Flacăra franco-germană, reaprinsă la Paris de Angela Merkel și Emmanuel Macron. Cei doi lideri vor da un impuls unei Europe „aflată în dezordine”

Angela Merkel, cancelarul Germaniei a efectuat prima sa vizită externă după preluarea celui de-al patrulea mandat în capitala Franței unde a avut o întrevedere cu președintele Emmanuel Macron, urmată de o conferință comună de presă și pentru a pregăti reforme „clare și ambițioase” astfel încât să relanseze o Europă „aflată în dezordine”.

Foto: Emmanuel Macron/Twitter

“Se deschide astăzi o etapă importantă, în care vom avea multe de făcut cu privire la deciziile pe termen scurt şi de schiţat perspectivele pe termen mediu şi lung pentru Europa noastră, mai esenţial decât în urmă cu câteva luni”, a declarat preşedintele francez.

“Am voinţa de a ajunge la acest lucru şi cred că putem face asta”, a adăugat cancelarul german. “Este mai necesar ca niciodată ca Europa să acţioneze unit într-o situaţie geopolitică în care multilateralismul se află sub presiune”, a adăugat Angela Merkel, aflată la prima vizită în străinătate după instalarea noului guvern, miercuri, la capătul unor intense negocieri.

Preşedintele francez aştepta de mai multe luni ca situaţia politică din Germania să se stabilizeze pentru a face să demareze din nou celebrul “motor franco-german”, implicat în evoluţia a numeroase dosare europene.

Efectuarea primei sale vizite după învestitură la Paris reprezintă, totodată, repetarea unui gest politic pe care actualul președinte francez l-a făcut pe 15 mai anul trecut. Atunci, la o zi distanță după învestirea sa la Elysee, Emmanuel Macron a efectuat prima sa vizită oficială la Berlin pentru a-și arăta angajamentul pentru o Europă unită și pentru prietenia franco-germană.

Franţa şi Germania au promis că vor da împreună un impuls relansării Uniunea Europeană, într-o perioadă în care forţele naţionaliste câştigă teren în contextul dezamăgirii unei părţi a populaţiei faţă de elitele politice tradiţionale, ca urmare a creşterii decalajelor sociale sau din cauza valului de migranţi veniţi din afara Europei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.