Connect with us

INTERNAȚIONAL

Finlanda crește numărul trupelor militare și bugetul pentru apărare de teama activității Rusiei în zonă

Published

on

Guvernul finlandez a anunțat că va consolida sectorul militar prin sporirea numărului de trupe și prin creșterea cheltuielilor pentru apărare. Helsinki a invocat îngrijorările determinate de acțiunile Rusiei, informează Deutsche Welle.

Îngrijorată de tensiunile dintre est și vest în Marea Baltică, Finlanda a anunțat că va spori numărul trupelor militare cu 20%, de la 230.000 de efective la 280.000.

Finlanda, care nu este stat membru NATO, dar care are serviciu militar obligatoriu, a diminuat numărul trupelor, de la 350.000 la 230.000 în 2012.

Sporirea efectivelor va îmbunătăți capacitatea de a apăra întreg teritoriul statului“, a precizat Executivul în cadrul unui raport. Finlanda are 1.340 de kilometri de graniță cu Rusia.

Rusia urmărește să își consolideze statutul de mare putere și și-a exprimat obiectivul de a stabili o sferă de influență bazată pe un regim de securitate“, mai este menționat în raport.

Statele nordice urmăresc, de asemenea, să înlocuiască flota navală veche și avioanele de lupă Hornet 62 în următoarea decadă.

Guvernul finlandez a adăugat că dorește să adauge 55 de milioane de euro ( 58.6 milioane de doalri) la bugetul pentru apărare care în prezent este de 2.4 miliarde de euro (2.56 milioane de dolari ). Cu toate acestea, Helsinki a susținut că vrea să crească bugetul anual pentru apărare cu 150 de milionae de euro ( 160 de milioane de dolari) începând cu 2021.

Măsurile fac parte dintr-un raport privind politica de apărare pe care guvernul pe va prezenta Parlamentului luna viitoare.

Ministrul de Finanțe finlandez Petteri Orpo a spus că investițiile vor crește cheltuielile statului pentru apărare de la 1.5 % din PIB la 1.6% până în 2020. În prezent, suma alocată apărării reprezintă 1.4% din PIB-ul Finlandei.

În octombire 2016, Hlesinki a semnat un acord bilateral de cooperare cu SUA în domeniul apărării.

După anexarea peninsulei Crimeea și conflictul din estul Ucrainei, Finlanda și-a sporit cooperarea militară cu Suedia.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Zelenski pledează pentru mai multă cooperare în domeniul securității: „Rusia este încă aproape și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Rusia este încă aproape și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său, motiv pentru care avem nevoie de mai multă cooperare în domeniul securității, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări.

„Este minunat că formatul celor Trei Mări funcționează. Și cred că, având în vedere tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, vom avea și mai multe motive să rămânem uniți și să cooperăm. Tocmai am văzut cu toții ce s-a întâmplat cu prietenii noștri din Spania și Portugalia – o criză energetică gravă. Ambele țări au fost aproape în pană de curent. Din fericire, acestea au reușit să restabilească cea mai mare parte a energiei electrice. Dar simplul fapt că o astfel de întrerupere se poate întâmpla este o provocare – o provocare la care trebuie să răspundem, și să răspundem împreună”, a transmis Zelenski. 

De asemenea, președintele ucrainean a menționat că a discutat cu prim-ministrul Spaniei despre situația actuală și despre posibilitățile de sprijin, subliniind faptul că experții ucraineni dețin o experiență unică în protejarea și restabilirea aprovizionării cu energie.

„Războiul ne-a învățat multe – nu doar cum să ne recuperăm după rachetele și bombele rusești, ci și cum să gestionăm atacurile cibernetice și alte amenințări. Ucraina are expertiză și experiență unice și suntem pregătiți să le împărtășim. Mai ales acum, când energia este probabil să fie una dintre primele ținte în regiunea noastră. Din păcate, Rusia este încă aproape – și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său. Așa că avem nevoie de mai multă cooperare în domeniul securității. Ucraina sugerează să facem acest lucru prin intermediul formatului celor Trei Mări”, a mai spus Zelenski. 

Acesta a pledat pentru protejarea infrastructurii energetice, în special în apropierea frontierelor rusești, precum și pentru elaborarea unor planuri comune de urgență.

„Ar trebui să verificăm cât de pregătiți suntem să apărăm și să reparăm sistemele energetice dacă se întâmplă ceva. Avem nevoie de mai multe modalități de a ne sprijini reciproc. Rețelele energetice, conductele, sistemele de comunicații – toate infrastructurile critice – ar trebui construite cu rute de rezervă. Astfel încât fiecare țară să le poată ajuta pe celelalte în caz de criză. Haideți să lucrăm la asta”, a insistat Zelenski. 

În încheierea discursului său, președintele ucrainean a subliniat că regiunea are nevoie de legături logistice mai eficiente, explicând că, așa cum Marea Baltică poate oferi sprijin în situații de criză din Marea Neagră, și Marea Neagră ar trebui să joace un rol similar în sprijinul țărilor din regiune.

„Este vorba despre mai mult decât comerț – este vorba despre siguranța oamenilor noștri. Și ar trebui să avem cu toții acces rapid la Marea Adriatică – în cazul în care se întâmplă ceva în regiune. Trebuie să învățăm din modul în care se comportă Rusia și să ne pregătim mai bine. Și pentru ca acest lucru să se întâmple cu adevărat, avem nevoie de pace. Una durabilă. Și putem ajunge la ea doar acum, împreună, rămânând uniți”, a punctat liderul de la Kiev. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Turcia și Italia continuă să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare prin noi proiecte, fixând un nou obiectiv anual privind schimburile comerciale

Published

on

© Guvernul Italiei

Italia și Turcia vor continua să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare cu noi proiecte, stimulând în același timp schimburile comerciale, au declarat premierul italian Giorgia Meloni și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, după discuțiile desfășurate marți la Roma, informează Reuters, citat de Agerpres.

Erdogan s-a aflat la Roma pentru a participa la un al patrulea așa-numit summit interguvernamental între Italia și Turcia, care are ca scop stimularea comerțului și a cooperării, conform AP.

Vizita sa vine într-un moment în care Turcia și Italia au extins parteneriatele în domeniul apărării. În martie, Baykar, principalul producător de drone din Turcia, a încheiat un memorandum de înțelegere pentru o societate mixtă cu Leonardo din Italia pentru producția de vehicule aeriene fără pilot. Anul trecut, Baykar a cumpărat producătorul italian de aeronave Piaggio Aerospace.

Vorbind după întâlnirea lor, Meloni și Erdogan au declarat că Turcia și Italia și-au atins cu succes obiectivul de 30 de miliarde de dolari în ceea ce privește volumul schimburilor comerciale și au stabilit acum un nou obiectiv de 40 de miliarde de dolari, semnalând continuarea colaborării economice.

”Vom continua să întărim cooperarea noastră în industria de apărare cu Italia, care a făcut progrese semnificative, cu noi parteneriate și proiecte”, a afirmat Erdogan, într-o declarație comună cu Meloni, în fața reporterilor.

Italia consideră Turcia drept un partener-cheie în gestionarea numărului de migranți și în menținerea stabilității în regiune.

Marți, Meloni i-a mulțumit lui Erdogan, afirmând că măsurile comune ale Turciei și Italiei au dus la scăderea numărului de migranți originari din Turcia la „zero”.

”Vom continua cooperarea noastră cu Italia în domeniul combaterii migrației ilegale în perioada următoare”, a declarat Erdogan.

Liderul turc a mai spus că părțile au discutat despre o posibilă cooperare în vederea redezvoltării Siriei și că vor avea loc mai multe consultări pe această temă.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Statele Unite ar putea înceta să mai medieze între Rusia și Ucraina dacă cele două părți nu prezintă propuneri clare pentru încheierea războiului, a avertizat marți secretarul de stat american Marco Rubio, relatează AFP, preluat de Agerpres. Între timp, președintele Ucrainean Volodimir Zelenski a transmis refuzul său categoric privind concesii teritoriale către Rusia în schimbul păcii.

„Am ajuns la un punct în care ambele părți trebuie să facă propuneri concrete pentru a pune capăt acestui conflict”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce. „Dacă nu există progrese, ne vom retrage ca mediatori în acest proces”, a adăugat ea.

Tensiunile diplomatice se amplifică după ce Kremlinul a respins propunerea Ucrainei de a declara un armistițiu de 30 de zile, cerând mai întâi să fie luate în considerare preocupările Moscovei. În schimb, Rusia a solicitat Kievului să accepte o încetare a focului de trei zile, între 8 și 10 mai, cu ocazia ceremoniilor dedicate împlinirii a 80 de ani de la victoria împotriva forțelor naziste, când este planificată o paradă militară de amploare în Piața Roșie din Moscova.

Propunerea unui armistițiu de 30 de zile, cu posibilitate de prelungire, a fost avansată de Ucraina, la inițiativa Statelor Unite, încă din martie. Președintele rus Vladimir Putin a declarat la acea vreme că, în principiu, Moscova nu respinge ideea, dar a invocat „nuanțe”, precum problemele de control și verificare, dar și necesitatea suspendării livrărilor de arme către Ucraina pe durata armistițiului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat marți că Ucraina nu va oferi „cadou” niciun teritoriu Rusiei pentru a pune capăt războiului. „Dorim cu toții ca acest război să se încheie în mod echitabil, fără cadou pentru Putin și mai ales nu teritorii”, a declarat Zelenski în cadrul unui summit regional, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Rusia ocupă parțial patru regiuni ucrainene — Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson — a căror anexare a revendicat-o în 2022, precum și peninsula Crimeea, anexată în 2014. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a subliniat luni că recunoașterea internațională a acestor anexări este o condiție „imperativă” pentru încheierea conflictului.

Administrația Trump, care își dorește o încheiere rapidă a războiului, ar lua în calcul recunoașterea Crimeei ca parte a Rusiei și chiar ar putea presa Ucraina să renunțe la acest teritoriu, potrivit unor surse din mass-media. Zelenski a respins categoric o astfel de eventualitate. Duminică, Donald Trump a sugerat că poziția liderului ucrainean s-ar putea schimba în viitor.

Marți, în mesajul său cotidian, Zelenski a îndemnat din nou Rusia să accepte un armistițiu „necondiționat și global” de 30 de zile. Totodată, el a avertizat Moscova cu privire la riscurile continuării războiului: rușii „sunt îngrijorați că parada lor ar putea fi amenințată și ei au dreptate să fie îngrijorați. Însă ei ar trebui să fie îngrijorați (și) de continuarea războiului”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a mai precizat că Ucraina se pregătește să discute cu Washingtonul despre posibile noi măsuri de sancțiuni împotriva Rusiei.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL31 minutes ago

Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Zelenski pledează pentru mai multă cooperare în domeniul securității: „Rusia este încă aproape și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său”

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Turcia și Italia continuă să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare prin noi proiecte, fixând un nou obiectiv anual privind schimburile comerciale

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

UE are nevoie de autonomie în domeniul apărării, în contextul în care SUA își reorientează atenția spre alte regiuni, subliniază președintele Consiliului European

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Franța acuză Gruparea de hackeri ruși APT28 pentru un modus operandi de ofensivă cibernetică care a vizat mai multe entități franceze

U.E.3 hours ago

Manfred Weber, reales președinte al PPE: Suntem inima care bate a Europei și trebuie să scriem un nou program politic general de centru-dreapta

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

UE nu exclude o decuplare între Chișinău și Kiev în procesul de aderare la UE din cauza obiecțiilor Ungariei privind Ucraina: R. Moldova, un “elev model” care ar putea adera până în 2029

ROMÂNIA4 hours ago

Ilie Bolojan: Spania și Turcia au devenit parteneri strategici ai Inițiativei celor Trei Mări, iar Albania și Muntenegru membri asociați

ROMÂNIA4 hours ago

Summitul Inițiativei celor Trei Mări: Proiectele energetice strategice ale României și cooperarea cu SUA au fost apreciate, subliniază Ilie Bolojan

ROMÂNIA4 hours ago

Summitul celor Trei Mări: Lucrările în România la Via Carpathia, un proiect emblematic care leagă Marea Baltică de Marea Neagră, ar putea începe în această toamnă, afirmă Ilie Bolojan

ROMÂNIA6 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending