Fire @ will. Romania, sub tirul incrucisat al SUA si UE

De Dan Carbunaru

Dan CarbunaruVineri, 10 ianuarie, Romania s-a aflat sub tir incrucisat. Partenerul strategic transatlantic, fara de care nu am fi astazi in NATO si UE vine sa ne scoata la tabla, pe tema statului de drept. Vor fi ascultati Presedintele Traian Basescu – pentru ca e mai bine pregatit pe aceasta materie?- si ministrul de Externe, Titus Corlatean- obligatie de serviciu? Pe langa cele 20 de milioane deja alocati, americanii pregatesc in acest an alte 80 de milioane de dolari, pentru Scutul de la Deveselu. Despre Chevron si alti investitori, ne va povesti Premierul Victor Ponta, cand revine, stie domnia sa de unde. Asta dupa ce ambasadorul American la OSCE a ridicat la nivel international problema slabirii statului de drept in Romania, ca urmare a scandalului privind modificarile Codului Penal, care “ii scutesc pe oficialii alesi de investigatiile anticoruptie si conflictele de interese.

Tot azi, aflam ca expertii Comisiei Europene au facut zob draft-ul Acordului de Parteneriat  privind cheltuirea banilor europeni pentru perioada 2014-2020. Adica ultima versiune trimisa la Bruxelles de Ministerul Fondurilor Europene. Miza este pe masura reactiei – aproape 40 de miliarde de euro, bani care revin Romaniei in urmatorii sapte ani. Asta dupa ce am primit alte aproape 30 de miliarde in anteriorii sapte ani. Ce s-a facut cu ei, stim deja. O rata de o treime de absorbtie si o perioada de inca doi ani ramasa la dispozitie…

Cu o incredere subrezita in plan European din vara anului trecut, cu o presiune fatisa de peste Atlantic, cu ochiade chinezesti si cu serioase frictiuni in coalitia de guvernare, Romania intra in doua competitii electorale majore in acest an.

Pana atunci, sa asteptam urmatorul raport pe Justitie de la Comisia Europeana.

Fire @ will.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.