FONDURI EUROPENE. Câţi bani a recuperat Guvernul Ponta în condiţiile în care în 2013 a atras mai mulţi bani decât toţi guvernanţii din perioada 2007-2012

Guvernul a accelerat semnificativ implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene pentru a recupera terenul pierdut în prima parte a perioadei de programare 2007-2013, mai precis până la începutul lunii mai 2012, informează un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene remis AGERPRES.fonduri ue

“Începând cu data menționată, Guvernul României a înregistrat performanțe în atragerea fondurilor structurale și de coeziune: rata de absorbție curentă a fondurilor europene este de patru ori mai mare, ajungând de la doar 8,53% la începutul lunii mai 2013 la aproximativ 34% în prezent”, se arată în comunicat.

Ministerul subliniază că în 2013 România a înregistrat recorduri în absorbția fondurilor UE: a solicitat și a încasat sume mai mari de la Comisia Europeană decât în toți anii din perioada 2007-2013. Mai precis, în 2013 au fost transmise documentele necesare pentru decontarea a peste 3,56 miliarde de euro, în timp ce în perioada 2007-2013 a fost solicitată pentru a fi decontată României o sumă de doar 2,86 miliarde de euro.

Totodată, în 2013, România a încasat peste 2,88 miliarde de euro de la Comisie, comparativ cu doar 2,2 miliarde de euro în toți anii din perioada 2007-2013. Mai mult, într-o singură zi din acest an, în 20 februarie, România a înregistrat un alt record absolut: a încasat peste 830 milioane de euro de la Comisie, sumă mai mare decât cea încasată în oricare dintre anii 2009, 2010 și 2011, în condițiile în care România nu a încasat niciun euro din fondurile alocate în anii 2007 și 2008.

MFE adaugă faptul că actualul Executiv a rezolvat o mare parte din problemele guvernărilor anterioare. “Actualul Guvern al României a soluționat multe dintre problemele din trecut: a luat toate măsurile pentru deblocarea celor mai importante cinci programe operaționale, fapt care a reprezentat deblocarea a 98% din fondurile structurale și de coeziune alocate pentru actuala perioadă, și anume: Programul Operațional Sectorial Mediu, Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operațional Sectorial Regional, Programul Operațional Sectorial Transport și Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. Pentru toate aceste programe, Comisia Europeană sistase plățile către România din cauza problemelor apărute în implementare în perioada 2009-2011”, se arată în comunicatul ministerului.

Potrivit acestuia, o altă performanță importantă a anului 2013 a fost evitarea dezangajării automate de fonduri: România nu a pierdut niciun euro datorită accelerării absorbției fondurilor europene alocate. “În plus, în 2013, Guvernul României a implementat numeroase măsuri de simplificare și eficientizare a sistemului de implementare, iar în 2014 urmează să fie finalizată reforma sistemului. Tot în 2014, va fi finalizată contractarea tuturor fondurilor europene alocate pentru această perioadă de programare”, informează MFE, care face, de asemenea, aprecieri referitoare la actualul cadru financiar, care a început în 2007. “România a făcut greșeli pentru care și astăzi autoritățile române fac eforturi considerabile pentru a recupera pașii făcuți înapoi încă din faza de planificare. Subliniem faptul că fosta guvernare nu și-a propus să atragă fonduri semnificative în primii ani, ci și-a propus să atragă cele mai mari sume în ultima parte a perioadei de guvernare”, susține sursa citată.

Ministerul menționează că în perioada 2014 — 2020 România trebuie să atragă sume semnificative încă din primii ani, pentru ca economia să beneficieze de un sprijin puternic din partea fondurilor UE atrase. Suplimentar, pentru a reduce cât mai mult riscul de a pierde bani din fondurile alocate pentru actuala perioadă de programare, autoritățile române lucrează la implementarea unor soluții.

În primul rând, proiectele implementate din fonduri europene în prezent în cazul cărora există riscul să nu fie finalizate până la sfârșitul anului 2015 vor fi împărțite în etape de implementare pentru a solicita decontarea cheltuielilor eligibile făcute până în 2015 din fondurile alocate de UE pentru actuala perioadă de programare, urmând ca sumele cheltuite ulterior să fie solicitate din banii alocați pentru perioada 2014-2020.

Prima soluție trebuie să fie implementată concomitent cu cea de a doua: identificarea de proiecte finanțate tot din bani publici (dar din alte surse decât fondurile UE), care au fost deja implementate sau care pot fi finalizate până la sfârșitul anului 2015, pentru a solicita decontarea acestora din fondurile UE pentru actuala perioadă de programare.

Potrivit MFE, “cele două soluții, aplicate concomitent, vor asigura atât utilizarea optimă a fondurilor UE alocate pentru actuala perioadă de programare, realizarea de economii la bugetul de stat, dar și atragerea fondurilor alocate pentru perioada 2014-2020 încă din primul an al exercițiului financiar multianual; cele două soluții respectă prevederile regulamentelor europene”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.