Connect with us

Cristian Preda

Filosoful Mihai Șora și Asociaţia „MagiCAMP” vor primi Premiul cetățeanului european 2018 din partea Parlamentului European

Published

on

Filosoful Mihai Șora, în vârstă de 101 ani, alături de organizaţia neguvernamentală „MagiCAMP”, implicată în zona de sănătate şi asistenţă socială, vor primi Premiul Cetăţeanului European 2018, a transmis eurodeputatul Monica Macovei (ECR), care alături de Cristian Preda, eurodeputat PNL, PPE l-au nominalizat pe scriitor la acest premiu. Asociația MagiCAMP a fost nominalizată la Premiul Cetăţeanului European 2018 de către eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE). 

Foto: Facebook/Mihai Șora

Mihai Șora s-a născut la 7 noiembrie 1916, la Timișoara. După studii de filozofie la Universitatea din București (1934-1938), unde l-a avut profesor, printre alții, pe Nae Ionescu, a plecat la Paris, unde a obținut titlul de doctor în filozofie, devenind pentru o vreme cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique. Revenitîn țară, se dedică unei vaste activități editoriale, regândind din temelii colecția „Biblioteca pentru toți”, în care vor apărea în deceniile șapte, opt și nouă cele mai importante cărți ale culturii universale. Din anii ’70 a început să publice dialoguri filozofice în revistele literare, care mai târziu vor alcătui cărți de referință în filozofia româneasca.  Mihai Șora a fost primul ministru al Învațământului după căderea regimului comunist și și-a dat demisia din Guvern în semn de protest față de mineriadele din 13-15 iunie 1990, fiind singurul ministru din Guvern care a făcut acest gest de onoare.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PMP, PPE) a nominalizat Asociația MagiCAMP pentru Premiul Cetățeanului European 2018. Eurodeputatul Siegfried Mureșan consideră că Asociația MagiCAMP s-a remarcat prin proiecte și activități gratuite de susținere și reintegrare în viața socială a copiilor cu afecțiuni oncologice, cu arsuri grave și a celor care au pierdut pe cineva drag, dar și a familiilor acestora.

„Peste 500 de copii din România și din Republica Moldova au beneficiat de terapie prin joacă, îngrijire, inclusiv medicală, și de consiliere de specialitate în taberele de vară ‘MagiCAMP’. Sprijinul a continuat cu diferite proiecte sociale, precum facilități de cazare pentru familiile copiilor cu afecțiuni grave, dar și prin proiecte de asistență pe parcursul tratamentului și după finalizarea acestuia. Peste 500 de copii și membri ai familiilor acestora care au avut nevoie să fie aproape de spital pentru tratament au fost găzduiți în apropierea spitalelor din București, Cluj și Viena unde urmau tratamentul” a scris deputatul european Siegfried Mureșan în argumentarea care însoțește nominalizarea.

„Totodată, prin proiectul <MagicBOX>, lunar, peste 100 de persoane în situații dificile primesc sprijin material de la Asociația MagiCAMP pentru a-și asigura nevoile de bază. Mare parte dintre aceste activități se desfășoară cu sprijinul celor circa 600 de voluntari ai asociației, oameni care își dedică din timpul și din sufletul lor pentru a alina din suferințele copiilor bolnavi și a familiilor lor. Acțiunile MagiCAMP contribuie la asigurarea drepturilor la protecție și îngrijiri necesare pentru bunăstarea copiilor, consacrate în Carta drepturilor fundamentale a UE”, a mai scris Siegfried Mureșan în argumentarea nominalizării.


Parlamentul European acordă, anual, începând din 2008, Premiul Cetăţeanului European pentru activităţi şi iniţiative realizate de cetăţeni, grupuri, asociaţii sau organizaţii care, prin acţiunile lor de zi cu zi, promovează valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a UE, care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune înţelegeri reciproce şi a unei integrări mai puternice în rândul cetăţenilor statelor membre sau care au facilitat cooperarea transfrontalieră sau transnaţională pe termen lung în vederea consolidării spiritului european. De-a lungul vremii, din România au câştigat Premiul Cetăţeanului European, printre alţii, scriitorul Andrei Pleşu (2014), Societatea “Timişoara” (2014), Ioana Avădani (2013) şi jurnalistul Cristian Pantazi (2017).

 

.

Cristian Preda

INTERVIU Europarlamentarul Cristian Preda: Problema corupției este un obstacol serios pentru Bosnia și Herțegovina în calea dobândirii statutului de candidat în UE

Published

on

Săptămâna aceasta are loc cea de-a doua sesiune plenară (11-14 februrie) din anul 2019 la Strabourg cu aproximativ 100 de zile înainte de alegerile europarlamentare. Europarlamentarii vor dezbate  teme importante aflate pe ordinea de zi, precum: Viitorul EuropeiProtecție CivilăAcordul de liber schimb dintre UE și SingaporeInvestiții RegionaleAnalizarea atentă a investițiilor străineMicșorarea comisioanelor pentru plățile transfrontaliere din UE aflate în afara zonei euroCombaterea percepției negative la adresa comunității rome.

Europarlamentarul Cristian Preda, raportor din 2014 pentru procesul de integrare a Bosniei și Herțegovina în UE, a declarat în interviul acordat redacției Calea Europeană, aspecte importante despre dezbaterea din plenul Parlamentului European și pașii pe care trebuie să îi urmeze Bosnia și Herțegovina ca să dobândească statutul de candidat în UE.

Raportul Bosniei și Herțegovina a fost dezbătut în plen pe 12 februarie din motive de îngrijoare din partea deputațiilor europeni. Îngrijorările s-au referit la încetinirea semnificativă a adoptării reformelor UE, la lipsa de progres în ceea ce privește libertatea presei, dar mai ales funcționarea deficitară a instituțiilor democratice, funcționarea lor fiind o condiție prealabilă în avansarea procesului de integrare în UE.


Această dezbatere a fost  o reacție la evaluarea prezentată: ,,Această țară este singura din Balcani care nu are statut de candidat, dar Bosnia și Herțegovina vrea să îi fie recunoscut statutul de posibil candidat, am incercat să ii sprijin prin demersurile pe care le-am făcut aici la Bruxelles, prin vizitele pe care le-am făcut în cele trei puncte principale în țara lor.”, a declarat europarlamentarul.

Europarlamentarul Cristian Preda a reamintit principala problemă cu care se confruntă Bosnia și Herțegovina în aderarea la UE: ,,Le-am spus-o deschis și public, că problema corupției este unul dintre serioasele obstacole în calea reformării Bosniei Herțegovina, care este absolut necesară pentru a deveni un stat membru.”

La dezbaterea raportului Bosniei și Herțegovina a participat și Ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, care a avut la rândul lui o intervenție în plen: ,,În urma alegerilor din 7 octombrie 2018 și reamintind concluziile din iunie 2018, Consiliul se așteaptă ca liderii Bosniei și Herțegovinei să se angajeze constructiv în formarea guvernului la toate nivelurile, în interesul tuturor cetățenilor, astfel încât țara să avanseze cu reforme și progrese pe calea europeană. Cererea de aderare a Bosniei și Herțegovinei la UE din februarie 2016 reprezintă un angajament strategic pentru avansarea către aderare în UE.”

Continue Reading

Cristian Preda

Primul europarlamentar care aderă la PLUS. Cristian Preda (PPE) devine membru al partidului lui Dacian Cioloș, care capătă astfel statut de partid parlamentar

Published

on

Eurodeputatul Cristian Preda, membru al grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, a aderat, la invitația lui Dacian Cioloș, la formațiunea PLUS, afirmând însă că nu va candida la alegerile europene din 23-26 mai 2019 așa cum a promis anterior.

La invitaţia lui Dacian Cioloş, am aderat la PLUS. Aşa cum am anunţat în urmă cu patru luni, nu candidez la europene. Voi sprijini candidaţii PLUS la alegerile din 26 mai şi îi invit pe toţi cei care au încredere în mine să facă acelaşi lucru”, a anunţat Preda pe contul său de Facebook.

El precizează că, prin afilierea sa, PLUS capătă statut de partid parlamentar şi va avea delegaţi în toate secţiile de vot: „Prin afilierea mea, PLUS capătă statut de partid parlamentar și va avea, în consecință, delegați în toate secțiile de vot, putând astfel securiza opțiunile exprimate în favoarea listei sale.”

Citiți și Fostul premier Dacian Cioloș deschide lista candidaților PLUS la europarlamentare. Cine se mai află pe lista Partidului Libertate, Unitate şi Solidaritate

„După alegerile pentru PE, folosind experienţa europeană acumulată, voi acţiona în cadrul PLUS pentru ca instituţiile rezultate din viitoarele alegeri – preşedinţia, autorităţile locale, noua majoritate parlamentară – să lucreze în interesul general, nu în interes propriu”, mai afirmă Cristian Preda.

Cristian Preda a fost consilier de stat al preşedintelui Emil Constantinescu, secretar de stat în MAE, apoi consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu.

În 2009, a intrat în PDL şi a candidat la alegerile europarlamentare, devenind eurodeputat, pentru un mandat de 5 ani. În 2014 a intrat în PMP şi a fost ales eurodeputat din partea acestui partid, ulterior rămânând europarlamentar independent după ce a fost exclus din PMP.

În Parlamentul European, Preda este vicepreședinte al Subcomisiei pentru Drepturile Omului și membru în Comisia pentru afaceri externe, Comisia pentru dezvoltare, Comisia pentru petiții, precum și în Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud.

La nivelul grupului PPE, Cristian Preda este coordonator pentru politică externă.

 

.

Continue Reading

Cristian Preda

Europarlamentarul Cristian Preda (PPE): România riscă soarta Ungariei şi a Poloniei, dacă Guvernul continuă pe acest drum

Published

on

Discuţia despre situaţia din România din prima sesiune din octombrie a Parlamentului European este decisivă, a declarat la RFI, eurodeputatul Cristian Preda, membru al grupului PPE din Parlamentul European. Acesta spune că ţara noastră riscă sancţiuni după modelul Poloniei și Ungariei.

Foto: Cristian Preda/ Facebook

„Discuţia din prima sesiune din octombrie despre situaţia din România este decisivă. Dacă Guvernul de la Bucureşti doreşte să meargă pe drumul pe care a apucat-o, sunt convins că se va ajunge la acelaşi tip de mecanism aplicat Poloniei şi de acum Ungariei, indiferent că procedura va fi iniţiată de Comisie sau de Parlament”, a declarat Cristian Preda, la RFI.

În opinia sa, „e important ca în sesiunea de la începutul lunii octombrie, premierul României să vină în PE şi să explice ce face Guvernul României pentru a se întoarce la statul de drept, pentru a se întoarce la domnia legii, pentru că toată lumea a văzut, în ultimele luni, mai ales, că deriva statului de drept este una care afectează de acum direct cetăţenii şi pe unii îi afectează, ca să zic aşa, la modul fizic”.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a anunţat, joi, că Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre situaţia protestelor din 10 august din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie. Parlamentul European o va invita pe prim-ministrul Viorica Dăncilă pentru a da explicații în plenul legislativului european cu privire la situația din România în cadrul sesiunii plenare din 1-4 octombrie. O rezoluție privind țara noastră va fi adoptată în cadrul sesiunii din 22-25 octombrie, atunci când președintele Klaus Iohannis se va afla la Strasbourg pentru a participa la o dezbatere privind viitorul Uniunii Europene. 

Această dezbatere va fi a treia din ultimul an și jumătate în care eurodeputații discută situația democrației și a statului de drept în România, precedentele având loc în luna februarie anul acesta și anul trecut. Dezbaterea de la sesiunea plenară din 1-4 octombrie va avea loc cu trei luni înainte ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene.

 

Citiți și: 

Parlamentul European a votat cu largă majoritate în favoarea activării Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona împotriva Ungariei

Cum au votat europarlamentarii români în privința activării articolului 7 în cazul Ungariei

 

 

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA16 hours ago

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

ROMÂNIA16 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

EDITORIALE21 hours ago

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

REPUBLICA MOLDOVA22 hours ago

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

ROMÂNIA23 hours ago

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

ROMÂNIA23 hours ago

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

ROMÂNIA23 hours ago

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

ROMÂNIA16 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO5 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending