Connect with us

MAREA BRITANIE

Forțele Aeriene Britanice revin în România: Patru avioane de luptă și 150 de militari vor proteja spațiul aerian NATO la Marea Neagră pe fondul războiului ruso-ucrainean

Published

on

© UK Embassy Bucharest

Avioanele Typhoon și trupele Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) vor fi dislocate în România pentru a se alătura misiunii de poliție aeriană NATO de lungă durată pentru regiunea Mării Negre, informează Ambasada Regatului Unit la București într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. În prezent, 22 de avioane de luptă aliate – șase germane, opt italiene și opt americane – asigură misiuni de poliție aeriană NATO în România. Misiunea standard – patru aeronave și un detașament militar – asigurată de Italia a fost intensificată după ce Rusia a invadat Ucraina.

Potrivit misiunii diplomatice britanice, această desfășurare de trupe se adaugă misiunilor continue de lungă durată întreprinse de Aliații NATO pe Flancul Estic, iar cele patru avioane Typhoon, care fac parte din Escadrila 3 (de Luptă) și sunt staționate în mod normal la Baza RAF Coningsby, vor desfășura misiunea de poliție aeriană NATO de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de pe litoralul românesc al Mării Negre.

Misiunea este susținută de 150 de membri ai RAF din cadrul RAF Wittering, care formează Comandamentul operațional al unei Aripi Expediționare Aeriene(EAW). Personalul a fost instruit la Centrul de Pregătire Operațională RAF Leeming.

“Marea Britanie rămâne angajată securității NATO și celei europene în fața agresiunii ruse și a invaziei neprovocate a Ucrainei. Operațiunea Biloxi este o misiune NATO de lungă durată, iar Forțele Aeriene Regale britanice joacă un rol central în asigurarea securității și în ceea ce privește întărirea posturii de descurajare în Europa”, a declarat secretarul de stat pentru Forțele Armate Britanice James Heappey.

Activitățile de poliție aeriană reprezintă operațiuni pur defensive și fac parte din misiunea permanentă NATO care a început în 1961, în timpul Războiului Rece. Misiunea asigură securitatea și integritatea tuturor spațiilor aeriene ale statelor membre NATO. Spațiul aerian este monitorizat de centrele de operațiuni și acolo unde se apreciază că este necesară o interceptare, aeronavele NATO pot fi implicate ca parte a unei alerte de reacție rapidă. Marea Britanie sprijină România prin creșterea propriilor capacități.

Desfășurarea unităților RAF în România a fost susținută de personalul din Escadrila Expediționară Logistică nr. 1 și Escadrila nr. 2 de Transport Mecanic, parte a Forței de Sprijin RAF formată în 2020. Ambele escadrile au pregătit și transportat echipamente și provizii pentru întreținerea și susținerea avioanelor Typhoon în timpul misiunii.

“Sosirea personalului și echipamentului nostru în regiune evidențiază angajamentul și contribuția continuă a RAF la misiunea de poliție aeriană a NATO din România. În timpul desfășurării, vom lucra alături de partenerii noștri români și de alți parteneri NATO, pentru a facilita îndeplinirea misiunii, protejarea și încurajarea aliațiilor și, în același timp, pentru a consolida încrederea și pentru a întări postura de descurajare”, a declarat comandantul Grupului Aerian 11 Vice-Mareșalul Phil Robinson.

Operațiunea Biloxi este numele britanic al misiunii de poliție aeriană NATO, fiind pentru a patra oară din 2017 când RAF o desfășoară în România după 2018, 2019 și 2021. Misiunea NATO întărește eforturile de poliție aeriană desfășurată de Forțele Aeriene Române la nivel național și va implica Forțele Aeriene Regale Britanice, ce vor reflecta misiunea Alertă de reacție rapidă, care se desfășoară în mod obișnuit în Marea Britanie.

Relația militară și de securitate româno-britanică a beneficiat de acțiuni concrete în ultimii ani, Marea Britanie asigurând, de mai multe ori din 2014 încoace, misiunile de poliție aeriană ale NATO la Marea Neagră, unde a desfășurat avioane de luptă și detașamente de militari. Cel mai recent, în 2021, 200 de militari (piloți și personal tehnic) au executat, în perioada 1 mai – 31 august, misiuni de poliție aeriană întărită cu patru aeronave Eurofighter Typhoon, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militari ai Forțelor Aeriene Române.

Pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, România este statul membru NATO de pe flancul estic care beneficiază de a treia cea mai mare prezență militară aliată pe teritoriul său, cu 3.300 de militari aliați aflați în țara noastră și care provin din SUA, Germania, Franța, Italia și Belgia. De altfel, liderii NATO au decis săptămâna trecută să amplaseze patru noi grupuri de luptă pe flancul estic al Alianței, câte unul în Bulgaria, Ungaria, Slovacia și România.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

MAREA BRITANIE

Marea Britanie are dovezi că Beijingul furnizează Rusiei arme letale în războiul din Ucraina: Este timpul să ne trezim după un sfert de secol de “timiditate occidentală”

Published

on

© No. 10/ Flickr

China furnizează Rusiei ajutor letal pentru a fi utilizat în războiul dus de Moscova în Ucraina, a declarat miercuri ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, acesta sugerând că serviciile de informaţii ale Marii Britanii şi SUA contrazic încercările anterioare ale Beijingului de a nega un astfel de sprijin, relatează Reuters.

Într-un discurs susţinut miercuri la Conferinţa de Apărare de la Londra, Shapps s-a referit la colaborarea Chinei cu Rusia, îndemnând NATO “să se trezească” şi să sporească cheltuielile pentru apărare la nivelul întregii alianţe.

“Astăzi pot dezvălui că avem dovezi că Rusia şi China colaborează în ceea ce priveşte echipamentele de luptă care urmează să fie utilizate în Ucraina”, a afirmat ministrul britanic al apărării.

“Ar trebui să fim îngrijorați de acest lucru, deoarece în primele zile ale acestui război China ar dori să se prezinte ca o influență moderatoare asupra” președintelui rus Vladimir Putin, a adăugat el.

Rusia și China au proclamat o relație “fără limite” cu doar câteva zile înainte ca Moscova să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, dar Beijingul a evitat să furnizeze arme și muniții reale pentru efortul de război al Rusiei. Caracterul strategic al relațiilor sino-ruse a fost reafirmat săptămâna trecută de președinții Xi Jinping și Vladimir Putin, în timpul unei întrevederi la Berlin.

Shapps a declarat că Rusia, China, Iranul și Coreea de Nord au fost încurajate de ceea ce el a numit un sfert de secol de “timiditate occidentală” față de represiunea de acasă și de agresiunea în străinătate.

El a spus că este timpul ca “lumea să se trezească” și că acest lucru înseamnă că toți membrii NATO ar trebui să înceapă să cheltuiască 2,5% din produsul intern brut pentru apărare.

Este pentru a doua oară în acest an când Grant Shapps are o astfel de poziție. La începutul anului, când Marea Britanie a preluat conducerea Forței de Reacție Rapidă a NATO și a anunțat dislocarea a 20.000 de soldați ca parte a celui mai mare exercițiu aliat post-Război Rece, ministrul britanic a atenționat că “ne aflăm la o răscruce de drumuri, unde vechii dușmani sunt reanimați”.

Aflat luna trecută în Polonia, premierul Rishi Sunak a transmis că Marea Britanie își pune “industria de apărare pe picior de război”, anunțând creșterea bugetului militar anual până la 100 miliarde euro în 2030, într-un “moment de cotitură pentru securitatea europeană”.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Austria va face lobby în UE pentru un plan de gestionare a migrației ilegale inspirat din modelul britanic, prin care solicitanții de azil sunt trimiși în Africa

Published

on

© UK Prime Minister/ X

Austria va face campanie în Uniunea Europeană pentru o nouă politică privind migrația în care procedurile de azil să aibă loc în țări africane dacă va fi necesar,  a declarat marţi cancelarul austriac Karl Nehammer, relatează DPA, citat de Agerpres.

”Regatul Unit deschide astfel drumul pentru această cale, care va fi foarte importantă şi pentru Uniunea Europeană”, a spus Nehammer după o întâlnire cu premierul britanic Rishi Sunak, desfășurată la Viena.

Liderul britanic a numit migraţia ilegală ”cu adevărat una dintre chestiunile definitorii ale timpului nostru”.

”Ne confruntăm cu bande criminale care cresc în putere de-a lungul continentului european şi dincolo de el”, a mai spus el. El a numit afacerea cu migranţi un ”comerţ revoltător”.

”Liderii au fost de acord că guvernele trebuie să decidă cine intră în țările noastre, nu rețelele de infractori, și că trebuie luate măsuri mai ferme pentru a pune capăt traficului de persoane”, precizează Donwing Street într-un comunicat în care anunță că cei doi oficiali ”s-au angajat să pună în aplicare cadre mai puternice pentru a aborda problema migrației și că noile soluții inovatoare sunt esențiale în acest scop”.

”Colaborarea cu țările terțe sigure desemnate face parte din soluția pentru a proteja cel mai bine Europa de presiunile migratorii ilegale și pentru a împiedica oamenii să facă călătorii ilegale și periculoase – cum ar fi modelul de tip Rwanda. În acest sens, liderii au convenit că statele pot dezvolta și pune în aplicare soluții pentru a-și securiza frontierele și pentru a face față unor provocări precum migrația, menținând în același timp compatibilitatea deplină cu dreptul internațional”, mai este menționat în comunicat.

De asemenea, premierul britanic și cancelarul austriac s-au arătat ”conștienți de pericolele pe care le reprezintă eforturile pe care le vor depune alți actori în vederea instrumentalizării migranților pentru a destabiliza Europa și au convenit că trebuie să se facă mai mult pentru a ne securiza frontierele și pentru a ne consolida securitatea”.

În viziunea lor,”răspunsurile se află în parteneriate mai profunde cu alții, iar creșterea cooperării cu țările implicate în toate etapele călătoriei migranților este esențială pentru a aborda această provocare paneuropeană în creștere”.

Legislația britanică la care face referire Nehammer permite Londrei să-i deporteze în Rwanda pe unii solicitanți de azil care sosesc în Marea Britanie, pentru ca cererile lor să fie procesate acolo, în pofida obiecțiilor exprimate de Curtea Supremă a Regatului Unit.

Amintim că 15 state, din care face parte și România, au solicitat Comisiei Europene ”noi soluții” pentru a transfera mai ușor migranții în statele terțe.

Ele propun mecanisme care să permită ”detectarea, interceptarea şi, în caz de primejdie, salvarea migranţilor pe mare şi aducerea acestora într-un loc sigur într-o ţară parteneră din afara UE, unde se pot găsi soluţii de durată pentru aceşti migranţi”.

Citiți și: Cel puțin opt țări din UE susțin o repatriere a refugiaților sirieni, anunță Ciprul: Stabilitatea în această ţară nu a fost restabilită integral, dar trebuie să creăm condițiile care permit revenirea tuturor persoanelor în Siria

Cele 15 ţări semnatare sunt Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Malta, Ţările de Jos, Austria, Polonia şi România.

Solicitarea acestora venea la scurt timp după ce Consiliul Uniunii Europene a adoptat recent reforma de referință a sistemului european de azil și migrație. Se instituie astfel un set de norme care vor contribui la gestionarea sosirilor în mod ordonat, la crearea de proceduri eficiente și uniforme și la asigurarea unei repartizări echitabile a sarcinilor între statele membre.

Citiți și: Consiliul UE adoptă Pactul privind migrația și azilul, un set de norme care asigură o repartizare echitabilă a sarcinilor între statele membre și proceduri eficiente și uniforme în domeniu

Un nou element de importanță majoră al reformei este procedura obligatorie la frontieră. Această procedură se va aplica anumitor categorii de solicitanți de azil (de exemplu, celor care provin din țări cu rate scăzute de recunoaștere a cererilor de azil).

Scopul procedurii este de a se evalua rapid la frontierele externe ale UE dacă cererile sunt nefondate sau inadmisibile. Persoanele care fac obiectul procedurii de azil la frontieră nu sunt autorizate să intre pe teritoriul UE.

De asemenea, noile norme clarifică care stat membru va fi responsabil de o cerere de azil (de exemplu, în cazurile în care o persoană are un membru de familie într-o țară din UE sau atunci când cererea de azil nu este depusă în statul membru al UE în care a sosit inițial solicitantul de azil).

Un alt aspect important al reformei sistemului de migrație este introducerea unui mecanism de solidaritate pentru a asigura o repartizare mai echitabilă a responsabilității.

Noile norme combină solidaritatea obligatorie, pentru a sprijini statele membre care se confruntă cu un aflux masiv de migranți, cu flexibilitatea în ceea ce privește tipul de contribuții.

Contribuțiile statelor membre pot consta în transferuri, contribuții financiare sau, de comun acord cu statul membru beneficiar, în măsuri alternative de solidaritate (de exemplu, furnizarea de polițiști de frontieră sau acordarea de asistență pentru înființarea de centre de primire).

Continue Reading

MAREA BRITANIE

”Doar standarde globale pentru AI pot opri o cursă spre abis”, subliniază premierul britanic și președintele sud-coreean în preambulul summitului global privind inteligența artificială

Published

on

© Office of the President Republic of Korea/ Facebook

Coreea de Sud și Regatul Unit organizează împreună cel de-al doilea summit global privind inteligența artificială (IA) care are loc săptămâna aceasta la Seul într-un climat în care țările încearcă să țină pasul cu progresele din domeniu după primul astfel de eveniment ce a avut loc în noiembrie, informează Reuters, citat de Agerpres.

”Deşi s-au făcut eforturi pozitive către o guvernare globală a AI, se menţin decalaje semnificative”, au atenţionat premierul britanic Rishi Sunak şi preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, într-un articol de opinie comun intitulat ”Doar standarde globale pentru AI pot opri o cursă spre abis”, publicat în cotidienele din Marea Britanie şi JoongAng Ilbo din Coreea de Sud. Cei doi preşedinţi vor deschide marţi summitul virtual.

Summitul din acest an se va concentra pe trei priorități: siguranţa AI, inovaţia şi incluziunea. Reuniunea de anul trecut, centrată pe siguranța acestei tehnologii de vârf, s-a încheiat cu adoptarea unei declarații comune care statuează că inteligența artificială ”prezintă oportunități uriașe la nivel mondial, cu un potențial de a transforma și de a spori bunăstarea, pacea și prosperitatea oamenilor”, dar, ”pentru binele tuturor”, aceasta ”ar trebui să fie proiectată, dezvoltată, desfășurată și utilizată într-un mod sigur, astfel încât să fie centrată pe om, demnă de încredere și responsabilă”.

Citiți și: Doar guvernele pot reglementa riscurile generate de inteligența artificială, consideră premierul britanic Rishi Sunak: Propun înființarea unui grup de lucru global

Summitul organizat de Coreea de Sud și Marea Britanie vine după ce Consiliul Europei a adoptat primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic care vizează asigurarea respectării drepturilor omului, a statului de drept și a standardelor juridice democratice în utilizarea sistemelor de inteligență artificială (IA).

Citiți și: Consiliul Europei a adoptat primul tratat internațional care urmărește respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a democrației în utilizarea inteligenței artificiale

Tratatul, care este deschis și țărilor non-europene, stabilește un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viață al sistemelor de inteligență artificială și abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând în același timp inovarea responsabilă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ALEGERI EUROPENE 202425 mins ago

Giorgia Meloni revendică un rol cheie în “construirea unei majorități diferite” de partide conservatoare și de extremă-dreapta în Parlamentul European

U.E.27 mins ago

Polonia dezvăluie detaliile ”Scutului Estic”, un program militar de 2,35 mld. de euro pentru întărirea frontierelor estice

SUA31 mins ago

SUA încearcă să tempereze îngrijorările partenerilor europeni după recentele decizii ale lui Biden: Vom continua să vă furnizăm gaz natural lichefiat

SĂNĂTATE2 hours ago

Săptămâna europeană de luptă împotriva cancerului. CE va lansa o nouă acțiune privind programele de screening, cu o finanțare de 30 mil. euro

EDUCAȚIE2 hours ago

Eurostat: România se află pe ultimul loc în UE când vine vorba de ponderea persoanelor cu vârsta între 25 şi 34 de ani cu studii superioare

U.E.2 hours ago

Frustrările la adresa Ungariei cresc în UE. Lituania și alte state membre critică dur blocarea deciziilor privind ajutorul militar pentru Ucraina

NATO3 hours ago

Ucraina “are mâinile legate” dacă nu poate ataca Rusia cu armele aliaților, avertizează secretarul general NATO, cerând aliaților să ridice aceste restricții

CONSILIUL UE3 hours ago

Actul privind industria cu zero emisii nete, una dintre pietrele de temelie ale unei noi politici industriale, a fost adoptat. Acesta va utiliza puterea pieței unice pentru a consolida poziția de lider a UE în domeniu

INTERNAȚIONAL3 hours ago

China, Japonia și Coreea de Sud vor relua discuțiile privind un acord de liber schimb tripartit și vor continua eforturile de stabilitate în Peninsula Coreeană

ROMÂNIA4 hours ago

În contextul alegerilor prezidențiale și referendumului de aderare la UE din R. Moldova, trebuie să sprijinim această țară pentru a combate ingerința Rusiei, subliniază Luminița Odobescu

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski face apel la Biden și la Xi să sprijine prin prezența lor summit-ul mondial pentru pace din Elveția

U.E.4 days ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.4 days ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA4 days ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL6 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL7 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA1 week ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA1 week ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Trending