Connect with us

Andi Cristea

Audiere în PE. Federica Mogherini: UE trebuie să sprijine Moldova și Georgia. Ce întrebări i-au adresat eurodeputații români

Published

on

German Foreign Minister Visits ItalyRusia nu este în acest moment „un partener” al Uniunii Europene, dar este o ţară de importanţă „strategică, vecină cu Ucraina” aşa că Bruxelles-ul va trebui să-și reanalizeze cu grijă relaţiile cu Moscova în următorii ani – a declarat Federica Mogherini, candidata pentru şefia politicii externe europene.

În cadrul audierilor de luni seară din Parlamentul European, Mogherini a mai declarat că „Moldova şi Georgia au nevoie de sprijin continuu, mai ales în următoarele luni”, la fel Uniunea Europeană trebuie să coopereze cu Armenia, Azerbaidjanul şi Belarus.

Ramona Mănescu (eurodeputat PNL), membră a Comisiei AFET a Parlamentului European a salutat atitudinea Federicai Mogherini în ce priveşte Republica  Moldova:

Mesajul scris de europarlamentar, pe site-ul său:

“Discuția de ieri pe care am purtat-o cu Federica Mogherini, candidatul pentru portofoliul de Înalt reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate, în cadrul audierilor din Comisia AFET a Parlamentului European, arată un nou viitor și o nouă linie pentru politica externă a Uniunii Europene.

În acord și cu cele declarate în cadrul audierilor de Johannes Hahn, comisarul desemnat pentru portofoliul Politica europeană de vecinătate și pentru negocierile privind extinderea, Uniunea Europeană are nevoie urgentă de o regândire a politicii de vecinătate, a celei de securitate – și în strânsă legătură cu aceasta, a politicii de securitate energetică, o coerență a tuturor inițiativelor și acțiunilor pe plan extern și o schimbare de atitudine cu asumarea unui rol de lider în politica internațională.

Uniunea Europeană nu-și mai poate permite o poziție de expectativă în relație cu țările din Orientul Mijlociu, cu acțiuni ghidate doar de situația de moment. Globalizarea și mobilitatea populației pot aduce în orice moment conflictele din Siria, Irak sau Libia în interiorul granițelor UE. Criza umanitară și crimele oribile la care asistăm azi trebuie să genereze implicare pe termen lung.

Mă bucur de atitudinea doamnei Federica Mogherini în relație cu Moldova, recunoscând nevoia acesteia de sprijin, atât imediat cât și pe termen lung, urmând ca cetățenii acestei Republici să decidă în mod suveran și independent de orice influențe ori presiuni externe asupra drumului de urmat în viitor.”

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, i-a adresat la rândul său o serie de întrebări candidatei pentru funcţia de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Parlamentul European salută angajamentul dvs. pentru regândirea strategică a politicilor Uniunii noastre la nivel global şi sunt convins că Parlamentul vă va susţine în eforturile dvs. Acum, însă, uitându-ne către Orientul Mijlociu şi crizele care apar peste tot, se pare că am ajuns la un nivel foarte acut în ceea ce priveşte securitatea europeană pentru aprovizionarea cu energie. După ultima vară care a înregistrat cea mai severă criză în conflictul israeliano-palestinian, probabil săptămâna viitoare veţi merge la Conferinţa Donatorilor de la Cairo. Ce urmează după aceasta? Aţi spus şi salut propoziţia dvs. conform căreia Europa trebuie să fie un actor şi nu un plătitor în această regiune. Care este strategia dvs. pentru negocierile de pace şi care este strategia de pe urma căreia să obţinem pace în Orientul Mijlociu?”

În răspunsul său, candidata la funcţia de Înalt Reprezentant al Uniunii şi Vicepreşedinte al Comisiei Europene a subliniat faptul că UE trebuie să fie prezentă în Orientul Mijlociu, fiind pentru prima dată când toate părţile implicate solicită acest lucru: „Văd rolul meu ca o facilitare a acestui dialog şi cred că procesul de pace ar putea să se lanseze în momentul în care există o dorinţă politică de a găsi o soluţie la acest conflict. Modalităţile tehnice de a-l soluţiona există, problema este voinţa politică şi conducerea politică. De aceea eu consider că rolul nostru e de a pune presiune politică. Suntem într-adevăr actori cu oarecare pârghii din punct de vedere financiar şi am putea să avem stimulente interesante.”

Europarlamentarul Andi Cristea: Va fi un excelent șef al diplomației UE, înțelege Estul

Eurodeputatul PSD Andi Cristea a afirmat, luni, după audierea în Parlamentul European a viitoarei șefe a diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, că ministrul de externe italian se anunță un excelent vicepreședinte al Comisiei Europene, cu o înțelegere profundă a Estului Europei, și cu preocupare pentru situația din zonă. 

“Doamna Mogherini va fi un excelent șef al diplomației Uniunii Europene, și pot spune acest lucru nu numai după prestația foarte bună din Comisia de afaceri externe (AFET), de luni seara, ci și după alte consultări și interacțiuni între Parlamentul European și Președinția Italiană a UE”, a afirmat Cristea, membru AFET. 

 În opinia eurodeputatului social-democrat, membru al Delegației PE pentru relațiile UE-Moldova, “Federica Mogherini înțelege Estul Europei și este preocupată de situația din zonă. Asta este un lucru bun pentru România, pentru Republica Moldova, precum și pentru perspectivele situației din Ucraina. Salut faptul că prima sa vizită externă după ce a fost nominalizată ca Înalt Reprezentant al UE pe politica externă, la finalul lunii august, a fost la Chișinău. Este o simbolistică importantă”. 

Mogherini a declarat luni seara, în Parlamentul European, că va acorda o mai mare atenție Estului, precum și sprijin puternic în materie de securitate Ucrainei. De asemenea, a menționat susținerea pentru Republica Moldova și Georgia în drumul lor european. Domnia sa a afirmat că UE trebuie să le arate popoarelor din aceste țări, în special Republica Moldova, unde, în curând, sunt alegeri, care sunt beneficiile unei alegeri pro-europene, iar acest lucru poate fi un factor de tracțiune spre UE. Comunitatea Europeană trebuie să reacționeze la retorica negativă a Federației Ruse față de opțiunea pro-europeană.

“Este crucial să transmitem un mesaj puternic de sprijin și încurajare poporului și autorităților din Republica Moldova. Este important ca Uniunea să facă pași comunicaționali adiționali în acest sens pentru încurajarea reformelor. Cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a fi informați cu privire la beneficiile directe și concrete care rezultă din implementarea Acordului de Asociere”, a afirmat Cristea în contextul audierilor.

 

 

.

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), la 15 ani de la aderarea României la NATO: Forțele de apărare române au devenit un element central al strategiei NATO

Published

on

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și apartenența României la NATO sunt esențiale pentru asigurarea securității noastre naționale, a afirmat eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

”România sărbătorește astăzi 15 ani de la aderarea la Alianța Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Forțele de apărare române au devenit, în acest timp, un element central al strategiei NATO, contribuind indispensabil la întărirea Alianței. PSD a alocat un buget anual fără precedent pentru Armată – 2% din PIB! Plasăm Armata în centrul preocupărilor noastre și considerăm că acest lucru este absolut natural pentru un partener de încredere în NATO, dar și în UE”, a scris Cristea, pe pagina sa de Facebook.

”Considerăm, așadar, că politica națională de apărare susținută de PSD depășește cadrul NATO, întrucât soldații noștri și tehnica de care aceștia dispun sunt puse și în slujba Uniunii Europene. Pentru contribuția României la siguranța UE, România și patrioții săi în uniformă merită mai mult respect, iar noi avem datoria sa ne asiguram ca primesc atentia cuvenita. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și apartenența la NATO sunt esențiale pentru asigurarea securității noastre naționale”, a mai spus acesta.

Membru al Parlamentului European din 2014, Andi Cristea candideză pentru un nou mandat de eurodeputat pe listele PSD pentru legislatura 2019-2024.

În actuala legislatură, Cristea deține poziția de președinte al Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova, iar în 2017 a fost ales vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. 

El este, prin urmare, membru al Conferinței președinților de delegație și al Comisiei pentru afaceri externe. De asemenea, face parte din Subcomisia pentru drepturile omului și din Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest. este membru supleant în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia

 

Continue Reading

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D): “Planul Juncker, investiții supraestimate pentru un grup de state privilegiate doar din vestul Uniunii Europene”

Published

on

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, critică Fondul European de Investiții Strategice, denumit preponderent în media drept ”planul Juncker”, în condițiile în care investițiile generate de acest program sunt supraestimate și au drept principali beneficiari state din vestul Uniunii Europene

“Planul Juncker – investiții supraestimate pentru un grup de state privilegiate, doar din Vestul UE”, scrie Cristea, pe Facebook, citând un raport publicat de Curtea de Conturi Europeană.

Potrivit lui Cristea, instituția ”avertizează că investițiile mobilizate prin Fondul european pentru investiții strategice – sau “Planul Juncker” – sunt supraestimate și că majoritatea banilor s-au dus către așa-numitele state UE-15, un grup de state mari, integrate în UE înainte de valul de extindere din 2004”.

”Dintre cele 15 state, beneficiarele principale ale Planului Juncker au fost Franța, Italia, Spania și, bineînțeles, Germania”, a completat acesta.

Curtea de Conturi Europeană arată că finanțările prin Planul Juncker au înlocuit pur și simplu alte scheme de finanțare ale Uniunii Europene sau ale Băncii Europene pentru Investiții, în special pe domeniile energie și transporturi. O parte din banii din Planul Juncker au mers către proiecte care ar fi putut fi finanțate și altfel, însă nu în condiții la fel de convenabile sau ieftine.

”Problema de substanță este că cea mai mare parte din fondurile Planului Juncker, 82% conform unor studii, au mers, fără rezerve, în vestul Europei, atât ca sume totale, cât și raportate la numărul de locuitori. O parte din acești bani au ajuns în Italia, Spania, Grecia și Portugalia, sub argumentul etern că aceste state au fost cândva lovite puternic de criza economică (criza a lovit în 2008, Planul Juncker a fost lansat în 2015). Vedem la finalul zilei că Planul Juncker nu a fost gândit pentru a crește coeziunea în UE. În același timp, faptul că banii au rămas preponderent în vestul bogat al Europei, nu arată decât că trenul acesta oricum nu oprea în stația noastră. Standardele duble la nivelul Uniunii Europene reprezintă o problemă serioasă, pentru că le întâlnim peste tot”, mai spune Andi Cristea.

Andi Cristea este, din 2014, membru al Parlamentului European din partea Partidului Social Democrat, și vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET).

Raportul la care se face referire este intitulat “Fondul european pentru investiții strategice (FEIS): este nevoie să se acționeze pentru ca FEIS să devină un succes deplin” și este disponibil pe site-ul Curții de Conturi Europene: www.eca.europa.eu.

Continue Reading

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea, după decizia Comisiei Europene pe tema indexării alocațiilor în Austria: Guvernul de la Viena să dea dovadă de mai mult respect față de restul Europei

Published

on

Problema alocațiilor ajustate pentru copiii lucrătorilor străini din Austria demonstrează, încă o dată, dublul standard de care se lovesc România și alte state estice la nivel european, afirmă eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), ca urmare a deciziei luate de Comisia Europeană joi, prin care executivul european a trimis Austriei o scrisoare de punere în întârziere a deciziei de indexare a prestațiilor familiale

”O politică discriminatoare, ce lovește în oamenii care și-au câștigat dreptul la alocații pentru copii muncind departe de casă. Dincolo de cinismul acestei măsuri, Austria încalcă egalității de tratament. Costurile de trai mai mici în România sau Bulgaria nu justifică faptul că Guvernul de la Viena hotărăște să plătească mai puțin în cazul unor părinți de altă naționalitate decât cea austriacă, dar care contribuie la bugetul Austriei. Suntem egali în responsabilități, dar nu chiar egali în drepturi. Poziția României față de această problemă a fost luată în calcul la nivelul Comisiei Europene, prin implicarea masivă a colegilor din Partidul Social Democrat. Este rândul Guvernului din Austria să dea dovadă de mai mult respect față de restul Europei”, a scris Cristea pe Facebook.

Comisia Europeană a decis joi să trimită Austriei o scrisoare de punere în întârziere a deciziei de indexare a prestațiilor familiale, executivul european deschizând împotriva guvernului de la Viena o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Scrisoarea de punere în întârziere se referă ”la noi reglementări legislative în temeiul cărora prestațiile familiale și facilitățile fiscale familiale de care beneficiază cetățenii UE vor fi indexate în situația în care copiii lor au reședința în străinătate”.

Prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere Austriei, Comisia Europeană a lansat oficial procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Austria are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde aspectelor semnalate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

 

.

Continue Reading

Facebook

U.E.7 mins ago

UE și țările sale membre îi convoacă pe ambasadorii ruși, într-o acțiune coordonată de condamnare și respingere a ”anexării ilegale” a patru regiuni ucrainene

MAREA BRITANIE1 hour ago

Marea Britanie va achiziționa două nave specializate în protejarea infrastructurii submarine, după ”daunele misterioase” provocate gazoductelor Nord Stream

NATO2 hours ago

Nicolae Ciucă, despre procedura aderării Ucrainei la NATO: Trebuie făcută în logica în care s-a procedat pentru celelalte state

Daniel Buda3 hours ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE: Programul de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli reprezintă o investiție în sănătatea generațiilor viitoare

U.E.4 hours ago

Polonia transmite Germaniei o notă diplomatică pentru negocieri privind reparațiile de război: Varșovia evaluează pagubele la 1.300 de miliarde de euro

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Ursula von der Leyen a discutat cu premierul Norvegiei despre ”acțiunile inacceptabile de sabotaj” asupra gazoductelor Nord Stream: Energia la prețuri accesibile reprezintă interesul nostru comun

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Premierul Nobel pentru medicină din acest an a fost câștigat de geneticianul suedez Svante Pääbo pentru ”descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană”

ROMÂNIA6 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Ne dorim ca universitățile să valorifice oportunitățile generate de noua Strategie europeană pentru universități

RUSIA6 hours ago

Ambasadorul Germaniei la București: Rusia reprezintă tot ceea ce noi, europenii, disprețuim, și anume agresiunea și intimidarea. Suntem uniți, spre disperarea lui Putin

U.E.7 hours ago

Raport al Agenției Internaționale a Energiei: Europa se confruntă cu ”un risc fără precedent” în aprovizionarea cu gaze

INTERVIURI8 hours ago

VIDEO INTERVIU Ambasadorul Germaniei: România se află la “linia de sosire” privind aderarea la Schengen; Lecția care trebuie învățată pe calea cea grea este că nu putem avea încredere în Rusia

NATO3 days ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL3 days ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO1 week ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.1 week ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

Team2Share

Trending