BUSINESS
Fondurile UE pentru IMM-uri, suplimentate cu 50 de milioane de euro
Published
12 years agoon

Fondul European de Investiţii (FEI) a suplimentat cu 50 de milioane de euro fondurile destinate IMM-urilor.
Resursele adiţionale completează bugetul existent de 20 milioane de euro, alocat unui nou instrument de creditare a întreprinderilor româneşti cu subvenţie de dobândă şi preluare parţială a riscului.
Acesta urmează să fie derulat prin intermediul mai multor instituţii bancare şi creează condiţiile pentru a asigura IMM-urilor acces la credite pentru investiţii şi capital de lucru cu dobânzi şi niveluri reduse ale garanţiilor. În cadrul noului instrument, fondurile alocate creditării IMM-urilor sunt constituite atât din resursele JEREMIE, în valoare cumulată de 70 milioane de euro, cât şi din cele proprii ale băncilor, care vor adăuga o sumă identică, ceea ce va stimula finanţări noi pentru firmele româneşti estimate la 140 milioane de euro.
JEREMIE, iniţiativă comunitară administrată în România de către Fondul European de Investiţii (FEI), reprezintă o nouă modalitate de a utiliza fondurile structurale UE disponibile statelor membre pentru a susţine evoluţia IMM-urilor. În România, iniţiativa JEREMIE este finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, cofinanţat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.
JEREMIE, iniţiativă comunitară administrată în România de către FEI, reprezintă o nouă modalitate de a utiliza fondurile structurale UE disponibile statelor membre pentru a susţine evoluţia IMM-urilor. În România, inițiativa JEREMIE este finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, cofinanţat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.
Prin Acordul iniţial de Finanţare JEREMIE, s-au creat deja două instrumente financiare – facilitatea de garantare (implementată prin intermediul BCR, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank) şi un fond de capital de risc (3TS Catalyst România). Prin intermediul facilităţii de garantare, IMM-urile au accesat peste 2.000 de noi credite în valoare de 175 milioane de euro. Cel de-al treilea instrument, care prevede o subvenție de dobândă și preluarea riscului de creditare, se află în faza de evaluare şi selecţie a aplicaţiilor primite în urma apelului pentru expresii de interes.
„JEREMIE funcţionează ca o sursă de finanţare adaptată riscurilor specifice sectorului IMM. Ne bucurăm că fondurile europene alocate României îşi găsesc astfel un nou mod de a ajunge în economie pentru a susţine dezvoltarea sectorului care reprezintă cel mai important angajator. Totodată, suntem încrezători că instrumentele implementate de către FEI prin JEREMIE şi suplimentarea de fonduri vor avea un impact important în economia României”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.
„Ne bucură posibilitatea de a extinde accesul la finanţare IMM-urilor din România. Prin cele trei instrumente de finanţare, JEREMIE creează un efect de pârghie pentru resursele financiare disponibile întreprinderilor româneşti. În acelaşi timp, noul instrument contribuie la funcţionarea ecosistemului local de finanţare, stimulând astfel şi activitatea bancară”, a declarat Hubert Cottogni, Deputy Director FEI şi Head of Regional Business Development.
JEREMIE (“Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises”) este o iniţiativă comună a Comisiei Europene (Direcţia Generală Politici Regionale) şi a Băncii Europene de Investiţii (din care face parte Fondul European de Investiţii), care are ca obiectiv îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru IMM-urile din Uniunea Europeană în cadrul Fondurilor Structurale pentru perioada 2007-2013. JEREMIE permite Statelor Membre şi Regiunilor să dedice resurse naţionale şi din fonduri structurale pentru a crea fonduri de participare (“holding funds”) care să poată finanţa IMM-urile într-un mod flexibil şi inovator. Noua iniţiativă urmăreşte dezvoltarea şi încurajarea antreprenoriatului în Uniunea Europeană.
Până în prezent, la nivel UE, FEI gestionează 14 Fonduri de Participare JEREMIE, dintre care 7 la nivel naţional şi alte 7 la nivel regional. În România, inițiativa JEREMIE este administrată de către FEI şi este finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, cofinanţat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.
You may like
Marcel Boloș: 91 de centre moderne pentru copii din medii vulnerabile, finanțate cu 232,5 mil. euro din fonduri europene
IMM-urile și administrațiile publice din UE au la dispoziție peste 145 milioane de euro pentru întărirea securității cibernetice
Comisia Europeană a demarat discuțiile cu părțile interesate în vederea elaborării unui pachet privind mobilitatea militară, fundamental pentru securitatea UE
Statele membre acordă echivalența UE pentru anumite importuri de semințe din Ucraina și Republica Moldova
Eurodeputatul Dan Motreanu: PPE susține menținerea unor bugete consistente pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună
Suedia face presiuni la vârful UE pentru sancționarea miniștrilor israelieni care incită la ură împotriva palestinienilor
BUSINESS
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
Published
1 week agoon
June 5, 2025
Grupul eMAG continuă expansiunea puternică, raportând o cifră de afaceri de 11,4 miliarde de lei în anul fiscal 2024-2025, cu 12% mai mare decât în perioada precedentă, compania anunțând investiții semnificative de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul viitor, susținute de performanțe solide în România și de creșterea exporturilor realizate prin platforma Marketplace, de peste 552 milioane de lei, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Grupul eMAG a realizat în anul fiscal pe care l-a încheiat în martie 2025 o cifră de afaceri consolidată de 11,2 miliarde de lei, în creștere cu 12% față de anul anterior. În această perioadă, Grupul eMAG a plătit către stat taxe în valoare de 900 de milioane de lei. Compania anunță un nou plan de investiții de peste 1,2 miliarde de lei pentru următoarele 12 luni, direcționat către tehnologie, logistică și susținerea antreprenoriatului, iar prin acesta va continua să susțină dezvoltarea economiei digitale.
„Investițiile strategice pe care le-am realizat ne-au ajutat să dezvoltăm infrastructura regională prin care stimulăm creșterea comerțului online, generând beneficii reale pentru clienți, selleri și economie. Acest sector va avea în continuare o evoluție accelerată, determinată de evoluția tehnologiei, dar și de nevoile actuale ale oamenilor. Prin integrarea inteligenței artificiale experiența de shopping va deveni mai personală, iar procesul de listare a produselor și, implicit de dezvoltare a gamei de produse disponibile online, va fi accelerat. Astfel, clienții câștigă și mai mult timp, iar antreprenorii au acces la o platformă pe care o pot pune să lucreze și mai smart pentru dezvoltarea businessului lor la nivel național sau internațional. Anul acesta am prevăzut un buget de investiții de 1,2 miliarde de lei, cu 30% mai mare decât în anul fiscal încheiat, și ne propunem să continuăm să punem la lucru tehnologia românească pentru dezvoltarea antreprenoriatului românesc”, a declarat Tudor Manea, CEO eMAG Grup.
În România, veniturile realizate de eMAG în 2024 au atins 7,3 miliarde de lei, o creștere de 17% comparativ cu anul precedent. Dante International SA, compania care include eMAG România, Fashion Days România, vânzările eMAG Bulgaria și o parte din vânzările eMAG Ungaria, a realizat o cifră de afaceri de 9 miliarde de lei, în creștere cu 16% față de 2023.
Antreprenorii români au exportat produse de peste 552 milioane de lei prin eMAG Marketplace
În 2024, peste 10.000 de antreprenori români au vândut produse în afara țării prin eMAG Marketplace, în Bulgaria și Ungaria, marcând o creștere de 38% a numărului de selleri romani activi în programul cross-border. Valoarea totală a vânzărilor generate de aceștia s-a ridicat la 552 milioane de lei, în creștere cu peste 40% față de anul precedent.
În total, comunitatea eMAG Marketplace a ajuns la peste 64.000 de selleri în 2024, contribuind la un total de peste 28 milioane de oferte disponibile în România, 15 milioane în Bulgaria și 17 milioane în Ungaria.
Ce rol a avut AI pentru îmbunătățirea experienței clienților și sellerilor
Inteligența artificială a transformat experiența pe care o au clienții online, iar câteva dintre aplicațiile sale sunt:
- Căutarea pe eMAG a devenit mai relevantă și mai ușor de folosit, inclusiv prin opțiuni vizuale precum eMAG Snap, care permite identificarea produselor dintr-o simplă fotografie. Faptul că utilizatorii găsesc rapid ceea ce caută se reflectă direct în comportamentul de cumpărare: în 2024, un client a achiziționat, în medie, 7 produse găsite prin metodele inteligente de căutare disponibile în platformă.
- Algoritmii AI îi ajută pe clienți să descopere mai ușor produsele dorite și prin recomandările personalizate, care au generat 16,6% din totalul comenzilor plasate pe eMAG.
- Interacțiunea cu clienții este acum mai rapidă și mai clară: 65% dintre solicitările clienților sunt gestionate de chatbotul Dana cu ajutorul AI, într-un limbaj simplu și personalizat, iar satisfacția clienților a crescut semnificativ, depasind 85%.
- Simplificarea procesului de listare îi ajută pe antreprenorii din eMAG Marketplace, să adauge mai rapid și mai ușor produse în platformă. Astfel, clienții pot găsi într-o singură destinație online o gamă diversificată de oferte pentru orice nevoie. În 2024, peste 20 de milioane de produse au fost listate cu ajutorul AI, de cinci ori mai multe decât în urmă cu 2 ani.
- Cu ajutorul algoritmilor AI, numărul clienților care beneficiază de o limită de credit în check-out a crescut cu 50% în 2024. 7 din 10 clienți eMAG pot opta pentru opțiunile de plată flexibilă disponibile în MyWallet, iar serviciul a înregistrat un scor de satisfacție de 92%, unul dintre cele mai mari din domeniul serviciilor financiare digitale.
Performanțe la nivelul companiilor din grup
- Freshful a livrat 1,2 milioane de comenzi și a realizat o creștere cu 28% a vânzărilor, până la 357 milioane lei. În noiembrie 2024, a fost lansat programul Verde cu Freshful prin care, până în prezent, a colectat opt milioane de ambalaje SGR direct de la ușa clienților.
- Flip a înregistrat o cifră de afaceri de 408 milioane de lei în anul fiscal încheiat în martie 2025, cu o creștere de 46% față de anul anterior și a depășit 660.000 de clienți unici. Începând cu luna iunie a acestui an, Flip devine a cincea aplicație disponibilă în Genius, alături de eMAG, Fashion Days, Freshful și Wolt.
- Fashion Days a generat 58% din volumul vânzărilor prin utilizatorii Genius, 20% dintre comenzi au fost achitate prin MyWallet, iar 76% dintre comenzile din România au fost livrate la easybox.
Grupul eMAG are în portofoliu brandul eMAG, magazinul online Fashion Days, hipermarketul 100% online din România Freshful, magazinul specializat în produse IT şi electronice PC Garage, compania românească de curierat rapid, național și internațional Sameday, atelierul de reparații Depanero, cea mai relevantă platformă de recommerce din Europa de SE Flip și compania de servicii financiare HeyBlu.
Despre eMAG
Înființată în 2001, eMAG este un pionier al sectorului de comerţ online care s-a dezvoltat în România, Ungaria și Bulgaria cu obiectivul de a ajuta clienții din întreaga regiune să economisească timp și bani. Cu o gamă de produse în continuă creștere pe care le pune la dispoziția clienților împreună cu partenerii din Marketplace, eMAG este locul unde oricine poate căuta și comanda orice, oricând și oriunde. Clienții din România ai platformei beneficiază de servicii cu valoare adăugată, cum ar fi aplicația mobilă, livrare rapidă la easybox, 30 de zile timp de retur, rambursare rapidă prin Instant Money Back, servicii flexibile de plată din contul eMAG/MyWallet, și abonamentul cu livrare gratuită Genius în patru aplicații de comerț electronic (eMAG, Wolt, Fashion Days, Freshful și Flip). Cu ajutorul eMAG Marketplace, antreprenorii români care vând pe platformă au la dispoziție o serie de programe și instrumente care îi ajută să își scaleze business-ul în Europa Centrală și de Est: Fulfilment by eMAG, Genius easybox, eMAG Ads sau campaniile desfășurate pe platformă sunt doar câteva dintre acestea. Pentru mai multe informații despre eMAG, accesați about.emag.ro.
BUSINESS
Confederația Patronală Concordia, decorată de Ilie Bolojan: Menținerea parcursului euro-atlantic, esențială pentru stabilitatea și dezvoltarea României
Published
4 weeks agoon
May 15, 2025
Președintele interimar Ilie Bolojan a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, delegația Confederației Patronale Concordia, întâlnirea având loc în contextul conferirii Ordinului „Meritul Industrial și Comercial” în grad de Cavaler Confederației Patronale Concordia în semn de apreciere pentru contribuția deosebită la reforma dialogului social și a mișcării patronale din România, precum și pentru elaborarea strategiilor, programelor și politicilor care au generat creștere economică, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Cu acest prilej, șeful statului și reprezentanții Concordia au purtat discuții privind activitatea Confederației și situația economică actuală.
Președintele interimar a mulțumit investitorilor pentru contribuția adusă economiei românești, apreciind eforturile companiilor private și ale angajaților care, prin activitatea lor, susțin dezvoltarea țării. Președintele a subliniat că această recunoaștere este un gest firesc de respect față de cei care muncesc și obțin performanță în România.
Dan Șucu, președintele Confederației Concordia, a mulțumit, în numele colegilor, pentru distincția primită, subliniind importanța dialogului social. Acesta a vorbit despre rolul sectorului privat în creșterea economică, despre necesitatea păstrării unui climat fiscal predictibil, mai ales într-un context economic dificil.
Președintele Concordia a atras atenția asupra importanței menținerii parcursului euroatlantic al României, considerând esențială continuarea acestei direcții pentru stabilitatea și dezvoltarea țării. În încheiere, și-a exprimat speranța că întreaga comunitate de afaceri va continua să contribuie activ la dezvoltarea României.
BUSINESS
Atragerea de noi investiții străine directe este vitală pentru progresul economic al României, semnalează Consiliul Investitorilor Străini (FIC) în cea de-a 15-a ediție a Cărții Albe
Published
4 weeks agoon
May 14, 2025By
Diana Zaim
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a publicat ieri, 13 mai, cea de-a 15-a ediție a Cărții Albe, care oferă o imagine de ansamblu a progreselor înregistrate în cele mai relevante domenii ale economiei și o listă actualizată de recomandări pentru a asigura evoluția durabilă a României.
Cartea Albă FIC 2025 examinează pilonii strategici pentru dezvoltarea României: macroeconomia, fiscalitatea, mediul înconjurător, tranziția energetică, concurența și protecția consumatorilor, sustenabilitatea, tehnologia și digitalizarea, capitalul uman și sănătatea: „Prin îmbunătățirea acestor domenii, poate fi accelarat procesul de aderare al României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), dar și alinierea cadrului legislativ național la standardele europene”, mai transmite FIC.
Potrivit FIC, „atragerea de noi investiții străine directe este vitală pentru progresul economic, deoarece are ca rezultat capital, locuri de muncă, precum și schimb de cunoștințe”: „România oferă multe oportunități de investiții interesante, prin forța sa de muncă foarte bine pregătită, resurse naturale abundente, avantaje geografice care facilitează transportul de mărfuri și una dintre cele mai mari piețe din Europa Centrală și de Est.”
De asemenea, contribuția ISD la economia românească are multiple ramificații: pe lângă impactul direct constând în valoarea adăugată brută sau numărul de angajați, există și alte efecte, cum ar fi impactul transferului de know-how și tehnologie asupra productivității.
România înregistrează unul dintre cele mai scăzute niveluri de Investiții Străine Directe din regiune
Comparativ cu celelalte țări din regiune, nivelul stocului de ISD atras de România în raport cu PIB-ul și cu numărul de locuitori este unul dintre cele mai scăzute.
- În plus, viteza cu care crește stocul de ISD pe cap de locuitor este mult mai mică decât în alte țări din regiune. Acest lucru nu are doar un efect direct în ceea ce privește oportunitățile ratate de creștere a economiei românești, ci și un efect indirect în ceea ce privește trimiterea unui semnal negativ cu privire la competitivitatea României ca destinație pentru investiții, ceea ce ar putea împiedica intrările de capital străin.
În mod similar, competitivitatea redusă și problemele structurale (infrastructura precară; lipsa accesului la finanțare pentru întreprinderi, know-how-ul limitat, managementul, resursele umane care pot fi alocate etc.) fac ca exporturile pe cap de locuitor să fie printre cele mai scăzute dintre țările ECE.
Chiar dacă, din anumite perspective, atragerea investițiilor străine are și costuri (de exemplu, acordarea de ajutoare de stat sau acordarea de facilități pentru investițiile mari, expunerea mai mare la volatilitatea ciclului economic global și scăderea puterii stabilizatorilor automați), investițiile străine și-au dovedit, atât la nivel global, cât și în România, efectele benefice și modul în care acestea pot avea efecte pozitive asupra economiei naționale.
Beneficiile sunt obținute în special prin expunerea angajaților la know-how-ul străin și la procesele de management de înaltă performanță, iar aceste cunoștințe sunt apoi integrate în dezvoltarea întreprinderii. În plus, dintr-o perspectivă pe termen lung, pentru o economie emergentă, cum este România, atragerea ISD poate fi un pilon esențial în strategia de dezvoltare economică a țării, așa cum recomandă majoritatea studiilor Băncii Mondiale.
România trebuie să contureze o strategie pe termen mediu și lung pentru a atrage și sprijini investițiile în domenii-cheie și, prin urmare, să consolideze creșterea economică pentru a rămâne competitivă în raport cu alte țări din regiune.
Ce recomandări aduce FIC pentru creșterea investițiilor străine în țara noastră
Activitatea Agenției pentru Investiții Străine ar trebui să fie pe deplin coordonată cu strategia de dezvoltare pe termen lung a României și să contribuie la aceasta.
Ar trebui definite sectoarele prioritare pentru atragerea de investiții, care sunt în concordanță cu direcțiile asumate în Planul național de redresare și reziliență (PNRR), precum și alte sectoare care au un potențial de tracțiune semnificativ și care pot atrage furnizori locali.
Ar trebui analizată compatibilitatea furnizorilor locali cu standardele de activitate ale întreprinderilor străine.
Ar trebui identificate acele companii străine care operează deja în România și care au posibilitatea/capacitatea de a aduce în țară alte segmente ale lanțului valoric. De exemplu, dacă există companii care și-au localizat segmentul de producție în România (în general o activitate cu o valoare adăugată scăzută), acestea ar trebui încurajate să ia în considerare localizarea altor segmente, cum ar fi cercetarea și dezvoltarea sau logistica/distribuția, astfel încât valoarea adăugată produsă în România să devină mai mare. În consecință, veniturile lucrătorilor ar crește și s-ar ieși din capcana veniturilor medii.
- Ar trebui să se facă o utilizare strategică a schemelor sectoriale de ajutor de stat, concentrându-se pe o selecție de domenii care (i) sunt competitive la nivel local sau (ii) au un potențial ridicat de a aduce mai multă valoare adăugată economiei prin atragerea ISD în segmentele superioare ale lanțului valoric, cu activități cu valoare adăugată mai mare, cum ar fi cercetarea și dezvoltarea, proiectarea și activitățile post-vânzare.
Ar trebui identificate măsuri pentru îmbunătățirea indicatorilor nefiscali din Indicele Global al competitivității. Ar trebui înființate birouri regionale/locale ale Agenției pentru Investiții Străine, care să reproducă modelul central în ceea ce privește organizarea, materialele puse la dispoziția investitorilor și seturile de competențe ale personalului, pe baza nevoilor specifice ale fiecărei regiuni.
Ar trebui dezvoltate parcuri industriale, iar autoritățile locale ar trebui încurajate să pună la dispoziție terenurile și facilitățile necesare pentru a atrage întreprinderile în acestea (cel puțin un parc industrial în fiecare județ).
Ar trebui asigurate anumite servicii „post-investiție” pentru întreprinderi, pentru a încuraja extinderea investițiilor și localizarea altor segmente ale lanțului valoric în România (cercetare și dezvoltare, proiectare etc.).
„Deși România a înregistrat progrese lăudabile în crearea unui peisaj investițional atractiv, concentrarea asupra acestor domenii de îmbunătățire ar putea spori în continuare atractivitatea țării ca destinație pentru investițiile străine. Prin clarificarea reglementărilor, raționalizarea proceselor și sporirea transparenței, România poate promova un mediu mai propice pentru o creștere economică durabilă”, a mai explicat FIC.
Citiți și: BNR: Investițiile străine directe în România au scăzut cu peste 32% în primul trimestru din 2025
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei

Marcel Boloș: 91 de centre moderne pentru copii din medii vulnerabile, finanțate cu 232,5 mil. euro din fonduri europene

ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

Burduja: Mintia, cea mai mare și modernă centrală pe gaz din Europa, evaluată la peste 1.4 mld de euro, este finalizată în proporție de 75%

Reducerea deficitelor record şi stabilizarea datoriei României rămân esențiale pentru ratingul suveran, sugerează agenția Fitch: Formarea unui guvern pro-european durabil ar sprijini intrările de fonduri UE

UE adoptă noi tarife pentru produsele agricole și îngrășămintele din Rusia și Belarus: Aceasta este Europa unită în cea mai bună formă a sa

Ministrul italian de externe avertizează că țara sa are nevoie „de cel puțin 10 ani” pentru a-și crește cheltuielile de apărare

ICI București a participat la Summitul Primăriilor 2025, dedicat inovației și bunei guvernanțe în administrația publică locală

IMM-urile și administrațiile publice din UE au la dispoziție peste 145 milioane de euro pentru întărirea securității cibernetice

Germania și Franța propun un canal TV european împotriva dezinformării dinspre Rusia și China: Europa trebuie “să își facă vocea auzită mai tare în lume”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Ministrul Daniel David a prezentat raportul de diagnostic al educației și cercetării din România: Șase copii din 20 de se află în zona de analfabetism funcțional
Trending
- EDITORIALE1 week ago
“Noi suntem Oceanul” – Ambasadorul Nicolas Warnery: Franța găzduiește Conferința ONU care ar putea lansa un pact global pentru salvarea Oceanelor
- BUSINESS1 week ago
eMAG anunță afaceri în creștere cu 12% și investiții record de peste 1,2 miliarde de lei pentru anul următor în tehnologie, logistică și antreprenoriat
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Miniștrii OCDE ai finanțelor, economiei, afacerilor externe și comerțului au stabilit direcțiile către o prosperitate durabilă și încluzivă în 2025
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Hurezeanu, la reuniunea OCDE de la Paris: România își aliniază investițiile și finanțările cu obiectivele de sustenabilitate
- ROMÂNIA1 week ago
Șase organizații îi solicită lui Nicușor Dan numirea unui consilier prezidențial dedicat transformării digitale și crearea unui Consiliu Prezidențial pentru Transformare Digitală