Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, că potenţialul regiunii este enorm şi că este nevoie ca proiectele majore de dezvoltare a infrastructurii să continue prin implicarea şi a altor state ale UE, dar şi din Balcanii de Vest și a încurajat mediul de afaceri să se implice în proiecte care sporesc conectivitatea între nordul și sudul regiunii, cu accent pe conectivitate civilă și militară, pledând și pentru direcția strategică către energia nucleară civilă.
“Potenţialul regiunii este enorm. Este nevoie de continuarea proiectelor majore de dezvoltare a infrastructurii, implicând şi alte state membre ale Uniunii, dar şi din Balcanii de Vest şi din Vecinătatea Estică. Într-adevăr, consolidând rezilienţa strategică a ţărilor din vecinătatea Uniunii Europene, putem contribui cu adevărat la propria noastră rezilienţă în ansamblu. Pentru atragerea şi promovarea investiţiilor trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a recalibra, consolida şi diversifica instrumentele Iniţiativei. Iniţiative susţinute ieri la summit, precum constituirea unui Fond de Inovare şi crearea unui succesor al actualului Fond de Investiţii, pot oferi flexibilitate şi perspectivă finanţării de proiecte inovatoare şi un răspuns adecvat la apetitul investiţional al regiunii”, a spus Iohannis, în deschiderea Forumului de Afaceri al I3M, organizat la Palatul Parlamentul, sub Înaltul Patronaj al președintelui și găzduit de premierul Marcel Ciolacu.
Șeful statului a vorbit în deschiderea panelului liderilor, găzduit de premierul Marcel Ciolacu, și la care au mai participat președintele Poloniei, Andrzej Duda, țară co-inițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, țară co-inițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, țară care a găzduit ediția de anul trecut a Summit-ului și Forumului celor 3 Mări, președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, țară ce va organiza Summit-ul și Forumul de afaceri al Inițiativei celor 3 Mări în 2024.
Invitat special al Forumului de Afaceri este John Kerry, emisar special al președintelui Statelor Unite ale Americii pentru climă.
Președintele Iohannis a afirmat că atragerea investiţiilor este o temă foarte importantă de discuţie a Forumului, fie că este vorba despre domeniul transport, despre cel al energiei sau domeniul digital.
“Vă încurajez să valorificaţi întâlnirile din cadrul Forumului de tip business-to-business şi business-to-government pentru ca oportunităţile de afaceri şi de investiţii să devină proiecte implementate rapid şi eficient”, a transmis Iohannis.
Preşedintele a subliniat că obiectivul politic regional major, în actualul context, este consolidarea conectivităţii civile, dar şi militare între nordul şi sudul regiunii.
“Una dintre lecţiile războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este că interdependenţa economică poate fi instrumentalizată periculos împotriva noastră. De aceea, dezvoltarea interconectărilor strategice este esenţială pentru securitatea economică şi consolidarea rezilienţei spaţiului Iniţiativei celor Trei Mări. În circumstanţele actuale, consolidarea conectivităţii civile, dar şi militare între nordul şi sudul regiunii este un obiectiv politic regional major. O mobilitate sporită şi o conectivitate mai bună consolidează postura aliată de descurajare şi apărare pe Flancul Estic“, a spus şeful statului.
Iohannis a menţionat că, în contextul războiului împotriva Ucrainei, datorită poziţiei strategice a Portului Constanţa şi a porturilor de pe Dunăre, România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale.
“Constanţa este un reper şi pentru un proiect emblematic de infrastructură al Iniţiativei – calea ferată numită Rail2Sea, care va lega Constanţa de Gdansk. Via Carpathia este un alt proiect strategic regional de infrastructură, care trebuie să continue a fi susţinut – o nouă legătură de autostradă între nordul şi sudul Europei, care leagă portul lituanian Klaipeda, de la Marea Baltică, de portul grecesc Salonic, integrând astfel sistemele de transport ale statelor Iniţiativei“, a afirmat Iohannis.
Şeful statului a precizat că şi sectorul energiei nucleare civile ar putea reprezenta o direcţie de interes strategic pentru Iniţiativă, arătând că prin proiecte precum construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă şi dezvoltarea primei centrale de reactoare modulare mici din Europa şi a doua din lume România poate deveni un furnizor important de securitate energetică în plan regional şi pentru întreaga Uniune Europeană.
El a indicat că, la iniţiativa României, în ultimul an, o atenţie specială a fost acordată în cadrul I3M şi securităţii cibernetice.
“Am convingerea că, în actualul context geopolitic, creşterea gradului de securitate şi rezilienţă cibernetică, precum şi dezvoltarea şi interconectarea infrastructurii şi a reţelelor şi serviciilor digitale au devenit urgenţe care nu mai pot fi amânate şi care trebuie abordate integrat la nivelul întregii regiuni”, a declarat Iohannis.
Preşedintele a menţionat că, în cinci ani de la lansare, Forumul de Afaceri a devenit un instrument esenţial pentru atingerea obiectivelor comune ale I3M, prin stimularea proiectelor de investiţii în infrastructură durabilă, încurajarea parteneriatelor public – privat şi susţinerea iniţiativelor antreprenoriale pentru dezvoltarea regională robustă.
Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări (I3M) și Forumul de Afaceri I3M sunt organizate în perioada 6-7 septembrie 2023, la București, România devenind astfel primul dintre statele Iniţiativei care găzduieşte pentru a doua oară aceste evenimente, după edițiile desfășurate în 2018.
Forumul de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări – „Investing into a resilient tomorrow”, organizat de Guvernul României, sub înaltul patronaj al președintelui României, are loc la Palatul Parlamentului și reunește peste 1.000 de oameni de afaceri, decidenți guvernamentali, experți, reprezentați ai societății civile.
Extinderea, în premieră, a Inițiativei celor Trei Mări prin includerea Greciei ca stat participant și prin acordarea statului de țară participantă asociată Republicii Moldova și Ucrainei, crearea unui nou Fond de Investiții, înființarea unui fond de inovare al Inițiativei, actualizarea listei proiectelor prioritare strategice și includerea subiectului securității cibernetice pe agenda celor Trei Mări, reprezintă principalele decizii asumate miercuri de liderii statelor Inițiativei celor Trei Mări în Declarația Comună de la București adoptată la finalul celui de-al optulea summit I3M, respectiv a celui de-al doilea găzduit de România, o altă premieră la nivelul Inițiativei.
Creată în 2015, Inițiativa celor Trei Mări reunește acum 13 țări membre ale UE cuprinse între mările Adriatică, Baltică și Neagră, două state participante asociate (Ucraina și Republica Moldova) și are trei parteneri strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană și Germania). Pe lângă aceștia, summitul din 2023 de la București a marcat participarea unei serii de invitați speciali (Japonia, Regatul Unit, Franța, Turcia), precum și reprezentați ai unor importante organizații internaționale (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială).