Connect with us

ROMÂNIA

FMI a îmbunătățit la 4,8% estimările referitoare la creșterea economiei românești în 2022. Pentru 2023, prognoza a fost revizuită în scădere, până la 3,1%

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere semnificativă estimările privind avansul economiei românești în acest an, de la la 2,2% cât prognoza în primăvară, până la 4,8%, arată cel mai nou raport ”World Economic Outlook”, publicat marţi de instituţia financiară internaţională citată de Agerpres.

În schimb, pentru anul viitor, FMI şi-a revizuit, în jos, prognozele privind România, mizând pe un avans al Produsului Intern Brut de 3,1%, faţă de creşterea de 3,4% anticipată în primăvară.

Citiți și:
BERD și-a îmbunătățit estimările privind evoluția economiei românești, prognozând o creștere de 5,4% în acest an și de 1,9% în 2023

Referindu-se la activitatea economică mondială, FMI observă o încetinire generalizată și mai accentuată decât se aștepta, iar inflația este mai mare decât cea înregistrată în ultimele decenii. Criza costului vieții, înăsprirea condițiilor financiare în majoritatea regiunilor, invazia Rusiei în Ucraina și pandemia COVID-19 care persistă, toate acestea cântăresc puternic asupra perspectivelor. Se preconizează o încetinire a creșterii globale de la 6% în 2021 la 3,2% în 2022 și la 2,7% în 2023. Acesta este cel mai slab profil de creștere din 2001, cu excepția crizei financiare mondiale și a vârfului înregistrat în timpul pandemiei de COVID-19. 

FMI anticipează că inflația globală va crește de la 4,7% în 2021 la 8,8% în 2022, urmând să înregistreze o scădere la 6,5% în 2023 și la 4,1% în 2024.

Instituția financiară internațională sugerează că politica monetară ar trebui să mențină cursul pentru a restabili stabilitatea prețurilor, iar politica fiscală ar trebui să urmărească atenuarea presiunilor legate de costul vieții, menținând în același timp o orientare suficient de strictă, aliniată la politica monetară. Reformele structurale pot sprijini și mai mult lupta împotriva inflației prin îmbunătățirea productivității și atenuarea constrângerilor legate de ofertă, în timp ce cooperarea multilaterală este necesară pentru a accelera tranziția către energia verde și pentru a preveni fragmentarea.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

SĂNĂTATE

Săptămâna europeană de luptă împotriva cancerului. CE va lansa o nouă acțiune privind programele de screening, cu o finanțare de 30 mil. euro

Published

on

© Stella Kyriakides - Twitter

Cu ocazia Săptămânii europene de luptă împotriva cancerului, comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides anunță că Executivul European va lansa o nouă acțiune comună privind punerea în aplicare a programelor de depistare a cancerului, acțiune ce va fi finanțată cu peste 30 de milioane de euro.

Stella Kyriakides a reamintit cele mai importante progrese în materie de sănătate obținute cu ajutorul Planului european de combatere a cancerului, program emblematic prezentat în 2021 și care a avut parte de o finanțare de 4 miliarde de euro: „Am lansat un număr record de proiecte, acțiuni și inițiative care abordează fiecare etapă a acestei boli, de la prevenție la depistare precoce și tratament, precum și calitatea vieții. Printre acestea se numără zeci de proiecte sprijinite de programul EU4Health, care reunesc expertiza din întreaga UE. Sunt convinsă că aceste acțiuni au un mare potențial de a produce o schimbare reală”, a transmis oficialul european. 

De asemenea, aceasta a subliniat că există încă inegalități semnificative în ceea ce privește accesul pacienților europeni la prevenție: „Din păcate, persistă inegalități semnificative în ceea ce privește expunerea la factorii de risc, care îi afectează în special pe cei care provin din medii socioeconomice mai puțin favorizate. Prin revizuirea Codului european împotriva cancerului, dorim să ne asigurăm că cele mai recente date științifice sunt încorporate în sfaturile și orientările adresate publicului. Noua noastră abordare la nivelul UE în ceea ce privește depistarea cancerului a făcut progrese, pe lângă campania de sensibilizare #GetScreenedEU.”

„De asemenea, vom lansa în curând o acțiune comună privind punerea în aplicare a programelor de depistare a cancerului, finanțată cu peste 30 de milioane de euro”, a mai transmis comisarul european. 

„Într-o Uniune Europeană a Sănătății puternică, nimeni nu ar trebui să fie lăsat în urmă, indiferent de predispoziția, prognosticul sau istoricul său medical. Cancerul ne afectează pe toți. Numai în timpul necesar pentru a citi această declarație, au fost diagnosticate aproximativ cinci noi cazuri de cancer. În această Săptămână europeană de luptă împotriva cancerului, le datorăm acestora – și tuturor celor afectațo de cancer – să continuăm să facem o schimbare, răspândind demnitate și speranță pentru toți”, a conchis Stella Kyriakides în mesajul său.

Continue Reading

EDUCAȚIE

Eurostat: România se află pe ultimul loc în UE când vine vorba de ponderea persoanelor cu vârsta între 25 şi 34 de ani cu studii superioare

Published

on

© European Union, 2024/ Source: EC - Audiovisual Service

43% din populația din Uniunea Europeană cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani era absolventă în 2023 de învățământ superior, înregistrându-se un progres timid față de 2022, de doar un punct procentual, relevă cele mai recente date furnizate de Eurostat, conform Agerpres.

Serviciul European de Statistică observă că există o diferență între femeile și bărbații cu vârsta între 25-34 de ani când vine vorba de studii universitate. Un procent mai mare de femei au absolvit învățământul superior în comparație cu bărbații (49% dintre femei și 38% dintre bărbați).

13 țări au atins deja țintele stabilite pentru 2030

Datele indică faptul că 13 țări din Uniunea Europeană au atins deja obiectivul pentru 2030 în vederea realizării depline a unui Spațiu european al educației: Irlanda (63% din totalul populației cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani), Cipru (62%), Luxemburg (60%), Lituania (57%), Țările de Jos (55%), Suedia (54%), Spania și Franța (ambele 52%), Belgia (50%), Danemarca (49%), Malta și Polonia (ambele 46%) și Letonia (45%).

În schimb, cele mai mici ponderi au fost înregistrate în România (23%), Ungaria (29%) și Italia (31%).

Eurostat

În toate țările UE, ponderea femeilor care au absolvit studii universitare a fost mai mare decât cea a bărbaților, variind de la o diferență de 5 puncte procentuale în Germania la o diferență de 24 de puncte procentuale în Estonia, Letonia și Slovenia.

Uniunea Europeană a stabilit un cadru strategic al Spațiului european al educației în vederea facilitării colaborării între țările membre și principalele părți interesate.

Pentru ca acest Spațiu european al educației să devină realitate, Comisia Europeană a stabilit șapte ținte structurate pe două borne temporale:

Până în 2025

  • cel puțin un procent de 60% din absolvenții recenți ai EFP ar trebui să beneficieze de expunere la activități de învățare la locul de muncă pe parcursul educației și formării lor profesionale
  • cel puțin 47% dintre adulții cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani ar trebui să fi participat la activități de învățare în ultimele 12 luni

Până în 2030

  • ponderea tinerilor de 15 ani cu rezultate slabe la citire, matematică și științe ar trebui să fie sub 15%
  • ponderea elevilor de clasa a opta cu rezultate slabe la informatică și competențe informatice ar trebui să fie sub 15%
  • cel puțin 96% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și vârsta pentru înscrierea obligatorie la școala primară ar trebui să participe la educație și îngrijire timpurie
  • ponderea elevilor care părăsesc de timpuriu sistemul de educație și formare ar trebui să fie sub 9%
  • cel puțin 45% din persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani ar trebui să aibă o calificare obținută în învățământul superior

Continue Reading

ROMÂNIA

În contextul alegerilor prezidențiale și referendumului de aderare la UE din R. Moldova, trebuie să sprijinim această țară pentru a combate ingerința Rusiei, subliniază Luminița Odobescu

Published

on

© European Union, 2023

Chișinăul trebuie sprijinit pentru a combate încercările continue ale Rusiei de ingerința hibridă în Republica Moldova, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului privind integrarea în UE care vor avea loc în țara vecină în această toamnă, a subliniat ministrul de externe Luminița Odobescu înainte de a participa la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, dedicată agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și situației din Orientul Mijlociu.

În aceeași intervenție, aceasta a evidențiat nevoia de a începe în mod oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova prin organizarea conferinței interguvernamentale până la finalul lunii iunie. 

”Avem pe agenda de astăzi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, criza din Orientul Mijlociu și recentele evoluții din Georgia. Condamnăm cu tărie recentele atacuri asupra civililor și infrastructurii civile din Ucraina. Acesta este motivul pentru care este atât de important să cumulăm asistența militară americană pentru Ucraina. Acesta este motivul pentru care este atât de important să cumulăm asistența militară americană pentru Ucraina. România salută adoptarea alocării sumelor provenite din activele înghețate ale Rusiei pentru asistență militară și acordul politic de mare anvergură privind implementarea fondurilor de asistență pentru Ucraina în cadrul facilităților europene de pace, având în vedere gravitatea și intensitatea atacului Rusiei asupra infrastructurii civile și în principal asupra infrastructurii energetice”, a menționat Odobescu.

Aceasta a completat că țara noastră sprijină adoptarea celui de-al 14-lea pachet de sancțiuni contra Moscovei.

”Voi sublinia, de asemenea, importanța combaterii amenințărilor hibride ale Rusiei, cu consecințe asupra întregii regiuni. Ne exprimăm solidaritatea cu țările din Balcani care se confruntă cu acțiunile provocatoare hibride ale Rusiei”, a mai spus ministrul de externe.

Făcând trimitere la situația din Georgia, Luminița Odobescu a evidențiat că recenta lege controversată privind ”influența străină” ”subminează agenda europeană a Georgiei”.

”Georgia trebuie să fie predictibilă și consecventă cu agenda sa europeană, iar România susține pe deplin aspirațiile europene ale poporului georgian”, a reiterat oficialul român.

În ceea ce privește criza din Orientul Mijlociu, ”România susține pe deplin eforturile suplimentare care vizează dezescaladarea”, fiind nevoie de ”continuarea abordării multifațetate bazate pe eliberarea tuturor ostaticilor, acordarea de asistență umanitară pentru civilii din Gaza”.

În viziunea sa, este nevoie de reluarea negocierilor politice bazate pe soluția celor două state.

”Este important să continuăm să continuăm să coordonăm coordonarea cu SUA, Regatul Unit și cu partenerii noștri din regiune. Vom avea, de asemenea, o întâlnire cu aceștia astăzi. Susțin, de asemenea, continuarea angajamentului cu Autoritatea Palestiniană și Israel. Este, de asemenea, important să îi invităm la următorul Consiliu Afaceri Externe pentru a continua dialogul”, a conchis Luminița Odobescu.

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu participă luni la reuniunea Consiliul Afaceri Externe (CAE), care are loc la Bruxelles.

Conform unui comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro, principalele puncte de discuție vor fi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, respectiv situația din Orientul Mijlociu. De asemenea, miniștrii europeni vor discuta succint și despre evoluțiile din Georgia, Venezuela și Iran.

Cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, miniștrii de externe europeni vor aborda cele mai recente evoluții din teren, precum și continuarea sprijinului Uniunii Europene pentru Ucraina pe toate dimensiunile. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, va avea o intervenție prin video-conferință.

Referitor la situația din Orientul Mijlociu, vor fi abordate eforturile internaționale de detensionare în regiune și mediere, soluționarea crizei din Gaza, precum și evoluțiile din regiunea extinsă. Va avea loc și un schimb de opinii informal cu o serie de miniștri de externe din state din Orientul Mijlociu și cu Secretarul General al Ligii Arabe.

După reuniunea Consiliului Afaceri Externe, ministrul român al afacerilor externe va participa la cea de-a opta ediție a ”Conferinței privind susținerea viitorului Siriei și al regiunii”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ALEGERI EUROPENE 202436 mins ago

Giorgia Meloni revendică un rol cheie în “construirea unei majorități diferite” de partide conservatoare și de extremă-dreapta în Parlamentul European

U.E.39 mins ago

Polonia dezvăluie detaliile ”Scutului Estic”, un program militar de 2,35 mld. de euro pentru întărirea frontierelor estice

SUA43 mins ago

SUA încearcă să tempereze îngrijorările partenerilor europeni după recentele decizii ale lui Biden: Vom continua să vă furnizăm gaz natural lichefiat

SĂNĂTATE2 hours ago

Săptămâna europeană de luptă împotriva cancerului. CE va lansa o nouă acțiune privind programele de screening, cu o finanțare de 30 mil. euro

EDUCAȚIE2 hours ago

Eurostat: România se află pe ultimul loc în UE când vine vorba de ponderea persoanelor cu vârsta între 25 şi 34 de ani cu studii superioare

U.E.2 hours ago

Frustrările la adresa Ungariei cresc în UE. Lituania și alte state membre critică dur blocarea deciziilor privind ajutorul militar pentru Ucraina

NATO3 hours ago

Ucraina “are mâinile legate” dacă nu poate ataca Rusia cu armele aliaților, avertizează secretarul general NATO, cerând aliaților să ridice aceste restricții

CONSILIUL UE3 hours ago

Actul privind industria cu zero emisii nete, una dintre pietrele de temelie ale unei noi politici industriale, a fost adoptat. Acesta va utiliza puterea pieței unice pentru a consolida poziția de lider a UE în domeniu

INTERNAȚIONAL3 hours ago

China, Japonia și Coreea de Sud vor relua discuțiile privind un acord de liber schimb tripartit și vor continua eforturile de stabilitate în Peninsula Coreeană

ROMÂNIA4 hours ago

În contextul alegerilor prezidențiale și referendumului de aderare la UE din R. Moldova, trebuie să sprijinim această țară pentru a combate ingerința Rusiei, subliniază Luminița Odobescu

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski face apel la Biden și la Xi să sprijine prin prezența lor summit-ul mondial pentru pace din Elveția

U.E.4 days ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.4 days ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA4 days ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL6 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL7 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA1 week ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA1 week ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Trending