FMI avertizează: Statele Unite, cea mai afectată țară de războiul comercial global pornit de Donald Trump

Economia globală ar putea suferi o pierdere de 430 de miliarde de dolari raportată la PIB ca rezultat al războiului comercial între Statele Unite și restul lumii, avertizează Fondul Monetar Internațional, potrivit The Guardian.

În avertismentul său, FMI adaugă faptul că acest impact va vulnerabiliza, în special, Statele Unite, scrie EU Observer.

FOTO: Bundesregierung

FMI a precizat, de asemenea, că noile tarife impuse la nivel mondial riscă să diminueze creșterea economică globală cu 0,5% până în 2020 și că Statele Unite se vor găsi în mijloc acestor ”represealii globale”.

Relațiile comerciale dintre SUA conduse de administrația Trump și restul lumii, îndeosebi Uniunea Europeană și China, au cunoscut modificări abrupte după tarifele anunțate de liderul american.

Trump a introdus tarife pentru produse în valoare de miliarde de dolari provenite din China, Canada, Mexic şi Uniunea Europeană, afirmând că acestea sunt necesare pentru a echilibra dezechilibrele comerciale.

Citiți și Camera de Comerț din Statele Unite începe o campanie împotriva politicii comerciale promovate de președintele american Donald Trump

Hotărârea liderului de la Casa Albă riscă să declanșeze un război comercial cu principalii parteneri ai SUA, comerțul cu Canada, Mexic și UE reprezentând 75% din tranzacțiile comerciale americane, dar și să creeze o prăpastie și mai mare între cele două maluri ale Atlanticului.

În data de 8 martie, şeful statului american a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, iar în 30 aprilie Casa Albă a anunţat că Donald Trump a extins până la 1 iunie scutirea de la plata taxelor vamale a acestor produse pentru Uniunea Europeană, Canada şi Mexic. În replică, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat la 31 mai în cadrul unui comunicat al Executivului european că Uniunea Europeană va recurge la măsuri comerciale împotriva Statelor Unite.

Recent,  Statele Unite au luat decizia de a redacta o listă suplimentară de produse importate din China, a căror valoare se ridică la 200 de miliarde de dolari, pe care urmează să le taxeze din luna septembrie. China a anunțat deja în luna iunie că va impune tarife suplimentare de 25% pentru importuri americane în valoare de 50 de miliarde de dolari, care includ 659 de tipuri de produse. Tarife pentru bunuri americane în valoare de 34 de miliarde de dolari, care includ produse agricole, auto şi acvatice, au intrat în vigoare pe 6 iulie.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.