Connect with us

ȘTIRI POZITIVE

Festival de film românesc la Strasbourg

Published

on

FilmA patra ediţie a Festivalului de Film Românesc „4ème Quinzaine du Cinéma Roumain” se desfăşoară  până pe 16 februarie la Strasbourg şi propune publicului din eurometropolã şase filme din România şi Republica Moldova, realizate din 1987 pânã în 2015, cu o gamã largã de alegeri ale genului cinematografic, de la documentar, comedie, film istoric, la film de dragoste sau cu impact socio-politic, potrivit Cariere Online.

Regizoarea Leontina Vatamanu și producătorul Virgiliu Mărgineanu din Republica Moldova (Te iubesc, Ion și Doina), actorul Mircea Diaconu (Doar cu buletinul la Paris) și actrița Olimpia Melinte (Planșa) vor dialoga cu publicul prezent la premierele filmelor respective și îl vor introduce în universul cinematografic românesc.

„Festivalul evolueazã de la o ediţie la alta, atât la nivel de voluntari implicaţi (anul trecut s-au ocupat 7 studenţi, acum suntem 15), cât şi la nivel de public ţintă. Anul acesta ne concentram pe publicul neromân, vrem să facem cunoscută cinematografia româneascã şi moldovenească francezilor şi internaţionalilor din Alsacia. Mai mult, deşi poate suna feminist, anul acesta am invitat şi două doamne la serile speciale, anul trecut a fost un panel de speakeri masculin, invitatul principal fiind tânărul regizor român Andrei Georgescu”, a declarat Bogdan Şestac, membru al ADERS, pentru sursa citată.

Anul acesta festivalul cuprinde 4 seri speciale, pe lângã programul cinematografic. Prima dintre ele a fost miercuri, 13 ianuarie, inaugurarea oficialã a 4ème Quinzaine du Cinéma Roumain, cu proiecţia filmului „O lume minunată” a lui Anatol Durbală, 2014.

A doua seara va fi duminică, 17 ianuarie, când va avea loc proiecţia filmului „Te iubesc, Ion şi Doina” (2014), în prezenţa regizoarei Leontina Vătămanu şi a producãtorului Virgiliu Mãrgineanu. Mircea Diaconu va fi prezent pentru a dialoga cu publicul din eurometropolã marţi, 19 ianuarie, la proiecţia filmului „Doar cu buletinul la Paris” (Şerban Marinescu, 2015), iar Olimpia Melinte va fi prezentã la Cinéma Odyssée din Strasbourg sâmbãtã, 23 ianuarie, când cinefilii români şi francezi vor urmãri filmul „Planşa”(Andrei Gheorghe, 2013).

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român Bruxelles şi Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg (ADERS), studenţi care, între cursuri sau dupã job, se implicã în proiecte „Made in Romania”.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  ȘTIRI POZITIVE

  România, în top 4 țări din lume cu cea mai bună mâncare, alături de Italia, Grecia și Spania (World of Statistics)

  Published

  on

  România este a țara cu a patra cea mai bună gastronomie din lume, relevă un clasament difuzat de World of Statistics pe propria pagină de X, rețeaua de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.

  În acest top de 50 de țări, România se clasează în primele patru țări, fiind devansată doar de Italia, Grecia și Spania, dar depășind țări precum Franța (aflată pe poziția a cincea).

  De remarcat că primele cinci țări cu cea mai bună mâncare din lume sunt din Europa, în vreme cea mai bine clasată țară asiatică în privința artei culinare este Japonia, aflată pe locul al șaselea. Niponii sunt urmați de India (locul al zecelea) și China (locul al unsprezecelea).

  Cea mai bună gastronomie latino-americană se regăsește în Mexic, aflată pe poziția a opta în lume.

  În top zece țări se mai află și Croația și Portugalia.

  Statele Unite se clasează abia pe poziția a 13-a, iar Germania pe locul al 18-lea.

  Continue Reading

  ROMÂNIA

  România scrie istorie la Olimpiada Internațională de Fizică și se clasează pe primul loc în Europa și pe al treilea loc în clasamentul pe națiuni

  Published

  on

  © Ministerul Educației/ Facebook

  România s-a clasat pe primul loc în Europa și pe locul 3 în clasamentul pe națiuni la Olimpiada Internațională de Fizică, după China și Coreea de Sud, aflate la egalitate pe primul loc, și Statele Unite, care au reușit să-și asigure locul secund, anunță Ministerul Educației.

  Reușita la această disciplină vine după cea din cadrul Olimpiadei Internaționale de Matematică, în urma căreia România a reușit o performanță istorică, clasându-se pe locul 4 în clasamentul pe națiuni.

  La Olimpiada Internațională de Fizică, desfășurată la Tokyo, în Japonia, în perioada 10-17 iulie, au participat 398 de elevi din 84 de țări.

  Lotul României, coordonat de prof. dr. Delia Davidescu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, și conf. univ. dr. Popescu Sebastian-Dumitru, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, este format din:
  • Momoiu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a XI-a, medalie de aur, poziția a 7-a in clasamentul general
  • Oros Vlad Ștefan, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara, clasa a XII-a, medalie de aur
  • Dragomir Darius Andrei, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a XI-a, medalie de aur
  • Mirică Ioan Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a XI-a, medalie de argint
  • Tudose Rareș Felix, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, clasa a X-a, medalie de argint

  Profesorii observatori sunt Victor Păunescu, Liceul Tehnologic Mircea Vulcănescu, București, și Golcea Sandu Mirel, Colegiul Național C. D. Loga, Timișoara.

  ”Felicitări! Mulțumiri tuturor celor care se dedică performanței în educație!”, conchide Ministerul Educației.

  Continue Reading

  ROMÂNIA

  Agenția Spațială Română anunță că România va participa la Misiunea europeană HERA, ce va fi lansată în 2024

  Published

  on

  © ROSA.ro

  Pe 27 septembrie, la 02:14 ora României, componenta NASA DART a misiunii internaționale AIDA s-a ciocnit intenționat de cel mai mic asteroid din sistemul binar Didymos. Agenția Spațială Europeană (ESA) va trimite ulterior misiunea HERA spre cei doi asteroizi, pentru a observa în detaliu ce s-a întâmplat în urma impactului. La Misiunea Hera participă și România, a anunțat astăzi Agenția Spațială Română (ROSA).

  65803 Didymos este format din asteroidul principal și satelitul acestuia, numit Dimorphos. 65803 Didymos este ținta misiunii internaționale AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), cu cele două componente ale sale: componenta americană DART care s-a ciocnit de asteroid și cea europeană HERA care va observa asteroidul în detaliu. Misiunea Hera va măsura masa asteroidului, compoziția acestuia, va analiza craterul provocat de coliziune și ne va ajuta să înțelegem mai bine asteroizii.

  În cadrul testului de azi, o sondă spațială de 570 de kilograme a ajuns în mod autonom până la un asteroid țintă, lovindu-se de aceasta în mod intenționat cu o viteză de aproximativ 22,530 km/s, pentru a-i încetini foarte puțin viteza orbitală. Cercetătorii se așteaptă ca impactul să scurteze orbita lui Dimorphos cu aproximativ 1%, adică aproximativ 10 minute.

  “Am asistat astăzi la primul impact kinetic al unei sonde cu un asteroid, parte a primului test de apărare planetară. Suntem astfel mai aproape de a dezvolta la nivel internațional capacitatea de a ne apăra de asteroizi, iar România face parte din acest efort global,” a declarat Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA).

  Misiunea europeană Hera, ce va fi lansată în 2024, își va începe călătoria spre Dimorphos pentru a realiza un studiu detaliat în urma impactului. Hera va strânge date foarte importante precum dimensiunea craterului, masa lui Dimorphos, compoziția și structura sa internă. Aceste noi informații vor transforma experimentul DART într-o tehnică foarte bine înțeleasă, repetabilă, ce ar putea fi aplicată la un moment dat într-o situație care nu mai este un test.

  România va furniza câteva elemente esențiale în succesul componentei europene. Expertiza românească va ajuta Hera să ajungă la asteroid și să măsoare foarte precis deviația acestuia în urma impactului cu DART. De asemenea, va sprijini unul din primii doi cubesats deepspace ai ESA să se apropie de asteroid.

  „Faptul că ESA a selectat entități românești în apelurile competitive pentru participare la misiunea Hera este o dovadă a creșterii capabilităților din țară, precum și a eforturilor depuse de ROSA în ultimii ani de a stimula participarea la programele ESA”, a declarat Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA).

  Continue Reading

  Facebook

  Concrete & Design Solutions

  Concrete-Design-Solutions
  REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

  Emmanuel Macron, către Maia Sandu: Franța sprijină deplină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

  POLITICĂ11 hours ago

  Premierul Ciolacu afirmă că Austria este de acord cu intrarea României în Schengen cu granițele aeriene. Presa austriacă scrie că guvernul de la Viena impune condiții

  REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

  Maia Sandu și Emmanuel Macron au discutat despre procesul de aderare a R. Moldova la UE înainte de summitul Consiliului European de la Bruxelles

  U.E.12 hours ago

  Olaf Scholz sugerează că războiul din Ucraina ar putea dura până în 2025, garantând sprijinul Germaniei pentru Kiev în timp ce alți aliați “ezită”

  U.E.21 hours ago

  Țările UE au aprobat PNRR-ul Ungariei și plata primei tranșe, în timp ce Comisia Europeană ar putea decide deblocarea condiționată a fondurilor de coeziune pentru Budapesta

  ROMÂNIA24 hours ago

  Viitorul parteneriat strategic România – Ucraina și deschiderea negocierilor de aderare la UE, discutate la București de Luminița Odobescu și Olha Stefanishyna

  CONSILIUL UE24 hours ago

  “Istoric!”: Europa devine primul continent din lume care reglementează inteligența artificială, după negocieri maraton și un acord între instituțiile UE

  U.E.2 days ago

  Viktor Orbán își reafirmă opoziția față de deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, dar arată că este dispus la compromisuri în alte privințe

  PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

  Liderii din Parlamentul European au adoptat pachetul de reformă pentru modernizarea și consolidarea capacității de acțiune a instituției

  COMISIA EUROPEANA2 days ago

  Comisia Europeană urmează să aprobe o propunere legală privind utilizarea activelor rusești înghețate

  ROMÂNIA2 days ago

  Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

  ROMÂNIA5 days ago

  Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

  ROMÂNIA6 days ago

  Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

  ROMÂNIA1 week ago

  Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

  ROMÂNIA1 week ago

  Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

  NATO2 weeks ago

  Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

  ROMÂNIA2 weeks ago

  Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

  ROMÂNIA2 weeks ago

  Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

  ROMÂNIA2 weeks ago

  Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

  ROMÂNIA2 weeks ago

  Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

  Trending