MEDIU
Florin Cîțu, întâlnire cu activistul de mediu și unul dintre jurnaliștii agresați în pădurea din Suceava: SUMAL-ul trebuie îmbunătățit
Published
3 years agoon
By
Diana ZaimPremierul Florin Cîțu s-a întâlnit în această dimineață cu activistul de mediu și unul dintre jurnaliștii agresați într-o pădure din Suceava săptămâna trecută.
„E clar că nu putem lăsa lucrurile așa, nu putem tolera violența în nicio situație. Autoritățile trebuie să își facă treaba și să se asigure că cetățenii români sunt în siguranță, iar cei care greșesc trebuie să plătească”, a scris prim-ministrul într-un mesaj pe pagina de Facebook.
De asemenea, acesta a menționat că SUMAL-ul trebuie îmbunătățit: „În urma discuției de astăzi, am stabilit că SUMAL-ul, acel sistem de urmărire a lemnului tăiat, trebuie îmbunătățit astfel încât să asigure eficiență și transparență totală. Prin urmare, va fi format un grup de lucru la ministerul Mediului, iar reprezentanții ONG-urilor vor lua parte la tot procesul.”
Un jurnalist care filma un documentar despre tăierile ilegale de lemn din Suceava a fost agresat, alături de un coleg și un activist de mediu, de un grup de 20 de indivizi, scrie Digi24.
Comisia Europeană a prezentat săptămâna trecută o recomandare de îmbunătățire a siguranței jurnaliștilor și a altor profesioniști din domeniul mass-media, în condițiile în care jurnaliștii au fost ținta tot mai multor atacuri, în ultimii ani, iar unii au fost chiar victimele unor asasinate.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în timpul discursului său anual din plenul Parlamentului European că a făcut o recomandare vizând îmbunătățirea protecției jurnaliștilor.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.
You may like
Climate Change Summit/Klaus Iohannis: România trebuie să accelereze acțiunile climatice și să sprijine o tranziție verde echitabilă
Centrala electrică fotovoltaică din Balotești, o investiție sprijinită prin PNRR „pentru crearea unui model sustenabil de consum”
Sebastian Burduja: România are nevoie de o nouă Strategie Energetică Națională. Până în 2028-2030, am putea ajunge la o capacitate de 8.000 – 10.000 de megawați din proiecte verzi
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Ministrul Mircea Fechet a lansat în consultare publică ghidurile pentru programele „Casa Verde Fotovoltaice” și „Rabla pentru tractoare”
Burduja: Guvernul a adoptat șapte propuneri de investiții de peste 1 mld. de euro din Fondul pentru Modernizare pentru asigurarea unei energii sigure, la prețuri corecte și cât mai ecologice
MEDIU
S-a lansat seria de conferințe ”Building our Sustainable Future”. Mircea Abrudean: Guvernul, implicat în găsirea de soluții sustenabile pentru mediul de construit
Published
1 month agoon
September 25, 2024By
REDACTIADepartamentul pentru Dezvoltare Durabilă a lansat, ieri, 24 septembrie, un proiect important în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor, un domeniu cheie al sustenabilității din România. În parteneriat cu Asociația Română pentru Dezvoltare Locală Durabilă (ARDLD) a fost prezentată, la Palatul Victoria, seria de conferințe Building our Sustainable Future – soluții sustenabile pentru mediul construit, proiect ce oferă soluții tuturor celor interesați de aplicarea standardelor europene în această arie a dezvoltării durabile.
Potrivit Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, scopul proiectului este acela de a agrega masa critică de competență necesară pentru schimbarea paradigmei în felul în care se proiectează și se construiesc clădirile pe teritoriul țării. Totodată vor fi identificate soluții prin care mediul construit poate fi transformat în așa fel încât să devină parte integrantă a unui viitor sustenabil.
Coordonatorul departamentului, consilierul de stat László Borbély a subliniat faptul că punerea în practică a celor cuprinse în noul proiect necesită o schimbare de mentalitate, iar pentru ca aceasta să se realizeze, este nevoie de soluții viabile: „În 2006, în calitate de ministru, am inițiat un proiect de izolare termică a clădirilor, iar evoluția domeniului până în acest moment este una spectaculoasă, drept care, în 2023, am avut onoarea de a fi nominalizat de mediului privat din România la premiul Forumului pentru Eficiență Energetică din Europa Centrală și de Est, la Bratislava” – a mai adăugat consilierul de stat.
Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a menționat în cadrul evenimentului că autoritățile române, împreună cu sectorul privat și societatea civilă, au „responsabilitatea de a construi astăzi orașele de mâine, orașe care să fie sustenabile, reziliente și prietenoase cu mediul”: „Proiectarea de clădiri verzi, promovarea tehnologiilor inteligente și reutilizarea materialelor sunt pași esențiali pentru a transforma mediul construit într-unul sustenabil. La fel de importante sunt colaborarea dintre Guvern, sectorul privat și societatea civilă, precum și investițiile în cercetare și educație care pot stimula dezvoltarea de soluții inovatoare, alături de reglementări clare.”
În încheiere, Mircea Abrudean a felicitat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și pe domnul consilier de stat Laszlo Borbely pentru această inițiativă: „Cred că este foarte important ca semnalul nevoii de a identifica soluții pentru mediul construit către un viitor sustenabil să plece de la Centrul Guvernului“.
ENERGIE
Lucian Rusu, secretarul general adjunct al Guvernului: Este esențial să ne concentrăm pe îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și pe reducerea amprentei de carbon
Published
3 months agoon
August 13, 2024By
REDACTIALucian Rusu, secretarul general adjunct al Guvernului, a participat ieri la o nouă ședință a Comitetului de coordonare pentru monitorizarea implementării Strategiei naționale de renovare pe termen lung, prilej cu care a reiterat importanța reducerii amprentei de carbon prin îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor.
„Am discutat astăzi cu reprezentanții celorlalte ministere despre urgentarea sprijinirii renovării parcului național de clădiri rezidențiale și nerezidențiale. Este impotant că avem ocazia să renovăm clădiri vechi, cu pierderi mari de energie, în unele mai eficiente și sustenabile. Este esențial să ne concentrăm pe îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și pe reducerea amprentei de carbon, având în vedere importanța acestui demers pentru viitorul României”, a transmis Lucian Rusu într-o postare a Secretariatului General al Guvernului postată pe pagina de Facebook.
Comitetul, format din reprezentanți ai Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene și Ministerul Finanţelor, este înființat ca parte a implementării Strategiei naționale de renovare pe termen lung pentru sprijinirea renovării parcului național de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, atât publice cât și private și transformarea sa treptată într-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficiență energetică și decarbonat până în 2050.
Strategia de renovare are ca obiectiv principal îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor existente, reducerea consumului de energie și emisiilor de carbon, și extinderea utilizării surselor regenerabile de energie în clădiri. În plus, strategia urmărește să îmbunătățească siguranța clădirilor și calitatea arhitecturală. Planul include valori țintă orientative pentru anii 2030, 2040 și 2050, contribuind la atingerea obiectivelor de eficiență energetică stabilite de Uniunea Europeană. Până în 2030, se estimează că vor fi necesare investiții de aproximativ 5 miliarde de euro, finanțate din bugetul de stat și fonduri europene.
MEDIU
Schimbări climatice | Administrația Prezidențială recomandă alinierea investițiilor din fonduri europene cu obiectivele climatice naționale
Published
3 months agoon
July 31, 2024By
REDACTIAAlexandra Maria Bocșe, consilier prezidențial, a participat la reuniunea plenară din iulie a Comitetului Interministerial privind Schimbările Climatice, CISC, prilej cu care a prezentat măsurile Administrației Prezidențiale privind provocările meteorologice din această vară, dar și cu privire la combaterea schimbărilor climatice.
Administrația prezidențială recomandă alinierea investițiilor din fonduri europene cu obiectivele climatice naționale. De asemenea, „necesitatea de a asuma și de a implementa măsuri de adaptare la schimbările climatice care vor duce la locuințe, infrastructură de transport și energetică, precum și o agricultură mai rezistente la schimbările climatice și mai puțin expuse la pagube”.
O altă măsură reamintită de Adminstrația prezidențială se referă la implicarea adițională a mediului academic și de cercetarea în formularea politicilor publice referitoare la schimbările climatice.
„Dezvoltarea seturilor de date relevante pentru politicile climatice și a platformelor dedicate creșterii accesului la astfel de date, inclusiv referitoare la riscurile asociate schimbărilor climatice”, a mai fost recomandarea făcută de Administrația Prezidențială.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
R. Moldova atenționează că Rusia ar putea recurge la ”acțiuni perturbatoare” la secțiile de votare din străinătate în timpul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale (Die Welt)
Volodimir Zelenski cere din nou permisiunea Occidentului de a folosi armele cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei: Am putea lovi trupele nord-coreene în loc să așteptăm ca acestea să înceapă să atace ucrainenii
Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor
Nicolae Ciucă îî îndeamnă pe cetățenii R. Moldova “să apere calea pro-europeană” la turul al doilea al alegerilor prezidențiale
PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot
Agenții de informații din SUA atrag atenția asupra imixtiunii Rusiei în campania electorală, cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale
R. Moldova are ”potențialul, talentul și resursele necesare pentru a deveni un hub regional de inovație și dezvoltare tehnologică”, subliniază premierul Dorin Recean
SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari. Acesta include, printre altele, rachete Stinger și sisteme antitanc Javelin
ICI București sprijină inițiativele de Open Science și alinierea cercetării românești la standardele europene, subliniază directorul general și șeful serviciului ”Cloud Computing” într-un interviu
Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a generalului Lucian Pahonțu, care va rămâne în funcția de director al SPP
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor
PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot
Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”
România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic
Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate
NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE
Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE
Victor Negrescu, negociator-șef pentru bugetul UE pentru 2025, le-a prezentat eurodeputaților prioritățile în cadrul negocierilor cu țările membre: Trebuie să le arătăm cetățenilor europeni că suntem alături de ei
PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința intitulată ”Dezvoltarea Moldovei – proiectul – cheie pentru valorificarea potențialului de dezvoltare a României”, organizată în parteneriat cu BNR
Trending
- INTERVIURI1 week ago
INTERVIU Corina Crețu: Politica de coeziune trebuie să sprijine zonele metropolitane și rurale din UE, nu să fie o cutie din care se pot lua bani pentru alte priorități
- SĂNĂTATE2 days ago
ARPIM aduce în prim-plan România inovatoare: Drumul către un stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE prin parteneriat cu industria farmaceutică
- REPUBLICA MOLDOVA6 days ago
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă și-a lansat programul prezidențial “România prosperă și sigură” cu destinația Cotroceni, axat pe aderarea la OCDE, un stat care nu ia și servește economia, fonduri UE, o justiție liberă de ingerințe și o Armată și industrie puternice
- REPUBLICA MOLDOVA6 days ago
Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE