelor sale de luptă F-16 fabricate în SUA cu avioane F-35 mai moderne din cauza lui Donald Trump, fiind un prim exemplu în care stilul excentric al liderului de la Casa Albă afectează o potențială afacere profitabilă cu arme.

Potrivit unui raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), membrii europeni ai NATO au devenit și mai dependenți de armele americane.

Uniunea Europeană are deja pe mansa discuțiilor un proiect de document care propune ca țările europene să își reducă dependența de SUA în privința echipamentelor militare esențiale din punct de vedere strategic.

Acest lucru ar putea fi implementat prin planul ReArm Europe, prezentat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care urmărește să mobilizeze aproape 800 de miliarde de euro (872 de miliarde de dolari) pentru a consolida apărarea europeană.

Citiți și: Operațiunea “ReArm Europe”. Ursula von der Leyen propune un plan de 800 de miliarde de euro pentru apărarea UE: Trăim într-o eră a reînarmării. Acesta este momentul Europei

UE lansează mecanismul SAFE de 150 de mld. euro pentru apărare: După Războiul Rece, unii au crezut în integrarea Rusiei în securitatea Europei și în protecția nelimitată a SUA. Am creat un deficit de securitate

Structura de finanțare include un sistem de împrumut în valoare de 150 de miliarde de euro garantat cu fonduri bugetare UE neutilizate, precum și norme fiscale relaxate care ar putea debloca 650 de miliarde de euro în cheltuieli suplimentare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.11 minutes ago

Mai multe state din nordul UE fac apel la accelerarea procesului de aderare a Ucrainei, în contextul opoziției repetate a lui Orban: A sosit momentul unor decizii ambițioase

ROMÂNIA32 minutes ago

Ministrul Bogdan Ivan a discutat cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia: România trebuie să fie un mediu sigur și atractiv pentru investiții

U.E.49 minutes ago

Premierul Danemarcei cere UE să-și schimbe „mentalitatea specifică vremurilor de pace”: Sunt complet în favoarea reînarmării Europei pentru a descuraja „o Rusie foarte agresivă”

ROMÂNIA1 hour ago

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor 

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară

ROMÂNIA1 hour ago

ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

ROMÂNIA2 hours ago

MIPE și Camera de Comerț și Industrie Franceză în România vor organiza grupuri de lucru tematice pentru accelerarea absorbției fondurilor europene

ROMÂNIA2 hours ago

Bolojan și Ciolacu s-au pus de acord privind poziția României la Consiliul European axat pe competitivitate, simplificare, apărare și Ucraina

U.E.3 hours ago

De la Berlin, Macron salută “votul istoric” al Bundestagului privind investițiile în apărare: “O veste bună pentru Germania și o veste bună pentru Europa”

INTERNAȚIONAL2 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE2 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE4 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL5 days ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO2 weeks ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Trending