Connect with us

NATO

Formatul B9: România a pledat pentru importanța relației transatlantice la reuniunea miniștrilor de externe din țările de pe flancul estic al NATO

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Importanţa relaţiei transatlantice şi necesitatea continuării eforturilor pentru asigurarea unei partajări echitabile a responsabilităţilor la nivel aliat, pe baza progreselor importante obţinute până la acest moment, au fost evidenţiate marţi de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la reuniunea de la Vilnius, informează un comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro.

La eveniment au luat parte miniştrii afacerilor externe din România, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia şi Estonia, precum şi adjunctul ministrului afacerilor externe al Bulgariei. Au participat de asemenea, în calitate de invitaţi, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Philip Reeker, şi asistentul secretarului general al NATO pentru operaţii, Patrick Turner.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în cadrul reuniunii, necesitatea implementării depline a tuturor deciziilor aliate, inclusiv a celor adoptate cu prilejul reuniunii la nivel înalt de la Londra din decembrie 2019.

Potrivit sursei citate, ministrul român a evidenţiat, totodată, necesitatea continuării procesului de adaptare a NATO. În acest context, s-a referit la postura de descurajare şi apărare, subliniind necesitatea consolidării prezenţei aliate pe flancul estic, de o manieră coerentă, inclusiv în sudul flancului estic, în zona Mării Negre.

“În intervenţia sa şi în cadrul discuţiilor, ministrul de externe a arătat că procesul de reflecţie privind consolidarea dimensiunii politice a NATO trebuie să contribuie la creşterea coeziunii şi unităţii Alianţei şi a exprimat sprijinul României pentru creşterea rolului NATO ca actor politic şi diplomatic la nivel internaţional, prin valorificarea avantajelor de care dispune, printre care se numără şi o reţea extinsă de parteneriate”, se arată în comunicat.

De asemenea, ministrul a evocat angajamentul asumat de România pentru menţinerea procentului de 2% din PIB pentru bugetul apărării şi demersurile naţionale de achiziţionare de capabilităţi militare moderne. Totodată, a susţinut necesitatea menţinerii vigilenţei aliaţilor în raport cu riscurile de securitate care provin din estul flancului estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Aurescu a reiterat sprijinul României pentru rolul NATO în combaterea terorismului, arătând că acesta rămâne o ameninţare cu ramificaţii globale, care necesită o coordonare atentă a demersurilor la nivel naţional, regional şi internaţional.

Oficialul român a atras atenţia că, în acest context, prioritatea trebuie să rămână implementarea deciziilor existente, urmând ca, pe baza contribuţiilor importante pe care NATO le are deja în gestionarea ameninţărilor şi provocărilor provenind din vecinătatea sudică a continentului european, aliaţii să identifice noi proiecte concrete, care să aducă valoare adăugată eforturilor în derulare.

“A evidenţiat, totodată, importanţa cooperării cu alţi actori internaţionali cu obiective comune, precum şi a adaptării ofertelor de sprijin la interesele şi necesităţile partenerilor. A amintit, în context, contribuţia României la eforturile coaliţiei anti-Daesh, precum şi la eforturile NATO şi UE în vecinătatea sudică. S-a referit totodată la creşterea rolului Alianţei în domeniul securităţii energetice”, mai menţionează comunicatul citat.

În marja reuniunii, ministrul român de externe va lua parte miercuri şi la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 30 de ani de la obţinerea independenţei Lituaniei.

Formatul B9 este o iniţiativă a României şi Poloniei la care mai participă Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia.

Formatul B9 este o platformă deosebit de utilă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii de pe Flancul Estic al NATO, în vederea articulării contribuţiei specifice a acestora la procesele în derulare din cadrul Alianţei, în deplină concordanţă cu principiile solidarităţii şi indivizibilităţii securităţii tuturor statelor membre NATO

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Secretarul general al NATO califică distrugerea barajului ucrainean drept ”un act revoltător”: Demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei

Published

on

© NATO

Secretatul general al NATO, Jens Stoltenberg,  a calificat marți distrugerea barajului Nova Kahovka drept ”un act revoltător”, care ”demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.

”Pune în pericol mii de civili și provoacă daune grave mediului”, a transmis de secretarul general al NATO într-un mesaj publicat pe Twitter.

Un mesaj similar a venit și din partea președintelui Consiliului European, Charles Michel, care s-a declarat ”șocat de atacul fără precedent asupra” acestui baraj și a anunțat că ridica această problemă în cadrul reuniunii șefilor de stat sau de guvern din iunie și va propune asistență financiară sporită pentru zonele inundate.

Armata ucraineană a acuzat Rusia că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka, conform Reuters, citat de Agerpres.

Preşedintele Zelenski a convocat de urgenţă Consiliul său de Securitate, a anunţat şeful Administraţiei Prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, care a denunţat o ”crimă de război”.

Pericolul unei ”catastrofe nucleare” la centrala Zaporojie ”creşte rapid”, a avertizat marţi un consilier al Preşedinţiei ucrainene, în contextul în care apa de la hidrocentrala distrusă servea la răcirea centralei nucleare, informează aceeași sursă.

Cu toate acestea, conducerea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată în prezent sub ocupaţie rusă, a afirmat că distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, nu reprezintă deocamdată o ameninţare pentru instalaţie.

Continue Reading

NATO

Klaus Iohannis participă marți la summitul “București 9” din Slovacia: Pe agendă, consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic

Published

on

© Dragoș Asaftei/ Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, va participa marți, la Bratislava, la summitul Formatului București 9 (B9), pe care îl va co-prezida alături de președintele Republicii Slovace, Zuzana Čaputová, și de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

La eveniment va participa, de asemenea, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea la vârf a statelor din Formatul București 9 se desfășoară cu aproximativ o lună înaintea Summitului NATO de la Vilnius și va oferi prilejul unui schimb aprofundat de opinii cu privire la prioritățile de pe agenda aliată și obiectivele majore, cu accent pe consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum și pe intensificarea cooperării cu Ucraina.

Agenda discuțiilor va viza evaluarea progresului realizat în implementarea deciziilor aliate adoptate în cadrul summitului NATO de la Madrid, inclusiv în ceea ce privește angajamentele de investiții și cheltuieli pentru apărare, precum și sprijinul acordat Ucrainei în susținerea aspirațiilor sale euroatlantice.

O atenție specială va fi acordată și partenerilor vulnerabili din regiune, precum Republica Moldova, care se confruntă cu provocări crescute de securitate.

Summitul B9 la nivelul șefilor de stat din regiune urmează reuniunilor la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării, precum și unui summit extraordinar organizat la Varșovia în luna februarie, în prezența președintelui american Joe Biden.

În contextul summitului de la Vilnius din luna iulie, aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene.

De asemenea, aliații estici solicită un nou model de forțe, planuri de apărare îmbunătățite și apărare antiaeriană și antirachetă integrată pe flancul estic al NATO.

Continue Reading

NATO

Secretarul general al NATO va participa la ceremonia de învestire a lui Erdoǧan, la Ankara. Aderarea Suediei la Alianță, principalul scop al vizitei în Turcia

Published

on

© President of Turkey/ Facebook

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va efectua o vizită în Turcia în perioada 03-04 iunie 2023. Sâmbătă, el va participa la ceremonia de învestire a președintelui Republicii, Recep Tayyip Erdoǧan, la Ankara, după ce acesta a câștigat un al doilea madnat în urma alegerilor prezidențiale din 28 mai, informează un comunicat al Alianței.

Stoltenberg și-a anunțat deja de joi intenția de a vizita Ankara „în viitorul apropiat” pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO. Acesta a declarat că a vorbit deja cu Erdogan la telefon la începutul acestei săptămâni pentru a „sublinia importanța de a face progrese” în ceea ce privește aderarea țării nordice.

Turcia și Ungaria sunt singurele țări NATO care nu au ratificat încă cererea de aderare a Suediei. Finlanda a aderat oficial la alianță în aprilie.

Erdoǧan, care a fost reales duminică pentru un nou mandat de cinci ani în funcția de președinte al Turciei, a acuzat Suedia că este un refugiu pentru „teroriști”, în special pentru membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat că Stockholmul și-a îndeplinit „toate angajamentele” pentru a adera la NATO și a îndemnat Turcia și Ungaria să permită țării sale să intre în Alianță.

În context, șeful NATO a salutat intrarea în vigoare, joi, a noilor legi antiterorism ale Suediei. „Acest lucru arată că Suedia și-a respectat angajamentele asumate în cadrul Memorandumului trilateral încheiat anul trecut la Madrid. Și demonstrează că aderarea rapidă a Suediei va contribui la securitatea Alianței”, a concluzionat Jens Stoltenberg.

Secretarul general va avea, de asemenea, întâlniri bilaterale cu președintele Erdoǧan și cu înalți oficiali turci la Ankara.

Continue Reading

Facebook

NATO2 mins ago

Secretarul general al NATO califică distrugerea barajului ucrainean drept ”un act revoltător”: Demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei

COMISIA EUROPEANA5 mins ago

Migrație ilegală: CE propune un nou plan de acțiune pentru ruta vest-mediteraneeană și cea atlantică și un nou set de instrumente pentru a gestiona utilizarea abuzivă a transportului comercial de către rețelele infracționale

ROMÂNIA23 mins ago

Klaus Iohannis evidențiază urgența în lupta împotriva cancerului și lansează un apel la unitate: Este timpul să lucrăm împreună pentru a implementa politici eficiente pentru prevenirea și tratarea acestei boli

PARLAMENTUL EUROPEAN52 mins ago

Eurobarometru: Peste 60% dintre români sunt interesați de alegerile europene de anul viitor și consideră că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor zilnice

CONSILIUL UE1 hour ago

Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord cu privire la instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive ce îi va permite UE să își apere mai bine propriile interesele pe scena mondială

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

UE prelungește beneficiile comerciale pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

OMS va prelua sistemul UE de certificare digitală privind COVID-19, primul element constitutiv al Rețelei mondiale de certificare a sănătății digitale

U.E.2 hours ago

Olaf Scholz îl găzduiește pe Emmanuel Macron pentru un dineu la Potsdam

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Președintele Consiliului European se declară ”șocat” de distrugerea barajului Nova Kahovka: ”Se încadrează în categoria crimelor de război”

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană anunță că nu va prelungi măsurile de sprijin pentru prețurile la energie

MAREA BRITANIE4 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO5 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA5 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO2 weeks ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending