Connect with us

ROMÂNIA

Forumul Economic Mondial de la Davos: Ministrul Bogdan Aurescu i-a mulțumit omologul sloven pentru sprijinul activ acordat de țara sa în favoarea aderării României la Schengen

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 20 ianuarie 2023, o întrevedere cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe al Republicii Slovenia, Tanja Fajon, în marja participării la cea de-a 53-a Reuniune Anuală a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum – WEF), în Davos-Klosters, Elveția.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, ministrul român al afacerilor externe a mulțumit pentru sprijinul ferm acordat de Slovenia în favoarea aderării României la spațiul Schengen și a reiterat argumentele privind valoarea adăugată substanțială a admiterii României în spațiul de liberă circulație pentru consolidarea securității la nivelul întregii Uniuni Europene.

La rândul său, ministrul Fajon a reconfirmat faptul că Slovenia va continua să sprijine cât se poate de activ România, inclusiv în discuții cu ceilalți parteneri europeni, în vederea finalizării cu succes a acestui dosar.

Întrevederea a reconfirmat nivelul foarte bun al dialogului politic bilateral, cei doi miniștri convenind realizarea unui plan de contacte bilaterale între autoritățile celor două state pentru acest an. Ministrul Aurescu a acceptat cu plăcere invitația omologului său de a vizita Slovenia.

Totodată, cei doi miniștri au subliniat necesitatea continuării cooperării la nivel regional, cu precădere în cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) și al Consiliului Cooperării Regionale (RCC), având ca obiectiv inclusiv asigurarea stabilităţii regionale în peisajul geopolitic actual.

România a început acest an cu o ofensiva diplomatică pentru a îndeplini obiectivul de aderare la spațiul Schengen, printre demersuri numărându-se discuțiile intense purtate de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, cu omologi din Suedia, Danemarca, Portugalia, Spania, Polonia, Cehia, dar și Austria, țară care și-a exprimat în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie opoziția față de extinderea spațiului de liberă circulație la România și Bulgaria.

Într-o invitație la dialog și în încercarea de a detensiona relațiile, președintele Klaus Iohannis a decis retrimiterea ambasadorului Emil Hurezeanu la Viena, după o discuție telefonică avută cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen, care speră că țara noastră va deveni membru al spațiului Schengen în viitorul apropiat.

Ulterior, șeful statului a abordat subiectul și cu președintele bulgar, Rumen Radev, moment în care și-au reconfirmat angajamentul ca cele două țări să devină membre ale Schengen în acest an.

Optimismul este alimentat de premierul Suediei, Ulf Kristersson. Prezent în această săptămână la Strasbourg pentru a prezenta prioritățile președinției sale la Consiliul Uniunii Europene în Parlamentul European, acesta și-a exprimat deschiderea de a pune aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație pe ordinea de zi, fapt salutat și de Comisia Europeană, prin vocea comisarului pentru relații interintituționale și prospectivă, Maros Sefcovic.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Sebastian Burduja, maraton de întâlniri în Qatar pentru atragerea investițiilor în sectorul energetic: Se prefigurează investiții de miliarde de euro din 2025 în perimetre pentru centralele eoliene din Marea Neagră

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat liniile de acțiune după maratonul de întâlniri pe care le-a avut miercuri cu oficiali qatarezi în vederea atragerii investițiilor în sectorul energetic românesc, pentru promovarea proiectelor strategice ale țării și pentru consolidarea securității energetice a României.

Acesta face parte din delegația prim-ministrului Marcel Ciolacu, care efectuează zilele acestea o vizită oficială în Orientul Mijlociu, cu opriri în Qatar și Emiratele Arabe Unite.

”Tur de forță în Golf, ca parte a delegației prim-ministrului României, Marcel Ciolacu. Am început cu Doha, Qatar. Obiectivele mele aici: atragerea investițiilor în sectorul energetic românesc; promovarea proiectelor noastre strategice; consolidarea securității energetice a României. După maratonul de întrevederi de azi cu prim-ministrul qatarez, ministrul energiei, conducerile Qatar Investment Authority, Qatar Industrial Manufacturing Company, avem următoarele direcții de acțiune”, a anunțat ministrul într-un mesaj publicat pe Facebook.

Conform detaliilor oferite de oficialul român, acestea sunt următoarele:

  •  Promovare investiții strategice qatareze în România: proiecte producție energie verde, cu acces la fonduri nerambursabile pentru susținerea cheltuielilor de capital și la schema Contractelor pentru Diferență (preț fix al energiei pentru 15 ani); perimetre pentru centralele eoliene din Marea Neagră (aici se prefigurează investiții de miliarde de euro din 2025); centralele cu acumulare prin pompaj de tipul Tarnița-Lăpuștești.
  • Susținerea unor posibile investiții în fabrici de baterii în România, cu implicarea unor parteneri strategici.
  • Acces la gazul natural lichefiat qatarez, prin terminalele din Grecia și Turcia: ca opțiune de back-up la producția internă și la gazele disponibile în Azerbaidjan.
  • Pe termen mediu și lung, schimb de bune practici în sectorul nuclear, inclusiv pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR), unde România este văzută ca lider.
  • Formarea specialiștilor în energie, prin parteneriat între universitățile din București, Ploiești (și nu numai) cu cele din Doha.

Prin cooperarea în domeniu energetic cu această țară din Golf, România s-ar alătura statelor care au acorduri încheiate cu Doha pentru ”energie fără Putin”, pe listă aflându-se Germania sau Italia.

Demersurile sunt conforme cu unul din cei doi piloni înscriși în REPowerEU, prin care UE urmărește diversificarea aprovizionării cu gaze prin creșterea importurilor de GNL și prin gazoducte de la furnizori din afara Rusiei.

Dincolo de încercarea UE de a renunța la combustibilii fosili din Rusia până în 2030, posibilitatea de cooperare între România și Qatar în domeniul energetic capătă importanță și prin prisma faptului că SUA, partener strategic al țării noastre, a acordat acestei țări din Golf, unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale din lume, statutul de ”aliat major non-NATO”.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Bogdan Ivan: Proiecte de 1 miliard de euro în digital, securitate cibernetică, cloud computing și cercetare, propuse partenerilor din Qatar

Published

on

© Bogdan Ivan

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat într-o postare pe Facebook că România propune proiecte în valoare de 1 miliard de euro în domenii precum digitalizarea, securitatea cibernetică, cloud computing și cercetare, partenerilor din Qatar. Aceste propuneri au fost prezentate în cadrul unei întâlniri oficiale la Doha, ca parte a vizitei de lucru a delegației române conduse de premierul Marcel Ciolacu.

 

În timpul întâlnirilor avute miercuri cu oficialii qatarezi, inclusiv cu premierul Qatar-ului și conducerea Fondului Suveran de Investiții al Qatarului, ministrul Ivan a prezentat 15 proiecte cheie evaluate la peste 1 miliard de euro. Aceste proiecte vizează transformarea digitală a României, cu scopul de a o transforma în principalul hub de tehnologii emergente din Europa Centrală și de Est.

Pentru a materializa aceste proiecte, ministrul Bogdan Ivan a convenit cu oficialii qatarezi să semneze un Memorandum de Înțelegere care va conține prevederi clare de colaborare. Această colaborare strategică și consolidarea relațiilor de parteneriar deschid calea unui dialog direct și deschis cu potențialii investitori interesați de oportunitățile din România.

Ministrul a subliniat, de asemenea, recunoașterea la nivel mondial a valorii cercetătorilor și a specialiștilor români din domeniul IT&C, considerați factorul determinant în succesul viitoarelor proiecte comune.

Continue Reading

ROMÂNIA

Eurostat: Pentru a treia lună la rând, România are cea mai ridică rată anuală a inflației din UE, de 6,7%, departe de media europeană de 2,6%

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna martie la 2,6%, de la 2,8%, cât se înregistra în luna februarie a acestui an,  relevă cele mai recente date furnizate de Eurostat, care dezvăluie că România a continuat să aibă cea mai mare rată anuală a inflației, de 6,7%.

Același trend descendent se observă și în cazul zonei euro, unde rata anuală a inflației a ajuns în luna martie la 2,4%, de la 2,6%, valoare înregistrată în luna februarie, și de la 6,9%, cât era în aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai mici rate anuale au fost înregistrate în Lituania (0,4%), Finlanda (0,6%) și Danemarca (0,8%).

La polul opus, cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România (6,7%), Croația (4,9%), Estonia și Austria (ambele 4,1%).

Chiar dacă rata anuală a inflației în România și-a continuat trendul descendent – 7,3% în luna ianuarie, 7,1% în luna februarie – aceasta rămâne cea mai mare din Uniunea Europeană, la distanță considerabilă de media europeană.

Comparativ cu luna februarie, inflația anuală a scăzut în treisprezece state membre, a rămas stabilă în patru și a crescut în zece.

În luna martie, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a venit din partea serviciilor (+1,76 puncte procentuale, pp), urmată de alimente, alcool și tutun (+0,53 pp), bunuri industriale non-energetice (+0,30 pp) și energie (-0,16 pp).

Cifrele publicate de Eurostat sunt similare cu cele prognozate de Fondul Monetar Internațional, care anticipează că țara noastră va avea o inflație de 6% în acest an și de 4% în anul următor, cu o creștere economică de doar 2,8%

Există și o veste bună, și anume că agenția de rating S&P a reconfirmat ratingul de BBB-/A3 , cu perspectiva stabilă pentru România, adică țara nostră este în continuare atractivă pentru investitori

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA36 mins ago

Sebastian Burduja, maraton de întâlniri în Qatar pentru atragerea investițiilor în sectorul energetic: Se prefigurează investiții de miliarde de euro din 2025 în perimetre pentru centralele eoliene din Marea Neagră

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Bogdan Ivan: Proiecte de 1 miliard de euro în digital, securitate cibernetică, cloud computing și cercetare, propuse partenerilor din Qatar

ROMÂNIA2 hours ago

Eurostat: Pentru a treia lună la rând, România are cea mai ridică rată anuală a inflației din UE, de 6,7%, departe de media europeană de 2,6%

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Joe Biden cere Congresului ”să adopte urgent” ajutorul pentru ”prietenii” ucraineni și israelieni: Există momente în istorie care necesită curaj. Acesta este unul dintre ele | Pachetul, supus la vot sâmbătă

U.E.3 hours ago

Șeful diplomației europene: Nu permiteți Iranului să distragă atenția de la criza din Gaza

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Finanțelor, întâlniri cu oficiali din cadrul Băncii Mondiale cu prilejul vizitei la Washington: România va continua să își mențină echilibrul macroeconomic și angajamentul ferm să continue reformele

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu: România continuă să atragă investitori din Emiratele Arabe Unite în infrastructura aeriană, digitalizare, energie și agricultură

ROMÂNIA DIGITALĂ4 hours ago

Ministrul Adrian Câciu, la DISB-CIP Forum: România beneficiază de 7.5 mld. euro fonduri europene pentru digitalizare, până în 2029

POLITICĂ5 hours ago

Deputatul Ionuț Stroe, mesaj din Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei: Am reușit o radiografie obiectivă și clară a situației din Albania. Procesul de monitorizare, încheiat

ALEGERI EUROPENE 20247 hours ago

La ultimul summit UE înaintea alegerilor europene, liderii Belgiei și Cehiei cer noi sancțiuni pentru a contracara influența Rusiei în procesele electorale europene

ROMÂNIA21 hours ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA22 hours ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO6 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO1 week ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

Trending