FMI va trimite probabil în curând o echipă de experţi în Ucraina

Christine_LagardeFondul Monetar Internaţional (FMI) va trimite probabil o misiune de experţi în Ucraina, în curând, pentru a discuta un sprijin financiar în contextul dificultăţilor economice prin care trece ţara, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde, citata de Mediafax.

“Suntem gata să colaborăm. Vom trimite probabil în scurt timp asistenţă tehnică Ucrainei, pentru că asta este datoria noastră către un stat membru al Fondului, dacă acesta cere şi este clar că asta se va întâmpla”, a declarat Lagarde în contextul unei întâlniri cu studenţi ai Universităţii Stanford, din SUA, transmite Bloomberg.

Noii lideri ai Ucrainei, instalaţi după înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici în urma mai multor săptămâni de proteste de amploare, au nevoie urgentă de ajutor financiar pentru stabilizarea economiei.

Ucraina intenţionează să numească un nou guvern, de tranziţie, joi, urmând ca între timp preşedintele interimar Oleksandr Turcinov să încerce să ajungă la un acord cu liderii protestatarilor.

Turcinov a indicat că o nouă administraţie ar trebui formată rapid, pentru a obţine cât mai curând un pachet financiar de până la 35 de miliarde de dolari. SUA şi UE s-au angajat să ajute noua administraţie.

“Pentru a merge mai departe, pentru a susţine mai bine economia, trebuie să ne angajăm într-un dialog în care autorităţile ucrainene, odată desemnate, vor căuta să obţină ajutorul FMI”, a spus Lagarde.

FMI a acordat două împrumuturi Ucrainei în ultimii şase ani, inclusiv printr-un program de 15,6 miliarde de dolari început în 2010. Programul a fost suspendat în 2011, după ce guvernul a refuzat să crească preţurile la gaze naturale pentru consumul intern, măsură destinată reducerii deficitului bugetar.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.