FORUM AGRICOLTURA 2014 – Colaborare in domeniul agriculturii intre Italia si Romania: oportunitati si perspective pana in 2020

Joi, 20 februarie, incepand cu ora 15:00, la Hotelul Marriott din Bucuresti a avut loc Forumul Agricultura 2014 al Confindustria Romania dedicat agriculturii romanesti.

Evenimentul, ce s-a desfasurat sub patronajul Ambasadei Italiei in Romania, sub genericul “Colaborare in domeniul agriculturii intre Italia si Romania: oportunitati si perspective pana in 2020 – Filiere agricole, piete de desfacere, reforma PAC si procesul de internationalizare a intreprinderilor”, si-a propus sa reprezinte o ocazie pentru analizarea si informarea asupra perspectivelor in domeniul agriculturii precum si asupra oportunitatilor pe care aceasta le poate oferi intreprinderilor italiene si romanesti.

ANGELINI_CONFINDUSTRIAAcest eveniment a reprezentat si prima colaborare concreta intre Confindustria Romania si Confagricoltura, care a marcat astfel acordul dintre cele doua institutii, ce are ca scop dezvoltarea unui plan comun de asistenta si servicii in sectorul agricol, destinat in special intreprinderilor italiene din Romania. Forumul Agricultura, organizat de patronatul intreprinderilor italiene din Romania, Confindustria Romania, in parteneriat cu Confagricoltura, cu care a semnat in luna noiembrie 2013 un acord de exclusivitate pe piata romaneasca, este o intalnire mult asteptata de operatorii din domeniu, avand in vedere participarea unor oaspeti precum: George Turtoi – Secretar de Stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Francesco Scalia- Membru In Comisia de Agricultura din Senatul Italian, Presedintele Confagricoltura  – Mario Guidi, Presedintele Confindustria Romania – Mauro Maria Angelini, Responsabilul filierei COPA – COGECA (organizatia europeana a producatorilor agricoli, cu sediul la Bruxelles)- Daniel Azevedo, a Ambasadorului Italiei la Bucuresti- Diego Brasioli, Presedintele ROMALIMENTA – Sorin Minea, Presedintele BIOROMANIA – Avraham Marian Ciocianu, a Responsabilului pentru Agricultura in cadrul Ambasadei Frantei la Bucuresti – Sevrine Jacobs, Reprezentatul APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura)-Raluca Daminescu, Director SACE Europa Centrala si de Est – Speranta Tirsar, Director Fondul de Garantare a Creditului Rural – Veronica Toncea etc.

Mauro Maria Angelini (foto 1) , Presedinte Confindustria Romania a declarat ca “Romania este o tara profund agricola, cu una dintre cele mai mari suprafete cultivable din UE”.

Mario Guidi (foto 2), Presedinte Confagricoltura, a declarat ca se doreste o internationalizare a capitalului si a cunostintelor in domeniul agricol si agro-industrial. “Confagricoltura sustine de mult timp faptul ca internationalizarea reprezinta un fenomen inevitabil si de dorit”.

GUIDI_CONFAGRICOLTURA

 

Acordul dintre Confagricoltura si Confindustria Romania prevede deschiderea unui desk agricultura in sprijinul intreprinderilor agricole cu capital italian din Romania, ce va fi deschis in cadrul biroului din Bucuresti al Confindustria Romania. George Turtoi, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Agriculturii a spus ca se doreste “dezvoltarea zonei de zootehnie – reproductie, si zona de legume-fructe”.

In ceea ce priveste sectorul agriculturii romanesti, reamintim ca in 2012, in Romania erau inregistrate 16.736 intreprinderi cu capital italian, dintre care 1.252 sunt intreprinderi care isi desfasoara activitatea in domeniul agriculturii (cu un total 200.000 hectare), silviculturii si pescuitului.

Italia se afla pe locul 6 in cadrul furnizorilor care exporta catre Romania, in special fructe-legume si carne. In domeniul agricol, Italia se afla pe primul loc in randul investitorilor straini din Romania, demonstrand interesul strategic al comunitatii italiene pentru agricultura romaneasca. Din totalul suprafetei agricole detinuta in Romania de straini, un sfert apartine investitorilor italieni, care demonstreaza dorinta investitorilor italieni nu doar de a detine terenuri, ci si de a le exploata pe termen mediu si lung desfasurand activitati de productie, pentru cresterea economica a Romaniei.

 

Sursa: Comunicat de presa

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.