Finanțarea apărării europene: Comisia Europeană propune trei scenarii cu fonduri de până la 10 miliarde de euro pentru crearea unei ”autentice Uniuni a Apărării”

Dezvoltarea unei ”autentice Uniuni Europene a Apărării” necesită o alocare bugetare cuprinsă între 3.5 și 10 miliarde de euro pentru următorul exercițiu bugetar european post-2020, a precizat miercuri Comisia Europeană în cadrul unui document dedicat viitorului buget multianual și care explorează un număr de trei scenarii pentru fiecare politică ce urmează să fie finanțată sub Cadrul Financiar post-2020.

În documentul intitulat ”Bugetul UE pentru viitor”, Comisia Europeană atrage atenția că pentru dezvoltarea unei ”autentice Uniuni Europene a Apărării” sunt necesare ”investiții bugetare semnificative” pentru următoarea perioadă de programare financiară. Documentul reflectă contribuția executivului european la summitul informal al liderilor UE din 23 februarie, în care șefii de stat sau de guvern vor adopta orientări privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, summit la care România va fi reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Pornind de la situația actuală în privința finanțelor apărării europene, și anume Fondul European de Apărare, Comisia Europeană prezintă trei scenarii progresive de luat în calcul pentru viitorul apărării UE.

Scenariul 1 face referire la componenta de cercetare a Fondului, estimând că pentru a realiza o diferență substanțială, bugetul alocat ar trebui să se situeze în jurul sumei de 3.5 miliarde de euro pentru următorii 7 ani.

Scenariul al 2-lea prevede o alocare de 7 miliarde de euro pentru aceeași perioadă, context în care componentei de cercetare îi este adăugat și obiectivul dezvoltării industriei de apărare.

”Cel puțin 7 miliarde de euro ar fi necesare pentru a co-finanța o parte din costurile dezvoltării industriei de apărare. Acest lucru ar permite generarea unor investiții totale pentru dezvoltarea capabilităților pentru apărare de cel puțin 35 de miliarde de euro în perioada celor 7 ani”, explică Comisia Europeană.

Scenariul al treilea, cel mai optimist, propune o alocare de 10 miliarde de euro sub auspiciile unui ”mecanism de finanțare separat” care ar intensifica ”abilitățile UE pentru a sprijini financiar și operațiuni în domeniul apărării în timpul celor 7 ani”.

FOTO: CaleaEuropeana.ro

Citiți și DOCUMENT Comisia Europeană a lansat ambițiosul Fond European de Apărare: 5 miliarde euro, finanțări și investiții pentru dezvoltare militară; 500 de milioane euro, fonduri pentru cercetare

Propunerea Comisiei Europene în materie de finanțare a apărării europene survine în condițiile în care unicul mecanism în domeniu a fost lansat la jumătatea anului 2017. 

Fondul european de apărare a fost anunțat de președintele Jean-Claude Juncker în septembrie 2016 și a fost lansat în iunie 2017.

Prin intermediul programului de cercetare din cadrul Fondului european de apărare vor fi alocate 90 de milioane de euro pentru finanțări nerambursabile acordate integral și direct din bugetul UE, în perioada 2017-2019. Acest program e completat de unul dedicat dezvoltării capacităților relevante, axat pe stimularea cooperării statelor membre pentru dezvoltarea în comun de echipamente și tehnologii de apărare și cofinanțat din bugetul UE cu 500 de milioane de euro în perioada 2019-2020.

Prin intermediul Fondului vor fi, de asemenea, susținute și unele proiecte de dezvoltare a capacității din cadrul cooperării structurate permanente din domeniul apărării (PeSCo), din care face parte și România.

Citiți mai multe despre Apărarea europeană

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.