Fermierii români vor să cultive porumb modificat genetic. Care este poziţia UE

Federația Pro Agro susține cultivarea porumbului modificat genetic pentru rezistența la anumite insecte dăunătoare, în vederea creșterii eficienței economice a cultivatorilor de porumb din România, se arată într-un comunicat al Pro Agro, citat de Agerpres.

porumb

Decizia a fost luată în urma analizei documentației existente de către membrii federației. Pro Agro afirmă că porumbul MG 1507 îndeplinește cele mai recente standarde de reglementare ale UE, în condițiile în care Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a emis 7 opinii succesive cu privire la siguranța consumului acestui tip de porumb.

“În urma analizei făcute, credem că acest tip de porumb poate, în cazul apariției dăunătorilor, să aducă agricultorilor producții mai ridicate cu costuri mai scăzute. Asta se traduce în venituri mai mari pentru producătorii agricoli. În plus, competitivitatea va fi stimulată și va fi asigurată și viabilitatea economiilor rurale”, a declarat Alex Jurconi, președinte Pro Agro.

“Pentru a dubla producția de hrană până în 2050 și a satisface cererea globală, este critică aprobarea de către Comisia Europeană a produselor care pot contribui la creșterea cantitativă și calitativă a producției agricole în UE. În acest mod se vor putea evita și creșterile de preț. Fermierii au nevoie de aceste tehnologii, care îi pot ajuta să răspundă provocărilor de a produce mai mult pe aceeași suprafața agricolă, și cu un consum de apă mai redus”, precizează federația.

Dosarul privind cultivarea acestei specii de porumb în țările membre ale UE a fost depus la autoritățile europene în urmă cu 12 ani. EFSA a emis nu mai puțin de 7 opinii pozitive asupra acestui produs cultivat pe scară largă în întreaga lume încă din 2003.

Potrivit analizelor de piață, România ocupă locul doi în Uniunea Europeană cu cele 10,7 milioane de tone obținute în 2013, după Franța, care a recoltat 15 milioane de tone. În 2013, producția de porumb a fost cu aproape 70% mai mare decât în 2012 când s-au recoltat 5,4 milioane tone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.