Filipine anunță UE că renunță la ajutorul financiar european, după obținerea unor angajamente financiare din partea Chinei

Anul trecut, președintele flipinez Rodrigo Duterte a amenințat oficialii Uniunii Europene că va renunța la ajutoarele financiare europene, pe fondul tensiunilor privind războiul împotriva drogurilor, informează Deutsche Welle.

Filipine nu va mai accepta ajutorul din partea Uniunii Europene, au anunțat oficialii filipinezi joi, bazându-se pe sprijinul financiar din partea Chinei, care și-a anunțat disponibilitatea.

Președintele a aprobat recomandarea Departamentului de Finanțe de a nu  mai accepta subvenții din partea UE care să îi permită acesteia să intervină în politicile interne ale statului filipinez“, a precizat purtătorul de cuvânt al președintelui Ernesto Abella reporterilor.

În octombrie 2016, președintele Duterte a amenințat UE și SUA că va renunța la ajutorul financiar asigurat pentru dezvoltare dacă nu vor fi de acord cu războiul împotriva drogurilor, care s-a soldat cu aproape 9000 de victime de când Duterte a preluat conducerea statului.

“Nu vom cerși”, a precizat Duterte atunci.

Delegația UE la Manila a subliniat că guvernul filipinez a informat-o de decizia acestuia, dar nu a primit o notificare scrisă.

Decizia vine la câteva zile după ce președintele filipinez a obținut angajamnte de miliarde de dolari din partea Chinei. La forumul “Cureaua și Drumul” de la Beijing, poziția lui Duterte față de pretențiile teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud s-a îndulcit.

În cadrul vizitei respective, Filipine și China au semant patru acorduri, inclusiv proiecte gratuite de infrastructură, studii de fezabilitate pentru alte proiecte de infrastructură, memorandumuri privind cooperarea în dezvoltarea capitalului uman și schimburi de personal, cooperare în domeniul energetic și consolidarea capacităților guvernamentale în domeniul comunicării.

Relațiile între Filipine și Rusia s-au mai detensionat, de asemenea. Duterte va călători la Moscova, săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu președintele rus, Vladimir Putin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.