Connect with us

U.E.

Federica Mogherini: UE și statele membre susțin unanim cererea de asistență a Franței după atentatele de la Paris

Published

on

Uniunea Europeană și statele membre și-au exprimat sprijinul ”unanim” pentru cererea de asistență a Franței de după atentatele de la Paris, a anunțat marți șefa diplomației UE, Federica Mogherini, citată de AFP, potrivit Agerpres.

Astăzi UE, prin vocea tuturor statelor membre, a exprimat unanim cea mai puternică susținere și faptul că este gata să acorde asistența solicitată”, a precizat șefa diplomației UE în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a cerut marți țărilor Uniunii Europene ”o participare militară sporită” în anumite teatre de operațiuni externe și le-a solicitat să sprijine Franța în lupta împotriva grupării Statul Islamic în Irak și în Siria.

”Franța vrea să le ceară partenerilor săi europeni sprijinul — cu titlu bilateral — în măsura mijloacelor de care dispun, în lupta contra Daesh (acronimul arab al SI) în Irak și Siria și o participare militară sporită din partea statelor membre în teatrele de operațiuni unde Franța este implicată”, a explicat ministrul apărării din Franța.

mogherini-eeas

La rândul său, în cadrul unei sesiuni parlamentare la care au luat parte camerele reunite, Hollande a menționat că Franța „este în război și că acele grupări jihadiste nu reprezintă doar inamicul Franței, ci al întregii Europe.” Acesta a susținut că Franța va invoca articolul 42.7 al Tratatului Uniunii Europene în cadrul întâlnirii de astăzi dintre miniștrii de Apărare ai statelor membre. Articolul prevede că „atunci când un stat este atacat, toți membrii statelor trebuie să își arate solidaritatea în fața agresiunilor.”

Ceea ce trebuie luat în calcul este faptul că Franța a făcut apel la tratatele Uniunii Europene în loc să invoce articolul 5 al pactului NATO. Opțiunea aleasă consolidează părerea conform căreia Franța se erijează într-un apărător la autonomiei europene în domeniul apărării, fără o intervenție a Washingtonului, comentează euractiv.com.

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a susținut ideea unei colaborări mai strânse între NATO și Uniunea Europeană.

În ciuda faptului că Hollande a insisnuat posibilitatea de a solicita NATO sprijinul, experții și surse din domeniu consultate de către Euractiv sunt sceptice cu privite la punerea în aplicare a articolului 5.

Între timp, o mai mare implicare a UE sau a NATO în lupta împotriva Statului Islamic ar putea duce la înstrăinarea statelor est-europene, care sunt îngrijorate de consolidarea prezenței militare a Rusiei la granița de est. Mai mult, este necesară o mai bună cooperare cu Vladimir Putin, după cum avea să afirme și Hollande în discursul său de la Versailles. Președintele Franței a accentuat faptul că se va întâlni cu omologii săi, american și rus, zilele următoare pentru a discuta despre „o alianță” împotriva ISIS. 

Hollande a susținut că va căuta o soluție politică pentru cazul sirian, sugerând o repoziționare față regimului lui Bashar al –Assad, care este susținut de Moscova.

Din cauza atacurilor teoriste care au avut loc la Paris, președintele francez nu a fost prezent la summitul G20 din Antalya, care a avut loc la finalul săptămânii trecute.

Francois Hollande nu a adus în discuție riscurile cu care se confruntă spațiul Schengen, dar a încercat să sublinieze că o întoarcere la granițele interne sub presiunea exercitată de criza migranților ar reprezenta un factor care ar duce la deconstrucția Uniunii Europene.

De asemenea, acesta a precizat că Franța va depune un efort substanțial pentru a-și consolida securitatea și apărarea. Luând în calcul că statul francez se simte constrâns de presiunea bugetară a UE, președintele a precizat că se așteaptă la mai multă înțelegere din partea Comisiei Europene. „În aceste condiții, cred că acordul privind securitatea va prevala în fața celui privind stabilitatea”, a susținut acesta, referindu-se la regulile bugetare stricte ale Uniunii.

Teodora Ion

 

.

.

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Atentate la Paris: Consiliul Afaceri Externe reclamă ”urgența” unei soluții politice în Siria și înfrângerea Daesh | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European, la inițiativa grupului PPE, se pregătește să înființeze o nouă comisie de specialitate destintă luptei împotriva cancerului

Published

on

© https://eucanbeatcancer.eu/

Strategia europeană pentru combaterea cancerului se va putea consolida cu ajutorul unei comisii speciale pe care Parlamentul European se pregătește să o înființeze, a anunțat luni Grupul Popularilor Europeni.

Președintele celei mai mari familii politice din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat că Grupul PPE a fost cel care a militat pentru o comisie specială în Parlamentul European, care să  ghideze și să promoveze un plan european împotriva cancerului.

Manfred Weber, vicepreședintele Parlamentului European, Ewa Kopacz, și purtătorul de cuvânt al sănătății publice, Peter Liese, salută decizia Parlamentului European de a crea o comisie specială, dedicată luptei împotriva cancerului.

Vicepreședintele Parlamentului European, Ewa Kopacz a declarat: „Împreună putem crea un plan european pentru combaterea cancerului, o strategie europeană pentru prevenirea oncologică și o strategie europeană pentru depistarea timpurie. Cu această comisie specială, dorim să oferim un nou impuls la cercetarea oncologică și sunt mândră că sunt printre inițiatorii săi. “

“În cadrul comisiei speciale putem să punem la dispoziție expertiza din fiecare comisie relevantă a Parlamentului European, să consultăm experți și, mai ales, pacienți. Vrem să arătăm oamenilor o valoare adăugată europeană în prevenirea cancerului”, a concluzionat Peter Liese.

Înființarea acestei comisii face parte dintr-o campanie mai amplă a Grupului PPE pentru mobilizarea tuturor  resurselor posibile din Europa în lupta împotriva cancerului.

Totodată, Grupul PPE a inițiat o campanie de informare și conștientizare privind cancerul, boala care provoacă unul dintre patru decese în Europa.

EUCanBeatCancer este campania prin care grupul PPE cere o mai bună cooperare între centrele de cercetare din Europa, mai mulți bani pentru cercetarea privind depistarea cancerului, dar și o îngrijire echitabilă și accesibilă în toată Europa pentru cetățeni.

Citiți și:#EUCanBeatCancer: Grupul PPE din Parlamentul European lansează campania europeană de informare și conștientizare privind cancerul

© EPP/ Facebook

Continue Reading

U.E.

Donald Tusk va prezenta o evaluare a raportului cu privire la partidul Fidesz al premierului Ungariei, Viktor Orban, la viitoarea Adunare Politică a PPE

Published

on

© European Council

Donald Tusk, actualmente președinte al Partidului Popularilor Europeni, anunță că la viitoarea Adunare politică a PPE va prezenta evaluarea raportului privind statutul partidului de guvernare din Ungaria, Fidesz, condus de Viktor Orban. 

Într-un mesaj postat pe Twitter, Donald Tusk a menționat că a avut loc o consultare la nivelul Comitetului de Evaluare, comitet format din Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel și Hans-Gert Pöttering, cu privire la Fidesz. 

 

Potrivit site-ului PPE, următoarea Adunare politică a PPE va avea loc la Bruxelles în perioada 3-4 din luna februarie. 

Popularii Europeni au decis la 20 martie 2018 cu largă majoritate suspendarea calității de membru al PPE a partidului Fidesz, după mai multe apeluri ca partidul condus de premierul ungar Viktor Orban să fie supus unor măsuri disciplinare pentru încălcarea principiilor statului de drept.

Totodată, deputații din Fidesz ai premierului ungar Viktor Orbán rămân în grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, în ciuda faptului că au fost suspendați din partidul pan-european în sine, a declarat un membru senior al grupului pentru Politico.eu.

Viktor Orban a declarat săptămâna trecută că Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a fost “la un pas” de a părăsi joi Partidul Popular European (PPE).

Citiți și: Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a fost “la un pas” de a părăsi PPE. Viktor Orban: Majoritatea acestei familii politice din PE “ne-a trădat”

Viktor Orban a făcut această mențiune în contextul în care Parlamentul European a votat o rezoluție în plenul de la Strasbourg, prin care deputații europeni au subliniat că situația statului de drept din Polonia și din Ungaria s-a deterioriat, cerând în același timp crearea unui mecanism permanent pentru democrație, statul de drept și drepturile fundamentale.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu va patrona în Estonia un proiect de comunicare pentru tineri: ”Scopul principal este de construi un canal de comunicare între reprezentanții politici și participanți”

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu va patrona în perioada 18-26 ianuarie, în Estonia, proiectul “Letz’ discuss”. În candrul evenimentului vor fi prezenți tineri din diferite state membre și vor lua parte la un dialog strucuturat.

Fostul comisar european se declară convinsă că, participând în acest proiect, tinerii vor deprinde abilitățile care le vor permite să comunice eficient prioritățile lor – inclusiv cei pentru care exprimarea propriei opinii reprezintă, încă, o provocare.

Corina Crețu definește tânăra generație drept ”forța motrice în dezvoltarea oricărei societăți”. 

”Scopul principal al acestei întâlniri este acela de construi un canal de comunicare între reprezentanții politici și tinerii participanți la acest seminar, influențând astfel procesul de elaborare a politicilor și făcând vocea tinerilor auzită, în special a celor defavorizați, precum și reprezentarea nevoilor acestora”, mai menționează aceasta în mesajul postat pe pagina de Facebook.

Mai multe informații despre proiectele KA3 Erasmus+,  aici.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending