Fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, invitat în Parlamentul European să clarifice dacă datele personale sunt ”utilizate pentru a manipula democrația”

Fondatorul Facebook Mark Zuckerberg a fost invitat în Parlamentul European pentru a oferi explicații cu privire la scandalul în care compania Cambridge Analytica este acuzată că a utilizat fără un acord prealabil datele personale a 50 de milioane de profiluri Facebook pentru analize politice – inclusiv pentru campania electorală din 2016 a președintelui Donald Trump.

L-am invitat pe Mark Zuckerberg la Parlamentul European. Facebook trebuie să clarifice în fața reprezentanților a 500 de milioane de europeni faptul că datele personale nu sunt utilizate pentru a manipula democrația”, a scris Antonio Tajani, președintele instituției, pe Twitter.

 

Facebook a anunţat vineri că a ”suspendat” Cambridge Analytica, acuzând-o că a colectat, fără asentimentul lor, informaţii personale a milioane de utilizatori ai reţelei sociale.

Citiți și Comisia Europeană va cere clarificări Facebook și guvernului SUA pentru exploatarea fără permisiune a datelor a 50 de milioane de utilizatori ai companiei

Conform unei anchete realizate de New York Times şi The Observer, ediţia de duminică a cotidianului britanic The Guardian, firma de analiză de date Cambridge Analytica a obţinut acces inadecvat la datele a peste 50 de milioane de utilizatori de Facebook, servindu-se de ele pentru a dezvolta un soft care să permită previzionarea şi influenţarea votului alegătorilor în favoarea candidatului Donald Trump, pentru pentru care firma a lucrat în campania din 2016.

Cambridge Analytica, filiala americană a firmei britanice de marketing SCL, a furnizat, pentru campania pro-Brexit ”Leave EU”, soluţii de culegere de date şi de ţintire a audienţei.

Compania a fost finanţată cu 15 milioane de dolari de Robert Mercer, un om de afaceri american ce a făcut avere din fonduri de investiţii şi este unul din principalii donatori ai Partidului Republican.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.