Al doilea draft al Strategiei pentru 2014-2020: Ce aduce nou Acordul de parteneriat

500_Euro_BanknotenGuvernul vrea sa mentina ministrului Dezvoltarii Regionale, social-democratul Liviu Dragnea, influenta asupra absorbtiei fondurilor europene de la Ministerul Agriculturii, condus de conservatorul Daniel Constantin, potrivit unei noi versiuni a Acordului de parteneriat pentru exercitiul financiar 2014-2020, obtinute de HotNews.ro. In decembrie 2013, Comisia Europeana a cerut Guvernului Romaniei clarificari privind interventia Ministerului Dezvoltarii ca organism intermediar in absorbtia fondurilor de la Agricultura. 

Documentul obtinut de HotNews.ro este intitulat “Romanian Partnership Agreement for the 2014-2020 Programming Period – Second Draft” – “Acordul de parteneriat al Romaniei pentru perioada de programare 2014-2020 – al doilea proiect”, si apare dupa ce in luna octombrie 2013 Ministerul Fondurilor Europene a transmis la Bruxelles un document pe care l-a intitulat “Prima versiune a Acordului de parteneriat”.

Aceasta a doua versiune a Acorului de parteneriat, obtinuta de HotNews.ro, este datata ianuarie 2014 si mai poate fi modificata pana va fi transmisa de MFE la Comisia Europeana.

Importanta acestui draft rezida in faptul ca este cel mai avansat document programatic al Guvernului Romaniei pentru fondurile UE 2014-2020, fiind redactat dupa ce in luna decembrie 2013 Comisia Europeana a formulat o serie de critici asupra primei versiuni a Acorului de parteneriat.

In schema propusa de Guvernul Romaniei pentru sistemul de absorbtie a fodurilor europene 2014-2020, doar trei ministere vor mai avea in subordine autoritati de management pentru programele operationale: Ministerul Fondurilor Europene (4 AM-uri), Ministerul Dezvoltarii Regionale (3 AM-ri) si Ministerul Agriculturii (2 AM-uri). In forma componenta actuala a Guvernului, practc doi ministri cu autoritati de management sunt de la PSD, iar unul de la PC.

Fata de perioada de proramare 2007-2013, Ministerul Fondurilor Europene va avea puteri sporite in perioada 2014-2020, urmand sa coordoneze implementarea acorului de parteneriat inclusiv pentru absorbtia fondurile europene gestionata direct de Ministerul Agriculturii.

Mai multe detalii aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.