Finlanda crește numărul trupelor militare și bugetul pentru apărare de teama activității Rusiei în zonă

Guvernul finlandez a anunțat că va consolida sectorul militar prin sporirea numărului de trupe și prin creșterea cheltuielilor pentru apărare. Helsinki a invocat îngrijorările determinate de acțiunile Rusiei, informează Deutsche Welle.

Îngrijorată de tensiunile dintre est și vest în Marea Baltică, Finlanda a anunțat că va spori numărul trupelor militare cu 20%, de la 230.000 de efective la 280.000.

Finlanda, care nu este stat membru NATO, dar care are serviciu militar obligatoriu, a diminuat numărul trupelor, de la 350.000 la 230.000 în 2012.

Sporirea efectivelor va îmbunătăți capacitatea de a apăra întreg teritoriul statului“, a precizat Executivul în cadrul unui raport. Finlanda are 1.340 de kilometri de graniță cu Rusia.

Rusia urmărește să își consolideze statutul de mare putere și și-a exprimat obiectivul de a stabili o sferă de influență bazată pe un regim de securitate“, mai este menționat în raport.

Statele nordice urmăresc, de asemenea, să înlocuiască flota navală veche și avioanele de lupă Hornet 62 în următoarea decadă.

Guvernul finlandez a adăugat că dorește să adauge 55 de milioane de euro ( 58.6 milioane de doalri) la bugetul pentru apărare care în prezent este de 2.4 miliarde de euro (2.56 milioane de dolari ). Cu toate acestea, Helsinki a susținut că vrea să crească bugetul anual pentru apărare cu 150 de milionae de euro ( 160 de milioane de dolari) începând cu 2021.

Măsurile fac parte dintr-un raport privind politica de apărare pe care guvernul pe va prezenta Parlamentului luna viitoare.

Ministrul de Finanțe finlandez Petteri Orpo a spus că investițiile vor crește cheltuielile statului pentru apărare de la 1.5 % din PIB la 1.6% până în 2020. În prezent, suma alocată apărării reprezintă 1.4% din PIB-ul Finlandei.

În octombire 2016, Hlesinki a semnat un acord bilateral de cooperare cu SUA în domeniul apărării.

După anexarea peninsulei Crimeea și conflictul din estul Ucrainei, Finlanda și-a sporit cooperarea militară cu Suedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.