Festivalul Filmului European, 3-27 mai

Cea de-a XVI-a editie a Festivalului Filmului European a început astăzi, 3 mai 2012, cu gala de la Cinema Pro, care va prezenta filmul lui Aki Kaurismaki, Le Havre, coproductie Finlanda / Franta / Germania, 2011 (Premiul FIPRESCI si Mentiune Speciala din partea Juriului Ecumenic la Festivalul International de Film de la Cannes, 2011).

Eveniment traditional pentru luna mai, Festivalul este organizat de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Uniunea Cineastilor din Romania, Arhiva Nationala de Filme, cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene.

Festivalul se desfasoara in perioada 3 – 27 mai in cinci orase: Bucuresti (3 – 13 mai, la Cinema Studio si la Cinemateca Eforie), Brasov (10 – 13 mai, la Centrul Cultural Reduta), Timisoara (17 – 20 mai, la Biblioteca Centrala Universitara “Eugen Todoran”), Tirgu-Mures (17 – 20 mai, la Teatrul National) si Iasi (24 – 27 mai, la Casa de Cultura “Mihai Ursachi”).

Proiectiile celor peste peste 50 de lungmetraje din 26 de tari vor fi completate cu evenimente care sa imbogateasca experienta cinefililor. Programul lor complet se afla pe site-ul Festivalului, www.ffe.ro.

Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este regizorul Catalin Mitulescu, realizatorul unuia din cele mai apreciate filme romanesti ale anului 2011 – LOVERBOY, premiat si selectionat in numeroase festivaluri. Tot el a realizat clipul de promovare al acestei editii, dupa un scenariu propriu.
Detalii suplimentare privind calendarul proiectiilor la editiile din fiecare oras, evenimentele speciale si participarea la votul pentru acordarea Premiului Publicului: www.ffe.rowww.facebook.com/ffeRomania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.