ROMÂNIA
FMI sfătuiește România să introducă noi taxe și impozitarea progresivă în 2024, pentru a aduce mai mulți bani la buget
Published
1 year agoon

După încheierea consultărilor în temeiul articolului IV, Fondul Monetar Internațional (FMI) recomandă României reforme fiscale suplimentare pentru a strânge încă 2% din Produsului Intern Brut (PIB), precum simplificarea TVA și a impozitului pe venitul persoanelor fizice (prin eliminarea privilegiilor fiscale), pentru a plasa deficitul bugetar pe o traiectorie sustenabilă pe termen mediu. Instituția susține că, după aceste măsuri se aplică, ar trebui să se ia în considerare reintroducerea impozitării progresive. Fondul mai transmite că impozitul pe cifra de afaceri trebuie reconsiderat.
România a rezistat relativ bine șocurilor economice provocate de pandemie, de războiul Rusiei în Ucraina și de creșterile prețurilor la energie și la alimente care au rezultat. Creșterea, de 4,7 %, a surprins pe plus în 2022, dar a încetinit în prima jumătate a anului 2023 la aproximativ 1,9 % de la an la an, deoarece consumul a slăbit din cauza faptului că veniturile reale au fost erodate de inflație, iar cererea externă a rămas subjugată. Pe de altă parte, investițiile publice și private s-au accelerat în continuare. Inflația IPC a atins un nivel maxim de 16,8 % de la an la an în noiembrie 2022 și, de atunci, a scăzut constant până la 8,8 % de la an la an în septembrie, ajutată de efectele de bază, de plafoanele prețurilor la energie și, mai recent, de scăderea prețurilor la energie și la alimente, de atenuarea blocajelor în aprovizionare și de înăsprirea politicii monetare. Sectorul financiar rămâne robust. Deficitele fiscale rămân ridicate. În timp ce presiunile asupra cheltuielilor cauzate de pandemie și de măsurile de sprijin pentru a atenua creșterile prețurilor la energie și alimente s-au diminuat, cheltuielile structurale au crescut începând cu 2019 fără a compensa creșterile veniturilor, iar consolidarea fiscală a stagnat în 2023. Deficitul de cont curent rămâne, de asemenea, mare, dar este în scădere și este determinat în mare măsură de fluxurile de investiții directe și de intrările în creștere de fonduri UE. Rezervele internaționale au crescut semnificativ.
În pofida încetinirii, se preconizează că creșterea va rămâne robustă. În 2023, se preconizează o creștere de 2,25%, înainte de a se redresa modest până la aproximativ 2,75% în 2024, pe măsură ce consumul mai puternic – determinat de creșterea salariilor reale – și cererea externă sunt parțial contracarate de consolidarea fiscală necesară. Pe termen mediu, se preconizează că traiectoria de creștere a României va reveni la rata sa potențială de aproximativ 3¾ la sută, pe măsură ce consumul și exporturile își vor reveni în continuare, iar investițiile, susținute de fondurile Mecanismului de Redresare și Reziliență, rămân puternice. Se preconizează că inflația IPC va reveni în interiorul marjei țintă a BNR la începutul anului 2025, ca urmare a unei creșteri economice mai slabe și a scăderii prețurilor la alimente și energie, care reprezintă aproape jumătate din coșul de consum. Un pachet fiscal adoptat de autorități în septembrie reprezintă un prim pas spre consolidarea fiscală, deși personalul estimează că deficitul în 2023 se va situa la 6 % din PIB. În 2024, în lipsa unor măsuri fiscale suplimentare, se preconizează că deficitul va scădea la puțin peste 5 la sută din PIB. Pe termen mediu, datorită ajustării fiscale și – aproape de sfârșitul orizontului de proiecție – diminuării subvențiilor de capital din partea UE, se preconizează că deficitul de cont curent se va reduce moderat, ajungând la aproximativ 6% din PIB.
La încheierea consultării cu România în temeiul articolului IV din 2023, directorii executivi au aprobat evaluarea experților, după cum urmează:
Economia României a funcționat relativ bine în perioade dificile. Creșterea, deși încetinește, rămâne destul de robustă și mai mare decât în cazul majorității statelor similare. Inflația, după ce a atins un vârf la niveluri mai scăzute decât în cazul țărilor similare din CESEE, rămâne prea ridicată, dar se retrage treptat. Convergența impresionantă către nivelurile de venit din Europa de Vest continuă. În același timp, poziția externă a României în 2022 a fost substanțial mai slabă decât nivelul prevăzut de factorii fundamentali și de politicile dezirabile, deși evaluarea este supusă unei incertitudini considerabile.
Se preconizează o redresare modestă a creșterii economice în 2024 și o revenire la rata sa potențială pe termen mediu, dar există riscuri substanțiale. Escaladarea războiului din Ucraina, o posibilă slăbire suplimentară a activității în Europa sau o încetinire bruscă la nivel mondial ar putea submina creșterea și fluxurile de capital către piețele emergente. O creștere puternică și prelungită a salariilor în România ar putea întârzia scăderea preconizată a inflației de bază. În cele din urmă, calendarul electoral ar putea îngreuna realizarea consolidării fiscale și a reformelor structurale în 2024.
O poziție fiscală slabă face ca România să fie vulnerabilă. Marja de manevră pentru a reacționa la evoluțiile nefavorabile este limitată de un deficit bugetar structural care depășește cu mult nivelurile sustenabile. Abordarea acestui aspect reprezintă o prioritate-cheie. Eforturile continue de îmbunătățire a eficienței cheltuielilor și a colectării impozitelor sunt necesare și binevenite, dar presiunile ridicate asupra cheltuielilor pentru a combate sărăcia relativă și a crește productivitatea implică o creștere a veniturilor.
Pachetul fiscal adoptat recent oferă îmbunătățiri binevenite în domeniul politicii fiscale și ar trebui să contribuie la reducerea într-o oarecare măsură a deficitului bugetar în 2024; dar va fi nevoie de mai mult. În special, reducerea unor scutiri fiscale este un pas înainte. Cu toate acestea, unele măsuri – în special noile impozite pe cifra de afaceri – nu sunt în conformitate cu bunele practici și ar trebui reconsiderate. În plus, sunt necesare reforme fiscale suplimentare pentru a obține venituri suplimentare de cel puțin 2% din PIB, în plus față de câștigurile obținute prin recentul pachet de măsuri fiscale, pentru a plasa deficitul bugetar pe o traiectorie sustenabilă pe termen mediu, asigurându-se în același timp că toți contribuabilii își plătesc partea lor echitabilă. Raționalizarea TVA și a impozitului pe venitul persoanelor fizice (inclusiv eliminarea lacunelor și a privilegiilor fiscale) ar trebui să fie elemente-cheie ale unei astfel de reforme. Odată ce acest lucru este realizat, ar trebui să se ia în considerare reintroducerea impozitării progresive a veniturilor.
Politicile fiscale și de cheltuieli vor trebui să devină mai previzibile. Anunțarea unor noi reforme fiscale cu mult timp înainte va ajuta companiile și gospodăriile să se adapteze la aceste schimbări. Cheltuielile cu pensiile și salariile din sectorul public ar trebui să fie stabilite pe o traiectorie sustenabilă bazată pe o formulă, astfel cum se prevede în PNRR. Aceste măsuri ar trebui să contribuie la îmbunătățirea bugetării pe termen mediu și să susțină o traiectorie credibilă pentru consolidarea fiscală necesară. Noul proiect de lege privind pensiile ar contribui la reducerea cheltuielilor pe termen lung, dar ar genera costuri fiscale inițiale care ar putea pune în pericol eforturile de reducere a deficitului în următorii ani. Pentru a evita acest risc, este necesară o introducere treptată a acestor costuri și o punere în aplicare prudentă.
Politica monetară nu ar trebui să fie relaxată până când inflația de bază nu se află pe o traiectorie descendentă fermă, așa cum este necesar pentru a readuce inflația globală în intervalul de toleranță până la începutul anului 2025. Inflația scade în general în conformitate cu proiecțiile, dar există riscuri legate de creșterea puternică a salariilor. În plus, autoritățile monetare ar trebui să fie pregătite să înăsprească politica monetară în cazul în care se materializează riscurile de creștere a inflației de bază.
Episodul recent de volatilitate mai mare a cursului de schimb oferă o oportunitate de a crește treptat flexibilitatea cursului de schimb în ambele sensuri pe termen mediu. Acest lucru ar reduce oportunitățile de destabilizare a fluxurilor de capital, ar spori eficacitatea politicii monetare și ar spori rezistența la șocurile economice. În acest context, este important să se acționeze treptat pentru a păstra câștigurile de încredere realizate în ultimul deceniu. Îmbunătățirea datelor privind așteptările inflaționiste ar sprijini calibrarea politicii monetare.
Deși vulnerabilitățile sectorului financiar sunt limitate, trebuie monitorizate riscurile emergente. Fundamentele solide ale sectorului financiar stau la baza rezistenței acestuia, dar creșterea recentă a împrumuturilor în valută ale întreprinderilor justifică o examinare atentă. Impozitul pe cifra de afaceri a băncilor ar putea, dacă va fi menținut pentru o perioadă prelungită, să slăbească rezervele financiare ale băncilor și intermedierea financiară deja scăzută.
Există o marjă de manevră semnificativă pentru a susține creșterea veniturilor reale și continuarea convergenței cu Europa de Vest. Acest lucru necesită investiții în infrastructura fizică, precum și în oameni, și consolidarea eficienței statului.
– Este esențial să se profite la maximum de sprijinul UE disponibil – atât pentru a contribui la finanțarea investițiilor atât de necesare, cât și pentru a sprijini punerea în aplicare a agendei de reformă convenite.
– Reformele în materie de guvernanță sunt esențiale, inclusiv pentru a spori capacitatea administrativă și transparența, pentru a combate corupția și pentru a face mai eficiente întreprinderile de stat. Astfel de reforme ar consolida atractivitatea României pentru investiții și, de asemenea, ar contracara emigrarea netă continuă (deși în scădere).
– Creșterea participării forței de muncă este esențială pentru atenuarea efectelor scăderii populației. Este deosebit de importantă creșterea oportunităților pentru femei de a se alătura forței de muncă formale și îmbunătățirea rezultatelor educaționale pentru a spori oportunitățile pentru toți.
Promovarea tranziției ecologice a economiei României este vitală. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu obiectivele UE și cu obiectivele actualizate ale Planului național privind energia și clima reprezintă o provocare, chiar dacă producția de energie electrică a României este deja dominată de surse cu emisii reduse de dioxid de carbon. În special, emisiile generate de sectorul transporturilor și de cel al locuințelor sunt dificil de abordat. Acest lucru necesită nu numai investiții mari și bine coordonate, ci și un set complementar de politici pentru a atenua impactul social al tranziției. Astfel de politici ar trebui să descurajeze emisiile de carbon (inclusiv prin impozitare), protejând în același timp gospodăriile cu venituri mici prin compensații. Închiderea programată a minelor de cărbune va necesita eforturi speciale pentru a oferi compensații și noi oportunități pentru gospodăriile afectate. Potențialul mare de energie regenerabilă oferă României oportunități importante pentru a beneficia de decarbonizare și pentru a deveni mai competitivă în lanțurile valorice ecologice.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro
”Într-o economie globală în schimbare”, Canada și UE discută despre ”oportunități comerciale transatlantice”
Giganții europeni din domeniul tehnologiei solicită Ursulei von der Leyen un fond suveran de infrastructură pentru a consolida autonomia strategică
Zelenski, primă convorbire cu noul premier al Canadei. Intensificarea sancțiunilor împotriva Moscovei, discutată
Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale
Comisia Europeană ia în considerare extinderea capacităților sale satelitare pentru a consolida serviciile de informații militare, pe fondul îndoielilor legate de sprijinul din partea SUA
ROMÂNIA
”România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, transmite Ilie Bolojan după ce mai mulți tineri au pierit într-un incendiu izbucnit într-un club
Published
23 hours agoon
March 16, 2025By
Teodora Ion
Președintele interimar Ilie Bolojan a ”transmis condoleanțe familiilor” celor care au pierit în tragicul incendiu din Kočani, Macedonia de Nord.
”Suntem profund îndurerați de incendiul devastator din Kočani, Macedonia de Nord. Transmitem condoleanțe familiilor care i-au pierdut pe cei dragi și dorim însănătoșire grabnică răniților. România este solidară cu poporul Macedoniei de Nord în aceste momente tragice”, a menționat președintele interimar într-un mesaj publicat pe platforma X.
We are deeply saddened by the devastating fire in Kočani, North Macedonia. We send our condolences to the families who lost their loved ones and wish a swift recovery to the injured.
Romania stands in solidarity with the people of North Macedonia in these tragic moments.— Ilie Bolojan (@Bolojan) March 16, 2025
Un incendiu uriaș produs duminică dimineață într-un club din Macedonia de Nord a provocat moartea a 51 de persoane și rănirea altor aproximativ 100 în orașul Kocani, a declarat ministrul de interne Panche Toshkovski, informează Politico Europe.
Incendiul a izbucnit în jurul orei 2:35 în timpul unui concert al unui grup pop local, în timp ce tinerii care frecventau clubul au folosit artificii pirotehnice care au făcut ca tavanul și acoperișul să ia foc, a declarat ministrul pentru presa locală. Kocani se află la aproximativ 100 de kilometri est de capitala Skopje.
Toshkovski a declarat că poliția a arestat un bărbat, fără a oferi mai multe detalii cu privire la implicarea acestuia. Procurorii colectează dovezi, a spus el.
”În acest moment, cel mai important lucru este să stabilim toate faptele și ce s-a întâmplat”, a declarat Toskovski, exprimând condoleanțe familiilor victimelor, care erau în principal tineri.
Membrii familiilor s-au adunat în fața spitalelor din orașul Kocani, cerând autorităților mai multe informații.
Aproximativ 1 500 de persoane au asistat la spectacolul susținut de ADN, un duo hip-hop cunoscut în Macedonia de Nord.
ROMÂNIA
Premierul Marcel Ciolacu transmite condoleanțe în urma ”tragicului incendiu” dintr-un club din Macedonia de Nord: Suntem pregătiți să oferim sprijin în aceste momente dificile
Published
24 hours agoon
March 16, 2025By
Teodora Ion
Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de condoleanțe tuturor celor afectați de tragedia din Macedonia de Nord, în urma căreia mai mulți tineri și-au pierdut viața într-un incendiu izbucnit într-un club.
”Am primit cu durere în suflet vestea tragicului incendiu din Kočani, Macedonia de Nord, în urma căruia și-au pierdut viața mai mulți tineri. În numele Guvernului României, transmit condoleanțe tuturor celor afectați de această tragedie. Împărtășim durerea poporului din Macedonia de Nord, fiind pregătiți să oferim sprijinul nostru și să fim solidari în aceste momente dificile”, a menționat Marcel Ciolacu într-un mesaj publicat pe platforma X.
Heartbroken by the news on tragic fire in Kočani, North Macedonia, which claimed many young lives. On behalf of the Romanian Government, I send our condolences to all those affected by this tragedy. We share the grief of the people of North Macedonia, ready to offer our support…
— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) March 16, 2025
Un astfel de mesaj a fost transmis și de președintele Consiliului European, Antonio Costa, pe aceeași rețea de socializare.
”Am inima frântă de pierderea atâtor tineri în incendiul teribil din Kochani. Gândurile mele se îndreaptă către toate familiile victimelor acestei tragedii. UE este solidară cu oamenii din Macedonia de Nord în aceste momente de suferință”, a arătat Costa.
Heartbroken by the loss of so many young people in the terrible fire in Kochani. My thoughts go out to all the families of the victims of this tragedy.
The EU stands in solidarity with the people of North Macedonia in this moment of grief.
— António Costa (@eucopresident) March 16, 2025
Un incendiu uriaș produs duminică dimineață într-un club din Macedonia de Nord a provocat moartea a 51 de persoane și rănirea altor aproximativ 100 în orașul Kocani, a declarat ministrul de interne Panche Toshkovski, informează Politico Europe.
Incendiul a izbucnit în jurul orei 2:35 în timpul unui concert al unui grup pop local, în timp ce tinerii care frecventau clubul au folosit artificii pirotehnice care au făcut ca tavanul și acoperișul să ia foc, a declarat ministrul pentru presa locală. Kocani se află la aproximativ 100 de kilometri est de capitala Skopje.
Toshkovski a declarat că poliția a arestat un bărbat, fără a oferi mai multe detalii cu privire la implicarea acestuia. Procurorii colectează dovezi, a spus el.
”În acest moment, cel mai important lucru este să stabilim toate faptele și ce s-a întâmplat”, a declarat Toskovski, exprimând condoleanțe familiilor victimelor, care erau în principal tineri.
Membrii familiilor s-au adunat în fața spitalelor din orașul Kocani, cerând autorităților mai multe informații.
Aproximativ 1 500 de persoane au asistat la spectacolul susținut de ADN, un duo hip-hop cunoscut în Macedonia de Nord.
ROMÂNIA
Donald Tusk critică susținerea predecesorului său pentru Simion, liderul unui “partid pro-rus și anti-UE”: România este un partener cheie în apărarea graniței de est UE și NATO
Published
2 days agoon
March 15, 2025
Prim-ministrul Poloniei Donald Tusk a criticat susținerea predecesorului său Mateusz Morawiecki pentru George Simion, după ce fostul premier polonez și actual președinte al Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) s-a aflat vineri la București alături de președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care și-a depus candidatura pentru scrutinul prezidențial din luna mai la Biroul Electoral Central.
Donald Tusk a scris pe Facebook că România este un partener “cheie în apărarea graniței de est a Uniunii și NATO”, iar fostul premier Mateusz Morawiecki susține un candidat pro-rus și anti-european. „Nici măcar nu se mai prefac”, a scris premierul Poloniei.
“Morawiecki la București l-a susținut pe George Simion la alegerile prezidențiale din România. El este liderul partidului AUR deschis pro-rus și anti-european. România este un partener cheie în apărarea graniței de est a Uniunii și NATO. Nici măcar nu se mai prefac”, a precizat Donald Tusk.
Mateusz Morawieck a fost prim-ministru al Poloniei din 2017 până în 2023. Membru al partidului conservator Lege și Justiție (PiS), el a fost înlocuit în funcția de premier de Donald Tusk, liderul opoziției pro-europene. În februarie 2025, Mateusz Morawiecki a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din 2020.
În luna decembrie, la o săptămână după ce Curtea Constituțională din România a anulat alegerile prezidențiale pe fondul unor ingerințe externe și a unui proces electoral viciat, premierul Donald Tusk a denunțat interferența rusă în alegerile din România și a avertizat Moscova împotriva oricăror imixtiuni având în vedere că Polonia are alegeri prezidențiale în 2025, tot în luna mai. Primul tur este programat pentru data de 18 mai, când în România ar trebui să aibă loc cel de-al doilea tur de scrutin, iar turul al doilea al prezidențialelor din România ar urma să se desfășoare la 1 iunie.
Potrivit sondajelor, favorit pentru câștigarea alegerilor este primarul capitalei Varșovia, Rafal Trzaskowski, care candidează din partea Coaliției Civice a premierului Tusk. Trzaskowski a candidat și în 2020, dar a pierdut în fața președintelui Andrzej Duda, care acum nu mai are dreptul să candideze. Din partea PiS candidează istoricul Karol Nawrocki.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Statele UE dau undă verde celei de-a treia plăți de 3,5 miliarde de euro din cadrul Facilității pentru Ucraina, ridicând valoarea totală a sumei livrate până acum către Kiev la 20 miliarde de euro

SUA se retrag din Centrul Internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită CE să propună măsuri de sprijin pentru regiunile UE aflate la granița cu Rusia, Ucraina și Belarus: „Acest lucru va permite o redresare economică eficientă”

”Într-o economie globală în schimbare”, Canada și UE discută despre ”oportunități comerciale transatlantice”

Giganții europeni din domeniul tehnologiei solicită Ursulei von der Leyen un fond suveran de infrastructură pentru a consolida autonomia strategică

Erdogan a discutat cu Trump despre situația din Ucraina și Siria, precum și despre ridicarea sancțiunilor privind achiziția de avioane de luptă americane

Zelenski, primă convorbire cu noul premier al Canadei. Intensificarea sancțiunilor împotriva Moscovei, discutată

Iulian Chifu: Acord de pace, nod gordian sau șah etern: conflictul din Karabakh

Conflictul tarifar dintre SUA și UE pune în pericol afaceri transatlantice cu o valoare anuală de 9.500 de miliarde de dolari, avertizează AmCham EU

Emmanuel Macron lansează o campanie de convingere a țărilor UE, tot mai dependente de SUA, să cumpere echipamente militare europene: Celor care achiziționează F-35 ar trebui să li se propună Rafale

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a fost numit raportor pentru „Uniunea Competențelor” în cadrul Comitetului European al Regiunilor
- NATO5 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova
- EVENIMENTE6 days ago
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare și infrastructură (13 martie, Cluj-Napoca)
- INTERNAȚIONAL1 week ago
“Taci, om mărunt”, i se adresează Elon Musk lui Sikorski. Ministrul polonez de externe a sugerat înlocuirea sistemului Starlink în Ucraina după ce Musk speculase că l-ar putea dezactiva