Connect with us

Andi Cristea

Audiere în PE. Federica Mogherini: UE trebuie să sprijine Moldova și Georgia. Ce întrebări i-au adresat eurodeputații români

Published

on

German Foreign Minister Visits ItalyRusia nu este în acest moment „un partener” al Uniunii Europene, dar este o ţară de importanţă „strategică, vecină cu Ucraina” aşa că Bruxelles-ul va trebui să-și reanalizeze cu grijă relaţiile cu Moscova în următorii ani – a declarat Federica Mogherini, candidata pentru şefia politicii externe europene.

În cadrul audierilor de luni seară din Parlamentul European, Mogherini a mai declarat că „Moldova şi Georgia au nevoie de sprijin continuu, mai ales în următoarele luni”, la fel Uniunea Europeană trebuie să coopereze cu Armenia, Azerbaidjanul şi Belarus.

Ramona Mănescu (eurodeputat PNL), membră a Comisiei AFET a Parlamentului European a salutat atitudinea Federicai Mogherini în ce priveşte Republica  Moldova:

Mesajul scris de europarlamentar, pe site-ul său:

“Discuția de ieri pe care am purtat-o cu Federica Mogherini, candidatul pentru portofoliul de Înalt reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate, în cadrul audierilor din Comisia AFET a Parlamentului European, arată un nou viitor și o nouă linie pentru politica externă a Uniunii Europene.

În acord și cu cele declarate în cadrul audierilor de Johannes Hahn, comisarul desemnat pentru portofoliul Politica europeană de vecinătate și pentru negocierile privind extinderea, Uniunea Europeană are nevoie urgentă de o regândire a politicii de vecinătate, a celei de securitate – și în strânsă legătură cu aceasta, a politicii de securitate energetică, o coerență a tuturor inițiativelor și acțiunilor pe plan extern și o schimbare de atitudine cu asumarea unui rol de lider în politica internațională.

Uniunea Europeană nu-și mai poate permite o poziție de expectativă în relație cu țările din Orientul Mijlociu, cu acțiuni ghidate doar de situația de moment. Globalizarea și mobilitatea populației pot aduce în orice moment conflictele din Siria, Irak sau Libia în interiorul granițelor UE. Criza umanitară și crimele oribile la care asistăm azi trebuie să genereze implicare pe termen lung.

Mă bucur de atitudinea doamnei Federica Mogherini în relație cu Moldova, recunoscând nevoia acesteia de sprijin, atât imediat cât și pe termen lung, urmând ca cetățenii acestei Republici să decidă în mod suveran și independent de orice influențe ori presiuni externe asupra drumului de urmat în viitor.”

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, i-a adresat la rândul său o serie de întrebări candidatei pentru funcţia de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Parlamentul European salută angajamentul dvs. pentru regândirea strategică a politicilor Uniunii noastre la nivel global şi sunt convins că Parlamentul vă va susţine în eforturile dvs. Acum, însă, uitându-ne către Orientul Mijlociu şi crizele care apar peste tot, se pare că am ajuns la un nivel foarte acut în ceea ce priveşte securitatea europeană pentru aprovizionarea cu energie. După ultima vară care a înregistrat cea mai severă criză în conflictul israeliano-palestinian, probabil săptămâna viitoare veţi merge la Conferinţa Donatorilor de la Cairo. Ce urmează după aceasta? Aţi spus şi salut propoziţia dvs. conform căreia Europa trebuie să fie un actor şi nu un plătitor în această regiune. Care este strategia dvs. pentru negocierile de pace şi care este strategia de pe urma căreia să obţinem pace în Orientul Mijlociu?”

În răspunsul său, candidata la funcţia de Înalt Reprezentant al Uniunii şi Vicepreşedinte al Comisiei Europene a subliniat faptul că UE trebuie să fie prezentă în Orientul Mijlociu, fiind pentru prima dată când toate părţile implicate solicită acest lucru: „Văd rolul meu ca o facilitare a acestui dialog şi cred că procesul de pace ar putea să se lanseze în momentul în care există o dorinţă politică de a găsi o soluţie la acest conflict. Modalităţile tehnice de a-l soluţiona există, problema este voinţa politică şi conducerea politică. De aceea eu consider că rolul nostru e de a pune presiune politică. Suntem într-adevăr actori cu oarecare pârghii din punct de vedere financiar şi am putea să avem stimulente interesante.”

Europarlamentarul Andi Cristea: Va fi un excelent șef al diplomației UE, înțelege Estul

Eurodeputatul PSD Andi Cristea a afirmat, luni, după audierea în Parlamentul European a viitoarei șefe a diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, că ministrul de externe italian se anunță un excelent vicepreședinte al Comisiei Europene, cu o înțelegere profundă a Estului Europei, și cu preocupare pentru situația din zonă. 

“Doamna Mogherini va fi un excelent șef al diplomației Uniunii Europene, și pot spune acest lucru nu numai după prestația foarte bună din Comisia de afaceri externe (AFET), de luni seara, ci și după alte consultări și interacțiuni între Parlamentul European și Președinția Italiană a UE”, a afirmat Cristea, membru AFET. 

 În opinia eurodeputatului social-democrat, membru al Delegației PE pentru relațiile UE-Moldova, “Federica Mogherini înțelege Estul Europei și este preocupată de situația din zonă. Asta este un lucru bun pentru România, pentru Republica Moldova, precum și pentru perspectivele situației din Ucraina. Salut faptul că prima sa vizită externă după ce a fost nominalizată ca Înalt Reprezentant al UE pe politica externă, la finalul lunii august, a fost la Chișinău. Este o simbolistică importantă”. 

Mogherini a declarat luni seara, în Parlamentul European, că va acorda o mai mare atenție Estului, precum și sprijin puternic în materie de securitate Ucrainei. De asemenea, a menționat susținerea pentru Republica Moldova și Georgia în drumul lor european. Domnia sa a afirmat că UE trebuie să le arate popoarelor din aceste țări, în special Republica Moldova, unde, în curând, sunt alegeri, care sunt beneficiile unei alegeri pro-europene, iar acest lucru poate fi un factor de tracțiune spre UE. Comunitatea Europeană trebuie să reacționeze la retorica negativă a Federației Ruse față de opțiunea pro-europeană.

“Este crucial să transmitem un mesaj puternic de sprijin și încurajare poporului și autorităților din Republica Moldova. Este important ca Uniunea să facă pași comunicaționali adiționali în acest sens pentru încurajarea reformelor. Cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a fi informați cu privire la beneficiile directe și concrete care rezultă din implementarea Acordului de Asociere”, a afirmat Cristea în contextul audierilor.

 

 

.

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), la 15 ani de la aderarea României la NATO: Forțele de apărare române au devenit un element central al strategiei NATO

Published

on

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și apartenența României la NATO sunt esențiale pentru asigurarea securității noastre naționale, a afirmat eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

”România sărbătorește astăzi 15 ani de la aderarea la Alianța Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Forțele de apărare române au devenit, în acest timp, un element central al strategiei NATO, contribuind indispensabil la întărirea Alianței. PSD a alocat un buget anual fără precedent pentru Armată – 2% din PIB! Plasăm Armata în centrul preocupărilor noastre și considerăm că acest lucru este absolut natural pentru un partener de încredere în NATO, dar și în UE”, a scris Cristea, pe pagina sa de Facebook.

”Considerăm, așadar, că politica națională de apărare susținută de PSD depășește cadrul NATO, întrucât soldații noștri și tehnica de care aceștia dispun sunt puse și în slujba Uniunii Europene. Pentru contribuția României la siguranța UE, România și patrioții săi în uniformă merită mai mult respect, iar noi avem datoria sa ne asiguram ca primesc atentia cuvenita. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și apartenența la NATO sunt esențiale pentru asigurarea securității noastre naționale”, a mai spus acesta.

Membru al Parlamentului European din 2014, Andi Cristea candideză pentru un nou mandat de eurodeputat pe listele PSD pentru legislatura 2019-2024.

În actuala legislatură, Cristea deține poziția de președinte al Delegației la Comitetul parlamentar de asociere UE-Moldova, iar în 2017 a fost ales vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. 

El este, prin urmare, membru al Conferinței președinților de delegație și al Comisiei pentru afaceri externe. De asemenea, face parte din Subcomisia pentru drepturile omului și din Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest. este membru supleant în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și în Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan și la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia

 

Continue Reading

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D): “Planul Juncker, investiții supraestimate pentru un grup de state privilegiate doar din vestul Uniunii Europene”

Published

on

Eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, critică Fondul European de Investiții Strategice, denumit preponderent în media drept ”planul Juncker”, în condițiile în care investițiile generate de acest program sunt supraestimate și au drept principali beneficiari state din vestul Uniunii Europene

“Planul Juncker – investiții supraestimate pentru un grup de state privilegiate, doar din Vestul UE”, scrie Cristea, pe Facebook, citând un raport publicat de Curtea de Conturi Europeană.

Potrivit lui Cristea, instituția ”avertizează că investițiile mobilizate prin Fondul european pentru investiții strategice – sau “Planul Juncker” – sunt supraestimate și că majoritatea banilor s-au dus către așa-numitele state UE-15, un grup de state mari, integrate în UE înainte de valul de extindere din 2004”.

”Dintre cele 15 state, beneficiarele principale ale Planului Juncker au fost Franța, Italia, Spania și, bineînțeles, Germania”, a completat acesta.

Curtea de Conturi Europeană arată că finanțările prin Planul Juncker au înlocuit pur și simplu alte scheme de finanțare ale Uniunii Europene sau ale Băncii Europene pentru Investiții, în special pe domeniile energie și transporturi. O parte din banii din Planul Juncker au mers către proiecte care ar fi putut fi finanțate și altfel, însă nu în condiții la fel de convenabile sau ieftine.

”Problema de substanță este că cea mai mare parte din fondurile Planului Juncker, 82% conform unor studii, au mers, fără rezerve, în vestul Europei, atât ca sume totale, cât și raportate la numărul de locuitori. O parte din acești bani au ajuns în Italia, Spania, Grecia și Portugalia, sub argumentul etern că aceste state au fost cândva lovite puternic de criza economică (criza a lovit în 2008, Planul Juncker a fost lansat în 2015). Vedem la finalul zilei că Planul Juncker nu a fost gândit pentru a crește coeziunea în UE. În același timp, faptul că banii au rămas preponderent în vestul bogat al Europei, nu arată decât că trenul acesta oricum nu oprea în stația noastră. Standardele duble la nivelul Uniunii Europene reprezintă o problemă serioasă, pentru că le întâlnim peste tot”, mai spune Andi Cristea.

Andi Cristea este, din 2014, membru al Parlamentului European din partea Partidului Social Democrat, și vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET).

Raportul la care se face referire este intitulat “Fondul european pentru investiții strategice (FEIS): este nevoie să se acționeze pentru ca FEIS să devină un succes deplin” și este disponibil pe site-ul Curții de Conturi Europene: www.eca.europa.eu.

Continue Reading

Andi Cristea

Eurodeputatul Andi Cristea, după decizia Comisiei Europene pe tema indexării alocațiilor în Austria: Guvernul de la Viena să dea dovadă de mai mult respect față de restul Europei

Published

on

Problema alocațiilor ajustate pentru copiii lucrătorilor străini din Austria demonstrează, încă o dată, dublul standard de care se lovesc România și alte state estice la nivel european, afirmă eurodeputatul Andi Cristea (PSD, S&D), ca urmare a deciziei luate de Comisia Europeană joi, prin care executivul european a trimis Austriei o scrisoare de punere în întârziere a deciziei de indexare a prestațiilor familiale

”O politică discriminatoare, ce lovește în oamenii care și-au câștigat dreptul la alocații pentru copii muncind departe de casă. Dincolo de cinismul acestei măsuri, Austria încalcă egalității de tratament. Costurile de trai mai mici în România sau Bulgaria nu justifică faptul că Guvernul de la Viena hotărăște să plătească mai puțin în cazul unor părinți de altă naționalitate decât cea austriacă, dar care contribuie la bugetul Austriei. Suntem egali în responsabilități, dar nu chiar egali în drepturi. Poziția României față de această problemă a fost luată în calcul la nivelul Comisiei Europene, prin implicarea masivă a colegilor din Partidul Social Democrat. Este rândul Guvernului din Austria să dea dovadă de mai mult respect față de restul Europei”, a scris Cristea pe Facebook.

Comisia Europeană a decis joi să trimită Austriei o scrisoare de punere în întârziere a deciziei de indexare a prestațiilor familiale, executivul european deschizând împotriva guvernului de la Viena o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Scrisoarea de punere în întârziere se referă ”la noi reglementări legislative în temeiul cărora prestațiile familiale și facilitățile fiscale familiale de care beneficiază cetățenii UE vor fi indexate în situația în care copiii lor au reședința în străinătate”.

Prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere Austriei, Comisia Europeană a lansat oficial procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Austria are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde aspectelor semnalate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

 

.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
INTERNAȚIONAL16 hours ago

Ziua ONU | UE, hotărâtă să sprijine în continuare ONU pentru o lume mai sigură, mai stabilă și mai prosperă 

Gheorghe Falcă19 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Europa susține proiectele verzi de transport, iar Aradul se dezvoltă în această direcție

U.E.19 hours ago

Mateusz Morawiecki: Voi face totul pentru ca fondurile europene cuvenite Poloniei să nu fie ”blocate”

Corina Crețu19 hours ago

Corina Crețu, apel la conducerea țării să aloce educației 6% din PIB: Pandemia a accentuat decalajul educațional în UE

PARLAMENTUL EUROPEAN20 hours ago

Turcia | Parlamentul European reacționează în cazul ambasadorilor expulzați: UE nu se va lăsa intimidată

U.E.20 hours ago

Viktor Orban, discurs în fața a mii de simpatizanți: Lupt pentru o Europă care sprijină familia formată dintr-un bărbat și o femeie

PARLAMENTUL EUROPEAN22 hours ago

Tinerii europeni au militat pentru o Europă federală în cea de-a doua sesiune plenară a Conferinței privind Viitorul Europei

ROMÂNIA22 hours ago

MIPE: România mai are de îndeplinit 16 condiții favorizante pentru a putea atrage fonduri europene în perioada 2021-2027

INTERNAȚIONAL2 days ago

De astăzi, cetățenii Croației pot călători în SUA fără viză. Cel mai nou stat UE devine cel de-al 40-lea membru al Programului Visa Waiver

INTERNAȚIONAL2 days ago

Turcia: Ambasadorii ai 10 țări, printre care SUA și Germania, vor fi declarați ”persona non grata” de conducerea de la Ankara

NATO3 days ago

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, poziție tranșantă la Bruxelles: România va dezvolta centralele pe energie nucleară și rețeaua de gaze naturale. Am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu4 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi4 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi4 days ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi5 days ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

NATO5 days ago

Klaus Iohannis l-a primit pe șeful Pentagonului: SUA sunt hotărâte să își mențină angajamentul ferm în regiunea Mării Negre și salută contribuţia majoră a României în cadrul NATO

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen: UE va veni la COP26 cu cel mai înalt nivel de ambiție privind accelerarea tranziției climatice. O facem pentru toate generațiile viitoare!

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Criza energetică: Ursula von der Leyen anunță că va prezenta la începutul lui 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei: UE trebuie să-și diversifice furnizorii

Team2Share

Trending