Forumul de la Davos. Papa Francisc: Inteligența artificială ar trebui să lucreze în folosul omenirii

Papa Francisc a făcut apel în cadrul unui mesaj transmis participanților Formului de la Davos la o continuă respectare a drepturilor tuturor lucrătorilor pe fondul ascensiunii automatizării.

Foto: Instagram/franciscus

Inteligența artificială, robotica și alte inovații tehnologice trebuie să fie folosite astfel încât să lucreze, mai degrabă, în serviciul omenirii și la protecția casei noastre comune”, a scris Suveranul Pontif într-un mesaj care a fost citit în deschiderea forumului anual la care iau parte reprezentanți notabili din sfera politică și economică a lumii, potrivit World Economic Forum. 

Este esențial să se protejeze demnitatea persoanei umane, oferind în special tuturor oamenilor oportunități reale de dezvoltare, punând în aplicare politici economice care favorizează familia”, a completat Papa Francisc.

Potrivit unui raport, se preconizează că 800 de milioane de muncitori – care reprezintă mai mult de o cincime din forța de muncă la nivel global – își pot pierde locurile de muncă ca urmare a automatizării. Raportul a evaluat lucrătorii din 46 de state și peste 800 de tipuri de locuri de muncă.

Potrivit aceluiași document, roboții și inteligența artificială ”ar spori productivitatea și ar îmbunătăți calitatea vieții”, dar a avetizat, de asemenea, că utilizarea acestora ar înlocui unele activități pe care oamenii le îndeplinesc.

Acesta mai preconizează că până la 375 de milioane de muncitori ar putea fi nevoiți să își schimbe locul de muncă sau să învețe noi deprinderi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.